Možná byl helsinský summit s Putinem pro Trumpa vlastně úspěch

22. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Představa, že Donald Trump uspořádá obrovské shromáždění svých stoupenců a na pódiu odstraní oponu a stoupencům představí svého mimořádného hosta Vladimira Putina, vypadá jako divoká halucinace. Ale už ne tak divoká, jak vypadala před týdnem, píše David Smith z Washingtonu.


Američtí Demokraté i Republikáni zuřili celý týden v médiích nad tím, že Trump odmítl zjištění amerických tajných služeb, že Rusko zasahovalo výrazným způsobem do americké předvolební kampaně, a postavil se na Putinovu stranu.

 

Jenže po týdnu je zjevné, že Trump i nadále plně ovládá Republikánskou stranu a pro Demokraty je stále nesmírně obtížné ho pohnat k odpovědnosti. Republikáni se nad Trumpovým chováním zhrozili, avšak proti Trumpovi nijak nezasáhli. Jsou si plně vědomi, že je Trump i nadále nesmírně populární u řadových voličů.

Z této perspektivy skutečnost, že Trump leze Putinovi kamsi, není nutně takovou strategickou pošetilostí, jak se to zdá. Trumpova voličská základna je zcela indiferentní vůči otázce Ruska. Trumpovi voliči jsou přesvědčeni, že hrozba Ruska se nerealisticky přehání a ultrakonzervativní média dlouhé měsíce zpochybňují důvěru vyšetřování Roberta Muellera údajného spiknutí s Ruskem při předvolební kampani v roce 2016. Zuřivost amerických levičáků při případné Putinově návštěvě v Bílém domě by pravděpodobně Trumpa v očích jeho stoupenců ještě posílila a prohloubila jejich pocit křivdy vůči "spiknutí amerického establishmentu" proti řadovým voličům a Trumpovi.

Americký Senát sice odmítl Putinův návrh, aby někteří američtí občané - včetně bývalého amerického velvyslance v Moskvě - byli posláni do Moskvy k výslechu. Na druhé straně, Republikáni odmítli návrh, který by donutil Trumpova tlumočníka svědčit o tom, co si Trump s Putinem tajně dohodl.

Avšak Demokraté neusilují o Trumpův impeachment, jeho odvolání z prezidentské funkce. Obávají se, že by to jeho popularitu jen posílilo.

Trumpova pozice tedy zřejmě zůstává neotřesitelná, i když - kdo ví - možná se přece jen něco mírně posunulo během týdne, kdy se o Trumpovi se začalo hovořit jako o zrádci Ameriky.

Benjy Sarlin, politický reportér NBC News, napsal na Twitteru: "Nevím, zda existují přímé politické dopady schůzky Trumpa s Putinem, ale jasným dopadem je, že dosud relativně okrajové teorie o Trumpových motivech se nyní přesunuly do mainstreamu a i do středopravicových elit. To dosud nebylo skutečností.  Nejsem si jist, zda to zmizí."


https://twitter.com/BenjySarlin/status/1020327157686505472


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8227

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018