Anketa Romano hangos:

Co říkáte přístupu Nečasovy vlády k Radě pro záležitosti romské komunity?

31. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Antonín Seďa
Poslanec ČSSD, Uherské Hradiště.
Základní otázka je, jestli Rada vlády pro záležitosti romské komunity vůbec funguje a jakým způsobem. Jako poslanec z této Rady nedostávám žádné informace a taktéž jsem v poslední době nezaregistroval žádné novinky o její činnosti v českých médiích. Z tohoto pohledu se domnívám, že Nečasova vláda nepovažuje začleňování romské komunity za svoji prioritu, stejně tak ji příliš nezajímá řešení nakumulovaných problémů souvisejících s činností Rady.

Felix Černoch
Přednášející na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů, Praha.
Kdysi jsem v této radě, jak jistě víte, pracoval a popravdě přiznávám, že pro dnešek moc důvodů k nadšení neshledávám. Jen si dovoluji podotknout, že integraci neztotožňuji s asimilací.

Linda Sokačová
Ředitelka společnosti Gender Studies, Praha.
Já takto odpovídám spíše na základě zkušeností z fungování Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Musím bohužel říct, že v současné době v této Radě ani nevíme, jestli bude fungovat a za jakého složení, protože nám -- bývalým členům a členkám -- zatím nedal nikdo vědět. Doufám, že Rada pro romské záležitosti je na tom alespoň v této oblasti lépe. Přímo o její činnosti toho také není moc slyšet, za Kocábových dob toho alespoň v médiích bylo více. Což ovšem neznamená, že by samotní členové mimo ni nepracovali.

Štefan Tišer
Předseda Společenství Romů a národnostních menšin Plzeňského kraje.
Jelikož jsem také členem Rady vlády pro národnostní menšiny, přál bych si, abychom vzájemně spolupracovali a dodávali si informace, týkající se Romů. Také pokládám za důležité pravidelné schůzky, a to kvůli projednání škrtů v sociální oblasti. Jak všichni víme, tato reforma se bude nejvíce dotýkat romských obyvatel. Podle mého monitoringu zůstává velká část Romů od roku 1990 na úřadech práce, nemají odpracované roky na důchod, čeká je ještě větší bída než nyní. Proto uvítám každý návrh schůzek, kde budeme moci projednat aktuální záležitosti. Nečasova vláda přistupuje k problémům národnostních menšin velmi ledabyle.

Elvis Gábor
Zpěvák přerovské skupiny Imperio.
Nemůžu si pomoct, ale mně přijde, že se neděje absolutně vůbec nic! A jak přistupuje vláda v čele s panem Nečasem k této Radě? Přece tak jako každá předešlá vláda se svým premiérem. Ale nepřekvapuje mě to, protože vláda a jednotliví ministři mají dost práce sami se sebou a se svými problémy, které se týkají úplně všeho, jen ne Romů. Řeší své Johny a Věci veřejné atd., takže na nějakou romskou problematiku už nezbývá čas! Bohužel si na tuhle situaci nemůžeme příliš naříkat, protože dokud se my samotní Romové nesemkneme a nevychováme vlastní inteligenci, která by nás mohla důstojně reprezentovat, tak to takhle bude končit asi pořád. Jak říkám, bohužel! Ale snad jednou přijde ta správná změna k lepšímu.

Arnošt Goldflam
Herec, režisér, dramatik, Brno.
Já myslím, že se s tím nic neděje a že se to odsouvá na neurčito. Žádnou aktivitu ani výsledky nepozoruju, i když si všímám, zajímám se. Koneckonců ještě, myslím, ani nezačala pořádně pracovat zodpovědná osoba po Kocábovi. I když ten se snažil hlavně navenek, pro média, zdálo se...

Vychází v Romano hangos 4/2011ZDE

0
Vytisknout
5991

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2011