PLZEŇ:

Protesty pokračují

10. 10. 2011 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

V Plzni pokračuje boj proti výstavbě dalšího obchodního centra v centru města.

Nyní se do řetězu protestů zapojila iniciativa Referendum Dům kultury, která se snaží sebrat 13 500 podpisů, potřebných pro jeho vypsání.

Hodně občanů si myslí, že věc je již vyřízená a další protesty marné, jelikož Zastupitelstvo města Plzně již záměr OC Arena schválilo.

Plzeň již jedno obchodní centrum v blízkosti historického jádra má, Plazzu na místě bývalého výstaviště. Z minulosti je dále možné připomenout sporné zbourání architektonicky cenné bývalé nemocnice ve stylu art-deco v Sadech 5.května, kde dnes stojí hotel, nazývaný místními "věznice".

Budoucnost bývalých městských lázní, která pustnou již skoro 20 let, může být podobná. Protestujícím nejde o to zabránit jakýmkoli změnám. Žádají ale vypsání architektonické soutěže na území u Hlavního nádraží a vadí jim nárůst parkovacích míst pro auta včetně plánovaných parkovacích domů, například proti muzeu.

To by mohlo zvýšit objem automobilové dopravy v centru Plzně. Uskutečnění záměru s OC Arena by znamenalo také zbourání pěší zóny na Denisově nábřeží, která byla nákladně upravena kamennými dlažbami a prvky teprve v roce 2003. Tu by nahradila asfaltka do obchodního centra.

0
Vytisknout
7892

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2011