Švédské nakladatelství se distancovalo od výroků Janouchové v rozhovoru s Veselovským

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Veselovského rozhovor s Janouchovou vyvolal ve Skandinávii obrovský skandál

Anne-Marie Sharp, ředitelka švédského nakladatelství Pirate Publishers, Piratförlaget, se veřejně distancovala od výroků Kateřiny Janouchové v české televizi, píše švédský deník Dagens Nyheter. Nakladatelství vydalo asi 20 knih od Janouchové. Autorka Janouchová tvrdila v rozhovoru s českým televizním kanálem mimo jiné, že kvůli uprchlíkům ve Švédsku hladovějí důchodci a nemocní na rakovinu umírají v důsledku dlouhých čekacích lhůt na ošetření. Janouchová se za své výroky stala terčem veřejné kritiky, kritizoval ji i novinář našeho listu Dagens Nyheter, píše list.  Nyní se od jejích výroků distancovalo i nakladatelství Piratförlaget, kjteré  vydalo 20 jejích knih.

Zdroj ve švédštině: ZDE

Veselovského rozhovor s Janouchovou vyvolal ve Skandinávii skutečnou bouři, jak lze konstatovat na základě četných článků. Z nich vybíráme:

http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/01/10/katerina-janouch-i-brak-med--dn-efter-sitt-flyktingutspel/ - "Kateřina Janouchová na pranýři kvůli výrokům o uprchlících"


http://www.expressen.se/noje/hard-kritik-mot-janouchs-flyktingutspel/  - "Ostrá kritika Janouchové kvůli výrokům o uprchlících"

http://www.expressen.se/noje/janouch-om-kritiken-fult-och-frackt/  - "Janouchová na adresu kritiky: Ošklivé a drzé"

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/mlR8l/janouch-i-blasvader-efter-flyktingutspel - "Janouchová pod palbou ostré kritiky po výrocích o uprchlících. Tvrdí, že se Švédsko začalo učit střílet - je ostře kritizována"

http://www.aftonbladet.se/a/X0gaB/katerina-janouch-jag-vill-kunna-hantera-ett-vapen - "Kateřina Janouchová: Chci umět zacházet se střelnou zbraní"

http://omni.se/katerina-janouch-sprider-rykten-och-fordomar/a/yw34e - "Kateřina Janouchová šíří fámy a předsudky"

Ve vyhledávači Google naleznete četné další články vydané nejen ve Švédsku, ale i v Norsku:



Donald Trump poprvé připustil, že Rusko stojí za hackerským útokem na USA

11. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump uspořádal po pěti měsících, těsně před svou inaugurací, první tiskovou konferenci. Na ní poprvé otevřeně připustil, že Rusko stojí za hackerskými útoky proti americké Demokratické straně. "Myslím, že to bylo Rusko," prohlásil, nicméně po několika dalších minutách prohlásil, že to také mohla být nějaká jiná země. Donald Trump se také dříve vyjádřil k tomu, proč došlo k útoku pouze na servery demokratické strany. Podle Trumpa mají republikáni lepší zabezpečení.

Švédsko je považováno celosvětově za nejpříjemnější zemi k životu. Veselovský konstruuje "švédské peklo"

11. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Zdroj: ZDE

Human Rights Watch: Švédský deník Dagens Nyheter obvinil populární český televizní kanál z šíření fake news o uprchlících ve Švédsku. Zde je anglický překlad toho rozhovoru. Skutečně Češi věří těmto lžím o Švédsku?

Přeložil jsem do angličtiny rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou, aby se lidé ve Švédsku dověděli, jaké naprosté nesmysly konstruuje ve východní Evropě o jejich zemi to, co nyní nejméně tímto rozhovorem DVTV definovalo jako opravdu podřadné východoevropské médium. Při několikahodinové práci na překladu mě ohromila idiocie celého rozhovoru. Když překládáte, tak to si to podrobně uvědomíte. Je mi opravdu líto, že to musím říct, ale Kateřina Janouchová se v rozhovoru projevila jako neuvěřitelně hloupá. Nedokáže udržet logickou linii svého argumentu ani 10 vteřin, protiřečí si. Plácá, co jí napadne. Nic z toho, co říká, není zdrojováno. Typickým příkladem naprosté neinformovanosti Janouchové je její odpověď na otázku Veselovského, zda žije ve Švédsku asi dvacet procent cizinců. Janouchová odpoví, "To nevím, ale..." Jak je možné, že do rozhovoru Veselovský přijme osobu, která ani netuší základní informace, jako kolik cizinců vlastě žije v její zemi??

DVTV bude muset přiznat chybu

Mediální záplaty jsou alibismus

11. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Zjevně v důsledku rozšíření anglického překladu rozhovoru DVTV s paní Janouchovou se nyní médium rozhodlo v rámci objektivity pozvat novináře Hynka Pallase, aby se vyjádřil k tématu "život ve Švédsku", jenž paní Janouchová vykreslila takřka jako předsálí pekla. Každý elév v médiích dobře ví, že taková řešení mají jen částečnou, často naprosto mizivou šanci zvrátit předchozí dezinformaci, ať už kvůli odlišné skladbě příjemců, nebo čistě proto, že jde o "tvrzení proti tvrzení". Přesně tak pravděpodobně míní DVTV naložit s problémem, do kterého se tato digitální televize dostala. Úmysl nechat promluvit Pallase o situaci ve Švédsku je sice hezký, ale pokud se DVTV jednoznačně nevyjádří k předchozímu rozhovoru s Janouchovou a nepřizná, že tento rozhovor byl veden nepřipraveným moderátorem, který nebyl schopen vzhledem ke své slabé orientaci v tématu zabránit zjevným manipulacím, nelze to považovat za důstojné a sebevědomé řešení, ani za snahu napravit dopady na veřejné mínění.

Rozhovor Britských listů 91:

Domácí politika v roce 2017 snad nebude tak děsivá

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Na začátku nového roku se redaktoři Britských listů Daniel Veselý a Jan Čulík zamýšlejí nad českou politickou scénou v kontextu mezinárodního vývoje. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

BBC: Zpráva o kompromateriálu na Donalda Trumpa pochází z více zdrojů a je zřejmě důvěryhodná

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Paul Wood, reportér BBC z Washingtonu, středa 17.23: "Co se týče toho, co se v tom dokumentu uvádí, je nutno říci, že i pro někoho se sexuální historií Donalda Trumpa, tato obvinění jsou natolik hrůzná, že by ho mohla diskreditovat. Což je možná náznakem, že jsou vymyšlená. Tato tvrzení jsou obsažena ve zprávě, kterou si nechala vypracovat opoziční výzkumná společnost, financovaná Demokratickou stranou. Napsal ji ale bývalý důstojník britské MI6. Ten hovořil s kontakty v FSB, v ruské bezpečnosti, a ti mu sdělili, že mají vyděračskou nahrávku. Klíčové je, že muž z MI6 není jediným zdrojem této zprávy. Loni v srpnu jsem hovořil s bývalým špionem, který mi sdělil, že jeho o existenci této nahrávky informoval šéf evropské výzvědné agentury. Také se mi podařilo poslat zprávu lidem v CIA, které se tímto zabývají, ono by pro ně bylo porušením zákona hovořit se mnou přímo, určitá osoba ale vystoupila jako prostředník. Od nich jsem se dověděl, že existovalo více než jedna nahrávka, jak audionahrávky, tak videonahrávky, pořízené během různých dní na různých místech, nejen v hotelu Ritz Carlton v Moskvě, ale také v Petrohradě. A oni jsou přesvědčeni, je ta zpráva je důvěryhodná.:

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 17.00) ZDE

Trump: Žijeme v nacistickém Německu?

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump ve středu dopoledne zuřivě odmítl zprávy, že Rusko na něho shromáždilo kompromitující materiály. Citoval dementi z Kremlu, že Kreml nemá žádné takové informace.

Trump také obvinil na Twitteru své "podvodné oponenty", že se snaží podvrátit jeho volební vítězství. Obvinil výzvědnou komunitu, že záměrně prozradila tyto informace, aby "na něj ještě naposledy vystřelila". Ptal se "Žijeme v nacistickém Německu?"

"FAKE NEWS!! TOTÁLNÍ POLITICKÝ HON NA ČARODĚJNICE"

Buzzfeed zveřejnil nedokázanou zprávu o Trumpovi a vyvolal tím v USA etickou bouři

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Server Buzzfeed vydal dokumenty o údajném chování Donalda Trumpa v Rusku a varoval, že obsahují chyby a "jsou neverifikované a potenciálně neverifikovatelné".

Rozhodnutí serveru Buzzfeed vydat výzvědnou zprávu plnou lascivních a nepotvrzených tvrzení o Trumpově údajném chování v Rusku vyvolalo politickou bouři a debatu o etice médií.

Server vydal nezcenzurovanou zprávu v úterý, pouhých 10 dní před Trumpovou inaugurací, a varoval, že zpráva obsahuje chyby a je "neverifikovaná a potenciálně neverifikovatelná".

Senátor John McCain předal zprávu o údajném kompromateriálu na Trumpa, který má Rusko, řediteli FBI

11. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Minulý měsíc předal americký senátor John McCain řediteli FBI Jamesi Comeymu dokumenty, které tvrdí, že Trumpův tým měl tajné styky s Moskvou a že ruské výzvědné služby shromáždily osobně kompromitující materiál o Trumpovi. V noci z úterý na středu tyto "neverifikované a neverifikovatelné dokumenty" zveřejnil server BuzzFeed.

Trumpův tým opakovaně popírá kontakty s ruskou vládou. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina, ve středu popřel, že by Rusko proti Trumpovi shromažďovalo kompromitující materiál a odmítl tyto zprávy jako "naprostý výmysl a naprostý nesmysl". "Kreml neshromažďuje kompromitující materiály."

Jeden činitel v americké vládě charakterizoval zdroj této výzvědné zprávy jako systematicky spolehlivý, přesný a dobře informovaný, jako osobu, o níž je známo, že má rozsáhlé kontakty v Rusku.

Činitelé amerických rozvědek předložili Trumpovi informace, že na něho má Rusko kompromitující materiál

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Utajované dokumenty, prezentované minulý týden prezidentu Obamovi i novému prezidentu Trumpovi obsahovaly obvinění, že ruští operativci tvrdí, že mají na Trumpa kompromitující osobní a finanční informace. Toto sdělili četní američtí činitelé televizi CNN.

Tato tvrzení byla prezentována v dvoustránkovém shrnutí, které bylo připojeno k zprávě o ruských zásazích do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Tvrzení částečně pocházejí z memorand vypracovaných bývalým operativcem britské výzvědné služby, jehož minulou práci považují američtí výzvědní činitelé za důvěryhodnou. FBI vyšetřuje důvěryhodnost a přesnost těchto obvinění, která jsou především založena na informacích z ruských zdrojů, avšak FBI nepotvrdila mnoho zásadních podrobností v memorandech o Donaldu Trumpovi.

Utajované informace minulý týden Trumpovi prezentovali čtyři nejvýznamnější šéfové amerických rozvědek - ředitel Národní rozvědky (National Intelligence) James Clapper, ředitel FBI James Comey, ředitel CIA John Brennan a ředitel NSA admirál Mike Rogers.

Jedním z důvodů, proč šéfové amerických výzvědných organizací učinili tento mimořádný krok a předložili Trumpovi synopsi o tom, že Rusko na něho má kompromateriál, bylo, že tyto informace o něm kolují ve výzvědných službách, mezi nejvlivnějšími členy amerického Kongresu a mezi dalšími vládními činiteli ve Washingtonu, sdělily četné zdroje společnosti CNN.

Tito vysocí výzvědní činitelé také předložili synopsi, z níž vyplývá, že Rusko shromáždilo potenciálně škodlivé informace proti oběma hlavním dvěma americkým politickým stranám, avšak zveřejnilo jen informace, které poškodily Hillary Clintonovou a Demokraty. Tato synopse nebyla součástí oficiální části zprávy od výzvědné komunity o ruském hackerství, ale někteří činitelé argumentují, že to doplňuje důkazy, že Moskva zamýšlela poškodit kandidaturu Hillary Clintonové a pomoci Trumpovi. Opět o tom CNN informovaly četné zdroje.

Zdroje sdělily CNN, že tatáž obvinění o komunikaci mezi Trumpovým týmem pro prezidentskou kampaň a Rusy, o níž byly loni uvedeny zmínky v utajovaných memorandech pro šéfy amerického Kongresu, přiměly tehdejšího demokratického šéfa v Senátu Harryho Reida, aby poslal v říjnu dopis řediteli FBI Comeymu, v němž napsal: "Vyšlo najevo, že máte explozivní informace o těsných stycích mezi Donaldem Trumpem, jeho vrcholnými poradci a ruskou vládou - s cizí vlivovou agenturou, otevřeně nepřátelskou vůči Spojeným státům."

CNN získala potvrzení, že byla tato synopse mezi dokumenty, které byly prezentovány Donaldu Trumpovi, ale nemůže potvrdit, že se o ní hovořilo na jeho jednání se šéfy rozvědek.

Trumpův tým se odmítl k těmto skutečnostem vyjádřit.

Zdroj v angličtině ZDE

Situační zpráva o vyšetřování vazeb mezi Trumpem a Moskvou: ZDE

Maďarsko plánuje potlačení nevládních organizací podporovaných Sorosem

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarsko plánuje potlačit nevládní organizace spojené s miliardářem Georgem Sorosem, když se americkým prezidentem stává Donald Trump. Tvrdí to místopředseda strany maďarského premiéra Viktora Orbána.

Proč židé musejí bojovat za občanská práva muslimů

11. 1. 2017

čas čtení 4 minuty


Zatímco slavíme narozeniny Martina Luthera Kinga mladšího, američtí židé by se měli znova zamyslet nad epickým bojem, který vedl, aby osvobodil Afroameričany z pout fanatismu - a být pyšní na jedinečnou roli, kterou židovská komunita sehrála v podpoře Kinga a Afroameričanů, napsal rabín Marc Scheier.

Šéf amerických zpravodajských služeb: Zpráva o ruském vměšování do voleb byla založena na lidských zdrojích a technickém sběru dat

11. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta


Ředitel národních zpravodajských služeb James Clapper včera prohlásil, že americká zpravodajská komunita dospěla k závěru, že se Rusko vměšovalo do prezidentské kampaně, na základě lidských zdrojů, sběru technických dat a informací z otevřených zdrojů.

Clapper před zpravodajským výborem senátu řekl, že větší část zprávy je utajena kvůli potřebě chránit citlivé zdroje a metody.

V hodnocení uvolněném minulý týden americké zpravodajské služby tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil pomoc Republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi cestou diskreditace Demokratky Hillary Clintonové.

Zdroj v angličtině: ZDE

Readers of a Breitbart-like website in the Czech Republic publish death threats against two journalists

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

The Czech Breitbart-like website Parlamentní listy has unleashed a wave of hate speech and death threats against Jan Čulík and Daniel Veselý, journalist of the Czech language Britské listy website for pointing out that it is impermissible to call on NATO armies to be used against refugees coming to Europe.

Amongst a wave of obscene vulgarities, there are death threats. These include statements such as:

"This just shows that all fags (sic!) are mentally ill. These are half-people and they should be killed by the vet. I am willing to pay for the injection."

Dagens Nyheter: "Lživý rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou v DVTV ohrožuje demokracii"

10. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Televizní rozhovor s Kateřinou Janouchovou šíří lži a předsudky

Švédsko, jak ho popisuje Kateřina Janouchová v české televizi, je zničeno masovou imigrací

"Proč jste se naučila střílet?"

Moderátor Martin Veselovský pohlédne ohromen na švédskou spisovatelku Kateřinu Janouchovou, která říká, že začala chodit na lekce střílení. "Necítím se bezpečně. Stále více a více Švédů se učí střílet."

Tato výměna probíhá na konci půlhodinového videorozhovoru s Janouchovou, který v pondělí zveřejnil etablovaný a respektovaný digitální televizní kanál DVTV (Aktuálne.cz). Pro diváka neexistuje špetka pochybnosti, proč se Janouchová necítí bezpečně.

Dagens Nyheter: "A popular Czech video website has published fake news about Sweden"

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

The Swedish daily newspaper Dagens Nyheter has published an article accusing a popular Czech digital TV channel of spreading fake news. The DVTV website, operated by Aktualne.cz, has released a half-an-hour interview with the Swedish-Czech writer Kateřina Janouchová, who asserts in the interview that "Sweden has been crushed by refugees, that she has been forced to learn how to use a fire arm and that Sweden needs a strong man to rule the country now". Writing in Dagens Nyheter, critic Hynek Pallas accuses Janouchová of disseminating lies, distortions and inaccuracies.

In the interview, Janouchová complains that young Swedish people no longer get apartments and cancer patients suffer from long waiting lists in hospitals - all because of refugees. She asserts that large amounts of Swedes emigrate to the USA and to the UK now, because the state is no longer able to defend them.

A full English translation of the interview is HERE

Chartista Jiří Pallas: Kateřina Janouchová "otevřeně lhala v DVTV o situaci uprchlíků ve Švédsku"

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta



Chartista Jiří Pallas, organizátor písničkářského sdružení Šafrán a Antidiskotéky Jiřího Černého, který se po podpisu Charty 77 vystěhoval do Švédska a dodnes tam žije, a v sedmdesátých a v osmdesátých letech tam vydával gramofonové desky zakázaných českých a polských autorů (mimo jiné vydal i nahrávku hry Audience s Václavem Havlem a Pavlem Landovským), konstatuje na Facebooku, že Kateřina Janouchová, interviewovaná v DVTV, v tomto rozhovoru "otevřeně lhala", když tvrdila, že "Švédsko přestává zvládat migraci". Její výroky jsou zřejmě součástí obecně systematicky konstruovaného lživého východoevropského diskursu o údajné hrozbě "zlých" uprchlíků. Pallas na Facebooku konstatuje, že nechápe, proč Janouchová o uprchlické situaci ve Švédsku lže, zřejmě snad proto, že chce kandidovat za ultrapravicovou stranu. S Pallasem na Facebooku souhlasí i v Kodani žijící Jana Winklerová. Ingmar Karlsson, bývalý švédský velvyslanec v Československu, citoval informace o vystoupení Kateřiny Janouchové v DVTV, jak je shrnul Peter Larsson, takto:

"Janouchová funguje jako osoba, která je "jednou z nás" ale "rozumí cizí zemi", a tak potvrzuje konstrukci, kterou český tisk o Švédsku uměle konstruuje už několik let, totiž že Švédsko je stát, kde se volně pohybují džihádisté. Účelem tohoto rozhovoru je potvrdit "přesnost" současné české imigrační politiky. Její zjednodušování, polopravdy a otevřené lži fungují jako podpora a potvrzení předsudečných a xenofobních výroků, které šíří český prezident Zeman. Jiným důsledkem je, že tento rozhovor prohlubuje nepřátelství vůči Švédům od lidí v ČR na ulici a v hospodě."


Zdroj ZDE

Dagens Nyheter: Televizní rozhovor s Kateřinou Janouchovou šíří lži a předsudky

Corbyn: Opusťme EU a zakažme volný pohyb obyvatelstva

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Níže uvedená zpráva byla zveřejněna v pondělí a v úterý ráno jako avízo na obsah projevu, který měl pronést Jeremy Corbyn. Jenže když v úterý dopoledne b yl Corbvyn interviewován v médiích, k zoufalství činitelů své strany se odmítl přidržet už zveřejných tiskových prohlášení a vytvořil ohledně celé věci zmatek. Řekl, že se imigrace do Británie "zřejmě sníží", ale byl by ochoten vyjednávat o volném pohybu obyvatelstva za přístup Británie k evropskému trhu (on vyjednávat samozřejmě nebude). Celkově je jeho postoj k zákazu volného pohybu obyvatelstva EU do Británie a postoj Labouristické strany nejasný.

Předák britské opoziční (!) Labouristické strany Jeremy Corbyn se přidal na stranu konzervativců. Vyslovil se pro odchod Británie z EU a pro zákaz volného přístupu občanů Evropské unie do Británie.

Labouristická aktivistka Zoe Gardnerová zuří. Její varování je stejně aktuální i pro české sociální demokraty:

"Corbyn ví, že zákaz pohybu obyvatel EU nevyřeší problémy lidí, kteří pro to hlasovali. Je zapotřebí ochrany před vykořisťováním, investic do služeb. Zákaz volného pohybu obyvatel EU do Británie a omezení práv migrantů nijak nezlepší postavení chudých voličů labouristů. Dál do nich budou média a UKIP pumpovat jed. Stále se jim bude vnucovat, že za všechno mohou migranti. Bude Corbyn i tehdy "naslouchat lidu"? Kdo bude jeho příštím obětním beránkem? Které další lži bude kapitulovat? Jak daleko zajde? Všem lidem, místním i imigrantům, lze pomoci tvrdým vyžadováním dodržování zákona o minimální mzdě a o pracovních podmínkách. Nepomůžete jim "řešením" neexistujících problémů. Protože UKIP a konzervativci udělají další krok, budou dál z lidí dělat viníky a získávat voličské hlasy saturované nenávistí. Předpokládám, že labouristé tak daleko nebudou chtít jít. Bude pro ně existovat určitá hranice. Takže tohle je závod, který labouristé nemohou vyhrát.

Německá policie hledá stovky neonacistů. "Jsou vážnou hrozbou"

10. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Stovky německých neonacistů přešly do ilegality. Německá policie je hledá. Ministerstvo vnitra oznámilo, že v roce 2016 podstatnou měrou vzrostl počet nerealizovaných zatykačů. Je jich nyní 600. Experti jsou přesvědčeni, že ultrapravicové teroristické sítě představují hrozbu. Podle odborníků odchod do ilegality zvyšuje pravděpodobnost radikalizace.

Zásady (britské) diplomacie

10. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

1. Identifikujte problém.

2. Nalezněte řešení.

3. O řešení přesvědčte cizince.

4. Pokud cizinci přijmou řešení, jsou to spojenci.

5. Když řešení odmítnou:

(a) Jsou blbí (konec konců, jsou to cizinci).

(b) Jsou to zločinci.

6. Pokud jsou blbí, vysvětlete jim to znovu, ale pomaleji a víc nahlas (konec konců, jsou to cizinci).

7. Pokud stále ještě budou odmítat řešení, jsou to zločinci.

Trumpovy výroky na Twitteru děsí jeho evropské spojence

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Výzvědné služby evropských zemí se obávají, že výstřední a nevyzpytatelné výroky Donalda Trumpa na Twitteru by mohly odhalit jejich tajemství. "Naši vedoucí politikové asi přestanou sdílet nejdůvěrnější informace s USA, protože se obávají, že to najdou na Twitteru," řekl jeden evropský činitel serveru BuzzFeed News.

Evropské výzvědné služby se obávají, že nepředpověditelnost Donalda Trumpa a jeho impulzivní výroky na Twitteru ohrozí sdílení výzvědných informací s USA.

"Spolupráce vzniká na základě pocitu důvěry v motivy druhé strany a v její kompetentnost," řekl jeden evropský vojenský činitel. "Jestliže se vedení Spojených států bude chovat nejapným nebo nepředpověditelným způsobem, nutně to poškodí spolupráci ohledně otázek, jako je Rusko," dodal.

Evropští výzvědní důstojníci se obávají, že nekontrolovatelné Trumpovy výroky na Twitteru by mohly odhalit úspěšnou výzvědnou operaci anebo dokonce identifikovat cizího agenta. Proto uvažují o omezení výzvědné spolupráce se Spojenými státy.

Dokáže Breitbart v Německu svrhnout Merkelovou?

10. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Loni v říjnu byla v jihoněmeckém městě Freiburgu znásilněna a zavražděna sedmnáctiletá studentka. O měsíc později policie zatkla sedmnáctiletého afghánského uprchlíka. Ukázalo se, že to je odsouzený zločinec, který se už v Řecku v roce 2013 pokusil o vraždu a byl tam propuštěn poté, co si odseděl jen dva roky ze svého desetiletého trestu. Pak utekl do Německa.

Byl tento zločin významnou zprávou? ptá se server Foreign Policy. Závisí to na tom, koho se zeptáte. V celostátním televizním zpravodajství se to nevyskytlo. Šéfredaktor večerních zpráv celostátní německé veřejnoprávní televize poukazuje na to, že celostátní televize neinformují o lokálních vraždách a že tato vražda se ničím neodlišovala od jiných.

Avšak ultrapravice, a posléze dokonce i někteří mainstreamoví politikové z CDU rozhodnutí o této vraždě celostátně neinformovat ostře kritizovali. "Vypadalo to, jako že se zamlčuje zločin mladého imigranta," stěžovala si jedna německá politička z CDU.

Zygmunt Bauman: Proč se lidi bojí uprchlíků

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Slavný polský sociolog Zygmunt Bauman zemřel v pondělí 9. ledna 2017 ve věku 91 let. Televizi Al Jazeera vysvětlil v rozhovoru, proč se lidé bojí uprchlíků:

"Ti lidé, kteří teď přicházejí, jsou uprchlíci, ale neprchají, že by byli zvyklí na hlad. Ještě včera byli tito lidé hrdí na své domovy, na své postavení ve společnosti, často byli velmi dobře vzdělaní, velmi bohatí, a tak dál. Ale teď se stali uprchlíky. A přicházejí sem. A s kým se tady setkávají? S prekariátem. Prekariát žije v úzkosti. Ve strachu. Máme noční můry. Mám velmi pěkné společenské postavení, chtěl bych si ho udržet. Chtěl bych, aby to pokračovalo. Prekariát pochází z francouzského slova "précarité" a to volně přeloženo znamená chodit na pohyblivých píscích.

A teď přicházejí ti lidé ze Sýrie a z Libye. Přinášejí tyhle hrozby z dalekých zemí. Sem, k nám, za humna. Náhle se objevují hned vedle nás. Nemůžeme jejich přítomnost vynechat. Symbolizují, zosobňují, všechny naše strachy. Včera byli ve své zemi velmi mocnými lidmi. Velmi šťastnými lidmi. Jako jsme my dneska tady. Avšak pohleďte, co se dnes stalo. Jsou to bezdomovci. Nemají prostředky obživy. Myslím, že ten šok teprve začíná. Neexistuje žádné jednoduché řešení. Okamžité řešení. Takže se musíme připravit na velmi obtížné časy. Loňská imigrační vlna nebyla poslední. Stále větší počty lidí čekají na cestu. Tak musíte přijmout, že tohle je dnešní situace. Dejme se všichni dohromady a nalezněme řešení.

Středoevropským migrantům musí být nakázáno, že na autobus se v Anglii se stojí ve frontě

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Louise Casey, nová činitelka londýnské konzervativní vlády pro "integraci", sdělila poslancům Dolní sněmovny, že by bylo správné, aby se novým migrantům, včetně "Východoevropanů", nařizovalo, kdy mají vyvážet na ulici popelnice s odpadem, že mají stát frontu na autobus a "že se mají chovat slušně". Caseyová zdůraznila, že povinnosti mají pouze příchozí do Británie, nikoliv zdejší obyvatelé, a že "lidé přicházející zvnějšku", zejména ze střední Evropy, mají "povinnost se přizpůsobit hostitelské komunitě".

Caseyová odmítla představu, že by k integraci měli přispívat obě strany, místní obyvatelé i noví příchozí. "Je to jako když vjíždíte zvnějšku na dálnici. Lidé, kteří na dálnici už jsou, vás jistě musí pustit, když přijíždíte zvnějšku, ale všichni jedeme stejným směrem a směřujeme stejným směrem. Noví příchozí musejí dělat víc a bylo chybou, že jsme si to otevřeně nepřiznali."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kouření stojí 1 bilion dolarů ročně. Brzo na ně bude umírat 8 milionů lidí ročně

10. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Kouření stojí globální ekonomiku vice než 1 bilion dolarů ročně a v roce 2030 bude zabíjet o třetinu více lidí než nyní. Konstatuje to analýza Světové zdravotnické organizace a amerického Národního onkologického ústavu. Náklady kouření jsou daleko vyšší než zisky tabákových společností, které v roce 2013-14 dosáhly 269 miliard dolarů.

Počet úmrtí způsobených kouřením stoupne z nynějších 6 milionů umírajících lidí ročně na 8 milionů umírajících lidí ročně. 80 procent těchto úmrtí postihne chudé země a země se středně velkými příjmy, konstatuje analýza.

Asi 80 procent kuřáků žije v chudých a středně bohatých zemích a celkový počet kuřáků na světě roste. Ekonomické náklady důsledků kouření budou stále stoupat. Obavy vlád, že zásahy proti kouření a tabákovým společnostem by ohrozily ekonomiku jejich zemí, jsou bezpodstatné. Naopak by je osvobodily od obrovského finančního břemena, konstatuje zpráva.

Televizní seriál, který r. 1987 předpověděl, že Rusko ovládne Ameriku

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty



Pokud se vám zdá, že zvolení amerického prezidenta za pomoci ruského zásahu je neuvěřitelné, máte téměř pravdu, píše server Politico. Přesně před třiceti lety, v roce 1987, odvysílala americká televize ABC minisérii, která líčila život 10 let poté, co Sovětský svaz zmanipuloval volby amerického prezidenta. Seriál byl tehdy neúspěšný a byl považován za nerealistický. Dnes je velmi znepokojující ho sledovat. Jeho poslání je dnes relevantnější než kdy předtím: Podařilo se jim to, protože jsme jim to dovolili.

Uprchlíci v zasněžených stanech na Lesbu "budou přestěhováni do domů zítra"

9. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Poté, co obvinil z otřesné situace, kdy uprchlíci s malými dětmi setrvávají na ostrově Lesbos v zasněžených stanech, místní úřady a opozici, řecký ministr pro migraci přislíbil, že uprchlíci budou ze stanů přestěhováni do budov zítra, v úterý.

Trump zase lže a píše na twitteru pitomosti

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump:

Meryl Streep, jedna z nejvíce přeceňovaných hereček, mě nezná, ale zaútočila na mě včera večer při Golden Globes. (Trump snad myslí, že kritizovat ho smí jen ten, kdo ho zná? pozn. red.) Je to patolízalka Hillary, která prohrála na celé čáře. Po sté: nikdy jsem se neposmíval invalidnímu reportéru (to bych nikdy neudělal), ale jen jsem mu ukázal "podlézání", když naprosto změnil šestnáct let starou historii, kterou sepsal, jen abych vypadal špatně. Další příklad nepoctivých médií!

Andrew Streohlein cituje v této souvislosti Milana Kunderu: "Boj člověka proti moci je boj paměti proti zapomnění. Neboli, podívejte se přece znovu na toto video:

Jestli vás začnou označovat za "jiného" - a k tomu dříve nebo později dojde - budete mít velký problém...

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Dalším klíčovým populistickým manévrem je definovat "lid" (Das Volk) jako jen některé lidi. Přesně to definuje výrok Donalda Trumpa z americké předvolební kampaně: "Jediné, na čem opravdu záleží, je aby se lid sjednotil," řekl Donald, "protože ti druzí lidé neznamenají nic". Nigel Farage z britské fašistické strany UKIP přivítal brexit jako vítězství "obyčejných lidí", "slušných lidí", "skutečných lidí". 48 procent z nás, kteří jsme hlasovali 23. června 2016 pro setrvání Británie v EU zřejmě nejsou ani obyčejní, ani slušní, ani vlastně ne skuteční lidé. Všude si nyní musejí dávat velký pozor "jiní lidé". Mexikánci a muslimové v USA, Kurdové v Turecku. Poláci v Británii, muslimové a židé po celé Evropě, uprchlíci, imigranti, černoši, ženy, kosmpolitně zaměření lidí, homosexuálové, "experti", "elity", "mainstreamová méda". Vítejte ve světě trumpismu, který se utrhl ze řetězu...

HRW: Hanebné vyvolávání strachu v českém mainstreamovém týdeníku

9. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Je to grafika, jakou by člověk předpokládal v letáku okrajové fašistické strany, který vám někdo vhodil do schránky.

Novinář Jan Petránek přistoupil na lživou kampaň proti uprchlíkům

9. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Po zveřejnění inkriminovaného textu na Parlamentních listech  byl můj facebookový profil a e-mailový účet zahlcen smrští nenávistných příspěvků, kde se vedle plejády vulgárních nadávek a urážek objevily i výhrůžky fyzickým násilím a zabitím. 

Celá kauza by byla jen neškodnou bouří ve sklenici vody, kdyby se jí způsobem sobě vlastním nechopily Parlamentní listy. Redaktor PL Radim Panenka, který v minulosti proslul protiromskými výroky, vycházeje z mého facebookového statusu, napsal článek, kterak jsem vyjádřil znepokojení nad tvrzením Jana Petránka, že proti „muslimské invazi“ mělo být nasazeno NATO. Mé zděšení nad nehumánními Petránkovými vývody trvá. Redaktoři PL mají obsesivní potřebu z každého pšouku na sociálních sítích, který konvenuje jejich protiuprchlické editoriální politice, vytvořit kauzu obřích rozměrů. Sám Panenka nemá možnost sledovat můj facebookový profil, takže někdo ze štábu PL má pravděpodobně na starost šmírování facebookových statusů kritiků tohoto xenofobního politického bulváru za účelem vytváření laciných clickbaitů.

Meryl Streep ostře zkritizovala Trumpa při ceremonii Golden Globes za výsměch invalidovi

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

"Jedno představení letos mě ohromilo. Zaseklo mi do srdce háky," řekla Meryl Streepová na ceremonii udělování cen Golden Gloves. "Ne proto, že by bylo dobré, nic dobrého na tom nebylo, ale bylo efektivní a vykonalo svou práci. Byla to ta chvíle, kdy osoba, jíž jsme požádali, aby zasedla v nejrespektovanějším křesle naší země, napodobovala invalidního reportéra. Někoho, kdo se mu nemůže rovnat, co se týče výsadního postavení, moci a schopnosti se bránit. Zlomilo mi to srdce, když jsem to viděla, a pořád to mám v hlavě, protože to nebylo ve filmu, bylo to ve skutečnosti."

V místnosti, plné hvězd, která byla viditelně otřesená, Streepová dodala, že Trumpovy akce legitimizovaly šikanování a že by se mohly projevit v každodenním životě obyčejných lidí.

"Tento instinkt ponižovat, když se vzorem pro to stává veřejná osoba," řekla. "Když to dělá někdo mocný, pronikne to do života všech protože to jaksi dává svolení jiným lidem, aby to taky dělali. Nedostatek respektu vyvolává další nedostatek respektu, násilí vyvolává násilí. Když mocní zneužívají svého postavení k šikanování druhých, prohráváme všichni."

Trump se vyjádřil, že ho nepřekvapuje, že ho "levičáci" na Golden Globe kritizovali a že Meryl Streep je "Hillary lover":

Britská libra dále poklesla: Prioritou je zákaz volného pohybu evropského obyvatelstva. Premiérka Mayová chce vyrvat Británii i z evropského trhu

9. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Premiérka Theresa Mayová se o víkendu vyjádřila, navzdory varování skotské vlády, že to vyvolá nové referendum o nezávislosti, a varování mnoha podnikatelských firem, že Británie nezůstane v jednotném evropském trhu. Prioritou je pro ni omezení imigrace z Evropy, navzdory hrozbě vážného poškození britské ekonomiky. Po jejích výrocích britská libra poklesla na úroveň nižší než v roce 1985

Německý miliardář: Integrace uprchlíků do vašich firem je vám ku prospěchu

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Německý miliardář Ralph Dommermuth poukazuje na to, že úsilí integrovat uprchlíky do německých firem má pro ně hospodářský prospěch

Donnermuth je zakladatelem a ředitelem firmu United Internet, největšího německého poskytovatele internetových služeb. Rozhodl se vytvořit platformu pro německé podniky, na jejímž základě by byli schopny sloučit své zdroje a od roku 2015 integrovat migranty do svých podniků. Iniciativa má název Wir Zusammen a vznikla v únoru. Jejími zakladateli bylo 36 německých firem, včetně Deutsche Post, Deutsche Telekom a Deutsche Bank.

Na základě článku v Parlamentních listech vyhrožovala zmanipulovaná čtenářská chátra Danielu Veselému smrtí

9. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Je to vážná věc. Na základě manipulativního článku, vydaného na rasistickém serveru Parlamentní listy, vyhrožovala řada primitivů, které tento server emocionálně manipuluje, novináři Danielu Veselému smrtí.

V civilizovaných zemích Evropské unie bere takovéto výhrůžky policie velmi vážně a vyšetřuje je jako závažné trestné činy.

Pokud Policie ČR nezačne proti těmto trestným činům jednat, dříve nebo později způsobí Parlamentní listy někomu svým psaním vážné zranění nebo smrt.

Největší hřích pod sluncem: Dělat dobrou věc ze "špatných" důvodů?

Prosím, to Chovanec!

9. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Věc která se v komentářích k politice neustále vrací je otázka: Když už mluvit o politické etice, má přednost etika přesvědčení, nebo etika důsledků?

Nejméně 80 let je však uznáváno za naprostou samozřejmost, že konečným měřítkem v politice nejsou křišťálově čisté úmysly (například "socialismus s lidskou tváří"), ale praktické důsledky činnosti ("bratrská internacionální pomoc"). Zkoumat, jaké byly aktérovy úmysly, ale nestarat se o důsledky, je analýza nesnesitelně laciná a k ničemu.

Izraelský diplomat v Londýně se chvástal, že zničí propalestinské ministry britské vlády

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Izraelský diplomat v Londýně Shai Masot byl natočen skrytou kamerou televize Al Jazeera, jak se chvástal, že "zničí" britského ministra Alana Duncana, který podporuje vytvoření palestinského státu, a další britské poslance, sympatizující s osudem Palestinců. Izraelský velvyslanec v Británii Mark Regev se Duncanovi omluvil a Masot byl s ostudou poslán domů. Posléze vyšlo najevo, že Masot také v Británii založil několik organizací, jejichž cílem bylo ovlivnit politiku Labouristické strany, aby byla nepřátelštější vůči Palestincům. Masot utajil, že jím založené organizace mají přímou vazbu na Izrael. Labouristická strana požaduje okamžité vyšetřování "nepřijatelného zásahu do naší demokratické politiky". Britská státní zaměstnankyně a činitelka Konzervativní strany Maria Strizzolo, kterou televize Al Jazeera nafilmovala v rozhovoru s Masotem, také okamžitě rezignovala na svou funkci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Somálsku jsou populární syrští zubařští uprchlíci

9. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V somálském městě Burao se reportérka společnosti BBC Mary Harper setkala se syrským zubařem z Aleppa. Napsala o tom reportáž pro pořad From Our Own Correspondent.

"Jmenuju se Hosam. Pocházím z Aleppa," představil se.

Reportérka se ho zeptala, jak skončil v Somálsku. Zubař vysvětlil, že dospěl k názoru, že nemá cenu ze Sýrie utíkat do Turecka, do Libanonu nebo do Evropy, protože Evropa je vůči uprchlíkům nepřátelská a uprchlíci tam těžko uplatní své profese.

Má česká vláda v nynější krizi nějakou záchrannou strategii pro ČR?

BBC: Bude válka? Rozpad Evropské unie je nyní reálnou možností

8. 1. 2017

čas čtení 9 minut

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel se o tomto víkendu vyjádřil, že rozpad Evropské unie už není nemyslitelný. Dodal: "Pokud k tomu dojde, naše děti a naše vnoučata nás budou proklínat."

"Kdyby Marine Le Penová zvítězila, pro Francii by to byla katastrofa. Vyvolalo by to tam ústavní a politickou krizi. V ulicích očekáváme obrovské demonstrace, násilné demonstrace. Lze předpokládat masové stávky."

"Je nepravděpodobné, že by se v Evropě začalo válčit, ačkoliv nezapomínejme, k čemu došlo v Jugoslávii, když se ta nešťastná země začala rozkládat. Na okrajích Evropy je množství nevyřešených problémů."

Ve Francii, v Holandsku, v Německu a zřejmě i v Itálii se letos budou konat všeobecné volby. Ve všech těchto zemích je hrozbou ultrapravice, ale nejvíce ve Francii. V neděli v poledne se pořad rozhlasu BBC vážně zabýval hrozbou rozpadu Evropské unie a co se stane pak. Informační blok zahájili odborníci na tři jednotlivé evropské země shrnutím toho, co se v nich v současnosti děje (Záznam pořadu je v překladu zkrácen):

Vůči Rusku je nutno zaujmout nehysterický, pevný postoj

8. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Během své diplomatické kariéry jsem se naučil respektovat Rusy, jejich historii a vitalitu. Poučil jsem se, že se nikdy nevyplácí Rusko podceňovat anebo mu projevovat bezdůvodně neúctu. Poučil jsem se ale také, že pevný postoj a bdělost a zdravé porozumění hranicím možného jsou nejlepším způsobem jak jednat s výbušnou kombinací pocitu křivdy a nejistoty, kterou Vladimír Putin zosobňuje.

Skutečností je, že v dohledné době zůstane náš vztah k Rusku zůstane konkurenční a často nepřátelský, píše v neděli v deníku New York Times bývalý americký velvyslanec v Moskvě a nynější šéf Carnegiho nadace William J. Burns. Důvodem jsou zásadní neshody v názorech na roli druhé strany ve světě.

Je lákavé si myslet, že tyto neshody je možné překonat osobním přátelstvím a vyjednáváním. To je pošetilý začátek pro rozumnou politiku. Bylo by zvlášť pošetilé si myslet, že znepokojující zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb by měly být bagatelizovány, ať je to jakkoliv nepohodlné.

Stávají se nyní Spojené státy pro Evropu nebezpečnou, nepřátelskou mocností?

8. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Za těchto okolností je podpora evropských levičáků pro ruský imperialismus neuvěřitelná. Možná bychom ale měli přestat odsuzovat pokrytectví a zlou vůli extremní levice a  dospět k závěru, že je jen neuvěřitelně stupidní. Nejjednodušší vysvětlení je často to nejlepší.

Nacionalismus vždycky porušuje své sliby, protože nacionalisté nenávidí nepřátele VE svých vlastních zemích více, než nenávidí nepřátele svých zemí. Dokázaly to miliony Američanů, když hlasovaly pro Donalda Trumpa, přestože otevřeně obdivuje nepřátelskou cizí mocnost, píše komentátor Nick Cohen.

Motivovala je místní nenávist, nikoliv potřeba zajistit bezpečnost svého státu. Nenáviděli Obamu více, než se obávají Putina. Nenáviděli politickou korektnost. Nenáviděli bohaté liberály a právní obhájce. Nenáviděli hnutí Black Lives Matter a imigranty, mluvící španělsky ve frontě u pokladny v supermarketu. Nenáviděli "experty", kteří je varovali, že spalování fosilních paliv způsobuje globální oteplování a vlastnictví zbraní způsobuje zločinnost. Byli to "dokonalí vlastenci", ale na bezpečnosti jejich vlastního státu jim nezáleželo.

Britská rozvědka varovala Američany jako první, že dochází k hackerským útokům z Ruska

8. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské výzvědné služby varovaly Spojené státy na podzim roku 2015 jako první, že Rusko provádí proti americkým prezidentským volbám rozsáhlé hackerské operace. Britští špioni "byli mezi prvními", který v roce 2015 vyvolali poplach, že Moskva hackersky pronikla do počítačových serverů ústředí americké Demokratické strany. Bylo to zjištěno, když britští agenti zaznamenali obsah emailů, proudících směrem do Moskvy.

Během prezidentské kampaně byli britští výzvědní pracovníci také znepokojeni, stejně jako jejich američtí kolegové, jak časté a těsné styky měli Trumpovi poradci s Moskvou a že Trump systematicky zaujímal proruské postoje v celé řadě zahraničněpolitických otázek.

Informace o rozsáhlých kontaktech mezi Trumpovými spolupracovníky a Moskvou předala britská strana americké FBI, není však známo, zda se to vyšetřuje.

Ve zveřejněné verzi americké zprávy o ruských hackerských útocích o tom nejsou žádné informace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Příčinou problému fake news je dnešní škodlivá struktura digitálního kapitalismu

8. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Kritika fake news je sama o sobě fake, falešná, argumentuje Jevgenij Morozov. Je to povrchní vysvětlení složitého, systémového problému, jehož existenci elity odmítají přiznat.

Největší hrozbou dnešním západním společnostem není vznik neliberální demokracie v zahraničí, ale existence nezralé demokracie v jejich zemích. Tato nezralost se projevuje dvojím popíráním příčin: popíráním, že většina problémů dneška má hospodářské příčiny a popíráním, že došlo k hluboké degeneraci profesionální odbornosti.

Trump: "Jen blbci si myslí, že přátelský vztah s Ruskem není dobrý"

7. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

V sobotu odpoledne vydal Donald Trump další sérii potrhlých a zmatených výroků na Twitteru:

"Mít dobré vztahy s Ruskem je dobrá věc, ne špatná věc. Jen "blbí" lidé nebo hlupáci by si mysleli, že je to špatná věc! My máme dost problémů po světě bez dalšího. Až se stanu prezidentem, Rusko nás bude respektovat daleko více než teď a obě země budou, možná, spolupracovat na řešení mnoha velkých a naléhavých problémů a otázek SVĚTA!"

Jediným důvodem, proč se hovoří o hackerských útocích do špatně hájeného ústředí Demokratické strany je, že prohra Demokratů byla tak obrovská, že jsou z toho totálně ztrapněni!

Rozvědka řekla velmi důrazně, že neexistují důkazy, že by hackerství ovlivnilo volební výsledky. Hlasovacích strojků se nikdo nedotkl!

Hackerské útoky umožnilo obrovské zanedbání povinností v ústředí Demokratické strany. Ústředí Republikánské strany mělo silnou obranu!

Je Kanada první postnárodní zemí? Diverzita je tam motorem prosperity

6. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Začátkem roku 2017 je možná Kanada už poslední imigrační zemí. Kanadská vláda věří v hodnotu imigrace a stejné hodnoty zastává většina kanadského obyvatelstva. Kanada v roce 2016 přijala 300 000 imigrantů, z toho 48 000 uprchlíků. Chceme, aby se stali kanadskými občany a 85 procent přistěhovalců se jimi skutečně stává, píše kanadský spisovatel Charles Foran. Toronto a jeho předměstí je nyní kulturně nejrozmanitějším městem na světě, polovina jeho obyvatel se narodila v zahraničí. Vancouver, Calgary, Ottawa a Montreal jsou těsně za ním. Do Kanady, která má v současnosti 36 milionů obyvatel, přichází každoročně asi 1 procento nových příchozích.

Kanada má dobré důvody, proč otevírá dveře přistěhovalcům. Od devadesátých let dvacátého století vede nízká porodnost a stárnoucí obyvatelstvo k poklesu počtu obyvatel. Před deseti lety byly dvě třetiny přírůstku kanadského obyvatelstva tvořeny imigranty. V roce 2030 to bude celých 100 procent.

Ekonomický prospěch z imigrace je také zcela samozřejmý. Vláda na něj opakovaně poukazuje, statistiky to potvrzují, naše vlastní oči a uši to registrují: diverzita je motorem prosperity.

Kanada je také filozoficky nesmírně otevřená. Premiér Justin Trudeau ji nedávno charakterizoval jako "první postnárodní stát". Zdůraznil: "V Kanadě neexistuje žádná klíčová identita, žádný kulturní mainstream."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24541