Vážné obavy nad egyptským "přechodem k demokracii"

11. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Egyptští vojenští vládci uspořádali mimořádné rozhovory s vedoucími představiteli křesťanů poté, co při nejhorším násilí od únorové revoluce zahynulo 26 osob a 300 lidí bylo zraněno. Násilnosti vyvolávají vážné pochybnosti o přechodu Egypta k demokracii.

Koptická církev apelovala na své stoupence, aby se od úterý po tři dny postili na památku křesťanů usmrcených při nedělních potyčkách s muslimy a s bezpečnostními jednotkami. Nedělní potyčky nyní vyšetřuje vládnoucí Nejvyšší rada ozbrojených sil, v jejímž čele stojí polní maršálek Hussein Tantawi.

Egyptských koptských křesťanů je asi 10 - 15 milionů a je to největší křesťanská menšina v arabském světě. Stovky truchlícich se shromáždily v koptské katedrále v Káhiře a skandovaly hesla protiu armádě. "Tantawi, ty zrádče, krev Koptů není levná," skandoval jeden.

Z videozáběrů vyplývá, že vojenská vozidla vjížděla v neděli do davu demonstrantů a některé z nich rozdrtila.

Odpor proti násilné nedělní akci byl rychlý a intenzivní. Koptové obviňují vojenskou radu, že nedělá nic proti "rostoucí vlně islamismu". "Mám pocit, že je tohle noční můra a že se nemůžu probudit," řekla Emilia Salem, 25. "Jak je možné, že jsou koptové ve své zemi tak nechráněni? Proč je tak lehké zabít nás několik desítek při demonstraci, zatímco těm, co zaútočili na izraelské velvyslanectví, se nestalo nic?"

Univerzita Al-Azhar, nejvyšší egyptská muslimská instituce, požaduje nový zákon regulující výstavbu kostelů. Incident, který vyvolal nedělní protesty, byl útok na kostel, o němž útočníci tvrdí, že je nepovolený. Koptské organizace si už dlouho stěžují na diskriminaci při uplatňování zákona o stavbě kostelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9425

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2011