Tlak rasismu v ČR je zřejmě už nezvládnutelný

30. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Velmi nepříjemnou, odpuzující vizitkou současné České republiky je všude se šířící hlubinný rasismus. Po příjezdu do Prahy vždycky prvních několik dní se tu dusím: atmosféra velkoměsta je v důsledku neomezeného provozu automobilů nedýchatelná. Jistě, za několik dní si na to člověk zvykne, ale jaké škody to páchá délce života lidí a jejich organismu? V Británii v posledních měsících zdravotnické organizace, a konec konců i Světová zdravotnická organizace, varují, že znečištění vzduchu především partikuláty z výfuků naftových automobilů zkracuje život lidí až o deset let. Umírají na to předčasně desetitisíce lidí. V ČR to nikoho nevzrušuje.

Rozhovor Britských listů 102:

Proč je Brno tak úspěšné?

24. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Bohuslavem Binkou, vedoucím katedry environmentálních studií na Masarykově univerzitě v Brně o několika faktorech, které v posledních letech učinily Brno dynamickým, originálním a pozoruhodně zajímavým a příjemným místem k životu. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Bílý dům oficiálně vyhlásil válku udržitelnému životu na modré planetě

30. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Spanilé tažení osazenstva Bílého domu washingtonskými bažinami pokračuje dalším exekutivním příkazem prezidenta Donalda Trumpa, jehož prostřednictvím budou postupně odstraněny klimatické směrnice zavedené prezidentem Barackem Obamou. Pokud realizace exekutivního příkazu s názvem Energy Independence Executive Order nenarazí na zásadní překážky, Spojené státy de facto nebudou schopny dostát svým závazkům z pařížské klimatické konference ohledně redukce emisí a odvrácení nejdrastičtějších dopadů globálního oteplování. Prezident Trump obklopen horníky prohlásil, že jím podepsaný exekutivní příkaz ukončí „válku proti uhlí“ a „regulace ničící pracovní příležitosti“. Šéf Bílého domu patrně netuší, že naopak zahájil mnohem ničivější válku, než si je schopen představit.      

Mezitím v Absurdistánu 21:

Zklamání nad zvolením Donalda Tuska, nová náboženská škola, centrální letiště a mladíci na ministerstvu obrany

30. 3. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Prodloužení funkčního období Donalda Tuska jako prezidenta Rady Evropy Polskem po určitou dobu otřáslo. Během zasedání polského parlamentu, kdy se tam křičelo (polský parlament se totiž pomalu mění v docela ubohé jeviště pro akce chátry, která se překřikuje ohledně toho, kdo dokáže křičet silněji), byl Jarosław Kaczyński opravdu rozhněvaný a bušil rukou do předsednického pultu téměř jako Chruščev v OSN před mnoha desetiletími:

Kaczyński nazval opozici "Vnější stranou", ale nikdo vlastně neví, co tím měl na mysli. Možná tím měl na mysli Orwellův román 1984? A v tom případě, byla by strana Právo a spravedlnost Vnitřní stranou? To by hodně vysvětlilo...

Chlapec držící se trosek, byl nalezen jako jediný živý. Ve Středozemním moři zahynulo 146 uprchlíků

30. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Zřejmě až 146 osob zahynulo poté, co se potopil gumový člun s uprchlíky, který vyplul z Libye. Jediným, kdo přežil, byl šestnáctiletý chlapec z Gambie. V úterý nalezla chlapce, držícího se kusu trosek v moři španělská fregata Canarias. Ve středu ráno byl dopraven na sicilský ostrov Lampedusa.

Za poslední dva dny zachránily italské pobřežní stráže na moři více než 1100 migrantů. Letos se zatím utopilo více než 600 lidí. Do Itálie letos přichází o 50 procent více uprchlíků než loni.

Ve středu zachránila humanitární loď Golfo Azzurro asi 400 migrantů - většinou z Maroka, z Alžírska, z Libye, z Gambie a z Bangladéše, včetně 16 žen a dvou dětí. Byli nalezeni v dřevěném člunu bez motoru asi 16 kilometrů od libyjského pobřeží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Soudce na Havajských ostrovech rozšířil blokaci Trumpova zákazu vstupu do USA pro muslimy na dobu neurčitou

30. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Federální soudce Derrick Watson na Havajských ostrovech rozšířil příkaz, suspendující Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany šesti převážně muslimských zemí, na dobu neurčitou, respektive po celou dobu, co se bude projednávat u soudů.

Americký stát Havajské ostrovy poukazoval u soudu na to, že Trumpův exektivní příkaz byl poškodil turistický ruch a schopnost získávat zahraniční studenty a zaměstnance.

Soudce Watson rozhodl ve středu večer poté, co vyslechl argumenty od státu Havajské ostrovy a od amerického ministerstva spravedlnosti. Proměnil dočasný soudní příkaz v trvalejší "předběžný soudní zákaz".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Orbán chce vyhnat Středoevropskou univerzitu z Maďarska

30. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Středoevropskou univerzitu, kterou r. 1991 založil v Budapešti George Soros, chce vyhnat z Maďarska Viktor Orbán prostřednictvím nového zákona, který také bude kriminalizovat osm britských vysokoškolských institucí, které prý fungují v Maďarsku "nezákonně". Terčem opatření jsou i pobočky německých a francouzských univerzit v Maďarsku.

Středoevropská univerzita uvedla, že cílem nového zákona je znemožnit fungování Středoevropské univerzity v Maďarsku. Údajně jde o zásah proti organizacím, které financuje maďarsko-americký finančník George Soros.

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal ostrým oponentem George Sorose. Obviňuje ho z "povzbuzování" evropské uprchlické krize a z toho, že má "nepřímý vliv" na maďarskou i globální politiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Starší a dobří novináři odcházejí. Kdo na jejich místo?

30. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


Tento týden oznámila bavorská televize, že její dlouholetý moderátor, komentátor, novinář Sigmund Gottlieb, ročník 1951, který byl od roku 1995 jejím šéfredaktorem, odchází na zasloužený odpočinek. Na http://www.br.de/unternehmen/inhalt/menschen/abschied-sigmund-gottlieb-106.html" target="_blank">tomto snímku zde je s tehdejším předsedou mladých německých socialistů a budoucím spolkovým kancléřem Gerhardem Schröderem. Gottlieb měl blízko k CSU a zlé jazyky mu svého času říkaly „Straussovo dítě“. Nicméně jeho pořady, například Münchner Runde, měly a mají vždycky šmrnc a glanc. Jeho maximou bylo podle Alberta Einsteina: My novináři bychom se měli řídít jeho pravidlem: „Řekni to jednoduše, ale zase ne moc jednoduše...“ Příklad zpravodajství webu Bavorské televize zde:

Ivanka Trumpová se stane oficiální poradkyní svého otce

30. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Dcera Donalda Trumpa Ivanka bude nyní neplacenou poradkyní svého otce v Bílém domě. Ačkoliv už jí byla přidělena kancelář v tzv. Západním křídle, doposud neměla žádnou oficiální funkci a její status zůstával nejasný. Trumpova administrativa tím reaguje na kritiku poukazující na střet zájmů, kdy příslušnice Trumpovy rodiny, aniž by byla pověřena jakýmkoliv oficiálním posláním, má neomezený přístup k projednávání státních záležitostí. Manžel Ivanky Trumpové, Jared Kushner, byl už dříve jmenován do funkce vysoce postaveného poradce prezidenta USA: Je také jedním z lidí, které FBI prověřuje kvůli podezření z blízkých kontaktů s Ruskem v rámci předvolební kampaně. V kampani, kterou se podle dostupných informací snažilo Rusko ovlivnit šířením dezinformací v digitálním prostoru, byli Kushner i jeho žena velmi aktivní.

Bodláky Václava Duška

Lapání much – nejen v parlamentu

30. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Fraška Lumpácivagabundus přináší mravní poučení, že peníze a bohatství přinesou štěstí jen tomu, kdo je umí rozumně použít a nedá ničeho na svody světa a jeho požitků – nu, autor pan Nestroy se trefil, anebo ne? Naši rozmilí Lumpáci jsou vagabundi k pohledání. Pomnožili se všude, kam oko pohlédne. Jeviště světa poznalo nadlidi peněz ze všech možných i nemožných úhlů. Závist hlodá chudé papriky – mrkni, jak si holomek vyžraná žije?! Přátelé, božské vrtání do otvorů – stejné, konečná stanice výstupu obdobná… a mezitím pár desítek let se můžeš naparovat, vystavovat, nechat se oslavovat, upravit do voskové figuríny, zaplácat vitríny metály, přeplechovat hruď, plkat načtená moudra i bohapusté koniny; přijde den, vypaříme se do planetárního prostoru, bez duše, co s dušemi? Ani prodat je nemůžete. A leckterá duše podivně zčernala. Glucke Heluš – je prý čistokrevná jaderná bojovnice za svobodu – bože, nedej jí učinit hříchu: vařečka, hrnec, smeták, vysavač, prachovka – boj za čistotu jí musí postačit! Volte jadernou smrt, chcete-li, volte topkovskou rozvernou paninku. Líná huba, holé neštěstí, jak kdy.

Bodláky Václava Duška

Mrkni do mraků – co tam uvidíš

30. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Citát: Nepodceňujte mě, vím více, než říkám a všímám si více, než si myslíte.Nemáš-li fantazii, nezoufej. Lichotivá nadvláda průměrnosti nesnáší obrazotvornost, ale nic netrvá věčně.  Autority provizoria podporují velkostádní život; pastviny poskytnuty souhlasící většině. Instrument prajazyku nám selhal – myslíme pragmaticky, provozujeme rituální tance modrých ptáků i papoušíků rudokrkých, fortelně kolem sebe hloubíme okopy zdánlivé zdrženlivé neomylnosti. Každý z nás je skrytým hercem v dějinách mini okamžiku – více máme tragédů, málo komiků, šašouři se nepočítají. Proč asi nabádal básník Verlaine lidstvo zvoláním: vol slova nečekaná, až matoucí smyslem. Díky básníku Františku Hrubínovi, jeho překladu, byla v nás zažehnuta jiskra po poznání a smyslu nabídky do rozvrácené budoucnosti. Opatrníci vyčkávají, odbíhají z vytyčené trasy; poutní místa vyhrazena věrným. Idylické doby za obzorem. Partajní menšiny se nadýmají ve zbytečných televizních debatách – kolik mají členstva, do boha šarišského!

"Bojím se IS a francouzských rasistů"

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Hanane Charrihi se v zemi kde se narodila nikdy necítila ohrožena. To skončilo, když radikál přejel nákladním vozem dav oslavující státní svátek v Nice a zabil 86 lidí - včetně její matky.

IDnes cituje server specializující se na drzé lhaní

27. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Fascinující, jednak skvělá zpráva a jednak neuvěřitelné pokrytí. Portál média, které dlouho aspirovalo na to být "nejčtenější seriózní" vedle sebe staví komentář The New York Times a Breitbart News, "konzervativního serveru obviňovaného z rasismu, který prezidenta dlouhodobě podporuje". Je to, jako by někdo ve zprávě z Česka vedle sebe stavěl vedle sebe na jedné straně ČT nebo aktualne.cz a na druhé straně ani ne tak Parlamentní listy, ale možná spíš Protiproud. Znamenité, Jaroslav "soutěžím se Šafrem, jestli budu horší a odpornější šéfredaktor než on a zatím vyhrávám". Plesl se činí, píše Ondřej Slačálek na Facebooku.

IDnes: Trump v boji s Obamacare utrpěl debakl, demokraté skáčou radostí

Trumpa vytvořila i ideologická nesnášenlivost amerických liberálů a levičáků

27. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Jiří Pehe v komentáři nazvaném "Proč nacionalismus uspěl v anglosaských zemích" ZDE pro jednou argumentuje "marxisticky". Bytí podle něj určuje vědomí a nacionalismus na evropském kontinentě právě proto - jak sám uvádí, "zatím" - neuspěl způsobem srovnatelným s anglosaskými zeměmi. Kontinentální Evropa má totiž účinný sociální stát vyrovnávající sociální rozdíly.

"Evropská obrana": Hromádka puzzles není dům, v němž byste chtěli bydlet

29. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


Německý vojenský publicista Sven Ortmann publikoval článek nazvaný "Dossier: Europe and military affairs facts for Dummies" ZDE. Snaží se v něm dokázat, že Evropa je v zásadě schopna zajistit svou obranu sama, bez další účasti USA. Použitá argumentace je svým způsobem typická pro všechny podobné pokusy, zejména pokud jde o nereflektované předpoklady, s nimiž soustavně pracují. Evropa má potenciálně vzato všelijaké schopnosti, které nicméně prakticky vzato v současnosti nejsou reálné.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Trump ruší politiku ochrany klimatu

29. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Poslední exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa ruší plán jeho předchůdce na odvrácení globální změny klimatu. Ale experti jsou přesvědčeni, že odklon od fosilních paliv bude pokračovat - a USA začnou v moderní energetice zaostávat za Evropskou unií a Čínou.

Turecko testuje NATO

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Po jednání tureckého prezidenta Erdogana s jeho ruským protějškem v Moskvě 10. března se objevily zprávy, že Turecko jedná o nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400. Sergej Čemezov, výkonný ředitel státní zbrojovky Rostec, 14. března oznámil, že Turecko požádalo o úvěr na nákup systému, ale smlouva dosud nebyla podepsána.

Zmasakrovaní Arabové se nepočítají, aneb trocha statistiky neuškodí

28. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pokaždé, když nějaký útočník muslimského vyznání spáchá nějaký těžký zločin, potažmo teroristický čin, objevují se prohlášení typu „Jsme ve válce s islámským světem“, „Ať táhnou“, „Oni to prostě mají v povaze“ apod. Všechny tyto zločiny je ale třeba posuzovat individuálně, neboť jejich extrapolace zamlžuje skutečná fakta. Útočník z Londýna, 52-letý rodilý Brit a konvertita, měl podobně jako atentátníci-muslimové z loňského léta pestrou kriminální minulost a mohl být sveden nihilistickou džihádistickou ideologií. Patologický jedinec, dalo by se říct, který nemá s drtivou většinou obyčejných muslimů nic společného. V tutéž dobu, kdy televizní kamery snímaly dějiště westminsterského neštěstí, se však mnohonásobně větší tragédie odehrávají v iráckém Mosulu, kde je pachatel dobře znám.

Ve Švédsku upadly stovky uprchlických dětí do bezvědomí, když jim bylo řečeno, že jejich rodina bude ze země deportována

28. 3. 2017

čas čtení 4 minuty

Georgiho, ruského uprchlíka, který přišel do Švédska s rodiči, když mu bylo pět let, charakterizuje jeho lékař jako "nejpošvédštěnějšího" z celé rodiny. Byl také jedním z nejpopulárnějších chlapců ve třídě. K jeho třináctým narozením ho kamarádi charakterizovali: energický, zábavný, pořád v dobré náladě, dobrá lidská bytost, nesmírně laskavý, vynikající ve fotbale, chytrý.

Georgiho otec Soslan založil v Severní Ossetii pacifistickou náboženskou sektu. V roce 2007 požadovaly bezpečnostní jednotky, aby sektu zrušil, nebo ho zabijí. Utekl do Švédska s manželkou a dvěma dětmi, avšak jejich žádost o azyl byla odmítnuta, protože švédská rada pro migraci konstatovala, že nedokázal, že bude po návratu pronásledován. Rodina zažádala o azyl znovu, ale r. 2015 byl znovu odmítnut. Otec upozornil, že pro jeho děti je Rusko, jako by to bylo na měsíci.

Londýnská vláda: Severní Irsko "má právo vstoupit po brexitu do EU, Skotsko musí jít na konec fronty"

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Pokud se Severní Irsko rozhodne spojit se s Irskou republikou, stane se po brexitu automaticky součástí Evropské unie jako část Irské republiky, vyplývá z prozrazeného dopisu ministra britské vlády

Zatímco by prý Skotsko muselo nově žádat o vstup do EU, Severní Irsko nikoliv, protože by se stalo součástí země, která je členem Evropské unie je.

Podle deníku Times napsal David Davis, ministr londýnské vlády pro brexit, jednomu severoirskému poslanci: "Pokud by většina občanů Severního Irska hlasovala pro to, aby se Severní Irsko stalo součástí Irské republiky, britská vláda by splnila svůj slib v této věci a umožnila by, aby se to stalo. Za takové situace by se Severní Irsko stalo součástí existujícího členského státu EU a nemuselo by žádat o vstup do EU jako nový nezávislý stát."

Pokud by z průzkumů veřejného mínění vyplynulo, že občané Severního Irska si přejí, aby se uskutečnilo referendum o vstupu Severního Irska do Irské republiky, podle Dohody z Velkého pátku, která v devadesátých letech ukončila teroristické násilí v Británii, britská vláda by byla povinována ho uspořádat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

List Daily Mail nezvládl, že premiérkami Skotska i Británie jsou ženy

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Bulvární list Daily Mail vyvolal v úterý obrovské pobouření, protože otiskl na titulní straně "sexistický, idiotský a urážlivý" titulek k fotografii Nicoly Sturgeonové a Theresy Mayové, které se včera setkaly v jednom glasgowském hotelu. Titulek zní "Zapomeňte na brexit, kdo vyhrál, to jsou nohy". Uvnitř listu lze najít opravdu podivný komentář, který se jaksi snaží naznačovat, že svými postoji při sezení se Sturgeonová chová sexuálně vyzývavě.

Prvními kritiky této titulní stránky byly labouristické poslankyně Dolní sněmovny. Yvette Cooper napsala: "Rozhodnutí těchto dvou žen určí, zda Spojené království bude dál existovat. Ovšem zprávou na titulní straně jsou jejich dolní končetiny. Samozřejmě. Jak jinak."

Jane Bradley: Tohle se stane, když dovolíte tomu perverznímu, opilému strýčkovi na vaší svatbě, aby byl šéfredaktorem vašich novin.

Alex Salmond: Žijeme v nejnestabilnějších dnech naší éry a Daily Mail vydává sexistické články o nohách našich nejvyšších představitelů.

Ranní publicistický pořad rozhlasu BBC "Today" v úterý řešil, zda by Daily Mail někdy totéž udělal mužům. Jiní vzali věc do vlastních rukou a fotografii Sturgeonové a Mayové nahradili "atraktivním" souborem fotografií britských politiků - mužů:

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kulinářský argument pro imigraci

28. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Reportér časopisu New Yorker vyfotografoval toto syrské cukroví v Torontu, v malé syrské cukrárně, kterou tam r. 2009 založili dva syrští uprchlíci a která se mezitím stala proslulá daleko široko. Autor článku argumentuje, že cesta k uprchlíkům prochází žaludkem a že v důsledku vln imigrace je dnes americká strava daleko rozrůzněnější než bývala kdysi. Potěšte se:

Navalnyj byl za organizování demonstrace odsouzen k pokutě a k 15 dnů vězení

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Demonstrace zřejmě nebyly protiputinovské: "Většina lidí mladších 25 let zastává názor, že Rusko má brilantní zahraniční politiku, ale strašlivou domácí politiku." Mnoho z nich vidí Putina jako hrdinu, kdežto Medvěděv je obviňován z domácích politických problémů.

Moskevský soud odsoudil ruského opozičního politika Alexeje Navalného k pokutě 20 000 rublů (asi 10 000 Kč) a k patnácti dnů vězení za to, že zorganizoval v neděli protikorupční demonstraci a "neuposlechl příkazů policie". V neděli se v Rusku konaly největší protiputinovské demonstrace od roku 2012.

Navalnyj od soudu odeslal vzdorný vzkaz na Twitteru:

Světové jaderné mocnosti budou bojkotovat rozhovory v OSN o zákazu jaderných zbraní

27. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Několik světových jaderných mocností bude bojkotovat první kolo jednání OSN o možném zákazu jaderných zbraní. Trumpova vláda se zapřísáhla, že bude revidovat americkou strategii usilující o svět bez jaderných zbraní.

Více než 100 zemí se připravuje, že v pondělí zahájí v OSN první kolo rozhovorů o zákazu jaderných zbraní. Světové jaderné mocnosti Británie, Francie, Izrael, Rusko a USA však loni v říjnu hlasovaly proti návrhu OSN vypracovat závaznou smlouvu zakazující jaderné zbraně. Zbývající jaderné mocnosti, totiž Čína, Indie a Pákistán, se hlasování zdržely a i ony budou bojkotovat tyto rozhovory.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč zvítězila CDU v Sársku?

28. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Analytik serveru DW Jefferson Chase poukazuje na to, že ve hře byly do značné míry místní podmínky. CDU měla místní kandidátku s fantastickým jménem Annegret Kramp-Karrenbauer, která je v Sársku velmi populární, neboť se jí podařilo vyvést tento německý spolkový stát z dluhů. Sociální demokraté neuspěli, protože voliči očekávají, že se spojí s východoněmeckou stranou Die Linke, nástupnickou stranou bývalé východoněmecké komunistické strany, a voliči v západních státech Německa s tím nesouhlasí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč v Sársku propadla strana Alternative fuer Deutschland

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland zaznamenala ve volbách v Sársku volební podporu jen 6,2 procent. Šéfka strany Frauke Petry však zaznamenala ještě jeden neúspěch na konferenci své strany v saském městě Weinböhla, kdy se jí nepodařilo ze strany vyloučit drážďanského soudce Jense Maiera, který se letos v lednu vyjádřil, že už skončil "kult viny", který Německo pociťovalo za holocaust.

Třetí síla a tři mouchy jednou ranou

27. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Staronový předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) prohlásil, že společná koalice STAN s KDU-ČSL je to nejlepší, co mohla obě politická uskupení pro tuto zemi udělat. Jde o to, že silnější strany v našem volebním systému získávají nepoměrně více mandátů než ty slabší. Dvakrát 5%, což je hranice, kterou by STAN i KDU-ČSL musely překročit, aby se dostaly do Sněmovny samostatně, je v tomto systému výrazně méně než jednou 10% - což je hranice, již musejí překročit jako koalice.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

18784