Bradley Manning "neměl být nikdy poslán do Iráku"

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Bradley Manning, americký voják obviňovaný z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, byl tak duševně nevyvážený před tím, než byl poslán do Iráku, že se počurával, házel kolem sebe židle, křičel na své armádní velitele a byl pravidelně posílán na psychiatrické testy.

Manning, který je od 29. května 2010 držen ve vazbě, byl "naprosto rozložené dítě", které nemělo být nikdy posláno do Iráku.

Navzdory četným násilným a hysterickým scénám a diagnóze psychologického vykolejení a varování, že se Manning nedokáže přizpůsobit vojenskému životu, byl nakonec vyslán do Iráku, kde se údajně zmocnil tisíců tajných vojenských a diplomatických dokumentů. V Iráku Manning prošel bezpečnostní prověrkou a stal se výzvědným analytikem.

Jak zjistilo vyšetřování deníku Guardian rozhovory s vojáky, kteří pracovali s Manningem, ve výzvědné jednotce, kde v Iráku Manning pracoval, nebylo žádné bezpečnostní jištění. Bezpečnostní opatření byla tak liberální, že do počítačové místnosti, kde pracoval Manning, mělo přístup 300 vojáků na základně a hesla k počítačům obsahujícím výzvědné informace byla přilepena na papírkách na obrazovky počítačů. Skoro všichni vojáci měli přístup k tajné americké diplomatické a vojenské síty SIPRNet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8282

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2011