Nejméně 29 přistěhovalců zemřelo na podchlazení poté, co loď zachránila italská pobřežní stráž

10. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Italské hlídky nalezly 105 přistěhovalců na neřízené lodi, poháněné mořskými proudy sem a tam za extremních námořních podmínek ve Středozemním moři nedaleko Libye

Nejméně 29 přistěhovalců zemřelo na podchlazení na palubě lodí italského pobřežního námořnictva poté, co byli zachráněni z nafukovacího člunu, poháněného mořskými proudy sem a tam nedaleko Libye.

Italské námořní hlídky zachránily 105 přistěhovalců pozdě v neděli večer z neřízené lodi, poháněné mořskými proudy sem a tam v extremních námořních podmínkách, s osmimetrovými vlnami a teplotou blízkou nule Celsia.

Přistěhovalci pak strávili 18 hodin na palubě malých hlídkových člunů, které je odvezly do Lampedusy. Byli vystaveni vichřici a promáčeni mořskými vlnami. Po cestě jich nejméně 29 zemřelo, uvedla starostka města Lampedusa Guisu Nicolini.

Starostka z tragedie obvinila loňské zrušení italského záchranného programu Mare Nostru. Od té doby nejhlídkují ve vodách v blízkosti libyjského pobřeží žádné námořní lodě, schopné dopravy většího počtu přistěhovalců.

"Mare Nostrum bylo mimořádné řešení humanitární krize, takže zrušení této akce byl obrovský a nesnesitelný krok zpět," řekla Nicolini. Organizace hájící lidská práva opakovaně varovaly, že zrušení mise Mare Nostrum ohrozí životy lidí.

"Malé hlídkové čluny byly při cestě zpět téměř úplně zavaleny vlnami. Kdyby dále fungoval projekt Mare Nostrum, přistěhovacům by se dostalo útočiště uvnitř velké lodi do pouhé hodiny."

Organizace OSN pro uprchlíky uvádí, že do listopadu 2014 dorazilo přes Středozemní moře do Itálie 160 000 uprchlíků a do Řecka dalších 40 000. Tisíce lidí při pokusu překročit Středozemní moře zahynuly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5447

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2015