Maďarský vicepremiér: Venezuelští Maďaři nejsou "migranti"

22. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Vicepremiér Zsolt Semjén vyjádřil ve čtvrtek rozhořčení nad zmínkou o "migrantech" v maďarských médiích ve spojitosti s Maďary žijícími ve Venezuele, které hodlá vláda přepravit do Maďarska.


"Nesouhlasíme s tím, aby liberální tisk označoval venezuelské Maďary za migranty. Nejsou migranti," řekl Semjén zpravodajské agentuře MTI.

Několik maďarským médií nedávno přineslo zprávy, že maďarská vláda rozhodla o přijetí stovek venezuelských uprchlíků maďarského původu.

Levicově opoziční Demokratická koalice vyzvala vládní stranu Fidesz, aby se registrovala coby organizace podporující migraci, což by znamenalo, že strana bude povinna platit zvláštní 25 % daň.

S odvoláním na zprávu portálu Index, že vláda přijme venezuelské Maďary, úřadující ředitel koalice Csaba Molnár obvinil vládu z tajného přijímání uprchlíků, poté co proti nim po léta "vedla nenávistnou kampaň".

Podle Molnára opozice nemá problém s přijímáním uprchlíků, ale s tím, že "se dlouho vedla kampaň za opak".

Přijetím uprchlíků z Venezuely vláda připustila, že její protiuprchlická kampaň "je jen o vyvolávání strachu", tvrdil Molnár. Vláda, která rétoricky je proti migraci, "se stala jedním z nejprominentnějších příznivců migrace," prohlásil opoziční politik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7291

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2019