Německo uzavře do roku 2022 veškeré své jaderné elektrárny

30. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Německá koaliční vláda oznámila, že do roku 2022 vyřadí z provozu veškeré jaderné elektrárny. K zásadní revizi německé jaderné politiky došlo po havárii v japonské Fukušimě a po masových protijaderných protestech po celém Německu.

Německý ministr životního prostředí Norbert Rottgen uvedl, že sedm nejstarších německých jaderných reaktorů, které byly vypnuty hned po havárii ve Fukušimě, už nebude nikdy uvedeno v provoz. Navždy vyřazena z provozu bude také osmá jaderná elektrárna v Kruemmelu v severním Německu, která měla v poslední době technické problémy a už je také vypnuta.

Ostatní německé jaderné elektrárny budou vyřazeny z provozu do roku 2021 a tři nejnovější do roku 2022.

Před březnovým moratoriem na jadernou energii v Německu vyráběly v Německu jaderné elektrárny 23 procent elektrické energie. Německo už delší dobu silně investuje do obnovitelné energie.

Německo plánuje do roku 2020 snížit spotřebu elektrické energie o 10 procent, úspornými opatřeními, efektivnějšími průmyslovými výrobky a zateplením domů. Německo chce zároveň snížit emise skleníkových plynů za totéž období o 40 procent a zdvojnásobit výrobu energie z obnovitelných zdrojů na 35 procent celkové produkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8039

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2011