V přírodě neexistuje ekologická rovnováha. Společnost seberegulovaných sítí je fantazie

1. 6. 2011

čas čtení 30 minut

Toto je příběh o vzestupu strojů a o naší víře v rovnováhu v přírodě. Je o to, jak byla vynalezena představa ekosystému a jak nás inspirovala a jak to ani nebyla pravda.

V masových demokraciích na Západě vznikla nová ideologie. Začali jsme věřit, že staré mocenské hierarchie je možné nahradit sebeorganizujícími se sítěmi. Od internetového utopiánství až po globální hospodářský systém, a zejména po ekosystémy přirozeného světa, dnes sníme o systémech, které se dokážou samy vyvážit a samy stabilizovat., bez zásahů autoritářské moci.

Toto je shrnutí druhé části dokumentárního seriálu televize BBC od význačného britského dokumentaristy Adama Curtise "Jak nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti". Shrnutí první části je ZDE

Video druhé části seriálu je ZDE

Výbor OSN:

Česká republika práva dětí neřeší

1. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Ligy lidských práv

Ženeva ‐ 1. června ‐ Státní delegace vedená Michaelou Šimůnkovou, zmocněnkyní pro lidská práva, se včera zodpovídala ženevskému Výboru pro práva dítěte OSN z nedostatečného plnění Úmluvy o právech dítěte. Výbor vyjádřil znepokojení nad tím, že Česká republika opakovaně ignoruje v minulosti udělená doporučení. Hlavní výtky se týkaly chybějícího národního akčního plánu pro dodržování dětských práv, absence orgánu zodpovědného za plnění Úmluvy, přetrvávající segregace ve školství a vysokého podílu dětí vyrůstajících v ústavní péči.

Politická zaujatost zase přebíjí novinářskou profesionalitu

1. 6. 2011 / Jan Kavan

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že mne krátce po návratu z dvacetileté emigrace ve Velké Británii, kde jsem pracoval především jako novinář, zarazila úroveň českých novinářů. Mnozí z nich neuměli napsat jednoduchou objektivní zprávu, aniž by do ní nepromítli vlastní názor, hodnocení či komentář. Vnímal jsem to jako dopad nově nalezené svobody tisku a ve studii, kterou jsem v roce 1992 napsal pro americkou univerzitu v New Yorku, jsem vyjádřil naději, že jde o přechodný fenomén, který do 10 let zmizí.

Situace se od té doby nepochybně zlepšila, ale, bohužel, některé podobné jevy tvrdošíjně přetrvávají.

Počítače nemají na finanční trhy tak jasný vliv, jak argumentuje Curtis

1. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Na začátku jednadvacátého století napsal technický lord ze Silicon Valley Bill Joy do časopisu Wired článek s názvem "Proč nás budoucnost nepotřebuje". V něm vyjádřil znepokojení, že technologie GNR - genetiky, nanotechnologie a robotiky - se rozvíjejí rychleji, než vědci dosud předpokládali, a že nikdo nezkoumá jejich dopady na společnost. Tyto vědy nás předbíhají, varoval, a mohou nás jednou nahradit, pokud si nedáme pozor.

Jak ideologie funguje jako zástěrka moci

1. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V současném svém televizním seriálu "Jak nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" zesměšňuje Adam Curtis nekonečné hledání světového pořádku, na němž se účastnilu za poslední půl století různá politická a intelektuální hnutí. Psychologické profilování, internetová demokracie, klimatické počítačové modely a předpovědi Armageddonu, to všechno Curtis prezentuje jako cynickou kouřovou clonu, za níž se schovává politická a finanční moc, píše v deníku Guardian pravicový komentátor Simon Jenkins v souvislosti se současným korupčním skandálem ve fotbalové organizaci FIFA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chválíme... Adama Curtise

1. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pokud hledáte dokumentaristu, který je schopen spojit barevné revoluce východní Evropy s komunami v Kalifornii - přes botanika Arthura Tansleyho, polního maršálka Jana Smutse, Jaye Forrestera, Ayn Randovou, kybernetiku a teorii strojů - pak je vaším člověkem Adam Curtis. Každý z dokumentárních seriálů Adama Curtise směřuje na dobře definovaný cíl, i když často bývá poněkud idiosynkratický. V seriálu The Century of the Self (Století mého já) (2002), ukazoval, jak Freudovy teorie byly zneužity jako nástroj ovládání ve věku masové demokracie.

Seriál The Power of Nightmares (Moc nočních můr) (2004) pojednává o smrtící symbióze neokonzervatismu Leo Strausse a islámského džihádismu. Ve svém nejnovějším seriálu All Watched Over by Machines of Loving Grace (Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti) je Curtisovým terčem iluze, že příroda je sebevyrovnávající se systém a to, jak nás stroje přiměly věřit ve stabilní svět. Nemusíte být přesvědčeni všemi články v tomto řetězu a přesto shledáte tuto grandiozní, autorskou turistiku stimulující. Barevné revoluce na Ukrajině, v Gruzii a v Kyrgyzstánu nebyly utopické projekty. Jen se však podívejte, jaké vedoucí představitele vyprodukovaly a podívejte se i na síly, které je podpořily. Curtis se neobává malovat na velkém plátně, avšak je úspěšný tam, kde zakládá známý narativ katastrof ve stejně katastrofické historii myšlenek. Koláž archivního materiálu je bohatá. Toto je dokumentární film tak, jak existoval před vznikem reality TV - provokativní

Redakční komentář deníku Guardian, 1.6. 2011 ZDE

Na dně, ale ne vyřízení: Postavení 'ztracené generace' ve Španělsku

1. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

"Měli se rozhněvat už mnohem dřív, ale byli příliš pohodlní..."

KD│ Španělská stavební krize rozdrtila kariéru Emilia Blanca ve třetí fotbalové divizi. Šestadvacetiletý sportovec kdysi za hru pro městské týmy v jižním Španělsku - všechny sponzorované stavebními firmami - brával 2 000 Euro měsíčně. Avšak v roce 2008, když bublina splaskla, vyschnul i zdroj Blancovy obživy. Poté, co celé měsíce pracoval bezplatně, vrátil se domů k rodičům a přidal se k řadám španělských nezaměstnaných, které čítají už 4,9 miliónu lidí.

Výbor OSN pro práva dítěte dnes zhodnotí situaci v ČR

1. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Ligy lidských práv

Ženeva - 31. května - Situací českých dětí se bude dnes v Ženevě zabývat Výbor pro práva dítěte, který dbá na dodržování Úmluvy OSN o právech dítěte. Z otázek, které na zasedání položí Výbor české delegaci, vyplyne, jaká doporučení bude adresovat české vládě.< /p>

Je vzdělanost problém?

1. 6. 2011

čas čtení 14 minut

Jedním ze závažných problémů současnosti se v celoevropském měřítku stává značně neutěšená situace ve vzdělávání (viz např. kniha rakouského autora Liessmanna Teorie nevzdělanosti). Vzdělanost, znalosti odborné i všeobecné, u mladé generace rapidně upadá, což značně zneklidňuje zejména odbornou veřejnost. Že k poklesu úrovně znalostí dochází je celkem objektivně prokázáno rapidním propadem našich studentů u mezinárodních srovnávacích testů. Důvodů, které tento negativní jev způsobují, je velká řada, což může vést až k myšlence, že nejde o náhodu. Pokud si uvědomíme, jakou spoustou nepravd a polopravd nás zahrnují naši vrcholní představitelé zejména v souvislosti s chystanými společenskými reformami, neubráníme se pocitu, že jsme považováni za pouhé stádo, napsal Milan Javůrek.

POZVÁNKA:

Kult efektivnosti a úpadek školního vzdělávání

1. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy: 7.6.2011 19:00 hodin
Kde: Ústřední knihovna MALÝ SÁL, Mariánské náměstí, Praha
Organizace: Ekumenická akademie Praha

Iniciativa ProAlt ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze zve na přednášku prof. Stanislava Štecha. Přednáška bude spojená s besedou.

Prof. Stanislav Štech vystudoval psychologii na FF UK v Praze. Věnuje se dlouhodobě oblasti pedagogické psychologie s důrazem na školní socializaci, vztah žáků k poznání a učení, komunikaci mezi žáky, učiteli a rodiči. Věnuje se rovněž psychologii učitelské profese. Je členem řady domácích i mezinárodních asociací, vědeckých rad, redakčních rad časopisů doma i v zahraničí, zejména v oblasti pedagogické a školní psychologie. Kromě vědecké, publikační a pedagogické činnosti pracuje i v akademických orgánech, v současné době zastává funkci prorektora pro rozvoj UK.

Al Džazíra: Západní vojáci jsou přítomni v Libyi na straně rebelů

31. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta



Televize Al Džazíra odvysílala záběry, na nichž jsou vidět západní ozbrojenci přítomní na frontové linii v Libyi po boku vzbouřenců. Na záběrech z Dafniye, západně od města Misrata, je jasně viditelná skupina šesti lidí ze Západu. Šestý muž ze západu neměl žádné zbraně a byl to zřejmě výzvědný důstojník. Skupina hovoří se vzbouřenci a rychle zmizí, když je objeví televizní štáb.

Zdroj v angličtině ZDE

Katastrofální úspěchy Gazpromu

1. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Po oznámení o odstoupení Německa od jaderné energetiky přicestoval do Moskvy německý ministr hospodářství a nových technologií Philipp Rösler, který má za úkol najít nové energetické zdroje. Moskva chce situace využít ke zvýšení dodávek plynu do Evropy. Jenomže takový růst exportu také tvrdě dopadne na ruské spotřebitele. Ještě před protijaderným rozhodnutím v Berlíně vláda plánovala zvýšit export o 22% a zvýšit ceny pro tuzemské malospotřebitele o 78%. A teď mohou nové požadavky Evropanů vést vládu k ještě radikálnějším opatřením.

Brněnský protest proti násilí ze strany syrské vlády

1. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva organizátorů

My, Syřané a Češi žijící v Brně, oznamujeme, že dne 3 června 2011 svoláváme do Brna protestní shromáždění proti násilí syrské diktatury proti bezbranným civilistům a protestujícím v syrských městech, kteří jsou již několik týdnů vystavení brutálnímu násilí ozbrojených sil věrných vládní diktatuře. Při snaze rozehnat pokojné demonstrace zahynuly již tisíce lidí a desetitisíce byly odvlečeny do internačních táborů.

Ayn Randová a šílené představy jejích kritiků (na něž jsme všichni doplatili)

1. 6. 2011 / Luboš Zálom

čas čtení 14 minut

Regulátoři, ekonomičtí plánovači a intervencionisté získali představu, že s ekonomikou lze donekonečna manipulovat a s pomocí technologií a pokročilých finančních operací řídit celé hospodářství, ovlivňovat cenu peněz a pomocí úvěrové expanze vytvářet zdánlivou prosperitu, a to celé pod maskou kapitalismu.

Jak se současná státem regulovaná ekonomika potácí od jednoho problému k druhému, pro mnoho zastánců intervencionismu a sociálního státu to znamená vážné rozčarování. Vychází najevo to, na co obhájci laissez faire kapitalismu upozorňují už velmi velmi dlouho: ekonomiku nelze řídit a jakékoliv vměšování do přirozeného běhu věcí dokáže nadělat velkou paseku. Ovšem, jak už to u bývá, tváří v tvář důkazům, že dosavadní názory intervencionistů byly mylné, jedinou jejich reakcí je tvrdohlavé lpění na tom, co se mnohokrát ukázalo být nefunkční a zvrhlé. Je daleko pohodlnější odmítnout vlastní pochybení a raději svalovat vinu na všechno kolem.

Etika, zájmy a politika

31. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 20 minut

Vyšlo: Gluchman, V. ed.: Etika a politika. Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov, 2011, s. 37-46.

Zastupitelská demokracie je v krizi. Téměř na vrcholu jejího celosvětového úspěchu vzrůstá kritika jejích nedostatků. Tak například Carnegieho trust shrnuje závěr svého šetření stavu demokracie jako krizi legitimity a deziluzi ze zastupitelské demokracie. Současně však zdůrazňuje, že demokracie vždy vznikala a rozvíjela se pod tlakem zdola, neboť ti, kteří drží moc, nejsou ochotni se o ní dělit1).

Jedním z projevů této krize, jak je zdůrazněno v citované zprávě, je zneužívání moci a prostředků státu pro soukromé účely poslanců a politiků. Nejzávažnějším projevem této krize je však oprávněný pocit mnoha občanů, že v tomto systému ve skutečnosti nejsou zastupováni a jejich zájmy nemohou být uspokojeny. Fakt, že vlády mohou realizovat rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí většina občanů2), prozrazuje podstatu tohoto systému, v němž se nejedná o vládu lidu, ale stále ještě o vládu nad lidem.

Kdo radikalizuje ulici aneb pan Schwarzenberg se probudil v jiném a jemu milém časoprostoru

31. 5. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Demonstrace odborářů píchla do vosího hnízda! Podle reakce koaličníků v Parlamentních listech (PL) o tom není pochyb. Už nikoli chudí, ale rovnou pouliční lůza ohrožuje demokracii. Nebudu tady vyjmenovávat výroky všech těch Doktorů, Vondrů, Gazdíků, Paggiů atd. Lze nalézt v BL a PL, případně i v papírových novinách, ale na ty jednoduše nemám.

U Madridu za Prahu

31. 5. 2011 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Začalo to "nevinně" -- s nečekanými a nepředvidatelnými následky. 15. května se v Madridu skupinka demonstrantů rozhodla protestovat proti vysoké nezaměstnanosti ve Španělsku je nejvyšší v Evropě, 21% a mezi mladými do 35 let dokonce 45%! -- a proti "úsporným" opatřením. Skuzpinka pochodovala k hlavnímu náměstí Puerta del Sol. Policie se pokusila zabránit jim v tom, 24 z nich zatkla. Na hlavní policejní stanici je pak vyslýchala speciální jednotka, která je tam zadržovala 48 hodin.

Sarkozyho čeká obvinění ze zločinů proti lidskosti

31. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Sílí vlna kritiky Nikolase Sarkozyho v souvislosti s jeho aktivitami při organizování operace NATO v Libyi. Dva známí advokáti z řad socialistů, Jacques Vergès a bývalý ministr zahraničí Roland Dumas, ho obviňují ze zločinů proti lidskosti. Podle jejich názoru se aktivity NATO údajně namířené na ochranu civilistů naopak staly příčinou jejich umírání. Vyšetřování může knokautovat předvolební kampaň Sarkozyho a snížit jeho i tak nevelké šance na účast v druhém kole.

Síň demokratických tradic

31. 5. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 26 minut

Onehdy přišel na návštěvu kolega s sedmičkou červené frankovky (za 65 korun, byla výborná), udělal jsem kafé a klábosili jsme o všem možném. Vzpomínali jsme samozřejmě i na "staré dobré časy" ve škole, třeba na závažný případ ojedinělé šikany. To pár sígrů z osmičky nutilo ty mladší a slabší zdravit stylem: "Dobrý den pane továrníku," a přitom museli provádět uctivou úklonu. Přišlo nám to samozřejmě k smíchu, bylo to napodobování tehdy v televizi promítaných filmů z První republiky. Grázlíci byli předvolání do ředitelny, kde jim bylo oznámeno, že bude-li se to opakovat ještě jednou, bude to dvojka z chování. Podruhé to už nezkusili. Šikana byla vyřešena. Samozřejmě to lze z dnešního hlediska brát jako komunistickou zvůli ze strany nás učitelů - přece jsme strašili sníženou známkou z mravů, což u puberťáků mohlo vyvolat nepříjemné duševní stavy a třeba i nespavost. Holt tehdy jsme ještě netušili, že za pár let bude převrat, a že jejich hépening se stane realitou, že ti grázlové budou mít vlastně pravdu.

Hegerův standard -- zkažený chrup

31. 5. 2011 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

Ministra Hegera jsme v minulých týdnech často slyšeli v médiích vysvětlovat nutnost zavedení standardů a nadstandardů. Vysvětlení pro občana spočívalo v tom, že vlastně hrstka bohatých si dnes nemůže připlatit za lepší služby, a zdravotnictví tak přichází o peníze, které by mu tito boháči jinak rádi věnovali. Určitě to však nijak neomezí běžnou zdravotní péči a samozřejmě o tom budou rozhodovat odborníci.

Jeden hlas shůry má v ČR stále božskou sílu!

31. 5. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Říkali to v ČT1 26. 5. Je možná jedno, že jde jen o jeden dům na Václavském náměstí v Praze. Už míň jedno asi je už to, že ten dům požíval podle současně vyhlášené informace speciální ochrany. A zcela mimo běžné chápání zůstává, že v ČR je možné prezentovaný problém tak rychle odklidit mimo jakoukoli další agendu tím, že např. ministr má automaticky poslední a neodvolatelné slovo, i když nabízené řešení -- přinejmenším podle mediální relace -- pouze šikovně sleduje již osvědčené dřívější postupy, jak zřejmě nechat "vlky se nažrat" a z ovce nechat na místě aspoň pár chlupů. Copak z té -- prý zatím zcela stabilní a zachovalé -- budovy neponechají majitelé příštího objektu nonšalantně a velkoryse aspoň trochu vnějšího zdiva?

Pole působnosti pro odbory a občanské iniciativy

31. 5. 2011 / Milan Sova

čas čtení 7 minut

Demonstrace odborů a občanských iniciativ v sobotu 21. května (a ohlasy na ni) ukázaly složitost problémů současné české společnosti. Členové vlády se už neodvažují zlehčovat protest jako placený výlet odborářů do Prahy, třebaže byl organizován stejným způsobem jako minulé akce: jistě chápou, že dosavadní průběh reforem postihl znevýhodněním velkou část zaměstnanců. Na druhé straně odbory obtížně přesvědčují veřejnost, že mají ucelenou koncepci jiné smysluplné reformy: dluhová past v Evropě a USA v kontrastu s růstem Číny, Brazílie, Indie, Turecka a dalších států je také viditelná a varovná.

AHOJ (Ad HOnorem Jesu), křesťané!

31. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Vláda rozpočtové odpovědnosti Petra Nečase řeší bolestivé úhrady amalgámových plomb. Jak známo, o jejich zdravotní nezávadnosti se vedou odborné diskuze, tudíž, majetní pacienti si už dávno platí plomby keramické. Zpoplatnit méně kvalitní plomby pro méně majetné -- tak zní bojové heslo naší pravice. Jestli mají spočítáno, jak se sníží deficit státního dluhu díky poplatkům za plomby, nevím. Možná to ani není důležité ve chvíli, kdy se nad námi houpá Damoklův meč prohrané arbitráže s Diag Human a stejně naléhavá potřeba "vrátit ukradené", tj. zaplatit církvím (hlavně té jedině správné) 59 miliard v průběhu 15, 20, 30 let.

Klenot Negevu

Muzeum izraelského letectva v Be'er Ševa

31. 5. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 4 minuty

Izraelské město Be'er Ševa, hlavní město Negevské pouště, nenabízí příliš mnoho turistických pamětihodností. Musím dodat, že město vypadá lépe v noci, kdy horko pomine a asketická šedá a béžová barva betonových a kamenných budov města ustupuje radostnému množství nejrůznějších elektrických světel. Avšak podle mého názoru přesto stojí za to město Be'er Ševa navštívit, už jen kvůli Muzeu izraelského letectva, které je umístěno několik kilometrů od měste, vedle hatzerimské letecké základny.

Válka klanů o Českou televizi pokračuje

31. 5. 2011

čas čtení 6 minut

Zde je přípis jednoho z bojujících klanů. Rozeslal "revolucionář" z České televize z r. 2000 Adam Komers:

Ing. arch. Václav Mencl

předseda Volebního výboru Poslanecké sněmovny PČR

JUDr. Michal Hašek

člen Volebního výboru Poslanecké sněmovny PČR

V Praze dne 28. května 2011

Vážení páni poslanci,

obracíme se na Vás otevřeným dopisem a dovolujeme si vyslovit protest proti způsobu, jakým proběhla 26. května t.r. schůze Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Navzdory příslibům, že letošní důležitá dovolba do mediálních rad nebude opomíjet profesní organizace a věrohodné osobnosti veřejného života, volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zcela neomylně vyřadil většinu kandidátů profesních organizací. V seznamu nominovaných kandidátů, ze kterých mají být radní sněmovnou zvoleni, se jako výsměch celé společnosti objevují typičtí mediální dinosauři, lidé, kteří procházejí mediálními radami jako osvědčení političtí lobisté a jsou spoluodpovědní za současný stav v médiích veřejné služby.

Jsou ta různá výročí ještě nějakou "školou"?

31. 5. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Letos se o 27. květnu 1942 moc nemluvilo ani nepsalo. V tomto mediálním ohledu asi bude onačejší příští rok. To již uplyne od atentátu na Reinharda Heydricha, říšského protektora "v Čechách a na Moravě", celých 70 let. Když před necelým rokem (29. září 1941) vystřídal v této funkci von Neuratha, v doprovodu tzv. "státního" prezidenta Háchy neopomněl si také prohlédnout korunovační klenoty Českého království v katedrále sv. Víta. Okamžitě zahájil ostřejší kurs proti českému odboji (gen. Eliáš jako předseda tehdejší protektorátní vlády byl zatčen po Neurathově odvolání z funkce již 27. září 1941).

Onkologové:

Pacienti přežívají déle - co s tím udělají pojišťovny?

31. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva České onkologické společnosti

Onkologové žádají od zdravotních pojišťoven pravidla pro poskytování a úhradu léčby.

Zdravotní pojišťovny otevřeně hovoří o nedostatku finančních prostředků. Onkologové navíc v letošním roce dosud neobdrželi od plátců péče žádná pravidla, podle kterých by měli léčit jejich pojištěnce, tedy své pacienty. Žádný nemocný nemá uzavřenou smlouvu s lékařem či zdravotnickým zařízením; je ve smluvním vztahu se svou zdravotní pojišťovnou. Plátci péče by proto měli jednoznačně specifikovat, kterým pacientům, jakou léčbu a v jaké výši uhradí. Místo toho plátci péče poskytli Komplexním onkologickým centrům pouze sumu peněz odpovídající stejné výši jako v roce 2009 sníženou o 2 procenta. Onkologicky nemocní však díky moderní léčbě přežívají déle a další nově diagnostikovaní pacienti neustále přibývají. Pro optimální léčbu všech nemocných dle standardů péče jsou tak stávající finanční možnosti nabídnuté zdravotními pojišťovnami nedostatečné.

Kam jsme došli rok po volbách vedeni vládou rozpočtové odpovědnosti?

30. 5. 2011 / Miroslav Pořízek

čas čtení 15 minut

Česká politika se již několik let brodí v čím dál hlubším marasmu. Celou společnost pak decimuje vědomí, že nelze zatím očekávat výraznější změnu k lepšímu nejen co do stavu celkového klimatu u nás, ale především odborného řešení problémů, jež se stále více kupí. Nejpozději někdy od roku 2004/2005 zažíváme permanentní politické krize.

ZÁKLAD MODERNÍ ČESKÉ DEMOKRACIE:

Rozkrádání majetku bez postihu

30. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice mne zaujal rozhovor s Tomášem Ježkem, jedním z otců kuponové privatizace, v Hospodářských novinách. Ježek zde zcela konkrétně uvádí, co podle něj vedlo k rozsáhlému rozkrádání veřejného majetku za dob kuponové privatizace:

Rekordně nejvyšší emise uhlíku vážně ohrožují podnebí na Zemi

30. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Rekordní vzestup emisí uhlíku, navzdory hospodářské krizi, znamená, že cíl nezvýšit oteplení planety Země o víc než 2 stupně Celsia je zřejmě už nedosažitelný

Emise skleníkových plynů loni rekordně stouply a dosáhly nejvyšší míry emisí skleníkových plynů v historii. Znamená to, že se zřejmě už nepodaří udržet globální oteplování na bezpečné úrovni. Vyplývá to z dosud nezveřejněných odhadů Mezinárodního úřadu pro energii.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33745