Srbská státní televize se omluvila za vysílání propagandy za Miloševičova režimu

25. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Radiotelevize Srbska - RTS - vydala na svých internetových stránkách prohlášení, v němž se praví, že vysílání této stanice bylo "téměř trvale a tvrdě zneužíváno" Miloševičovým režimem s cílem zdiskreditovat politické a etnické soupeře a s cílem šířit oficiální propagandu.

Televizní stanice se v prohlášení "omlouvá občanům Srbska i občanům sousedních zemí, kteří se stali oběti urážek, pomluv a toho, čemu se dnes říká 'hate speech'".

Radiotelevize Srbska byla jedním ze symbolů Miloševičovyu vlády, charakterizované válkami se Slovinskem, Chorvatskem a Bosnou, mezinárodní izolací a hospodářským úpadkem.

Když se Miloševič koncem osmdesátých let dostal k moci, jmenoval své lidi do vedení televize, nechal vyhodit profesionály, kteří tam léta pracovali, a proměnil televizi ve svůj propagandistický nástroj.

Stanice otevřeně šířila Miloševičovu nacionalistickou propagandu, ukazovala Srby jako oběti etnických útoků a vyvolávala nacionalismus, který vedl k válkám. Zároveň obviňovala srbskou opozici, že jsou to zrádci národa a zahraniční žoldáci, kteří pracují proti zájmům země.

Propaganda byla tak intenzivní, že vedla v březnu 1991 k protivládním protestům v Bělehradě. Při tomto prvním povstání proti Miloševičově vládě zahynuli dva lidé. Intenzita propagandy také způsobila, že NATO televizní stanici vyhlásilo za legitimní cíl bombardování. Budova televize RTS byla bombardována a při leteckém úderu zahynulo 16 televizních zaměstnanců.

Budova srbské televize se stala znovu terčem útoků r. 2000, kdy na ni zaútočily tisíce prodemokratických demonstrantů během povstání, které vedlo k svržení Miloševiče a k jeho vydání tribunálu OSN, kde byl postaven před soud za údajnou genocidu.

Srbská televize uznává v prohlášení, že "během tragických událostí devadesátých let RTS vysílala takovým způsobem, že to uráželo city, morální integritu a důstojnost srbských občanů, intelektuálů, příslušníků politické opozice, novinářů, etnických a náboženských menšin i některých sousedních národů a států."

V budoucnosti bude srbská televize podporovat "zákonnost, sociální spravedlnost, občanskou demokracii, lidská a menšinová práva a svobodu". Srbsko usiluje o vstup do Evropské unie.

Miloševič r. 2006 zemřel u soudu v Haagu na infarkt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6271

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2011