USA kvůli WikiLeaks zpřísňují ochranu citlivých informací

7. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká vláda v pátek oznámila další krok omezující přístup k utajovaným informacím. Odvolává se na nutnost zabránit možnosti úniku armádních dokumentů a diplomatických depeší ve stylu WikiLeaks.

Prezidentské nařízení požaduje po amerických agenturách, aby najaly zaměstnance na úkol zabránit únikům informací a detekovat je, a zřizuje také úkolové uskupení určené k monitoringu potenciálních "škod" způsobených vládními představiteli, úředníky, diplomaty nebo vojáky, kteří mají přístup k utajovaným údajům.

Úkolové uskupení vedené státním návladním a ředitelem zpravodajských služeb bude určovat celovládní politiku prevence zcizování dat a stanovovat závazné roční standardy.

Americkou vládu znepokojilo získání více než 250 000 depeší z ministerstva zahraničí, které mj. rozčílilo zahraniční představitele od Mexika až po Itálii.

Bílý dům zdůraznil, že vládní úřady už zkomplikovaly kopírování utajovaných informací na USB disky a další média, což je postup, jehož patrně použil vojín Bradley Manning během své služby v Iráku při vynesení více než 150 000 diplomatických depeší.

"Omezili jsme počty členů a uživatelů s povolením použít přenosná média a posílili zodpovědnost za porušování předpisů," prohlásil Bílý dům.

Vyšetřovatelé se domnívají, že WikiLeaks dokázalo získat dokumenty z Pentagonu a ministerstva zahraničí díky laxním bezpečnostním opatřením na armádních bezpečnostních služebnách v Iráku.

Na chatu s bývalým hackerem Adrianem Lamou Manning tvrdil, že směl přijít do práce s hudebním CD v přehrávači, poté hudbu vymazat a nahrát data z tajné armádní sítě SIPRNet.

Páteční prezidentské nařízení je výsledkem mnohaměsíčních jednání komise zřízené po debaklu způsobeném WikiLeaks, který podle ministryně Clintonové podkopal úsilí USA o spolupráci s ostatními zeměmi a ohrozil národní bezpečnost.

Komisi vedl Russell Travers, bývalý expert Národního protiteroristického centra.

Travers měl coby přední odborník vyvážit důraz na ochranu dat s možností jejich vzájemného sdílení vládními agenturami. Tento úkol vyplynul mj. ze zjištění, že USA mohly zabránit útokům z 11. září, kdyby dokázaly patřičně sdílet kriticky důležité informace mezi jednotlivými složkami zpravodajského a bezpečnostního aparátu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7839

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2011