Co ještě nevíme o aféře DSK?

26. 5. 2011 / Josef Brož

čas čtení 6 minut

Po celou dobu, co běží tato naprosto neuvěřitelná aféra, která se zabývá obviněním bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) a favorita francouzských prezidentských voleb, jistého Dominiqua Strausse-Kahna (DSK), nepřestává mne překvapovat, kolik lidí -- bez jakéhokoliv důkazu o čemkoliv - už se vyjádřilo k obvinění způsobem, v němž nemá naprosto žádný prostor presumpce neviny.

Nejflagrantnější je v tomto ohledu v českém kontextu názor amerického historika Igora Lukeše v jednom vysílání Českého rozhlasu, který se vyjádřil způsobem tak arogantním, až mi zatrnulo:

"Když člověk pochopí, že tyto formy deviace, mixující násilí s erotikou, jsou často provozovány lidmi, kteří nemají vůbec žádnou kontrolu své chování nějak racionálně korigovat, tak je potom potřeba uznat, že soud v New Yorku postupuje naprosto správně," řekl (17. 5. Český rozhlas).

Jak se kontroluje Igor Lukeš? Já si dosud myslel, že se mixují pouze koktajly, a že historik asi myslel něco ve smyslu zamíchání... guláše informací? Ne. Jak může něco takového vyslovit univerzitní profesor? Copak je Amerika tak nakažlivý inkviziční virus?

Co vlastně víme?

Jistě, nejednomu emigrantovi se to již stalo -- a pan Lukeš jistě nebude první, neboť emigrantům se často stává, že jsou mnohdy náchylnější přebírat cizí vzorce chování -- ale právě u něho, jehož knihy mám ve velké oblibě, jsem to přeci jenom nečekal. Zpochybnil tím nejen svůj vlastní nezávislý úsudek, ale jaksi i nezávislost svého díla (v němž mi dosud až tak nechybělo, že archivy byly ryze americké), takže už si budu dávat příště pozor.

V tomto duchu byla nejdojemnější (trochu zápecnická, pravda, ale pro český kontext dost typická) reakce hned první den v týdnu, 16. 5. od Zbyňka Petráčka v Lidových novinách s názvem: Spadla klec. A kde? Zde: http://www.lidovky.cz/petracek-spadla-klec-0lk-/ln_nazory.asp?c=A110516_072905_ln_nazory_pks

Pochvaluji si postup newyorské policie. Ale začíná naprosto zoufale: "I v mezinárodním finančníkovi dřímají pudy, které tak nějak připisujeme pouze nižším vrstvám." Aha, a jak to ví? Měl snad nějakou speciální příležitost být s DSK na tahu? Nebo si snad pouze poněkud prostomyslně myslí, že USA náš vzor?

Každý z těch, kteří se vyjadřují k tématu, by přece měli alespoň trochu tušit, že karta se nejen může obrátit, ale že je každý další den usvědčí ze lži. Ne, že by lhali, ale informace přece nejsou úplné, dokud není protokol hotov, že? Ale ne, noviny jsou plné nesmyslů.

Zatím totiž víme jenom to, že existuje výpověď pokojské, původem z Afriky, která měla být napadena bílým předsedou MMF, který ji měl nutit k sexu. O tom, zda šlo skutečně o znásilnění, pozor (výklad znásilnění je v různých místech světa jiný -- je to tzv. clintoniáda v duchu Moniky Lewinské nebo opravdu pohlavní styk?).

Proces ani nezačal...

Je to vlastně teprve začátek, na němž je zajímavé právě to, že všechno může být úplně jinak. Celá ta informační exploze naprosto neuvěřitelného vizuální (a potažmo i verbálního) násilí vlastně nejlépe svědčí o tom, s jakými společnostmi to máme co dočinění. Budu první, který bude kritizovat francouzskou bohorovnost, ale nemohu nebýt zděšen, s jakou neuvěřitelnou agresivitou si tolik Američanů vyjadřuje o Francouzích jako o perverzních úchylácích!

Vždyť si jen přečtěte Směšné lásky od Milana Kundery, brněnského to rodáka (pravda, nyní francouzského "úchylného" spisovatele, ale on je napsal ještě v Československu 60. let! A mimochodem: co byste dnes udělali s J. F. Kennedym?), abyste se vrátili do reality všichni ti, co najednou vyznávají prudérní zákony světa, v němž neprožili více než jeden semestr novinářského rychlokurzu jako kdysi blahé paměti novinář (nyní lobbista PPF) Vladimír Mlynář, prominentní šéfredaktor prominentního týdeníku... jen pro některé vlivné (kamarády).

Neměli bychom být vlastně více znepokojeni způsobem, jak se například v některých českých médiích vytvářejí stereotypní názory? Co to je vlastně za lynč a za justici? Co tohle má společného s právem -- natož spravedlností?

Prosím o shovívavost, neboť americký obhájce Benjamin Brafman je Žid stejně jako francouzský DSK, což v Americe hraje stejnou roli jako fakt, že pokojská byla černoška - a muslimka k tomu? Chci tím upozornit na skutečnost, že se z jedné aféry, která patrně nebude ještě nějaký čas rozlousknuta, stane téma, v němž se všichni najdou. Možná dojde i na židovsko-palestinský konflikt, že? Ale vážně...

Má vůbec smysl se zabývat tím, že choť DSK, prominentní televizní novinářka, je bohatší než on a může si velký proces dovolit?

Podle poslední zpráv se chystá ze strany DSK obří detektivní obhajoba, v jejímž centru bude postup, který se patrně bude podobat jako dosud celé akci, tedy ryze soukromý a ryze agresivní (jaká je vlastně kvalita státních organizací v Americe?). Bude spočívat přesně v tom, co jsme dosud zažili jenom z jedné strany: bude se zkoumat, zda dotyčná napadená osoba nebyla například perverzních sklonů, které neodpovídají její výpovědi? Bude se také zkoumat, v jakém kmeni a s kým se pokoušela navázat civilizovaný sex u ohně? Omlouvám se, ale úvahy o tom, že DSK chce podplatit kmenové náčelníky v Guineji, odkud pokojská pochází, patří k těmto fantasmagoriím...

Více ZDE Je to asi podobné jako s ADN našeho DSK. Zveřejnil to jako první internetový list Atlantico blízký Sarkozymu. Zajímavé, ZDE

Další média se snaží hlídat, že patří k předem informovaným zdrojům, a informace z policejních zdrojů nepotvrzují, např. zde: ZDE ZDE

A suivre... to be continued.. aféra na pokračování... více příště.

0
Vytisknout
13861

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2011