Channel Four News: Protesty na Wall Street jsou zřejmě špičkou ledovce

6. 10. 2011

čas čtení 3 minuty



Tři týdny už protestují Američané na Wall Street proti tomu, co považují za nezřízenou chtivost peněz podnikatelů a finančníků, informovaly včera britské Channel Four News v reportáži z New Yorku. K protestům se nyní přidali i odboráři. Reportér Matt Frei zjišťoval, proč si Američané myslí, že by arabské jaro mohlo inspirovat americký podzim.

Něco znepokojuje Wall Street, informoval Matt Frei, a nejsou to jen trhy. Je to přítomnost vetřelců na prahu. Je to tábořiště nespokojenců, v těsné blízkosti nejmocnějších světových bankéřů. Mezi demonstranty jsou lidé, které byste očekávali - a pak taky lidé, jejichž přítomnost byste tady nečekali:

"Jsem učitelka."

"Jsem vysoce postavený vědecký pracovník."

"Byl jsem dvacet let policista."

Je to nespokojenost středních vrstev, která se nyní vynořuje ze stínu.

Učitelka: "Mnozí z nás jsme mnoho let dodržovali pravidla. Platili jsme daně, legitimně jsme podporovali demokratickou vládu a teď opakovaně zjišťujeme, že se nám kladou překážky do cesty. Když se snažíte prodat dům, přišel o svou hodnotu. Mám pocit, že mě okradli."

Policista: "Vymyká se to z rukou. Vláda pomáhá jen bohatým a úplně ignoruje normální lidi."

Reportér: "Bankéři se na vás dívají z horních pater a smějí se vám. Co si o tom myslíte?"

Občan: "My je dostaneme. Půjdeme po nich. Jakmile tuhle vládu ovládneme, všechno se změní."

Soudě podle obřích baget v oblasti občerstvení jsou demonstranti připraveni zůstat zde nadlouho. Je to hnutí, které nemá žádné předáky a žádný konkrétní cíl. Ale oslovilo obrovské množství lidí. Velmi dobře umějí zacházet s moderní technologií.

Tak dobře, tohle není zrovna náměstí Tahrír v Káhiře a ani to není zrovna arabské jaro. Ale něco společného tu je. Většina Američanů dosud ještě nikdy neměla takový vztek na své banky, na svou vládu, na své instituce. Otázkou je, zda tento dav znamená začátek něčeho daleko většího.

"Chceme svou zemi zpět!"

Už se to šíří. K protestům došlo v Bostonu, před městským shromážděním, i v Los Angeles. A v New Yorku došlo k bodu obratu. Přidávají se odborové svazy.

Odborář: "Bylo nám řečeno, že když budete pracovat tvrdě, půjdete na univerzitu, dostanete zaměstnání. Ale teď už žádná práce není, protože všechna odešla do zahraničí. Cítím pocit hněvu, a je to naprosto přirozené, že jsou lidé rozhněvaní."

Reportér: "A myslíte si, že protesty vám vytvoří pracovní příležitosti?"

Odborář: "Myslím si, že protesty podstatnou měrou změní postoje politiků, kteří systematicky realizují politiku zaměřenou proti obyčejným lidem."

Občan: "Jsou rozčílení, protože je vysoká nezaměstnanost. A kdyby to bylo před čtyřiceti lety, kdy jsem byl já na univerzitě, studenti by široce protestovali a demonstrovali."

Jiný občan: "Nezaměstnanost dosahuje ve skutečnosti asi 16 procent. Tyto protesty jsou mikrokosmem daleko většího hněvu."

Reportér: "Takže si myslíte, že je to špička ledovce?"

Občan: "To určitě."

Wall Street je dnes uzavřena. Barbaři jsou u bran a jsou v ofenzívě. Aspoň zatím.

Reportér: "Myslíte si, že se to rozšíří?"

Učitelka: "Myslím, že ano. A je načase. Potřebujeme novou americkou revoluci."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11467

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011