Kyperští politikové usilovně vyjednávají podrobnosti "plánu B"

22. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Kyperští politikové se na poslední chvíli usilovně snaží dojednat "plán B" na záchranu své ekonomiky poté, co Evropská ppstřední banka pohrozila, že přestane podporovat kyperský bankovní sektor, pokud nebude záchranný balíček dojednán do pondělka.

Největší kyperská banka, Laiki, má být restrukturalizována. Vyhne se tak bankrotu a poskytne ochranu majitelům vkladů až do výše 100 000 euro.

Na Kypru se konaly protesty a demonstrace. Bankovní zaměstnanci demonstrovali před parlamentem v Nicosii po zveřejnění zpráv, že Laiki bude uzavřena a rozdělena na "dobrou" a "špatnou" banku.

Ve čtvrtek odpoledne uvedl prezident Nicos Anastasiades, že do konce noci obdrží parlament návrh nového zákona, který vytvoří státní investiční fond. Ten má splnit ultimátum Evropské banky, která požaduje, aby Kypr poskytl miliardy euro jako záruku pro mezinárodní záchranný balíček. Jiný zákon uvalí na banky kontrolu kapitálu. Bude omezena možnost vybírat z bank peníze.

Evropská centrální banka potvrdila, že v pondělí přestane podporovat kyperské banky, pokud do té doby nebude vypracován záchranný plán. To by znamenalo, že by udělaly bankrot.

Před bankomaty banky Laiki byly ve čtvrtek dlouhé fronty. Kyperské banky a domácí burza byly i nadále uzavřeny.

Evropští ministři financí měli ve čtvrtek večer jednat o krizi na Kypru telefonicky.

Kyperští politikové musejí do pondělka získat 6 miliard euro, mají-li dostat od EU a z MMF záchranný balíček v hodnotě 10 miliard euro.

Averof Neophytou, náměstek šéfa vládnoucí strany Disy, potvrdil, že kyperští politikové se rozhodli vytvořit fond solidarity. Podrobnosti nebyly zveřejněny, ale předpokládá se, že fond jako záruky použije kyperské energetické zdroje, státní majetek, důchodové fondy a majetek Kyperské církve. O zdaňování vkladů občanů se už nehovořilo, takže zřejmě tento návrh byl odstraněn z agendy.

Kyperský ministr financí Michael Sarris jedná od úterka v Moskvě o možné pomoci z Ruska, avšak zdá se, že k dohodě tam nedojde.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10295

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013