Má česká vláda v nynější krizi nějakou záchrannou strategii pro ČR?

BBC: Bude válka? Rozpad Evropské unie je nyní reálnou možností

8. 1. 2017

čas čtení 9 minut

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel se o tomto víkendu vyjádřil, že rozpad Evropské unie už není nemyslitelný. Dodal: "Pokud k tomu dojde, naše děti a naše vnoučata nás budou proklínat."

"Kdyby Marine Le Penová zvítězila, pro Francii by to byla katastrofa. Vyvolalo by to tam ústavní a politickou krizi. V ulicích očekáváme obrovské demonstrace, násilné demonstrace. Lze předpokládat masové stávky."

"Je nepravděpodobné, že by se v Evropě začalo válčit, ačkoliv nezapomínejme, k čemu došlo v Jugoslávii, když se ta nešťastná země začala rozkládat. Na okrajích Evropy je množství nevyřešených problémů."

Ve Francii, v Holandsku, v Německu a zřejmě i v Itálii se letos budou konat všeobecné volby. Ve všech těchto zemích je hrozbou ultrapravice, ale nejvíce ve Francii. V neděli v poledne se pořad rozhlasu BBC vážně zabýval hrozbou rozpadu Evropské unie a co se stane pak. Informační blok zahájili odborníci na tři jednotlivé evropské země shrnutím toho, co se v nich v současnosti děje (Záznam pořadu je v překladu zkrácen):

Vůči Rusku je nutno zaujmout nehysterický, pevný postoj

8. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Během své diplomatické kariéry jsem se naučil respektovat Rusy, jejich historii a vitalitu. Poučil jsem se, že se nikdy nevyplácí Rusko podceňovat anebo mu projevovat bezdůvodně neúctu. Poučil jsem se ale také, že pevný postoj a bdělost a zdravé porozumění hranicím možného jsou nejlepším způsobem jak jednat s výbušnou kombinací pocitu křivdy a nejistoty, kterou Vladimír Putin zosobňuje.

Skutečností je, že v dohledné době zůstane náš vztah k Rusku zůstane konkurenční a často nepřátelský, píše v neděli v deníku New York Times bývalý americký velvyslanec v Moskvě a nynější šéf Carnegiho nadace William J. Burns. Důvodem jsou zásadní neshody v názorech na roli druhé strany ve světě.

Je lákavé si myslet, že tyto neshody je možné překonat osobním přátelstvím a vyjednáváním. To je pošetilý začátek pro rozumnou politiku. Bylo by zvlášť pošetilé si myslet, že znepokojující zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb by měly být bagatelizovány, ať je to jakkoliv nepohodlné.

Stávají se nyní Spojené státy pro Evropu nebezpečnou, nepřátelskou mocností?

8. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Za těchto okolností je podpora evropských levičáků pro ruský imperialismus neuvěřitelná. Možná bychom ale měli přestat odsuzovat pokrytectví a zlou vůli extremní levice a  dospět k závěru, že je jen neuvěřitelně stupidní. Nejjednodušší vysvětlení je často to nejlepší.

Nacionalismus vždycky porušuje své sliby, protože nacionalisté nenávidí nepřátele VE svých vlastních zemích více, než nenávidí nepřátele svých zemí. Dokázaly to miliony Američanů, když hlasovaly pro Donalda Trumpa, přestože otevřeně obdivuje nepřátelskou cizí mocnost, píše komentátor Nick Cohen.

Motivovala je místní nenávist, nikoliv potřeba zajistit bezpečnost svého státu. Nenáviděli Obamu více, než se obávají Putina. Nenáviděli politickou korektnost. Nenáviděli bohaté liberály a právní obhájce. Nenáviděli hnutí Black Lives Matter a imigranty, mluvící španělsky ve frontě u pokladny v supermarketu. Nenáviděli "experty", kteří je varovali, že spalování fosilních paliv způsobuje globální oteplování a vlastnictví zbraní způsobuje zločinnost. Byli to "dokonalí vlastenci", ale na bezpečnosti jejich vlastního státu jim nezáleželo.

Rozhovor Britských listů 91:

Domácí politika v roce 2017 snad nebude tak děsivá

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Na začátku nového roku se redaktoři Britských listů Daniel Veselý a Jan Čulík zamýšlejí nad českou politickou scénou v kontextu mezinárodního vývoje. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Výročí Charty 77 a dnešní demokracie

7. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Čtyřicáté výročí vzniku Charty 77 a úmrtí jednoho z jejích prvních mluvčích, Jana Patočky, mne zrovna v dnešní době a v této chvíli naplňuje pocitem nesouměřitelnosti. Už nejde jen o to, že v této společnosti existuje stesk po Husákově režimu a že tento stesk může být zčásti oprávněný (jak by asi dopadli disidenti dnes? zmrzli by jako bezdomovci na ulici?).

Upozorňování na situaci dnešních nejchudších nás ostatně může posunout jen dál. Jestli by dnes měl být vytvořen nějaký nový VONS (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných), tak by to měla být především organizace na ochranu obětí vykořisťování, nespravedlivých exekucí apod.

Jakou má česká vláda strategii ve vážně ohrožené Evropě?

S Putinem v Kremlu a Trumpem ve Washingtonu je nyní Evropa v nebezpečné situaci

7. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Závažným problémem pro Evropu je, že Trump projevuje tendenci posmívat se existujícím aliancím a projevovat sympatie pro evropské ultrapravicové politiky. Druhým závažným problémem je, že se Putinovi otvírají možnosti změnit architekturu Evropy v prospěch Ruska. Výroky přicházející ze střední Evropy, že se Trump bude op tento region zajímat, protože jeho manželka je ze Slovinska, působí ironicky a jsou známkou zoufalství, píše analytička Natalie Nougayrède.

Pro Evropu vznikají dvě nebezpečí. Zaprvé, že transatlantická vazba, která vznikla roku 1949, kdy bylo založeno Severoatlantické společenství (NATO), které přislíbilo podporovat "demokracii, svobodu jednotlivce a zákonnost", by mohla být zlikvidována. Druhým nebezpečím je, že se Evropa může navrátit k sférám vlivu, což je něco, co pro ni bylo historicky vážným problémem. Existence sfér vlivu znamená: Kdo má moc, rozhoduje, bez ohledu na spravedlnost, a silní si dělají, co chtějí, zatímco slabí trpí. V tomto ohledu zastávají Trump i Putin velmi podobné postoje.

Příčinou problému fake news je dnešní škodlivá struktura digitálního kapitalismu

8. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Kritika fake news je sama o sobě fake, falešná, argumentuje Jevgenij Morozov. Je to povrchní vysvětlení složitého, systémového problému, jehož existenci elity odmítají přiznat.

Největší hrozbou dnešním západním společnostem není vznik neliberální demokracie v zahraničí, ale existence nezralé demokracie v jejich zemích. Tato nezralost se projevuje dvojím popíráním příčin: popíráním, že většina problémů dneška má hospodářské příčiny a popíráním, že došlo k hluboké degeneraci profesionální odbornosti.

Už se povídají vtipy o Trumpovi

8. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hrozila havárie letadla. Na palubě byli čtyři cestující, ale jen tři padáky. První cestující řekl: "Jmenuju se Steph Curry, jsem nejlepší basketbalista americké NBA. Potřebují mě miliony fanoušků, nemohu si dovolit zemřít." Vzal první padák a vyskočil.

Druhý cestující, Donald Trump, řekl: "Jsem nově zvolený americký prezident a jsem nejinteligentnější prezident v americké historii, můj národ nechce, abych zemřel." Vzal si druhý padák a vyskočil z letadla.

Třetí cestující, papež František, řekl čtvrtému cestujícímu, desetiletému školákovi: "Můj synu, jsem starý a nemám před sebou už mnoho let, ty máš před sebou daleko více let, tak já obětuju svůj život a přenechám ti třetí padák."

Chlapec odpověděl: "Je to v pořádku, Vaše Svatosti, máte tady padák i pro sebe. Nejiteligentnější americký prezident si vzal mou školní tašku."

Britská rozvědka varovala Američany jako první, že dochází k hackerským útokům z Ruska

8. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské výzvědné služby varovaly Spojené státy na podzim roku 2015 jako první, že Rusko provádí proti americkým prezidentským volbám rozsáhlé hackerské operace. Britští špioni "byli mezi prvními", který v roce 2015 vyvolali poplach, že Moskva hackersky pronikla do počítačových serverů ústředí americké Demokratické strany. Bylo to zjištěno, když britští agenti zaznamenali obsah emailů, proudících směrem do Moskvy.

Během prezidentské kampaně byli britští výzvědní pracovníci také znepokojeni, stejně jako jejich američtí kolegové, jak časté a těsné styky měli Trumpovi poradci s Moskvou a že Trump systematicky zaujímal proruské postoje v celé řadě zahraničněpolitických otázek.

Informace o rozsáhlých kontaktech mezi Trumpovými spolupracovníky a Moskvou předala britská strana americké FBI, není však známo, zda se to vyšetřuje.

Ve zveřejněné verzi americké zprávy o ruských hackerských útocích o tom nejsou žádné informace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump: "Jen blbci si myslí, že přátelský vztah s Ruskem není dobrý"

7. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

V sobotu odpoledne vydal Donald Trump další sérii potrhlých a zmatených výroků na Twitteru:

"Mít dobré vztahy s Ruskem je dobrá věc, ne špatná věc. Jen "blbí" lidé nebo hlupáci by si mysleli, že je to špatná věc! My máme dost problémů po světě bez dalšího. Až se stanu prezidentem, Rusko nás bude respektovat daleko více než teď a obě země budou, možná, spolupracovat na řešení mnoha velkých a naléhavých problémů a otázek SVĚTA!"

Jediným důvodem, proč se hovoří o hackerských útocích do špatně hájeného ústředí Demokratické strany je, že prohra Demokratů byla tak obrovská, že jsou z toho totálně ztrapněni!

Rozvědka řekla velmi důrazně, že neexistují důkazy, že by hackerství ovlivnilo volební výsledky. Hlasovacích strojků se nikdo nedotkl!

Hackerské útoky umožnilo obrovské zanedbání povinností v ústředí Demokratické strany. Ústředí Republikánské strany mělo silnou obranu!

Středoevropané žijící v Anglii se bojí informovat policii, že jsou terčem nenávistných zločinů

7. 1. 2017

čas čtení 1 minuta



Středoevropané žijící v Anglii mají tak velký strach, že přijdou o tamější právo pobytu, že se bojí informovat policii, že byli terčem nenávistných zločinů, konstatovala Joanna Mludzinska, ředitelka Polské společenské a kulturní asociace v Británii. Mludzinska bude v úterý svědčit před parlamentní komisí londýnské Dolní sněmovny. Varovala, že občané Evropské unie se cítí natolik bezprávnými, vzhledem k tomu, že je londýnská vláda používá jako "rukojmí" v nadcházejícím vyjednávání o brexitu, že se rozhodli chovat se v Anglii tiše a nenápadně a nekontaktovat úřady.

Situace je tak naléhavá, že londýnské East European Resource Centre (Východoevropské centrum zdrojů) zahajuje projekt, který bude povzbuzovat občany Evropské unie, aby policii udávali nenávistné zločiny.

Je Kanada první postnárodní zemí? Diverzita je tam motorem prosperity

6. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Začátkem roku 2017 je možná Kanada už poslední imigrační zemí. Kanadská vláda věří v hodnotu imigrace a stejné hodnoty zastává většina kanadského obyvatelstva. Kanada v roce 2016 přijala 300 000 imigrantů, z toho 48 000 uprchlíků. Chceme, aby se stali kanadskými občany a 85 procent přistěhovalců se jimi skutečně stává, píše kanadský spisovatel Charles Foran. Toronto a jeho předměstí je nyní kulturně nejrozmanitějším městem na světě, polovina jeho obyvatel se narodila v zahraničí. Vancouver, Calgary, Ottawa a Montreal jsou těsně za ním. Do Kanady, která má v současnosti 36 milionů obyvatel, přichází každoročně asi 1 procento nových příchozích.

Kanada má dobré důvody, proč otevírá dveře přistěhovalcům. Od devadesátých let dvacátého století vede nízká porodnost a stárnoucí obyvatelstvo k poklesu počtu obyvatel. Před deseti lety byly dvě třetiny přírůstku kanadského obyvatelstva tvořeny imigranty. V roce 2030 to bude celých 100 procent.

Ekonomický prospěch z imigrace je také zcela samozřejmý. Vláda na něj opakovaně poukazuje, statistiky to potvrzují, naše vlastní oči a uši to registrují: diverzita je motorem prosperity.

Kanada je také filozoficky nesmírně otevřená. Premiér Justin Trudeau ji nedávno charakterizoval jako "první postnárodní stát". Zdůraznil: "V Kanadě neexistuje žádná klíčová identita, žádný kulturní mainstream."

Americké výzvědné služby: Rusko ovlivnilo prezidentskou kampaň ve prospěch Donalda Trumpa

6. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Zpráva neodtajnila klíčová technická data, dokazující vinu Ruska, což znamená, že její zveřejnění nepřesvědčí skeptiky, že výzvědné agentury zásah Ruska do amerických voleb prokázaly nade vší pochybnost. Výzvědná analyza ani netvrdí, že by ruský zásah do amerických voleb byl rozhodující.

I když ve zprávě chybějí podrobnosti, dosud nikdy americké výzvědné služby nevydaly veřejně zprávu, která dospívá k závěru, že cizí mocnost zasáhla do amerických voleb ku prospěchu zvoleného prezidenta, konstatuje deník Guardian a dodává: Několik amerických firem, specializujících se na internetovou bezpečnost, včetně podniků CrowdStrike a FireEye zveřejnily analýzy o hackerských útocích z Ruska, a poskytly tak veřejnosti daleko větší množství technických podrobností než odtajněná zpráva.

Pracovníci amerických výzvědných služeb dospěli k závěru, že ruský prezident Vladimír Putin "nařídil ovlivňování prezidentské volební kampaně v roce 2016. Kampaň měla diskreditovat Hillary Clintonovou a dát "jasnou přednost novému prezidentu Donaldu Trumpovi".

Závěry byly součástí odtajněné výzvědné zprávy, jejíž vypracování nařídil prezident Obama. Zpráva byla vydána v pátek odpoledne. Její hlavní závěry přednesli Donaldu Trumpovi výzvědní činitelé také v pátek, a Trump reagoval tím, že přiznal, že se Rusko snažilo hackersky proniknout do Demokratického národního výboru, ústředí Demokratické strany. Trump však reagoval na druhý závěr zprávy, že se Putin snažil podpořit jeho kandidaturu, jen tvrzením, že to na výsledem voleb "nemělo vliv".

Analýza, zatracující a překvapivě podrobná zpráva o ruském úsilí ochromit americký volební systém a zejména oslabit kandidaturu Hillary Clintonové, dospěla k závěru, že Putin se snažil "pomoci šancím na zvolení Donalda Trumpa, diskreditací Hillary Clintonové a tím, že ji veřejně dával do protikladu vůči Trumpovi".

Zpráva hovoří o široké kampani, jejíž součástí byly tajné operace, včetně operací na internetu, jejichž součástí bylo "trollování" a zveřejňování falešných zpráv.

V odtajněné verzi zprávy docházejí americké výzvědné agentury "s vysokou pravděpodobností" k závěru, že hlavní ruská vojenská rozvědka GRU vytvořila "personu" zvanou Guccifer 2.0 a internetové stránky DCLeaks.com, jejichž účelem bylo zveřejnění emailů z Demokratického národního výboru a od předsedy Clintonovy kampaně Johna Podesty.

Washington Post: Nejdůležitější věta z výzvědné analýzy:

Usuzujeme, že Moskva využije zkušenosti získané z kampaně, nařízené Putinem k ovlivnění amerických prezidentských voleb, v budoucích kampaních s cílem ovlivňovat volby ve všech zemích světa.

Karel Dolejší k tomu dodává:

Deklasifikovaná zpráva DNI je ZDE a je to typický Clapper…. Kryjí své zdroje a mezi závěry a důkazy je mezera. Tento text nestojí za samostatný zájem médií, je potřeba počkat do úterý, až oficiálně padnou jména lidí, kteří krmili WikiLeaks ukradenými emaily, případně až začnou řízené úniky do médií (ty samozřejmě mohou začít kdykoliv, pracuje se teď tak, aby Trumpův štáb neměl čas reagovat na události a plánovat dopředu). - Nejsem si stále jist, zda ho chtějí úplně odrovnat, veřejné poznámky zpravodajců míří na Trumpovu samčí ješitnost, tj. snaží se, aby přestal napodobovat Putina.

V Británii jako v ČR: Bulvární servery=milionáři vám vymývají mozky

7. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V Anglii je v naprosté krizi zdravotnictví. V posledních dnech zemřely na chodbách anglických nemocnic tři lidé, jedna paní po infarktu čekala na lůžku na chodbě nemocnice na ošetření 35 hodin, než se k ní lékaři dostali, zemřela. Červený kříž vyhlásil, že v anglickém zdravotnictví zavládla humanitární krize. Rozkládá se zprivatizovaná železniční doprava. Vězeňství je v krizi: vězni se bouří a přebírají celé věznice do své moci. Stovky lidí ve věznicích zahynuly. Britský bulvární tisk to neřeší: útočí na imigranty, varuje analytik Paul Mason:

I v ČR se oligarcha hazardu Valenta, majitel Parlamentních listů, chechtá celou cestu do banky, jak lehce se mu daří ovlivňovat emocionálním lhaním a vyvoláváním nenávisti ty nejslabší členy české společnosti.

Budu za vás bojovat, přestože s vámi nesouhlasím

7. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Zásadně nesouhlasím s Janem Čulíkem, píše čtenář Petr Adámek. Máme povinnost pomáhat a přijímat, ale jinak, než jak to prosazuje Jan Čulík. A nesouhlasím s ním v mnoha dalších postojích, ale proto, že je agresivní a uplatňuje kolektivní vinu vůči Čechům, přitom neustále kárá, že se to dělat nemá.

Nesouhlasím v mnohých postojích s Danielem Veselým, Palestince nevidím pouze jako oběti. A v případě Petránka mu prostě ujely nervy, stane se každému. Kdyby pravidelně někoho urážel, těžko bude dělat pro ČRo a BL. A to říkám jako člověk, kterého si na FB před lety zablokoval...

Nesouhlasím v mnohých postojích s Bohumilem Kartousem ohledně školství.

Jste mými názorovými oponenty, nesouhlasím s vámi a právě pro to jste pro mně důležití. Agresivní útoky jak vůči jednotlivcům, tak vůči celé redakci jsou naprosto nechutné a odsuzuji je. Až na vaši redakci budu útočit, tak to bude argumenty nebo trestním oznámením, porušíte-li zákon. 

Jsem naprosto znechucen útoky na redakci BL a budu v rámci svých možností dělat maximum, abych alespoň malým dílem zmírnil následky ostudné kampaně vůči vaší redakci.

Nenechte se zlomit a makejte na tom, abyste mě znova "nasrali" svými články ...

Thomas Rid: Rusové musejí být překvapeni, že Trump oslabuje Spojené státy přesně tak, jak chtějí

6. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Za studené války se předpokládalo, sovětská výzvědná komunita fungovala na základě předpokladu, že jakmile je nějaká výzvědná činnost prozrazena, jakmile je tajná operace odhalena, tak to je konec, už to dál nemůže fungovat. Ale v tomto případě jsme svědkem toho, že aktivní opatření bylo odhaleno, zveřejněno, a v důsledku toho, co nový americký prezident dělá na Twitteru, je toto aktivní opatření ještě daleko efektivnější, než když bylo utajené. A to, samozřejmě musí být pro Rusy obrovským překvapením.



Thomas Rid je profesorem bezpečnostních studií na Kings College v Londýně. Je autorem několika knih o bezpečnosti internetu. Rozhlas BBC se ho zeptal, co si myslí o napětí mezi nově zvoleným prezidentem Trumpem a americkou výzvědnou komunitou.

Profesor Thomas Rid: Situace, které čelíme, je pozoruhodná. Protože nová, přicházející americká vláda Donalda Trumpa a americká výzvědná komunita jsou v současnosti navzájem v přímém konfliktu. Je důležité si uvědomit, je toto je přímým důsledkem ruské výzvědné operace, která byla vyvtořena tak, aby využila rozporů ve Spojených státech a aby vyvolala rozkol mezi jednotlivými stranami. Má to název "aktivní opatření".

Channel Four News: Důkaz, že hackerské útoky proti USA provádí ruská vojenská rozvědka

6. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Problémem pro Trumpa je, že výzvědné informace, které obdrží v pátek, budou obsahovat zjištění tohoto muže: šéfa firmy, zabývající se internetovou bezpečností, která dostala úkol zjistit, kdo hackersky pronikal do serverů Demokratické strany. Ten nemá pochybnosti, informovaly ve čtvrtek večer Channel Four News:

Dmitrij Aplerovitch, Crowdstrike: "Toto je organizace která provedla během posledních deseti let doslova tisíce těchto hackerských útoků. Dělá to systematicky každý týden. Toto není amatérská operace, kde by nějaký jednotlivý hacker si občas zamanul někam proniknout. Toto je precizní, operace, probíhající po celou pracovní dobu každý den s cílem splnit určité úkoly. Na základě forenzních důkazů, které máme, jsme schopni uvést, že toto provádí ruská vláda prostřednictvím vojenské rozvědky GRU."

Jedním z důvodů, proč je si Aplerovitch tak jistý, je, že jedna hackerská skupina, která má přízvisko Fancy Bear, získala během ruské anexe Krymu koordináty jedné ukrajinské dělostřelecké baterie. Okamžitě po tom hackerském útoku zaútočilo ruské dělostřelectvo přesně na tyto koordináty.

Dmitrij Aplerovitch: "Řekl bych, že identifikace těchto lidí a těchto koordinátů byla v primárním zájmu Rusů."

Reportér: "Takže to je historie, kterou má Fancy Bear? Že se zaměřoval na vojenské cíle a na vojenský personál?"

Dmitrij Aplerovitch: "Zaměřovali se na vojenský personál, který byl hned po hackerském útoku usmrcen."

Zdroj v angličtině, od minuty 1. 54: ZDE

Redaktor Britských listů Daniel Veselý se stal terčem nenávistných útoků čtenářské chátry z Parlamentních listů

6. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Poté, co na Facebooku vyjádřil redaktor Britských listů  Daniel Veselý zděšení nad výroky Jana Petránka, jimiž Petránek zjevně spáchal trestný čin vyhrožováním násilí proti skupině obyvatelstva podle paragrafu 352 trestního zákoníku ČR, když vyzýval, aby proti uprchlíkům, utíkajícím před válkou a pronásledováním, byla nasazena armáda, se stal Veselý terčem řady vulgárních nenávistných útoků spodiny, která čte Parlamentní listy. Tento server se systematicky zaměřuje na nejprimitivnější složky obyvatelstva České republiky, které záměrně masíruje emocionálně formulovanými poplašnými zprávami, jimiž v nich vybičovává iracionální nenávist. Situace je vážná, neboť aspoň v části společnosti, kterou manipulují Parlamentní listy, dochází k nebezpečné proměně společenské atmosféry.

Nikdo neřeší, že podobně jako drtivá většina článků na Parlamentních listech, jsou Petránkovy "výroky" absolutními paranoidními bláboly, které nemají vůbec žádnou vazbu na skutečnost. Destabilizace společnosti vymyšlenými nebezpečími, jimiž veřejnosti neustále vyhrožují Parlamentní listy, je zjevná.

Pokud orgány v trestním řízení proti tomuto cílenému, bezdůvodnému rozvracení společenského klidu, které páchají Parlamentní listy, nezasáhnou, začne dříve nebo později docházet k vážným fyzickým útokům na občany, které Parlamentní listy určí jako terč nenávisti spodiny, která tento server navštěvuje. Nečinnost orgánů v trestním řízení přinese své plody, jak se to už v současnosti děje v sousedním Polsku.

§ 352

Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci

(1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Kdo užije násilí proti skupině obyvatelů nebo jednotlivci nebo jim vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Stejně jako v odstavci 2 bude potrestán,

a) kdo se spolčí nebo srotí ke spáchání takového činu, nebo

b) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

A new departure: Czech Breitbart-like website whips up hatred against a courageous journalist

6. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Parlamentní listy, a Breitbart-like, widely read Czech-language website which is systematically publishing alarmist "news" and racist attacks against muslims and refugees, has provoked a wave of hate speech in emails and on Facebook against a Czech journalist who has publicly expressed revulsion over the emotional nonsense featured on the Parlamentní listy pages.

Golem Jarosława Kaczyńského

6. 1. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Musím udělat přestávku ve svém seriálu "Mezitím v Absurdistánu", neboť to, o co jde, není legrace.

Vzestup k moci Jarosława Kaczyńského byl postaven na rozdmychávání xenofobních nálad ve společnosti a na flirtování s extremní pravicí. Poukazoval jsem na to ve svém úplně prvním článku, napsaném pro Britské listy. Dnes je to, co dělá strana Právo a spravedlnost, možné jen v důsledku tohoto narativu, který dominuje polskému politickému životu - že je údajně polská pravice obráncem Poláků a křesťanských hodnot před muslimskou invazí, kterou sponzoruje levicový Západ.

Breitbart publikoval lživou zprávu, že v Německu tisíc muslimů na Silvestra "zaútočilo na policii a podpálilo křesťanský kostel"

7. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Americké Parlamentní listy, server Breitbart, který se podobně jako PL v České republice specializuje na šíření lživých nebo zkreslených poplašných zpráv, zveřejnil exkluzivní zprávu, že prý "dav tisíce lidí podpálil na Silvestra nejstarší kostel v Německu".

Potíž je, že policie konstatuje, že to se v německém městě Dortmund nestalo.

"Zpráva" serveru Breitbart vyvolala v Německu rozhořčení a nové obavy z manipulace informací a ze škod, které komerční šíření lživých zpráv působí ve společnosti.

Článek byl zveřejněn v situaci, kdy se na sociálních sítí šíří celá řada lživých poplašných zpráv o uprchlících. Analytikové poukazují na to, že šiřitelé těchto lží nejen publikují naprosté výmysly, ale záměrně zasívají nenávist i zkreslováním a zveličováním faktů.

"Nemohli jsme věřit vlastním očím, když jsme viděli, jak byla tahle operace na serveru Breitbart zpolitizována," řekl Gunnar Wortmann, mluvčí dortmundské policie.

Německá média a politikové varovali, že v nynějším volebním roce dojde k výraznému nárůstu falešných zpráv.

Dortmundská policie konstatovala, že během silvestrovských oslav nedošlo v Dortmundu k žádným mimořádným událostem. Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že Breitbart zneužil přehánění a lživých faktů k tomu, aby vytvořil "obraz chaotické občanské války v Německu, vyvolané islamistickými agresory". Varoval, že článek na Breitbartu je zřejmě "ukázkou toho, co přijde před nadcházejícími německými všeobecnými volbami, protože některé servery budou šířit dezinformace a zkreslená fakta, ve snaze ochromit důvěru veřejnosti ve státní instituce".

Německý bulvární list Bild poukázal na to, že bývalý šéfredaktor Breitbardu Steve Bannon byl jmenován hlavním stratégem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Varoval, že Breitbart, který připravuje německou a francouzskou mutaci, zřejmě zamýšlí "vážně zhoršit napjaté politické klima v Německu".

Breitbart se k falešné zprávě, kterou vydal, odmítl vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šestadvacetiletý mladík s vojenským průkazem zastřelil pět lidí na letišti na Floridě

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Estaban Santiago, který spáchal útoky na floridském letišti Fort Lauderdale, sdělil policii, že americká vláda řídí jeho mysl a nutí ho sledovat videa Islámského státu. Je to veterán z války v Iráku, který po návratu z Blízkého východu duševně onemocněl. ZDE

Přemýšlíte o ochlokracii?

6. 1. 2017

čas čtení 4 minuty


Změny, narušení, zemětřesení... Už nevíme, jaké slovo nejlépe popisuje politické události odvíjející se před našima očima. Poté co bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohrál v konzervativních primárkách a současný socialistický prezident Francois Hollande se rozhodl nekandidovat, Matteo Renzi rezignoval z postu italského premiéra a stal se posledním evropským lídrem, který odchází. Přidejte k tomu odchod Británie z Evropské unie, vítězství Donalda Trumpa v USA a nadcházející celostátní volby v Německu a máte představu, jak moc se staré politické krajiny rozpadají, napsal Roger-Pol Droit.

Na okraj řečí ochlokratů o "ministerstvu pravdy"

6. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Samotná ruská televize RT nevysílající nic jiného než režimní propagandu v roce 2016 získala ze státního rozpočtu přes 300 milionů dolarů ZDE. Pro srovnání: Zahraniční vysílání BBC World Service, které je veřejnoprávní institucí a nikoliv státním propagandistickým orgánem, v roce 2016 obdrželo na svůj provoz 85 milionů liber (104 milionů dolarů) ZDE.

Žádná západní vláda nemá prostředky k tomu, aby takovým způsobem jako Putinův režim masírovala veřejnost státní propagandou. Je to dáno vlastnickou strukturou západních médií i rozpočtovými omezeními.

Odtržení obrovského ledovce zvedne hladiny moří o 10 cm

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V Antarktidě se odtrhne od kontinentu obrovský ledovec o velikosti 5000 čtverečních kilometrů. Mezera mezi ledovcem a kontinentem se v posledních týdnech zvětšila o 18 km a v současnosti je spojen s kontinentem už jen dvacet kilometrů širokou vazbou. Až spadne ledovec do moře, zvýší to celosvětově hladiny moří o 10 cm.

Vládne znepokojení, že další uvolňování ledových šelfů kolem Antarktidy v důsledku globálního oteplování povede k dalšímu zvyšování hladin moří a k zatopení nízko položených oblastí. To povede k přesunu milionů uprchlíků.

Německý tisk si dělá legraci z českých rasistů

5. 1. 2017

čas čtení 1 minuta



Muž s černou kůží jako model rozzuřil české zákazníky firmy Lidl - Supermarket zůstává klidný

Reklama firmy Lidl, na níž je muž s černou kůži, vyvolala v České republice rasistickou bouři vzteku (německý autor použil v této souvislosti anglického slova "shitstorm", pozn. red.) "Multikulti nepatří do České republiky", "Použijte radši Romy", "Ať postaví supermarkety a pak je odlifrujte zpět" - takové jsou výroky četných xenofobních komentátorů na facebookové stránce firmy Lidl, píše ironicky německý podnikatelský časopis manager magazin.

Samotný Lidl, jehož šéf Klaus Gehring byl nedávno naším časopisem manager magazin jmenován Manažerem roku, zůstal ovšem klidný: "Milí zákazníci, protože je Česká republika součástí Evropy, kde žijí lidé mnoha různých národností a barvy kůže, modely v našich inzerátech jsou naprosto v pořádku," napsala firma na Facebooku.

A tato strategie se osvědčila: četní uživatelé Facebooku nyní ukazují firmě Lidl svou loajalitu.

Jiní reagují na obvinění humorem: "Jsem šokován, že používáte arabské číslice k uvádění ceny vašich výrobků. Laskavě vysvětlete tento naprosto nelogický čin, který ničí evropskou kulturu. Pokud okamžitě nezačnete používat normální bělošské české číslice, budu nakupovat v jiných supermarketech!"

Zdroj ZDE

Bude Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám vyšetřovat svého vlastního ministra?

Jak přivést masové násilí do ČR

5. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Často se stává, že král je nahý a čeká se na prvního odvážlivce, který je ochoten na to upozornit. Milan Chovanec je pravděpodobně první exponovaný nahatec, který se rozhodl o svém stavu hlasitě informovat široké okolí. Ministr, který chce bojovat s manipulacemi a konspiracemi na internetu zřízením zvláštního monitorovacího centra, chce zároveň na základě mediální hysterie okolo teroristických útoků měnit ústavu ve prospěch držení zbraní. Bylo by hezké, kdyby nově zřízené centrum poukázalo na ministrem vnitra šířené dezinformace, na základě jejichž se rozhodl přivést do ČR masové násilí...

„Chovancovo ministerstvo pravdy“ aneb Pes je zakopán jinde

5. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

V lednu zahájilo činnost Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) spadající pod ministerstvo vnitra. Posláním tohoto odboru je boj proti dezinformacím, propagandě a hybridním hrozbám, jež mají podle ministra Chovance „ohrožovat stabilitu a bezpečnost české společnosti“. Přestože českou společnost podle auditu ministerstva vnitra destabilizuje propaganda a dezinformace Kremlu a Daeše, vzhledem k naprosto mizivému či spíše nulovému počtu protodžihádistů a džihádistů v tuzemsku je zjevné, že primárním terčem CTHH bude Moskva.

Dobří migranti mohou zachránit český venkov

5. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Český venkov na tom není moc dobře – mladí se stěhují za prací a za zábavou do měst, ve vesnicích jsou dlouhodobě neobývané domy a místní hospody a koloniály mají problém udržet se nad vodou. Přitom se řešení tohoto problému snadno nabízí: Pošleme do kontrolovaných venkovských komunit pečlivě vybrané migranty! Pobyt na českém venkově jim jedině prospěje. Ukáže se tam, jestli opravdu chtějí pracovat a učit se česky, navíc se nevytvoří nebezpečná městská ghetta. Pro ekonomiku vesnice je každý nový člověk, který v ní utrácí peníze, k nezaplacení.

John Kerry: Za to, že Obama nezasáhl vojensky v Sýrii, může David Cameron a britský parlament

6. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek řekl, že plán Baracka Obamy bombardovat Asadův režim za jeho použití chemických zbraní zhatil David Cameron a britský parlament.

To, že Obama nesplnil svou hrozbu vojenského zásahu proti Asadovi poté, co Asad použil v srpnu 2013 v Damašku sarin, se považuje za nejostudnější chybu Obamova prezidentského období.

Obama se často hájil, že nemohl zasáhnout v Sýrii proto, že britský parlament hlasoval proti vojenské akci, avšak John Kerry to nyní explicitně vysvětlil:

Merkelová očekává mrazivé vztahy s USA

6. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


V úřadu německé spolkové kancléřky rostou pochyby o tom, zda budoucí americký prezident dospěje a stane se státníkem. Kancléřka se tedy připravuje na mrazivé transatlantické vztahy, zatímco se bude snažit udržet pohromadě Evropu.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Americké zpravodajské služby mají "jasné důkazy" o ruském vměšování

6. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Americké zpravodajské agentury mají "jasné důkazy", že Rusko poskytlo dokumenty získané hackery z emailů Demokratického národního výboru WikiLeaks prostřednictvím třetí strany. Agentura Reuters hovořila se třemi americkými představiteli seznámenými se situací, kteří trvají na tom, že zpravodajské služby získaly jasné důkazy o roli Kremlu až po listopadových volbách, nikoliv před nimi. V předchozích měsících úřady dospěly k závěru, že Rusko řídilo hackery, ale nebylo jasné, zda hrálo větší roli při zveřejňování uniklých informací. Zpráva přichází, zatímco čelní představitelé amerických zpravodajských služeb ve čtvrtek vystoupili na senátním slyšení. Navzdory veřejným vyjádřením jak CIA, tak FBI, zvolený prezident Donald Trump setrvale vyjadřuje skepsi vůči roli Kremlu. Lídři obou hlavních politických stran mezitím vyzvali k vyšetřování ruské role v této záležitosti a prezident Obama byl kritizován zevnitř Demokratické strany za to, že na záležitost nereagoval ještě před volbami. Zpravodajská zpráva byla předložena Obamovi ve čtvrtek a Trump se s ní seznámí v pátek.

Zdroj v angličtině: ZDE

HRW: 700 000 lidí podepsalo petici požadující omilostnění Edwarda Snowdena

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dotáhněme to do milionu:

Amnesty International: Edward Snowden je hrdina, který odhalil porušování lidských práv. Přesto čelí mnoha desetiletím ve vězení. Zítra doručíme svou petici, žádající jeho propuštění, prezidentu Obamovi. Už jste ji podepsali?

Je jasnější než kdy jindy, že Snowden si milost nezaslouží

6. 1. 2017

čas čtení 5 minut


Za pouhé dva týdny bude prezident Barack Obama prostě dalším z žijících bývalých prezidentů. V těchto příštích týdnech můžeme být svědky řady zmírnění rozsudků ve federálních věznicích a možná některých kontroverzních milostí. Někteří hovoří o preemptivní milosti pro Hillary Clintonovou, ale většina šumu obklopuje osud bývalého kontraktora NSA Edwarda Snowdena, napsal Chris White.

Rozhovor Britských listů 90:

Strašný rok 2016. Bude rok 2017 ještě strašnější?

30. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



Na konci roku se zamýšlejí redaktoři Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous nad tím, co jsme v ČR i ve světě zažili v roce 2016 a jaké jsou výhledy do budoucna. Uvažuje česká politická garnitura nad nějakou strategií co dělat, pokud by se rozpadla Evropská unie? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

A wave of racism in the Czech Republic directed against the Lidl supermarket has provoked many scathing, antiracist comments

5. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

A wave of rabid racist comments directed against the Lidl supermarket rose in the Czech Republic after the supermarket used a black young man in its leaflet to advertise some of its clothing.

Hundreds of people complained to Lidl Czech Republic on its facebook page:

"Why do you have a Negro in your advertising leaflet? Are you aware that you have thus made many people angry? Our people hate these layabouts and parasites and are afraid of them. If you want to advertise your wares in the Czech Republic and for the Czechs, remove the multicultural crap! So far this is still our own country! By using this type of advertising, you will alienate many of our patriots - your customers!"

"I am quite disgusted. The media are trying to force multiculturalism on us, which has totally failed and it is a targeted genocide of the white race. And you have now used a Negro in your advertising leaflet. Why? Was this an order from above? Europe is white, Africa is black, Asia is yellow and this is how it has always been. So far, you have never used a Negro in your advertising. This is propaganda!"

Martin Schulz: Evropskou unii ochromil brexit a vzestup populistické pravice

5. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Odcházející předseda Evropského parlamentu: Tím, že národní politikové nehájí Evropskou unii, ohrožují její existenci.

Schulz přiznal, že politikové v Bruselu podcenili kulturní rozdíly mezi západoevropskými členskými zeměmi a východním blokem bývalých komunistických zemí, ale také zdůraznil, že by byl evropský kontinent v daleko nebezpečnější situaci, kdyby nedošlo r. 2004 k rozšíření EU směrem na východ.

Evropská unie nezvládla katastrofální hlasování o brexitu a je ochromena tím, že národní politikové nepodporují vizi Evropy na domácí politické scéně, varoval odcházející předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Schulz zdůraznil, že EU se octla "bez strategie", protože národní vlády nemají politickou odvahu postavit se proti vzestupu populistické pravice. Došlo k zásadní změně v postoji národních politiků vůči EU, která ohrožuje stabilitu Evropské unie.

Sarkasmus na adresu rasistů ukazuje, že část Čechů má potřebu se od rasismu distancovat

Odpověď společnosti Lidl na rasistické komentáře

5. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Společnost Lidl odpovídá na reakce některých českých zákazníků, kteří vyjadřují své pohoršení nad "negroidní" a "multi kulti" reklamou, kterou česká pobočka německého řetězce distribuuje.

Jiný post Lidlu na Facebooku vyvolal převážně sarkastické reakce typu "proč jste nevybrali nějaké ryze české plemeno" nebo "retrievery v ČR nechceme". Pozoruhodné ovšem je, a diskuse to potvrzuje, že rozpolcenost postojů k základním pilířům lidských práv v současné české společnosti je vysoká. Řada rasistů je evidentně ochotna bránit svůj status quo, založený na omezenosti, ad absurdum.

V čem má spočívat vina Palestinců?

5. 1. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Palestinci v roce 2001 mohli přijmout Barakovu nabídku a snažit se „drobečkovou politikou“ dosáhnout zlepšení, pokud jde kontrolu hranic, vodních zdrojů, exteritoriální komunikace atd. Nebo mohli navrhnout vlastní kompromis v duchu „my se vzdáme Jeruzaléma a návratu uprchlíků, vy podstatně zkrátíte ty výběžky“. Bylo by to pro Palestince bolestné, ale tím spíš by to mělo šanci na úspěch. Myšlenku vyměnit osady za mír tehdy sdílelo i mnoho Izraelců. Pavel Urban reaguje na článek Daniela Veselého V čem spočívá vina Palestinců.

Mexiko jde v ústrety Trumpovi

5. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Bývalý ministr financí Luis Videgaray, který byl donucen ye svého vládního postu odstoupit poté, co dohodl schůzku s dnes již nově zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem, se stal překvapivě novým ministrem zahraničí. Prezident Enrique Peña Nieto se zjevně snaží vyjít maximálně vstříc Donaldu Trumpovi, který během předvolební kampaně opakovaně útočil na jižního souseda USA v souvislosti s imigrací, ale také s odlivem pracovních míst. Od Videgaraye se očekává, že dokáže navázat funkční vztahy s vůdčími postavami Trumpovy administrativy. Videgaray přitom musel v září 2016 odejít ze své vládní funkce poté, co se setkal s tehdejším prezidentským kandidátem Trumpem, což bylo v Mexiku vnímáno jako očividně ponižující akt vůči prezidentovi Nietovi. Mexičané dávají Nietovi najevo nespokojenost s tím, že nereagoval na Trumpovi výhrůžky ohledně zdi na hranicích, kterou bude muset Mexiko zaplatit a ohledně deportace milionů mexických imigrantů. I přes to, že musel Videgaray odejít z vlády se obecně předpokládá, že zůstal prezidentu Nietovi stále nablízku. Trump na rezignaci Videgaraye nejprve reagoval tím, že krok označil za své osobní vítězství, aby jej hned druhý den označil za "brilantního ministra financí" s velkou důvěrou u prezidenta.

Proč česká vláda stále ignoruje potřebu zaměřit se ve vzdělávání na podstatné oblasti?

Děti je nutné vést ke kritickému myšlení, čím dříve, tím lépe

5. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Americká středoškolská učitelka Lynn Kelleyová v komentáři pro Huffington Post popisuje kurz založený na teorii poznání (epistemologii), kterým provází studenty posledních dvou ročníků střední školy. V rámci kurzu, který je součástí tzv. International Baccalaureate diploma program (mezinárodně uznávané závěrečné středoškolské zkoušky), musejí studenti jednak projít teoretickou průpravou obsahující koncepty a metody z matematiky, přírodních věd, historie, filozofie či etiky, a následně musejí prokázat, že jsou schopni je aplikovat na reálné jevy a události, jako je třeba vnímání násilí vůči afro-americké populaci nebo Trumpovo chování na Twitteru. Kelleyová dochází na základě zkušeností se vzděláváním vlastního syna na základní škole k závěru, že s průpravou ke kritickému uvažování je třeba - tváří v tvář vzrůstající hrozbě manipulací a bezbrannosti velké části populace vůči nim - začínat v rámci vzdělávání co nejdříve. Je trestuhodné, že česká vláda tento problém dlouhodobě ignoruje, ačkoliv by stačilo inspirovat se právě v takových kurikulích, jako je International Baccalaureate.

Bodláky Václava Duška

Humor žoviálního intelektualismu (čili imbecilů)

5. 1. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Humoristický plátek se poškleboval Bohu Bohů a fanatická věřící chasa vzala odplatu do svých rukou – masakr, odporný čin! Přitom z hlediska humoru nic moc. Ono kreslit humor není žádná sranda, to už věděl cestář Danda – a že s ním bejvala sranda. Nu, doba poskočila a v plátku nezřízený umrněnec, veselista, obveselovač kohosi, vyplil se zkaženou žlučí neotesance humorné kresby žáka čtvrté bé základní speciální školy. Letadlo s Alexandrovci na palubě ukončilo let v moři – terč posměchu dělaný pro očurané posměváčky, duté darebáčky, i komické plačky.

"Odradíte si spoustu vlastenců - zákazníků!"

Češi zuří, že supermarket Lidl použil v reklamě černocha

4. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Neuvěřitelné:

"Proč máte na reklamním letáku černocha, víte, že tím štvete hodně lidí, kteří ty darmožrouty a parazity nemůžou ani cítit a bojí se jich... Jestliže propagujete aboží v Česku a pro Čechy, odstraňte ty multikulti píčoviny! Zatím ještě platí, že my jsme tady doma!!! Takovouto reklamou si odradíte spousty vlastenců - zákazníků!!!"

Miroslava Kapalová

Odkud ví Miroslava Kapalová, že černoši jsou "darmožrouti a paraziti"? Miroslava Kapalová - a mnoho dalších českých občanů - naplnila skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti proti etnické skupině, za což je v ČR trest tří letů nepodmíněně. Kdy bude proti ní zahájeno trestní stíhání? ptá se Jan Čulík.

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Reklama Lidlu a Puškinův pradědeček

4. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Hysterie mnoha Čechů nad černochem v reklamě obchodního řetězce Lidl ve mně vyvolala jednu myšlenku: nějak takto zamlada vypadal pradědeček Alexandra Sergejeviče Puškina, největšího slovanského básníka. Jmenoval se Abram Petrovič Hannibal. Na wikipedii o něm nalezneme tato slova, demonstrující, že úroveň myšlení ruských carů v 18. století o celé dimenze překonává myšlení mnohých Čechů v 21. století:

„Abram Petrovič Hannibal (asi 1696, Lagon, Afrika – 20. dubna 1781, Sujda, Petrohradská gubernie) byl ruský vojenský a politický činitel pravděpodobně černošského původu.

Greenwald chválí Breitbart, jako Duke ocenil WikiLeaks. Když "boj proti establishmentu" má přednost před vším ostatním

4. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Včera jsem psal o ruské analýze, která označuje západní krajní levici za "součást establishmentu", protože se značná část z ní dosud podílí na obraně práv menšin a shoduje se v tomto bodě s liberály ZDE. Sluší se ovšem říci, že v rámci Nacinterny neplatí takové závěry rozhodně pro všechny, kdo se k ultralevici navenek hlásí. Například Slavoj Žižek před americkými volbami otevřeně podpořil kandidaturu Donalda Trumpa ZDE, ačkoliv to co Trump fakticky prosazuje protiřečí všemu a diskredituje vše, co by měl libovolný "levičák" kdy hájit. Jsem si jist, že na Žižka přísní pozorovatelé v Rusku své zobecňující odsudky nevztahují.

Vraždění v Jemenu zhoršuje rozmístění velkého množství min

4. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Reportérce BBC se podařilo dostat se do Jemenu. V reportáži z tamější války, vysílané v hlavních zprávách v úterý večer, upozornila na hrozbu rozmisťování min:

Vojáci v Jemenu objevují děsivé připomínky pokračujícího konfliktu. Jemenská armáda uvádí, že ustupující vzbouřenci z kmene úsiů rozmisťují na území, které opouštějí, miny. Vládní jednotky tvrdí, že za poslední rok deaktivovaly 30 000 min.

Sálihova manželka, syn a dcera byli usmrceni, když se vrátili domů, kde se domnívali, že budou v bezpečí.

Sálih: "Moje manželka se modlila v této místnosti a můj syn a dcera seděli u ní. Obědvali a můj syn požádal mou ženu, aby mu podala přikrývku. Jak za tu přikrývku zatáhla, došlo k obrovské explozi."

Húsiové tvrdí, že v civilních oblastech nepoužívají miny.

"Levicovým" obdivovatelům Asadovy Sýrie

4. 1. 2017

čas čtení 8 minut

Jako Syřan, který se vždycky politicky ztotožňoval s levicí, jsem zejména zděšen těmi muži a ženami, kteří si říkají levičáci - a proto se tedy očekává, že budou solidární s bojem za spravedlnost kdekoliv na světě - a přesto otevřeně podporují režim Asadů, otce i syna, kteří jsou drtivou měrou odpovědni za syrskou katastrofu, píše syrský historik Farouk Mardam-Bey, který žije ve francouzském exilu od roku 1965, v britském listě Socialist Worker (Socialistický dělník).

Po čtyřech měsících intenzivního bombardování ruským letectvem dokončila nyní Asadova armáda, spolu s šiitskými bojůvkami, pocházejícími odevšak a zmobilizovanými íránskými duchovními, "osvobozování" východního Aleppa. Osvobodila jej od koho? Od jeho obyvatel. Více než 250 000 jeho obyvatel bylo donuceno uprchnout ze svého vlastního města, aby unikli masakrování, stejně, jako to před tím museli učinit obyvatelé měst Zabadani a Daraja, a stejně, jak bude muset prchnout ještě daleko více Syřanů, pokud bude pokračovat systematické sociální a sektářské "očišťování" jejich země, která je obětí masivní mediální dezinformační kampaně.

Satirický list The Onion: "Trump podává zpravodajským službám každodenní zpravodajská hlášení"

4. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta


V konferenční místnosti Trump Tower s představiteli CIA, FBI a DIA údajně zvolený prezident Donald Trump v úterý ráno poskytl zpravodajským službám své každodenní hlášení. "Když je inaugurace vzdálena již pouhé týdny, zvolený prezident se dnes zúčastnil schůzky, která měla lídry zpravodajské komunity v rychlosti seznámit s kriticky důležitými informacemi, které ovlivní jeho rozhodnutí týkající se diplomacie a obrany jakožto nejvyššího velitele," prohlásil Trumpův personální šéf Reince Priebus. Poznamenal, že zvolený prezident plánuje pořádat informační schůzky pro představitele zpravodajských služeb každé ráno, aby je udržel dobře informované o nejdůležitějších zájmových oblastech a nejnovějších hrozbách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
46544