Ukrajinský protiútok může mít význam pouze tehdy, přispěje-li k vyproštění Debalceva

10. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Probíhající ukrajinský protiútok ZDE vedený silami do velikosti pluku se nemůže srovnávat s rozsáhlou obkličovací operací "separatistů", která včera zaklapla past za jednotkami v síle přibližně dvou brigád ukrajinských vojáků v debalcevském výběžku. Protiútok by mohl mít větší význam pouze tehdy, pokud přinutí protivníka stáhnout jednotky z oblasti Debalceve a díky tomu se podaří obnovit zásobování obklíčených sil.

Ukrajinské jednotky od září setrvávaly v pasivní obraně. V podstatě seděly v zákopech a očekávaly, kde se protivník rozhodne zaútočit příště. Ten měl dosud možnost soustředit své síly k útoku na libovolném místě, protože ukrajinské velení v "nejlepší" sovětské tradici nedokázalo vést několik operací současně. (Pro)ruská strana tedy mohla stáhnout jednotky z ostatních úseků fronty bez rizika, že toho protivník okamžitě využije.

Naděje na vyproštění obklíčených spočívá teď čistě ve vojenské oblasti. Pokud útok na jihu přispěje ke stažení některých "separatistických" jednotek od Debalceva a znovuotevření koridoru podél dálnice M04, vojáci mohou v "kotli" obdržet posily a zásoby a pokračovat v boji. Během zítřejších jednání by jinak ruská strana požadovala jejich bezpodmínečné stažení. Při ústupu z Ilovajského "kotle" vloni na podzim přitom byla sice dosažena dohoda o evakuaci ukrajinských vojáků, ti však byli na ústupu napadeni palbou a řada jich zahynula.

Žádné "politické řešení" situace obklíčených, a tím méně situace na Ukrajině, zatím neexistuje. Dokud ruská strana vychází z toho, že může vojensky dosáhnout, cokoliv chce, nepřipadá v úvahu žádný rozumný kompromis přijatelný pro obě strany. Teprve kdyby se další vojenská expanze Ruska stala příliš bolestnou, vznikly by předpoklady pro diplomatické jednání s šancí na dlouhodobé výsledky.

0
Vytisknout
7846

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2015