Jak funguje britská politická satira?

13. 11. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Ian Hislop, Private Eye: Johnsonova ministryně kultury Nadine Dorris se vyjádřila, víte, že je nutno zakázat, aby lidi na internetu druhým sprostě nadávali, že to je strašné. A pak někdo našel starší tvít, v němž tato ministryně kultury přímo poslala zprávu novináři Jamesi O'Brienovi z londýnského komerčního rozhlasu LBC a sdělila mu, že je "fuckwit" (zasranej chytrák).

Komik Paul Merton: Není to nějaké archaické rodinné jméno? "Já jsem jedním z Fuckwitů z hrabství Hampshire?"

Ian Hislop, Private Eye:
A lidi dospěli k závěru, že možná ministryně kultury... (Smích) - vím, když na to pomyslím, tak se směju - ministryně kultury by asi neměla přímo sprostě nadávat novináři rozhlasového pořadu za to, že s ní nesouhlasí.



Ukázka. Pravidelný páteční televizní pořad Have I Got News for You (Já pro tebe teda mám nějakou  zprávu  (který vysílá BBC už léta) ironicky a satiricky komentuje většinou politické události z předchozího týdne. "Soutěží" v něm dva týmy, skládají se pravidelně z Iana Hislopa, šéfredaktora satirického časopisu Private Eye a komika Paula Mertona. Kromě těchto pravidelných účastníků vystupují každý týden v pořadu v každém dvojčlenném týmu jako hosté buď známí novináři nebo politici (z nichž si často ostatní dělají legraci a poukazují tvrdě na jejích případné politické poklesky) a jako moderátor se střídají známí komikové.

Jako obvykle, ale ještě o dost víc, tento pátek byl tento pořad vůči Johnsonovým politikům ještě brutálnější než kdykoliv předtím.

Někdy si říkám, "Řeči se mluví a voda teče." Že sice média dokáží korupci politiků kritizovat sžíravě, ale nikdy se nic nezmění. Možná ale nemám pravdu a buďme optimisty a doufejme, že se třeba v Británii začíná něco měnit.

A mimochodem, podobný pořad se vysílá v pátek v podvečer se sobotní reprízou také v rozhlase BBC, zase s jinými satiriky.

Zde je pořad Have I Got News for You z pátku 12.11.  celý:



Níže však překládáme ukázku o jednom zkorumpovaném konzervativním politikovi:

 
Moderátorka Victoria Coren Mitchell: Lord Bethell vymazal komunikaci na What's Appu na svém mobilu

"aby si tam udělal místo",

 samozřejmě. Předtím, když byl ve funkci náměstka ministra zdravotnictví (a uděloval covidové kontrakty bez konkursu kamarádům), nebyl schopen dát tuto komunikaci k dispozici, protože svůj mobil:

"ztratil"

a ten mobil byl také

"rozbitý"

a

"nefungoval".

A pak řekl, že

"ten mobil dal členu své rodiny a koupil si nový mobil"...

Satirička Maisie Adam: Panebože!

Victoria Coren Mitchell: Ten nefungující, rozbitý starý mobil.

Paul Merton: A on ten mobil taky předtím ztratil, takže ho ta rodina bude muset nejprve najít.

Ian Hislop: Chabé výmluvy, proč nedal k dispozici tu komunikaci na What's Appu. Že by chtěl snad něco skrývat?



2
Vytisknout
6608

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2021