ZÁKLAD MODERNÍ ČESKÉ DEMOKRACIE:

Rozkrádání majetku bez postihu

30. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice mne zaujal rozhovor s Tomášem Ježkem, jedním z otců kuponové privatizace, v Hospodářských novinách. Ježek zde zcela konkrétně uvádí, co podle něj vedlo k rozsáhlému rozkrádání veřejného majetku za dob kuponové privatizace:

"Zákon o investičních společnostech a fondech, který připravovalo tehdejší federální ministerstvo financí, nakonec neobsahoval klíčové ustanovení o tom, že v momentě, kdy se do těch už založených investičních a privatizačních fondů pošlou akcie účastníků kuponové privatizace tzv. DIKů (držitel investičních kuponů), tak oni -- ti zakladatelé fondů -- odejdou z toho fondu a zůstanou tam jen akcionáří. To se nestalo. Tento bod byl z toho zákona nakonec vypuštěn a způsobil rozsáhlé tunelování.

Vemte si takového Michaela Kocába. Vždyť on prodával majetek DIKů. Zbavil se toho, co měl pouze spravovat. Prodával majetek, který nebyl jeho. Takže toto vidím jako obrovský problém, který na kuponovou privatizaci vrhl stín, kterého se už kuponovka nezbavila.

Ochrana minoritních akcionářů tu prostě nebyla, přišla až v roce 1996. Novelu obchodního zákoníku jsme dodělali až v roce 1996 - zákon vstoupil v platnost 1. července 1996. Podle parlamentních procedur k tomu mělo být připojeno kladné stanovisko vlády. To ale nepřišlo.

Jsem pyšný na to, že se na to "vládní ne" parlament vykašlal a jednohlasně novelu přijal. Nikdo tehdy nebyl proti, ani se nezdržel hlasování. Jenomže to vše bylo až v roce 1996 a to už bylo pozdě."

Tohle stojí v základech moderní české demokracie: rozsáhlé rozkrádání veřejného majetku bez postihu. Ježek se aspoň snaží o reflexi a poučení, naopak prezident Klaus vždy kuponovou privatizaci bohorovně hájil a zastával se principu volného trhu "bez přívlastků", tedy bez pravidel, tedy džungle.

Odkaz na rozhovor s Tomášem Ježkem: ZDE

0
Vytisknout
14373

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2011