V Somálsku jsou populární syrští zubařští uprchlíci

9. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V somálském městě Burao se reportérka společnosti BBC Mary Harper setkala se syrským zubařem z Aleppa. Napsala o tom reportáž pro pořad From Our Own Correspondent.

"Jmenuju se Hosam. Pocházím z Aleppa," představil se.

Reportérka se ho zeptala, jak skončil v Somálsku. Zubař vysvětlil, že dospěl k názoru, že nemá cenu ze Sýrie utíkat do Turecka, do Libanonu nebo do Evropy, protože Evropa je vůči uprchlíkům nepřátelská a uprchlíci tam těžko uplatní své profese.

"Podíval jsem se na internet," říká Hosam, "a začal jsem tam hledat místa na světě, kde nemají zubaře. První město, které se objevilo bylo Mogadišu, hlavní město Somálska. Odcestoval jsem tam tedy s manželkou i s naším nemluvnětem a zjistil jsem, že je to tam skoro úplně podobné jako to bývalo v Aleppu. Byl ale jeden rozdíl. Můj příjem se ztrojnásobil."

"Slyšeli jsme, že město Hargeisa je bezpečné a že tam žijí i další Syřané, tak jsme se přestěhovali sem. Máme tady malou komunitu syrských lékařů, zubařů a inženýrů," dodal Hosam.

Setkala jsem se s dalším zubařem, tentokrát ze syrského hlavního města Damašku. "Vzpomínám, jak varoval činitel OSN, že se Sýrie stane druhým Somálskem. A teď jsem zrovna tady," říká.

Podíval se mi do očí: "Vy jste z Británie, že? Vaši lidé nás nechtějí. Ale Somálci ano."

A je to pravda. Somálci milují příchozí Syřany i Jemence.

"V mnoha ohledech jsou konflikty v Jemenu a v Sýrii pro nás pro Somálce velmi dobré. Přivedly do naší země lidi s kvalifikací, kterou my nemáme. Tuhle dokonalou, nově vyasfaltovanou silnici, například, postavili syrští uprchlíci. A když se chcete opravdu vynikajícím způsobem najíst," dodal, "zajděte si do jemenské restaurace."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6873

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2017