Oblast polských Suwalek je pro NATO "nový Fuldský průsmyk"

14. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Na vrcholu studené války byla hlavní hrozbou pro Evropu varianta útoku sovětských tankových divizí Fuldským průsmykem směrem na strategické letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a mosty přes Rýn. Tím by došlo k rozbití obrany NATO a přerušení hlavní transatlantické letecké zásobovací trasy.


NATO má nyní jiný "průsmyk", který vyvolává starosti, vysvětluje generálporučík Ben Hodges, hlavní velitel americké armády v Evropě.

Zhruba 110 km široká oblast kolem severopolského města Suwalki je křižovatkou tras, které vedou z východu na západ z Běloruska do Litvy a ruské Kaliningradské oblasti, kam ruský prezident Putin umístil nejvýkonnější protiletadlové a protilodní rakety.

Putin zde vyvolává napětí častým pořádáním náhlých, předem neohlášených manévrů nedaleko Suwalek, spolu s výstavbou nové letecké základny v Bělorusku.

Těchto manévrů se neúčastní západní pozorovatelé, zatímco ruští na západní jezdí běžně.

Překvapivý úder Rusů přes oblast Suwalek by odřízl Pobaltí a jednotky a zbraně rozmístěné v Kaliningradské oblasti by mohly omezit reakci NATO.

"Mohou komukoliv z nás velmi zkomplikovat přístup do Baltského moře, pokud bychom to v mimořádné situaci potřebovali," prohlásil Hodges.

Generál vysvětlil, že neočekává, že by se to stalo, ale také varoval před nepředvidatelností Vladimira Putina. V minulosti již Hodges připustil, že byl překvapen obsazením Krymu, a opět nedávnou invazí do Sýrie.

Kvůli odstrašení Ruska Hodges dal dohromady 30 000 amerických vojáků, kteří rotují v oblasti Východní Evropy během soustavných manévrů, zatímco organizuje síly rychlé reakce NATO čítající 5 000 mužů.

Pokud jde o Ukrajinu, Hodges konstatoval, že invaze do Sýrie nesnížila schopnost Moskvy podporovat separatisty na Donbasu, protože Kreml má schopnost vést obě tyto operace současně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10169

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2015