Kam uniká ruský kapitál?

19. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Jedním z diskutovaných opatření, které by Rusko mohlo ještě použít na záchranu rublu, je zpřísnění kapitálové kontroly. Zdá se však, že na to může být poněkud pozdě.

Analýza CNBC.com vycházející z údajů ruské centrální banky ukazuje, že odtok kapitálu z Ruska byl letos masivní a peníze směřovaly zejména do zemí bývalého SSSR, do Číny a na Západ.

K předním příjemcům ruského kapitálu patří Kazachstán (kolem 25 miliard dolarů), následují Čína, Tádžikistán, Ukrajina, Švýcarsko, Kyrgyzstán, USA, Arménie, Španělsko, Turecko, Německo, Británie, Ázerbájdžán, Rakousko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Litva a Spojené arabské emiráty. Poslední dostupná data pocházejí ze 3. čtvrtletí a ukazují, že z Ruska od počátku roku odešlo do zahraničí 13,4 miliardy dolarů.

Zároveň se objevují pochybnosti o tom, zda oficiálně udávaný objem ruských rezerv v cizích měnách, 414,6 miliardy dolarů, je reálný. Anders Aslund z Petersonova institutu ve Washingtonu tvrdí, že z praktických hledisek je třeba odečíst dva velké fondy obsahující téměř polovinu udávané částky. I tak by ovšem měly ruské rezervy postačit na dva roky hospodaření při nízkých cenách ropy.

Rusko by ovšem mělo investovat do nových odvětví, diverzifikovat export a snížit závislost na exportu energetických surovin. A k tomu mu dostupné rezervy stačit nemusí, upozorňuje Natalia Orlovová z Alfa Bank.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13011

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2014