Německé firmy se těší na miliardové obchody s Mongolskem

11. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve středu kancléřka Merkelová jako vůbec první hlava německého státu navštíví Mongolsko. Německý průmysl při té příležitosti doufá v miliardové zakázky v oblasti těžby surovin.

Německoaustralské konsorcium BBM Operta a MacMahon hodlá vstoupit do státní společnosti Erdenes TT, která podniká v koksárenství a těžbě uhlí. Za skupinou BBM Operta stojí vlajkové lodě německého průmyslu jako RWE, Thyssen-Krupp a Siemens.

Společnost by BBM Operta by mohla upevnit svou pozici v rychle rostoucím těžebním průmyslu v Mongolsku. Mezinárodní těžební společnosti v současné době soupeří o podíl na těžbě bohatých nerostných zdrojů v zemi.

Vysoce postavený diplomat v berlínském kancléřství prohlásil, že jednání "velmi pokročila" a očekává, že dohoda bude podepsána. Šlo by o první velký těžařský projekt udělený německé firmě v Mongolsku.

Mongolsko díky ohromnému nerostnému bohatství (patří mezi deset surovinově nejbohatších států na planetě) vloni zaznamenalo hospodářský růst ve výši 6,4% HDP. Experti MMF očekávají, že letos a napřesrok by mohl růst dosáhnout až 11,5 - 11,8% HDP. Pro srovnání, v Číně se letos očekává 9,5% a v roce 2012 9,0%.

V oblasti jižně od hlavního města Ulánbátaru se nachází asi 100 milionů tun koksovatelného uhlí, které spolu se souvisejícími objednávkami má cenu asi dvou miliard amerických dolarů. Tento důl představuje jedno z největších dosud nevyužívaných nalezišť uhlí na světě.

Kromě těžby uhlí se rozjíždí i těžba zlata a mědi. Očekává se, že výnosy těžebního průmyslu v roce 2015 vyšplhají až na 11,5 miliardy dolarů.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8399

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2011