Tunel na konci světla

8. 10. 2011 / Jan Keller

čas čtení 15 minut

Česká republika nemá svoji vlastní politiku. Pouze kopíruje model neoliberálního kapitalismu, který proniká ze Spojených států do Evropy během posledních třiceti let. V důsledku silně korupčního prostředí, které u nás vládne, vykazuje však tento systém ještě mnohem méně stability než na západ od našich hranic.

Britský ministr obrany se omluvil, ale nehodlá odstoupit

9. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

V neděli podvečer vydal britský ministr obrany Liam Fox toto prohlášení:

"Uznávám, že byla chyba dovolit, aby došlo k rozmlžení hranic mezi mou profesionální odpovědností a mou osobní loajalitou vůči příteli. Omlouvám se za to.

Nikdy však jsem ani já, ani mé ministerstvo neposkytli panu Werrittovi tajné informace na pomoc s jeho komerční prací a v žádném případě jsem neměl osobní zisk z této práce.

Věda musí poskytovat veřejné hodnoty

9. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Chtěl bych krátce reagovat na příspěvek Filipa Vostala o hodnocení vědeckého výzkumu. Jeho otázky jsou zcela jistě zásadní, zejména tyto:

"Nevím, zda není znovu na místě se zamyslet nad hodnotami a smyslem výzkumu a nad zdroji akademické a vědecké prestiže -- je opravdu třeba nekriticky vzhlížet k planetárním žebříčkům univerzit (tak jak to dělá drtivá většina masmédií)? Je opravdu nejdůležitější to, v jakých časopisech publikuji a kolik mám citací? Vypovídá skutečně počet citací o kvalitě výzkumu a akademických argumentů tak rozhodujícím způsobem nebo je to spíše znak plíživé "kapitalizice vědění"?"

Žebříčky nejlepších univerzit světa, "fetiš impaktu" a zdivočelí nakladatelé

8. 10. 2011 / Filip Vostal

čas čtení 11 minut

Před několika dny vyšel žebříček světových univerzit každoročně publikovaný britským týdeníkem o vysokém školství Times Higher Education (THE) ve spolupráci s agenturou Thomson Reuters. Od první publikace podobného planetárního žebříčku neuplynulo ani 10 let (vyhotovila ho univerzita Shanghai Jiao Tong v roce 2003), ale stačilo to k tomu, aby se tento fenomén proměnil v mechanismus bezprecedentně ovliňující a formující politiku vysokého školství. Nejen to -- žebříčky též rafinovaně rekonstituují vědeckou a badatelskou činnost a zároveň proměňují akademickou kulturu.

Konzervativní britský ministr obrany uprostřed skandálu

8. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Britský ministr obrany Liam Fox opakovaně zdůrazňoval, že se jeho kamarád Adam Werrity (34) nikdy nepodílel na jeho setkáních se zahraničními politiky a podnikateli. Jenže týdeník Observer zveřejnil dnes video, z něhož vyplývá, že Werrity se podílel na Foxově schůzce s prezidentem Srí Lanky, k níž došlo v Londýně loni. Werrity nemá žádnou roli v britské vládě.

V Británii vyšlo v v posledních dnech najevo, že kamarád konzervativního ministra obrany Liama Foxe, Adam Werrity (34), provozoval kontroverzní "charitativní firmu" z Foxovy kanceláře v britské Dolní sněmovně. Deník Guardian zjistil, že Werrity používal Foxovu pracovnu č. 341 v parlamentě jako oficiální ústředí pravicové charitativní organizace Atlantic Bridge, která spolupracuje s významným americkým lobbistickým seskupením. Kancelář je financována britskými daňovými poplatníky.

Assad musí provést reformy, anebo odejít, vyjádřil se Medveděv

8. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Dmitrij Medveděv apeloval na syrského prezidenta Assada, aby buď provedl demokratické reformy, anebo odešel z úřadu. Toto překvapivé prohlášení, které přinesly ruské tiskové kanceláře, přišlo v době, kdy Turecko - bývalý spojenec Damašku - znovu zdůraznilo, že uvažuje o "všech možnostech" jak jednat proti pokračujícímu násilí v Sýrii.

Kolaps banky Dexia a evropská finanční krize

7. 10. 2011

čas čtení 4 minuty

Francouzsko-belgická banka Dexia začala kolabovat 4. října a zahájila tak zatím poslední díl takřka dvouleté evropské finanční krize. Vzhledem k faktu, že se Dexia nachází na seznamu padesáti největších globálních finančních institucí, je vhodné prozkoumat, co se děje během sanace a zrušení banky a aplikovat to na situaci, v níž se Dexia nachází.

27193

Koutek reklamní tuposti 38 -- Užij zážitek

7. 10. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Textař tohoto inzerátu je opravdový guru neprofesionality. Otázce v titulku chybí čárka, díky čemuž je celá nesmyslná, ale to by nebylo to nejhorší. V inzerátu se s otázkou nijak dál nepracuje. I když pochopíte, že má být vylučovací a nějak si na ni odpovíte, další text pokračuje pro všechny možné odpovědi stejně. Otázka tak postrádá jakýkoliv smysl i věcně. Textař s trochou rozumu by možná začal nějak jako "Ať už jste...". Zvolená otázka navíc vylučuje celou řadu možných zákazníků, kteří jsou někde mezi uvedenými možnostmi.

Čočky jsou podle inzerátu vybavené "zvýšeným navlhčeným mrkáním". Jak proboha může kontaktní čočka mrkat?

V kratičkém textu je 8 slov odvozených od základu "žít" nebo "život", což vypovídá o rozsáhlosti autorovy slovní zásoby. Už jen postavená vedle sebe jsou ta slova půvabná: uživatel, nepoužil, užívat, životní, žít život, prožij, užij. Fráze "Prožij každý okamžik svého dne naplno" se sem symptomaticky dostala ze dna žumpy nejprofláknutějších dnešních reklamních klišé.

Kam s přeběhlíky?

8. 10. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Odchod Jiřího Paroubka a jeho boys z opoziční ČSSD způsobil výskyt nejrůznějších dohadů a spekulací. Mezi ně patří srovnání exšéfa sociálních demokratů s jeho temným přízrakem -- dvojicí Melčák a Pohanka.

Klaus s Dukou nás vracejí do středověku

8. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zatímco v ČR se prezident Klaus a římskokatoličtí biskupové scházejí v líbánkách nad "tradičními hodnotami" a ostrém postoji proti průvodům hrdosti gayů a leseb na svou sexuální orientaci, v Británii šéf prastaré strany toryů, šéf strany se slovem "konzervativní" v názvu, David Cameron prohlásil na nedávném sjezdu této strany v Manchesteru následující slova:

"I stood before a conservative conference once and I said it shouldn't matter whether a commitment is between a man and a woman, or a man and a man, or a woman and woman. And you applauded me. Five years on, we are consulting on legalizing gay marriage, and to anyone who has reservations, I say this: yes, it's about equality. But it's also about something else: commitment. Conservatives believe in the ties that bind us; that society's stronger when we make vows to each other and we support each other. So I don't support gay marriage in spite of being a conservative, I support gay marriage because I am a conservative."

Díky, tisíceré díky, pane Kalousku!

7. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Dluhopisy nabídnuté ministrem financí Kalouskem nejen že některým lidem udělaly radost, ale také tím pan Kalousek přiznal, jak vláda "umí" hospodařit. A protože se vláda bez další půjčky neobejde, Kalousek zvolil méně bolestnou cestu, jak se k penězům dostat. Než si půjčovat venku, zaťal sekeru do domácího prostředí. Protože jak víme, Kalousek je liška všemi mastmi mazaná, s milým úsměvem na tváři velkoryse nabídl našim občanům dluhopisy za deset miliard korun. Jelikož to nedělá z lásky k lidem, ale z nutnosti, aby se vláda nedostala do dalších ekonomických problémů, je jeho krok sice pochopitelný, ale již méně výhodný. Tedy abychom si rozuměli, méně výhodný jak pro koho.

nebude to lepší

7. 10. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


tlustá čára za tim všim je
kolejnice v zatáčce -
položit se a zavřít oči

- - -
pro martina
- - -

nic neni jak má bejt a
nebude to lepší

ve čtyři ráno
v koupelně před zrcadlem si
zkus úsměv - -

zkus
jak to vypadá když
se usmíváš

jak to vypadá
jak se u toho tváříš -

počítat chomáče vlasů v umyvadle
úsměv v zrcadle

může to takhle fungovat?

radši
jít spát

probudit se
jít
jít spát

probudit se

jít
jít spát

probudit se a jít
jít spát

nebo to aspoň ještě zkusit

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

Čekání na cargo

7. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Počátkem 40. let bylo na soustroví Nové Hebridy, do nějž se počítá i ostrov Vanuatu, umístěno 300 000 amerických vojáků. Přivezli sebou velké množství zásob, které označovali výrazem "cargo". Po válce, když odešli, příznivci kultu Johna Fruma vzniklého už ve 30. letech a později popsaného coby jeden z prvních "cargo kultů", budovali na Vanuatu symbolická letiště v naději, že přimějí americká letadla, aby opět přistála a přivezla jim "cargo" . Tyto kulturní praktiky můžeme označit za speciální případ toho, čemu americký antropolog Anthony F. C. Wallace říkal "revitalizační hnutí". Jde v něm vždy o pokus záměrně a organizovaným způsobem dosáhnout toho, aby kultura poskytovala svým příslušníkům větší uspokojení než dosud.

Koho volit v nadcházejících prezidentských volbách ve Spojených státech?

7. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší v reakci na můj text zakončil svůj článek zajímavou myšlenkou: "Blahoslavení chudí duchem, kdo ještě věří, že USA lze "nějak" reformovat..." S tímto výrokem se naprosto ztotožňuji. Prezident Obama je prostě nevolitelný z mnoha důvodů -- od svého předchůdce zdědil dvě války a nyní jich vede šest, dokázal roztrhat Ústavu USA na cimprcampr atd. Bohužel, republikánští kandidáti jsou ještě horšími variantami než "demokratický" kandidát, a to nejen pro samotné Státy, ale i pro celý svět.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Británie zase "tiskne peníze"

7. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Guvernér ústřední Anglické banky Mervyn King vyjádřil obavy, že se Británie stala obětí nejhorší světové finanční krize. Anglická banka oznámila, že se rozhodla napumpovat dalších, dosud neexistujících 75 miliard liber do svého churavějícího hospodářství.

Mervyn King konstatoval, že Británie trpí nedostatkem peněz, jako v třicátých letech dvacátého století, a potřebuje znovu tzv. "kvantitativní uvolňování" (tištění peněz) na podporu poptávky a na to, aby se zabránilo poklesu inflace na příliš nízkou míru.

Akcie v londýnské City výrazně stouply, jakmile Anglická banka reagovala na rostoucí pravděpodobnost druhého kola vážné hospodářské krize a na prohlubující se krizi v eurozóně čtyřměsíčním programem vytváření nových elektronických peněz.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní rok chemie

7. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Rok 2011 je mezinárodním rokem chemie, vědecké disciplíny, ve které jsem vyrostl. Její krása a šíře se otvírá od základních vlastností atomů, chemických vazeb a struktury molekul po nesmírně složité systémy chemických reakcí v živých organismech. Jedině chemie dokáže vysvětlit, proč musíme jíst a dýchat (oxidativní fosforylace na vnitřní membráně mitochondrií), abychom nezemřeli.

Zásah policie na Šumavě byl nezákonný... No a co?

7. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Krajský soud v Plzni ve středu rozhodl o správní žalobě podané Ekologickým právním servisem a Ligou lidských práv. Konstatoval, že policie zasáhla protizákonně, zejména díky okolnosti, že se policisté vůbec nezabývali otázkou, zda kácení probíhá v souladu se zákonem. Policie se ovšem proti rozsudku, jehož podrobné znění dosud nemá k dispozici, ohradila...

Organizace La Strada Česká republika slaví 15 let činnosti SOS

7. 10. 2011

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva La Strada ČR

6794, takový je celkový počet telefonátů od obchodovaných a vykořisťovaných osob, zákazníků žen nucených k prostituci či lidí, kteří se chtějí vykořisťování vyhnout a zavolali na SOS a Info linku organizace La Strada Česká republika od roku 1996 až do června 2011. Přestože se klientela organizace za 15 let existence linky změnila, lidé pracující v otrockých podmínkách se v České republice objevují stále. A právě jim nabízí La Strada služby prostřednictvím dnes zahájené kampaně.

POZVÁNKA:

Chudí se perou, mocní se smějí -- protestní shromáždění s diskuzí

7. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

9.10.2011 14:00, Palackého náměstí, Praha

Média a vláda se nás snaží rozeštvat proti sobě. Rozdělují nás na přizpůsobené a nepřizpůsobivé. Na vyloučené a sociálně začleněné. Přitom každý z nás je součástí tohoto systému.

Akci pořádají: Asociace ALERTA, Iniciativa Ne rasismu (INR), Skutečná demokracie teď -- Praha (SDT), Voice of AnarchoPacifism (V.A.P.)

POZVÁNKA:

Dobešovo národní desatero aneb nic ale naše

7. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kde a kdy: 13. říjen ˙ 17:00 - 20:00, Náměstí Republiky - u permanentního petičního stánku ProAltu

Happening a následná veřejná debata s Janem Čulíkem o situaci ve vysokém školství a školném ve Velké Británii.

Dopis politikům:

Zklamali jste mne

6. 10. 2011

čas čtení 3 minuty


Všem poslancům Parlamentu České republiky
Poslanecká sněmovna
Sněmovní 4
118 26 Praha 1 - Malá Strana


Všem senátorům
Senátu České republiky
Valdštejnské náměstí 17/4
118 01 Praha 1

Prezidentu České republiky
Pražský hrad
119 08 Praha 1

"Vážené" panstvo, zklamali jste mne, já jsem volič a občan tohoto státu a já vás už nechci v parlamentu, senátu ani vládě, dokonce vás nechci ani na hradě ani na krajských úřadech. To, co jste ode mne v mé dobré víře dostali, jste rukou nerozdílnou (i jinými částmi těla) pokáleli, pošlapali, poslintali, pošpinili, zaneřádili a hlavně nakazili nenávistí a zlobou, píše Jiří Bitrich.

Channel Four News: Protesty na Wall Street jsou zřejmě špičkou ledovce

6. 10. 2011

čas čtení 3 minuty



Tři týdny už protestují Američané na Wall Street proti tomu, co považují za nezřízenou chtivost peněz podnikatelů a finančníků, informovaly včera britské Channel Four News v reportáži z New Yorku. K protestům se nyní přidali i odboráři. Reportér Matt Frei zjišťoval, proč si Američané myslí, že by arabské jaro mohlo inspirovat americký podzim.

Něco znepokojuje Wall Street, informoval Matt Frei, a nejsou to jen trhy. Je to přítomnost vetřelců na prahu. Je to tábořiště nespokojenců, v těsné blízkosti nejmocnějších světových bankéřů. Mezi demonstranty jsou lidé, které byste očekávali - a pak taky lidé, jejichž přítomnost byste tady nečekali:

"Jsem učitelka."

"Jsem vysoce postavený vědecký pracovník."

"Byl jsem dvacet let policista."

Barack Obama zabíjí americké občany a nikoho to nevzrušuje

6. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to skandální. Bílý dům prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jaye Carneye přiznává ZDE, že nemá přímé důkazy o tom, že by muslimský klerik Anvár al-Avlakí, který se narodil v USA a který byl na příkaz prezidenta Obamy minulý týden usmrcen při náletu bezpilotního letounu v Jemenu, spáchal teroristické aktivity či pokusy o ně, jak americká vláda tvrdila. Prezident Obama zabil pravděpodobně nevinného člověka s americkým občanstvím. Při útoku byl usmrcen také vydavatel časopisu Inspire Samir Khan, taktéž rodilý Američan. To si nedovolil ani Obamův nepopulární předchůdce George W. Bush, ten "pouze" věznil, mučil a vraždil Neameričany. Domnívám se, že tato skandální událost by měla být široce diskutována v headlinech masových sdělovacích prostředků a je hanbou, že tomu tak není.

Duka posunuje katolickou církev v ČR do nebezpečné oblasti

6. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Já nevěřím svým očím! Arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka posílá prezidentu Klausovi speciální děkovný dopis za jeho účast na svatováclavských bohoslužbách ve Staré Boleslavi. To je tedy výsměch všemu "halíkovskému" a otevřenému v české katolické církvi. Příští rok by mohl Duka pozvat Bátoru a jeho kamarády od neonacistů. Fascinuje mne i to, že Klaus, jehož vztahy vůči římskokatolické církvi byly dlouhodobě špatné, přijel letos na staroboleslavské slavnosti i přes své nachlazení.

Pan senátor Štětina a jeho bolístky

6. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Senátor Štětina (TOP09) je jak štvaná zvěř. Je nerespektován, napadán, jde mu o život a ještě se na něm, chudákovi, vyřádil i žhář. Podle jeho slov za vším stojí BIS (Bezpečnostní informační služba). Má prý pro to dost důkazů a žádá paní předsedkyni Sněmovny o možnost slyšení před poslanci, aby zde mohl veřejně prezentovat důkazy o porušování zákonů ze strany tajné služby.

TRAKTÉR U VOPIČKY č.4

Dobrá zpráva

6. 10. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 8 minut

Hostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání "zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky", což, jak říká lidově Hamánek, znamená "závozník u hovnocucu". Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká a často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který privatizoval dva domy a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. Tu a tam přichází i soukromý docent Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

...i vzrušuje; na "řešení" už se pracuje

6. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Daniel Veselý bije na poplach. Podle něj prezident Spojených států jedná nezákonně a protiústavně a nikoho to nezajímá. Toto tvrzení ovšem tak zcela nevystihuje stav současné debaty. Harlan Ullman, předseda poradenské společnosti Killowen Group a poradce thinktanku Atlantic Council, se už celou věcí docela podrobně zabýval - ovšem asi ne ke spokojenosti Veselého, ani mojí, ani uskupení hájících lidská práva...

Indie začala vyrábět počítač za 800 Kč

6. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Indie uvedla ve středu na trh tabletový počítač za 800 Kč. Zdůraznila, že jeho prostřednictvím přijde technologie na venkov a osvobodí indické vesničany od chudoby. Počítač má název "Akaš", tedy "obloha" v hindštině, a je jedním z celé řady levných inovací, které Indie uvádí na trh.

Firma Datawind, která počítač vyvinula, ho prodává za 45 dolarů a dotace jeho cenu pro studenty a učitele sníží na 35 dolarů. Firma Datawind uvádí, že je v současnosti schopna vyrábět 100 000 počítačů měsíčně, což ovšem zdaleka nestačí, neboť Indie chce umožnit 220 milionům tamějších dětí, aby získaly přístup k internetu.

Bouře ve sklenici justiční vody

5. 10. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Na počátku -- tedy na veřejnosti známém počátku -- všech vnitřních problémů státního zastupitelství, které zatím vyústily v jeho faktický a stále nevyřešený rozklad, bylo trestní stíhání Hámida bin Abdala Sáního, člena několikasetčlenného katarského panovnického rodu, z roku 2005.

Státní moc se v ČR zásadně neomlouvá

5. 10. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Článek v Britských listech o tom, jak se anglická policie zachovala k osobě, která si nenechala od policie vše při svém zadržení líbit a rozhodla se bojovat za svá práva, není zajímavý jen tím, že za poměrně "malý" incident, který se dotkl důstojnosti poškozené, bylo po podání civilní žaloby dosaženo finanční náhrady, nýbrž především tím, že se policie slušně omluvila. Omluva orgánu státní moci je v Česku něco nepředstavitelného.

Jaroslav Hutka a jeho "marné volání"

5. 10. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Kdyby Jaroslav Hutka dokázal držet prst na tepu žití českého národa a nebyl v povědomí veřejnosti jen jako symbol nešťastných souvislostí spojených s jeho emigrací a podivuhodným světem disentu, kdyby alespoň občas v jeho písních zazněly opravdově témata, která lidi této země pálí a sužují, anebo kdybychom v jeho písních nalezli poezii či mimořádné hudební zážitky, tak bych pochopil, že v Britských listech budou publikovat jeho stylový dopis.

Nepokoje na severu a touha nadřadit se, aneb Šok z povrchnosti

5. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"A pak, služebnost zavádí příliš daleko."
Arthur Rimbaud

Martina Poliaková a Ondřej Slačálek v rozsáhlém textu nazvaném pseudotofflerovsky Šok z nerovnosti předkládají interpretaci rasových nepokojů na severu Čech, která patrně dokáže stoprocentně uklidnit každého levicového doktrináře. Golem uplácaný z dosud tekuté sociální úzkosti je oživen šémem v podobě apriorně předpokládané touhy po rovnosti, dotvarován neogramsciovskou teoretickou armaturou a následně rozstřílen a rozbombardován na cucky těžkou artilérií třídního boje a nukleárními pumami padajícími v laclauovském "řetězci ekvivalencí". Čeho však bylo vlastně dosaženo - kromě uklidňujícího pocitu, že světu nakonec přece jen rozumíme, i když mu už nerozumíme?

Nekrmte zombies: Problém s protesty proti tomu, na čem závisíte

5. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Řada čtenářů se mě ptá, co si myslím o protestech proti Wall Street. Obecně mám za to, že veřejný protest je obyčejně dobrá věc, a jsem potěšena, když vidím demonstrace za dobrou věc, jako je zodpovědnost korporací, a proti špatnostem, jako změna klimatu. Myslím že v naší zemi existuje spousta důvodů pro politický aktivismus a ten mě vždy těší. Na druhé straně, jestli si myslím, že začíná něco hlubokého a důležitého? Nevím to jistě, ale odhaduji, že nikoliv. Protesty proti Wall Street nejsou špatný nápad - ale existuje zásadní problém s pochody a demonstracemi proti něčemu, na čem jste zcela závislí, napsala Sharon Astyková.

Putin chce vytvořit nový "Euroasijský blok"

5. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Týden poté, co oznámil, že se zamýšlí vrátit příští rok do prezidentského úřadu, zveřejnil Vladimir Putin svou vizi vytvoření nového "Euroasijského bloku", jehož součástí by se měly stát bývalé republiky někdejšího Sovětského svazu. Cílem by mělo být posílit ruský vliv v globální politice.

Euroasijský svaz by byl založen na celní unii s Běloruskem a s Kazachstánem, napsal Putin v deníku Izvěstija v úterý. "Očekává se, že se přidají i Tadžikistán a Kyrgyzstán."

Pravda a propaganda o izraelsko-palestinském konfliktu v Kotrbově podání

5. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Štěpán Kotrba se s vervou sobě vlastní pustil do cupování údajně neobjektivní práce nejen dle mého soudu vynikajícího blízkovýchodního reportéra Roberta Fiska. Ten má sice trvalé bydliště v Bejrútu, nicméně izraelsko-palestinský konflikt monitoruje déle než Břetislav Tureček a není vázán žádnou "objektivitou" jako on, tj. nepracuje pro zápecnickou instituci, jakou je Český rozhlas. O Fiska ale tolik nejde. Kotrba zřejmě nezná dva autory žijící dlouhodobě v Izraeli, o nichž jsem psal v textu, na nějž Kotrba reaguje. Informace konzervativních zdrojů týkající se této problematiky -- OSN, AI, HRW a B't selem -- Kotrba ve své filipice opomíjí a soustředí se na jedno téma: Robert Fisk.

65754