Breitbart publikoval lživou zprávu, že v Německu tisíc muslimů na Silvestra "zaútočilo na policii a podpálilo křesťanský kostel"

7. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Americké Parlamentní listy, server Breitbart, který se podobně jako PL v České republice specializuje na šíření lživých nebo zkreslených poplašných zpráv, zveřejnil exkluzivní zprávu, že prý "dav tisíce lidí podpálil na Silvestra nejstarší kostel v Německu".

Potíž je, že policie konstatuje, že to se v německém městě Dortmund nestalo.

"Zpráva" serveru Breitbart vyvolala v Německu rozhořčení a nové obavy z manipulace informací a ze škod, které komerční šíření lživých zpráv působí ve společnosti.

Článek byl zveřejněn v situaci, kdy se na sociálních sítí šíří celá řada lživých poplašných zpráv o uprchlících. Analytikové poukazují na to, že šiřitelé těchto lží nejen publikují naprosté výmysly, ale záměrně zasívají nenávist i zkreslováním a zveličováním faktů.

"Nemohli jsme věřit vlastním očím, když jsme viděli, jak byla tahle operace na serveru Breitbart zpolitizována," řekl Gunnar Wortmann, mluvčí dortmundské policie.

Německá média a politikové varovali, že v nynějším volebním roce dojde k výraznému nárůstu falešných zpráv.

Dortmundská policie konstatovala, že během silvestrovských oslav nedošlo v Dortmundu k žádným mimořádným událostem. Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že Breitbart zneužil přehánění a lživých faktů k tomu, aby vytvořil "obraz chaotické občanské války v Německu, vyvolané islamistickými agresory". Varoval, že článek na Breitbartu je zřejmě "ukázkou toho, co přijde před nadcházejícími německými všeobecnými volbami, protože některé servery budou šířit dezinformace a zkreslená fakta, ve snaze ochromit důvěru veřejnosti ve státní instituce".

Německý bulvární list Bild poukázal na to, že bývalý šéfredaktor Breitbardu Steve Bannon byl jmenován hlavním stratégem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Varoval, že Breitbart, který připravuje německou a francouzskou mutaci, zřejmě zamýšlí "vážně zhoršit napjaté politické klima v Německu".

Breitbart se k falešné zprávě, kterou vydal, odmítl vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Článek na serveru Breitbart vytvořil dojem, i když to jasně neřekl, že na náměstí v Dortmuntu házeli rachejtle nedisciplinovaní muslimové. Jedna z nichž prý padla na střechu kostela, která chytla. Článek také hovoří o tom, že skupina mužů skandovala Allahu Akhbar kolem vlajky Svobodné syrské armády, kterou Breitbart vylíčil jako "spolupracovníky al Kajdy a Islámského státu".

Policie uvádí, že na náměstí, kde byla řada lidí, oslavujících Silvestra, včetně mnoha Němců. Je pravda, že jedna odpálená rachejtle skončila na střeše kostela a musela být uhašena. Není jasné, zda ji odpálil Němec nebo muslim a vůbec není jasné, zdůrazňuje policie, zda se rachejtle octla na střeše kostela záměrně. Kostel není nejstarší v Německu.

Je pravda, že se na náměstí sešla skupina migrantů, oslavujících příměří v Sýrii, a ta skandovala "Allahu akhar" - což je výraz běžný při muslimských oslavách a modlitbách. Nesli vlajku mainstreamové syrské demokratické opozice, kterou podporuje americká vláda.

Jinou fake news byla zpráva, že se mladý Syřan, který před pár měsíci nechal vyfotografovat s Angelou Merkelovou, účastnil pokusu podpálit bezdomovce v berlínské stanici metra. Fotografie, rozšířená na Facebooku, byla koláž. Mladý Syřan dal instrukce svému právnímu zástupci, aby okamžitě žaloval všechny osoby, které tuto koláž na Facebooku šíří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
5387

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2017