Německý miliardář: Integrace uprchlíků do vašich firem je vám ku prospěchu

9. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Německý miliardář Ralph Dommermuth poukazuje na to, že úsilí integrovat uprchlíky do německých firem má pro ně hospodářský prospěch

Donnermuth je zakladatelem a ředitelem firmu United Internet, největšího německého poskytovatele internetových služeb. Rozhodl se vytvořit platformu pro německé podniky, na jejímž základě by byli schopny sloučit své zdroje a od roku 2015 integrovat migranty do svých podniků. Iniciativa má název Wir Zusammen a vznikla v únoru. Jejími zakladateli bylo 36 německých firem, včetně Deutsche Post, Deutsche Telekom a Deutsche Bank.

Od té doby se účastníky iniciativy stalo 150 firem, z nichž více než polovina je citována na německém burzovním index DAX. Mezi nimi jsou firmy jako Google, McDonald's a Procter and Gamble.

Organizace Wir Zusammen povzbuzuje podniky, aby sdílely své úsilí ve snaze získat pro migranty pracovní místa a učňovská místa, poskytovaly jim jazykovou výuku, ubytování a třeba s nimi občas hrály fotbal.

Do prosince 2016 umístila platforma Wir Zussammen 2800 migrantů do podniků na praxi, 630 do učňovských mít a 557 do pracovních míst na plný úvazek. Asi 16 900 školitelů pomáhá migrantům s jazykovou přípravou, s psaním životopisů a žádostí o zaměstnání.

Dommermuth si přeje, aby iniciativa pocházela od řadových zaměstnanců. Firma ThyssenKrupp se proto dotázala svých zaměstnanců, zda jsou ochotni pomoci uprchlíkům. Souhlasili a tato ocelárna vytvořila 150 učňovských míst a 230 přípravných pracovních míst jen pro uprchlíky.

Donnermuth přiznává, že dosud vzniklo relativně málo nových pracovních míst. Avšak zdůrazňuje, že integrace a jazyková a profesní příprava jsou důležité první kroky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5942

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2017