Stávají se nyní Spojené státy pro Evropu nebezpečnou, nepřátelskou mocností?

8. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Za těchto okolností je podpora evropských levičáků pro ruský imperialismus neuvěřitelná. Možná bychom ale měli přestat odsuzovat pokrytectví a zlou vůli extremní levice a  dospět k závěru, že je jen neuvěřitelně stupidní. Nejjednodušší vysvětlení je často to nejlepší.

Nacionalismus vždycky porušuje své sliby, protože nacionalisté nenávidí nepřátele VE svých vlastních zemích více, než nenávidí nepřátele svých zemí. Dokázaly to miliony Američanů, když hlasovaly pro Donalda Trumpa, přestože otevřeně obdivuje nepřátelskou cizí mocnost, píše komentátor Nick Cohen.

Motivovala je místní nenávist, nikoliv potřeba zajistit bezpečnost svého státu. Nenáviděli Obamu více, než se obávají Putina. Nenáviděli politickou korektnost. Nenáviděli bohaté liberály a právní obhájce. Nenáviděli hnutí Black Lives Matter a imigranty, mluvící španělsky ve frontě u pokladny v supermarketu. Nenáviděli "experty", kteří je varovali, že spalování fosilních paliv způsobuje globální oteplování a vlastnictví zbraní způsobuje zločinnost. Byli to "dokonalí vlastenci", ale na bezpečnosti jejich vlastního státu jim nezáleželo.

Člověk by nikdy neměl ztratit schopnost být šokován. I obvivovatelé nejhorší grotesknosti byli ohromeni a museli počítat do deseti, když viděli, že nový americký prezident dává přednost tomu, co říká Julian Assange před zjištěními svých vlastních bezpečnostních a výzvědných služeb.

Pokud vám to nestačí, uvažujte nad skutečností, že CIA kdysi vyvolávala strach po celém světě. Dnes je už tak ubohá a slabá, že nedokáže zamezit otevřenému spiknutí Rusů, jehož cílem je zmanipulovat americké volby. FBI kdysi šikanovala skutečné i imaginární komunisty. V roce 2016 ředitel FBI intervenoval v amerických prezidentských volbách ve prospěch kandidáta, zvoleného Kremlem.

Nepřátelství Ruska vůči USA i komukoliv jinému není zrovna tajemstvím. Stačí sledovat Putinovu propagandistickou stanici, Russia Today, a hned si uvědomíte, že ruský režim nenávidí Záapd a používá protizápadní konspirační teorie za účelem vysvětlování svých vlastních krádeží a dalších zločinů.

I když je chování užitečných proruských idiotů na pravici šokující, není zase tak nepochopitelné. Velká část konzervativců ze studené války nebyla proti bezbožeckým komunistických diktaturám Sovětského svazu a jeho satelitů proto, že to byly diktatury, ale jen proto, že nevěřily v Boha. Rusko je nyní znovu diktatura, avšak ateistický stát už neexistuje. Putin přijal pravoslavné křesťanství carů a Rusko je nyní diktatura založená na náboženství. Ve snaze zalíbit se konzervativců, pronásleduje Putin homosexuály a odsuzuje liberální hodnoty tak vehementě, že jeho ideolog Alexander Dugin požaduje "norimberské procesy s liberalismem".

Západní křesťanská pravice nyní vítá Putina jako otevřeného nepřítele islámu. Po 11. září 2001 západní politikové neustále neúnavně zdůrazňovali, že západ nevede válku proti islámu. Putin, Trump a jejich stoupenci taková omezení nemají. Trumpův poradce pro národní bezpečnost generál Michael Flynn říká, že "obava z muslimů je racionální" a že islám je "jako rakovina".

Flyn považuje Rusko za partnera Západu proti radikálnímu islámu tak, jako bylo Rusko partnerem proti Hitlerovi. Trumpův hlavní stratég Steve Bannon hovoří o "dlouhé historii boje judeokřesťanského západu proti islámu" a také požaduje, abychom obdivovali Putina a Rusko, které, od Sarajeva až po Aleppo, podporuje vraždění sunnitských muslimů. Autoritářská pravice na Západě a autoritářská pravice v Kremlu jsou přirození spojenci.

Za těchto okolností je podpora evropských levičáků pro ruský imperialismus neuvěřitelná. Možná bychom ale měli přestat odsuzovat pokrytectví a zlou vůli extremní levice a jen dospět k závěru, že je jen neuvěřitelně stupidní. Nejjednodušší vysvětlení je často to nejlepší.

V minulosti Evropa hledala v USA podporu a státnické vedení. Nyní, pro Británii v nejhorší možné situaci, kdy brexit likviduje náš vztah k Evropě, přestává být Amerika spolehlivým partnerem. Evropa musí jednat s americkým prezidentem, který podporuje všechno porušování amerického i mezinárodního práva, které Evropa odsuzuje. Trump navrhuje, aby USA uznaly ruskou anexi Krymu. Namísto toho, aby se obával ruských hackerských útoků, Trump vyzval Rusko, aby hackersky pronikly do emailů Hillary Clintonové.

Všechny vztahy, na nichž jsme záviseli po mnoho desetiletí, se nyní mohou najednou proměnit vniveč. Poprvé od roku 1941 bude zřejmě Británie, izolovaná od Evropy, muset považovat Spojené státy za potenciálně nepřátelskou velmoc.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8651

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2017