Co se stane, pokud Kypr zkolabuje?

23. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Co se stane, pokud zkolabují kyperské banky? Pokud vláda padne? Jestliže země odejde z eurozóny?

Evropská unie, Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a kyperští představitelé se snaží dosáhnout dohody ohledně půjčky ve výši 10 miliard eur, která má odvrátit selhání bankovního systému. Parlament už jednu verzi dohody, která zahrnovala zpoplatnění bankovních vkladů, odmítl. ECB vystupňovala napětí oznámením, že pokud nebude do zítřka dosaženo dohody, zastaví v pondělí nouzovou podporu kyperských bank.

ZNOVU RASISMUS NA IDNES:

"Sokolov má židovského strážníka. Osvědčil se. Dostal uniformu i zbraň"

22. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rok stačil, aby velitel Petr Kubis zjistil, že se bystrý a bezproblémový Bandy v takzvané židovské hlídce osvědčil. Má krotit vášně tam, kde žije početná židovská komunita. Ve městě zná jen jednoho Žida, který to dotáhl tak daleko. Židovského strážníka má městská policie po dlouhé době. Ten předchozí zklamal. Je příkladem a motivací pro ostatní Židy, kteří říkají, že jsou černí a nikde je nevezmou do práce. Musí se snažit.

"O mně je známo, že jsem trochu rasistou. Ale nemám problém, kdyby mě židovský strážník zastavil. Patrik má příjemné vystupování, je přirozeně inteligentní," chválí místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček.

Zdroj: ZDE

Že se server IDnes nestydí. Jak vidíte z prosté záměny slov "Rom", "romský" za "Žid", "židovský", článek, který vyplodil tvrdý rasista Bohumil Zeman, je otřesný. (JČ)

Reakce hodná Árijského boje

23. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Čulíku, dnešním článkem o konečně zas šikovném cikánském strážníkovi,(který si nezaslouží vaš zvratek ,kterým jste parafrázoval původní článek)- dokazujete svůj pocit méněcennosti,který pramení bůhví odkud,asi z nějakého vašeho cikánského předka . občas jsem vaše "britské listy" četla, ale tímto si je mažu z rychlé volby. A navíc se vám vůbec nepovedlo - a to je eufemizmus- jakési "srovnání" původně potulných kmenů s vysoce morálně orientovaným židovským národem. Škoda. Buďto by to měl šéfredaktorovat už zas někdo jiný,anebo hůř. zdraví bývalá čtenářka Cenková.

Pozn. JČ: Tak znovu pro názornost: Rasismus je rozšiřování určitých, většinou záporných individuálních vlastností, na celou skupinu lidí, jíž jsou vnuceny určité jednotné charakteristické rysy ("Židi smrdí, jsou lakotní, nedůvěryhodní, zdegenerovaní", atd.) Vyjadřovat v článku překvapení, že příslušník určité etnické skupiny jde "tak dobrý", že vlastně může zastávat i normální bělošské zaměstnání, je neobyčejným ponížením všech příslušníků té etnické skupiny. Jako by třeba v německých novinách napsali: "Práci strážníka může vykonávat dokonce i Čech!" (Takový výrok ponižuje i tu práci strážníka.)

Paní Čenková, chudák, se nedokáže oprostit od kmenové nenávisti a vnímat lidi kolem sebe jako jednotlivce.

Ruský miliardář Boris Berezovskij (67) nalezen v Londýně mrtvý

23. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

V sobotu odpoledne bylo oznámeno, že byl ve své rezidenci nedaleko Londýna nalezen mrtvý sedmašedesátiletý ruský miliardář Boris Berezovskij. Někdejší profesor matematiky a systémový analytik, který vydělával 500 rublů (360 Kč) měsíčně, zbohatl privatizací státního majetku po rozpadu Sovětského svazu. Začátkem devadesátých let získal Berezovskij v Rusku velký vliv jako stoupenec vládnoucího Borise Jelcina. V důsledku svých finančních schopností a schopností ovlivnit politiky se stal králem intrik v Kremlu. Stal se jedním ze skupiny sedmi podnikatelů, kteří rozkradli většinu sovětského státního sektoru. Berezovskij získal leteckou společnost Aeroflot, sibiřskou ropnou společnost Sibněft a 49 procent ve státní televizi ORT, jíž zajistil Jelcinovo volební vítězství r. 1996. Berezovskij spolu s ostatními šesti oligarchy n akonec vlastnili více než polovinu celého HDP Ruska.

V Rusku byl Berezovskij nenáviděn jako důvod ožebračení ruského obyvatelstva. Zpočátku podporoval i Putina, ale r. 2001 se proti němu Putin obrátil. Téhož roku Berezovskij uprchl do Francie a později do Británie. Byl pronásledován obviněními z podvodů a z korupce. Je ironické, že v Británii vystupoval jako stoupenec liberálních demokratických svobod.

Zdroj v angličtině ZDE

Kyperští politikové usilovně vyjednávají podrobnosti "plánu B"

22. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Kyperští politikové se na poslední chvíli usilovně snaží dojednat "plán B" na záchranu své ekonomiky poté, co Evropská ppstřední banka pohrozila, že přestane podporovat kyperský bankovní sektor, pokud nebude záchranný balíček dojednán do pondělka.

Největší kyperská banka, Laiki, má být restrukturalizována. Vyhne se tak bankrotu a poskytne ochranu majitelům vkladů až do výše 100 000 euro.

Jak (ne)vypadá demonstrace síly

22. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Premiérovi, Petrovi Nečasovi, se nelíbí, jak je obsazována rada Ústavu pro studium totalitních režimů. Div nevaruje před armagedonem, že by zločiny totalitního režimu mohli posuzovat odporní levičáci.

Jaká to drzost. A co se vlastně stalo, že po "bandě plukovníků, která nebude rozhodovat o osudu vlády", jsou na tapetě "levicové živly"? Ve středu byl totiž do rady přijat politolog Jan Bureš, zatímco pravicovému kandidátovi vystavil Senát stop. ČSSD tak podle Nečase nehorázně demonstruje sílu a nadbíhá "komunistickým spojencům".

Britský kalousek se objevil na Twitteru. Neměl to dělat

21. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ve středu zveřejnil britský kalousek, konzervativní ministr financí George Osborne, svůj projekt státního rozpočtu na příští rok. Přestože jeho fiskální politika škrtů uvrhla Británii do drastické hospodářské krize a došlo v jejím důsledku k zvýšení její zadluženosti, Osborne na politice dalších škrtů trvá, i když do svého nového státního rozpočtu zahrnul některé mírně populistické rysy, manipulativně cílené na případné získání volební podpory v nerozhodných volebních okrscích.

Před zveřejněním státního rozpočtu se Osborne zaregistroval na Twitteru. Neměl to dělat, neboť byl okamžitě zahrnut velmi vulgárními reakcemi od britské veřejnosti. ZDE shrnují nejtypičtější reakce. Většina je jich hodně vulgárních...

Budou nám principy penzijní reformy vysvětlovat brigádníci?

22. 3. 2013 / Tomáš Fiala

čas čtení < 1 minuta

Když jsem ten letáček prvně spatřil, nechtěl jsem věřit svým očím. Česká pojišťovna hledá brigádníky na pozici specialista pro penzijní reformu. V mysli mi vytanula vzpomínka na doby minulé, kdy prý existovali soudci z lidu či absolventi "dělnických" rychlokursů, tzv. "rychlokvašky". Ale dnes?

Pozdrav pánbůh, pane Randák

22. 3. 2013 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

I dnes platí, že otírati si hubu o svaté z mostu i odjinud se nevyplácí. K čemu se starati, kdo kolik peněz bere a za co? U nás doma se bere holt různě, i hrůzně, s tím se nedá hnouti, račte věděti! Pamatujte, pane Randáku, že jsou jistá ustanovení, která zakládají stavbu právních konstrukcí. Při vší úctě k vám, člověče drahá, jak jste si mohl dovolit, zda-li jste si ovšem skutečně dovolil, prozradit státní tajemství, jaké odměny náš moudrý pan premiér, hlava pomazaná, nedotknutelná, vynakládá svým pracovitým lidem, kteří dřou pro občany jako koně? Copak jste nevěděl, že vynášet vládní rozhodnutí je trestný čin? Pročpak mají lidé vědět, jak se kapsuje sekretářka či asistentka, k čemu jim to je dobré, komu to prospěje? Nač vrtati tam, kde není záhodno?

Bude Jan Mládek další obětí mocenských šarvátek v ČSSD?

22. 3. 2013 / František Štván

čas čtení 3 minuty

Stínový ministr financí Mládek možná stínovým ministrem za ČSSD nebude, neboť na jejím sjezdu na adresu živnostníků do slova a do písmene řekl :"Systém, kdy oni nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný." Každý kdo sleduje cvrkot na naší politické scéně, si musí objektivně říct, že stejně tvrdá slova musela poslouchat drtivá většina skutečně nemocných, neboť údajně jen díky jejich zneužívání zdravotní péče musely být zavedeny regulační poplatky. Podobně jsou do jednoho pytle házeni nezaměstnaní, neboť se nezaměstnaní záměrně vyhýbají práci a kdo chce podle pravicových hysteriků pracovat, ten si práci vždy najde.

Hádej, hádej, hadači, koho Dienstbier osloví

22. 3. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Sjezd ČSSD přinesl mnohé zajímavé momenty, ale nejvíce se diskutuje o třech: triumfálním návratu bývalého předsedy a dnešního prezidenta Miloše Zemana, uřeknutí stínového ministra Jana Mládka o živnostnících -- parazitech a snad nejvíce o nezvolení Jiřího Dienstbiera místopředsedou strany. Právě to poslední irituje mnohé komentátory, kteří to považují za krok zpět, odklon od moderní levicové politiky. Drtivá většina z nich rýsuje katastrofické scénáře o neschopnosti nového vedení bez Dienstbiera oslovit mladé a středové liberální voliče. i několik dní po skončení sjezdu se stále objevuje minimálně jeden příspěvek na toto téma denně.

Jsme jako kachny

22. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážený čtenáři, nezlobte se za mé přirovnání, ale posuďte sami, píše Julián Salomon.

Hoďte kachnám krmení a sledujete, co se začne dít. Kačer nenechá nažrat kachnu, přestože je jeho "partnerka". Nechá ji klidně hladovět až do chcípnutí. To je přece svoboda a on má na takový projev právo, protože je šikovnější. Ale nejen to.

Festival spisovatelů Praha představí nobelistu i Alžířana píšícího pod ženským jménem

22. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Festivalu spisovatelů

Festival spisovatelů Praha dnes oznámil program svého třiadvacátého ročníku. Pod tématem "Zrození národů" představí několik výjimečných světových spisovatelů -- Portugalce Miguela Sousu Tavarese, Egypťana Sun'alláha Ibráhíma, českého scénáristu a spisovatele Vladimíra Körnera a kontroverzního alžírského prozaika, píšícího pod ženským pseudonymem Yasmina Khadra. Účast potvrdil také jeden z nositelů Nobelovy ceny za literaturu, jeho jméno organizátoři zveřejní na konci týdne.

Český aktivista a účastník demonstrace za občanská práva, jež měla dát zprávu prezidentu Obamovi, bude deportován

22. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva ISM Česká republika

Jeruzalém: Český lidskoprávní pozorovatel byl ve čtvrtek převezen do zařízení izraelského ministerstva vnitra a má být deportován. Byl zadržen 20. března v průběhu nenásilného pochodu za občanská práva v Hebronu na Západním břehu Jordánu, společně s dalšími dvěma aktivisty z Německa a Dánska. Ti budou také deportováni. Němec a Dán byli taktéž převezeni do zařízení ministerstva vnitra, přestože jejich právní obhájce podal žádost o soudní přelíčení, s cílem předejít okamžitým deportacím. [Čech o toto nepožádal.]

Bém přiznal prodražení Blanky. Uzná konečně prohranou sázku?

22. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Auto*Matu

Bývalý primátor hlavního města Pavel Bém poprvé připustil, že tunel Blanka se prodražil. Přestože současné vedení Prahy o tom mluví již řadu měsíců, bývalý primátor prodražení odmítal. Jeho přiznání zaznělo v projevu na čtvrtečním zasedání zastupitelstva hlavního města. Iniciativa Auto*Mat znovu vyzvala Béma, aby splnil svůj slib a odpracoval padesát hodin ve prospěch obyvatel města. Bém uzavřel s Auto*Matem v roce 2007 sázku, že se Blanka neprodraží.

Zaměstnavatelé kontra zaměstnanci

21. 3. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 13 minut

(Nejdříve doplním předchozí článek - z příkladu o dani zaměstnance jsem záměrně vynechala odpočitatelnou položku, která není povinná, částku 10.000 jsem uvedla pro její zakulacenost a jednoduchý výpočet. Zaměstnanec s hrubou mzdou 10.000 Kč samozřejmě po odečtení odpočitatelné položky, ke které musí podepsat daňové prohlášení a která je stejná pro všechny fyzické osoby, daň z příjmu neplatí, protože i těch 20,1% je nižších. Se zdravotním pojištěním u OSVČ na vedlejší poměr je to složitější, nežli jsem uvedla, zkrátila jsem to asi příliš a za to se omlouvám.)

Vymknuta ze svých kloubů...

21. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Kyperská krize nabírá rychle obrátky. Po odmítnutí evropského záchranného balíku podmíněného zpoplatněním bankovních vkladů se země stále zřetelněji přiklání na stranu Moskvy. Hovoří se teď o možnosti, že Rusko poskytne pomoc výměnou za vlastnictví kyperských bank nebo případně za vojenskou námořní základnu, která by ve Středomoří nahradila stále ohroženější syrský Tartus. Jednotná Evropa jako projekt na Kypru očividně selhává a možné důsledky jsou vpravdě dalekosáhlé. Unie postrádá rozvojové možnosti pro své periferní země - vedle Kypru jsou to samozřejmě Řecko a Portugalsko, Maďarsko, ale také třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny, tedy Itálie a Španělsko. Jádro úspěšných exportních ekonomik (středozápad Evropy plus Finsko) se především kvůli důsledkům nedomyšleného projektu jednotné měny přestává snášet s méně úspěšnými kolegy, ale vnucuje jim dál prostřednictvím evropských institucí autodestruktivní ekonomickou politiku, která v době recese vyvolává ostře protibruselské nálady. Projekt evropského sjednocování tak na periferii ztratil legitimitu - zůstává po něm vakuum, které může zaplnit cokoliv. Nacionalismus, afinita vyrůstající z tradice pravoslaví, recidiva hejslovanství - na co si jen vzpomenete.

ČSSD nepřislíbila občanům spravedlivé prostředí

21. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je samozřejmě hloupé, nespravedlivé a destruktivní, pokud chudí lidé musí platit vzhledem ke svým příjmům vysoké daně (zvyšování DPH) a bohatí naopak mají daňové úlevy (rovná daň, zastropování zdravotního pojištění). Vysoká míra zdanění bohatých není žádným trestem za jejich úspěch, nýbrž podpora společnosti, ve které mohou být úspěšní. Tím spíše považuji za odporné, když si firmy užívají luxusu fungující západní společnosti s jejími veřejnými službami (včetně právního státu), ale platí daně v pochybných, mafiemi řízených "daňových rájích".

Superhrubá mzda jako nástroj jak oblafnout občany

21. 3. 2013 / Ivo Patta

čas čtení 2 minuty

Jak je to se superhrubou mzdou, tj. ve své podstatě s úplnými mzdovými náklady zaměstnavatele, doopravdy? Dovolím si uvést, co o tom píše ekonom V. Pikora v knížce "Všechno je jinak"v kapitole nazvané "Prý je to bez rizika. Jo? Fakt?"; cituji: "Oficiálně vzato, část (pojistného) platí zaměstnanec, část zaměstnavatel. Ovšem prakticky je to vlastně jen fiktivní rozdělení. Pro zaměstnavatele je coby jeho náklad na pracovní sílu relevantní celý odvod státu. Stejně tak zaměstnance zase zajímá jeho čistý příjem. ... Stát tak jenom maskuje rozepsáním na různé položky, kolik peněz je mu vlastně z mezd odváděno", píše Ivo Patta.

Podívejme se na konkrétní příklad, např. na zaměstnance s průměrnou hrubou mzdu ve výši 25 101,- Kč. Mzdové náklady zaměstnavatele jsou v daném případě 33 637,- Kč.

Až rozhořčení vystřídá hněv

21. 3. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 16 minut

Poslechl jsem si zprávy a pomyslel na text Stephana Hessela "Rozhořčete se", který jsem četl odpoledne. Srovnání toho, co je, s tím, co by mělo a mohlo být, je pádným důvodem pro rozhořčení, které nesmíme tlumit tím, že jsou státy, kde je hůř. A musíme odstranit deku lží, aby se rozhořčení mohlo řádně rozhořet a přinést patřičný hněv a potřebnou změnu. Probereme to od základu. Začnu výkladem vhodným i pro školáky a potom přidáme na důrazu.

Budou církve budovat hospice?

21. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Papež František I. možná tuzemské darebáky, kteří už mají jasno v tom, jak se dostanou k majetku, jejž český stát církvím daroval, poněkud zaskočil. Rozpor je zjevný -- nový pontifik vystupuje jako představitel církve pro chudé, ne jako zástupce hrabivého kléru. Je přitom už dost starý na to, aby měnil své názory, současně však dostatečně energický, aby je dokázal dávat najevo. V jeho postavení to ostatně jinak nejde.

O přímé demokracii bez předsudků a bez iluzí

21. 3. 2013 / Milan Kubr

čas čtení 16 minut

První přímá volba prezidenta u nás oživila staré avšak stále nevyslyšené volání po větší míře přímé demokracie. Česká televize chtěla přijít se svou do mlýna, místo toho však nabídla 9. 3. 2013 diskuzi tří nadšenců, z nichž dva o přímé demokracii zjevně nevědí nic a ten třetí ji má sice dobře nastudovanou, jeho přístup je však silně ideologicky podbarvený. Výsledkem byla půlhodinová fraška před kamerou. Byl tam vůbec nějaký cíl a nějaká příprava?

Není pravda, že podnikatel nehne prstem

21. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jsem OSVČ, pracoval jsem však jak v nadnárodních korporacích, tak v menších firmách. Paní Říhová, ve vší úctě, nemá ani šajnu, jak to např. v korporátu chodí. Paní Říhová píše o podnikatelích "vydělává na práci zaměstnanců, aniž by hnul prstem", (což je samozřejmě - až na výjimky - totální blbost. Sehnat dnes zakázku nejen ve stavebnictví není sranda, nota bene zajistit, aby bylo vše zaplaceno, abych mohl/-a zaplatit svým lidem, píše Mirek Kouřil.

Obezitu způsobuje cukr, ne tuky

21. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na cukru vzniká u člověka drogová závislost. Je jedovatý a musíme si ho odvyknout, tvrdí americký lékař.

Nynější epidemii obezity na Západě způsobuje cukr, argumentuje Dr. Robert Lustig, který je nyní v Británii na přednáškovém turné. Kokain a heroin jsou smrtící lítky, protože jsou jedovaté a vzniká na nich u člověka drogová závislost. Totéž podle Lustiga platí o cukru.

Potravinářský průmysl dává cukr do všeho, protože ví, že zákazníci kupují více potravin, pokud obsahují cukr. Tak vás zaháčkují. Kdyby nějaký potravinářský výrobce dával do potravin morfium, abyste si jich koupili víc, bylo by to šokující. Potravinářské firmy podle Lustiga dělají přesně totéž s cukrem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kam se přesunou vklady z Kypru?

21. 3. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

V minulosti byl Kypr charakterizován jako země "ovcí a koz", což nevěštilo žádné "růžové zítřky". Kypřané na počátku 60. let řešili problém, čím se vlastně jeho obyvatelé budou živit. Celonárodním konsenzem rozhodli, že se budou orientovat na turistický ruch. K jejich smůle pojalo obdobný "nápad" Španělsko, které se chtělo stát Floridou Evropy a pozadu nechtěly zůstat ani Řecko, Itálie a Portugalsko. Kypřané v této konkurenci obstáli, ale jen s "odřenýma ušima". Začínají proto hledat dalšího "živitele", jímž se stal bankovní sektor. Kypr se stává daňovým rájem s korporátní daní ze zisku v řádu 10%, jež jde účetními kouzly snížit prakticky na nulu. Na Kypr se následovně stěhují desetitisíce firem ze zemí EU, které jej využívají jako své "daňové" sídlo. Kypr se tak stává trnem v oku EU a je zapsán na černou listinu daňových rájů.

Role živnostníka je nelehká

21. 3. 2013

čas čtení 5 minut

Rád bych se pozastavil nad článkem paní Říhové "Živnostníci kontra zaměstnanci", který měl působit věcně a snad i smírně, leč v mnohém se to autorce nedařilo, ba naopak. Autorka zbytečně zvyšuje napětí mezi skupinami zaměstnanců a živnostníků svou zaslepeností, píše Václav Mařík.

Živnostníci kontra zaměstnanci

20. 3. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 20 minut

Ráda bych uvedla na pravou míru rozpory ve zdanění živnostníků a zaměstnanců dříve, nežli se rozpoutá nepatřičná debata. Zpracovávám mzdy zaměstnanců a roční daně živnostníkům, společníkům s.r.o. i právnickým osobám již 20 let.

Není živnostník jako živnostník a je velkou chybou, že zákon o dani z příjmu uznává pouze právnickou a fyzickou osobu a tím nadělal ohromný zmatek ve vnímání živnostníků a podnikatelů, protože vůbec není sladěný se zákony o zdravotním a sociálním pojištění.

Jak se vyvine kyperská krize bez pomoci EU?

20. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Kyperský parlament v úterý výraznou většinou odmítl zpoplatnění bankovních vkladů, což byla podmínka poskytnutí finanční pomoci ze strany Evropské unie. Ani jeden ze zákonodárců nehlasoval pro toto opatření. Třicet šest jich bylo proti a devatenáct se zdrželo.

Protože kyperské banky poskytly půjčky v rozsahu osminásobku ekonomického výstupu země, zatímco průměr v EU činí třiapůlnásobek, Unie požaduje, aby za záchranu bankovního sektoru zaplatil 5,8 miliardy eur z vlastní kapsy. Podle právě odmítnutého plánu měli vkladatelé zaplatit jednorázový poplatek ze svých vkladů. Původně se uvažovalo o tom, že ho zaplatí jen bohatí. Ale kyperská vláda se rozhodla uvalit jej i na drobné vkladatele. Parlament nicméně vyjednaný kompromis mezi vládou, EU a MMF odmítl - a to přesto, že ho vláda těsně před hlasováním ještě poněkud modifikovala. Vklady do 20 000 eur měly být od poplatku nakonec osvobozeny a vklady vyšší, avšak nepřesahující 100 000 eur měly být zpoplatněny sazbou 6,75%. Evropští představitelé změnu odsouhlasili prostřednictvím telefonické konference.

Mystifikace ve formě myšlenkové konstrukce "superhrubé mzdy"

20. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Pravicoví (mírněji řečeno liberální) ekonomové vymysleli myšlenkový konstrukt "superhrubá mzda" a mnozí lidé uvěřili tomu, že to znamená pro zaměstnance, že jeho faktická mzda neboli odměna za vykonanou práci se této konstrukci rovná. Jediným cílem této konstrukce bylo zjemnit lidem fakt, že je budeme danit více než předtím, ale ukážeme jim "přijatelné" číslo 15%. Jakoby si nikdo nechtěl všimnout faktu, že uplatněním stropu pro odvody dosáhneme u nás dosud nevídané daňové regrese. Tedy že čím vyšší plat máš, tím procentuelně méně zaplatíš na daních.

Nechtěným důsledkem (já spíš podezřívám, že hodně chtěným) se stala argumentace směrem k živnostníkům, že jejich odvody se nedají s odvody zaměstnanců vůbec srovnávat. Odvody zaměstnavatele se staly mávnutím kouzelného proutku odvodem zaměstnance z jeho "superhrubé mzdy", píše Petros Michailidis.

Nový papež František - "asi si pěkně naběhnul"

20. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Jako ateista jsem sledoval volbu papeže jen okrajově, nicméně mi neuniklo prohlášení nového papeže Františka, že chce být papežem chudé církve pro chudé lidi. Nevím jak to přijali ti kolem něj a ostatní církevní hodnostáři, pokud jsem však v TV viděl našeho kardinála Duku, měl úsměv od ucha k uchu. Jistě ne proto, že by s výrokem papeže souhlasil až s tak vyjádřenou spokojeností když si uvědomíme, jak usilovně obhajoval práva a nároky církve na majetek, který měl být (a bohužel se už i tak stalo) navrácen v rámci církevních restitucí. Jeho spokojenost si lze také vysvětlit tím, že možná i dává papeži Františkovi zapravdu, ale s tím, že co je doma, to se počítá a nyní se budou už jen snažit být chudou církví a sloužit chudým lidem. S batohem miliard na zádech bude nyní kázat církev skromnost, sloužit chudým.

Malý rozdíl:

Zatímco katolická církev v ČR zemi vycucá, kyperská ortodoxní církev nabízí státu veškeré své jmění

20. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Krize na Kypru vedla k vzniku jednoty mezi státem a církví. Kyperský arcibiskup nabídl kyperské vládě k záchraně země veškerý majetek kyperské ortodoxní církve. "Církev a klášter chtějí k záchraně země dát k dispozici všechno," uvedl kyperský arcibiskup Chrysostomos ve středu po setkání s prezidentem Nikosem Anastasiadesem.

Zdroj: ZDE

Francie: Tučňáku, tučňáku, naučím tě líbat ruku!

20. 3. 2013 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Vyřizování účtů? Zatímco pátý francouzský voják zemřel v západoafrické Mali, většina médií se zabývá tučnákem.

Carla Bruniová-Sarkozyová, bývalá modelka, zpěvačka a choť předchozího prezidenta Nicolase Sarkozyho, totiž uchystala médiím pořádnou návnadu. Oznámila, že vydává 1. dubna novou desku s anglickám názvem Little French Songs a jako ukázku použila píseň o tučňákovi. Aprílový žertík?

Českým novinám chybí nezávislý regulační orgán tisku jako sůl

20. 3. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Britští poslanci oznámili, že dospěli k dohodě ohledně regulace tisku. Ostrovní politici hledali řešení v důsledku doporučení vyšetřujícího soudce Briana Levesona, jenž vedl vyšetřování v oblasti etiky médií a mediální legislativy. Šetření proběhlo kvůli skandálu kolem odposlechů telefonů politiků, celebrit a zejména obětí trestních činů, ze strany britských médií. Leveson nakonec doporučil zřízení nezávislého regulačního orgánu, jenž by analyzoval činnost médií a tvrdě finančně postihoval neetické praktiky. Nový dozorný orgán by měl býti na médiích i politicích nezávislý.

Pravý úhel pohledu

20. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Právě ten je hlavním znakem obou  příspěvků Petrose Michailidise Mrázkova interpretace je hodně manipulativní a Mystifikace ve formě myšlenkové konstrukce "superhrubé mzdy", který je zřejmě reakcí na můj laický názor, že zaměstnavatel za zaměstnance nic neplatí. Přestože ze zkušenosti s většinou svých přátel podnikatelů a živnostníků vím, že se asi neshodneme, pokusím se mu znovu předložit k uvážení jiný pohled, píše Petr Meluzin.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

61087