Mervyn King: Británie čelí nejhorší krizi ve svých dějinách

7. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Sir Mervyn King, guvernér Bank of England, ve čtvrtek prohlásil, že překvapipé rozhodnutí napumpovat do ekonomiky dodatečných 75 miliard liber je dobrá věc, protože země prochází "nejvážnější finanční krizí", jakou kdy zažila.

Guvernér vystoupil poté, co výbor pro měnovou politiku (Monatary Policy Commitee, MPC) rozhodl o rozšíření programu "kvantitativního uvolňování" z 200 na 275 miliard liber, a o tom, že úroková míra bude 0,5%.

Zmíněné změny jsou první od listopadu 2009 a signalizují, že podle banky se Británie nachází na pokraji dvojité (double-dip) recese.

King řekl: "Musíme se vyrovnat s velmi nezvyklými okolnostmi a jednat rozvážně a udělat tu správnou věc. Správná věc teď je vytvořit nějaké peníze, abychom je mohli nalít do ekonomiky."

Představitelé byznysu přivítali posílení programu kvantitativního uvolňování, poté co se ukázalo, že recese je mnohem hlubší, než se dosud myslelo. Nicméně existuje obava z dopadu rozhodnutí na penzijní fondy a někteří varují, že nárůst již tak vysoké inflace znehodnotí úspory.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12509

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011