Nelze srovnávat nesrovnatelné

26. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, se zájmem jsem četl článek "Ceník pro nákup zdravotnických přístrojů - základní kámen korupce, aneb předražení jako norma!" ze dne 24.5.2011, jehož autorem je pan Jiří Baťa. Jako názor se článek jeví velmi zajímavě, bohužel však vychází z článku pana Holuba, který je však spíše než článkem žurnalisty článkem autora sci-fi, píše Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Srovnávat cenu těchto dvou přístrojů s naprosto rozdílnou konfigurací a s rozdílem dvou let, je podle mého názoru neprofesionální a také přinejmenším poněkud hloupé.

Pan Holub totiž srovnává věci, které jsou nesrovnatelné, a o kterých si nezjistil a následně neověřil důležité informace, z kterých pak vzniká řada nepravdivých údajů a faktických chyb, jenž vedou ke smyšlené dedukci. Pan Holub by tedy před uveřejněním dalšího článku měl dbát na pravdivost svých informací.

Pokud bych pominul rozdílnou cenu eura v roce 2009 a nyní, kdy je euro výrazně levnější, pak zcela zásadní je již zmiňovaná komplexnost přístroje, včetně veškerého vybavení v Ostravské fakultní nemocnici.

Součástí uváděné ceny je plnohodnotný portál firmy TERRARECON, který umožňuje práci neomezeného počtu účastníků, vzdálené přístupy k softwaru a rovněž zpracování 6000 snímků současně.

Díky tomuto řešení je možno zároveň zpracovávat obrazy dalších modalit (rentgeny, magnetická rezonance, angio apod.). Přístroj je samozřejmě vybaven nadstavbami pro zobrazení všech částí těla a dokáže provést scan v délce 250 cm. Součástí jsou rovněž tři diagnostické stanice pro připojení na portál.

Uvedené srovnání v článku má tedy vypovídací hodnotu zhruba, jako by se porovnávala škoda Superb 4x4 v plné výbavě zakoupená před dvěma roky s dnes zakoupenou škodou Fábia v základní výbavě a byla vydávána za stejné vozidlo.

Právě z důvodů, že vzájemné porovnávání není vůbec jednoduché a zahrnuje celou řadu vlivů, si ministerstvo zdravotnictví objednalo audit u renomované auditorské firmy KPMG a požadovalo účast univerzitních odborníků ČVUT. Tento audit je naprosto hodnověrný a v rámci ČR nemá doposud obdoby.

K dalším bodum článku, nemá cenu se dále vyjadřovat, protože je to s nimi v podstatě analogické.

Přeji hezký den

Vlastimil Sršeň

tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví

0
Vytisknout
8432

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2011