Zákon o registrovaném partnerství podpořila i pravice

16. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Rád bych uvedl na pravou míru nepřesný a na tomto základě pak politicky demagogický popis pana Cveka o tom, že pravice nás vede svým přístupem k homosexuálům na východ za Putinem a levice na liberální západ, píše Jan Bím. Zmíněný zákon "Návrh zákona o registrovaném partnerství" odhlasovaný na 51.schůzi poslanecké sněmovny z 16. prosince 2005 podpořilo kromě 45 poslanců ČSSD a 22 poslanců KSČM i 13 poslanců za ODS a 5 poslanců za US-DEU. Naopak všichni poslanci KDU---ČSL, kteří byli u vlády společně s ČSSD, byli proti.

K přijetí zákona bylo zapotřebí ze 147 přítomných poslanců 74 hlasů pro. Takže bez 18 hlasů ODS a US-DEU by tento zákon nebyl nikdy přijat. ZDE je výpis o hlasování.

Přičemž z ČSSD 21 poslanců odešlo ze sálu (nepřihlásilo se a snížilo kvórum) a to samé 12 z KSČM a dokonce 4 hlasovali proti. Mj. ti, co pro zákon nehlasovali byl sám předseda Filip, pan Grebeníček, Alexander Černý a Petr Braný (vše poslanci, které pan Kotrba ve svých politologických pojednáních nazývá "dinosaury".)

Takže článek pana Cveka o "barbarské putinovské pravici" a liberální prozápadní levici obsahuje asi takové argumenty, jako tvrdit kupříkladu, že liberální postmoderní levice na západě je levicovější než naše ODS, když ve Švédsku nařídí II. důchodový pilíř povinně stejně jako v Německu, kde se podle návrhu ministra za SPD ze Schröderovy vlády Waltera Riestera důchodům z penzijních fondů říká "Riesterrente".

Stejně tak musím upozornit pana Cveka na to, že i když se tak naší dani z příjmu říká, "rovná", pak rozhodně rovná není. Prostě proto, že jsou lidé, co např. ze svého příjmu téměř žádnou daň neplatí anebo jen zlomek procenta její původní výše. Jestli pan Cvek žádá důkaz, rád mu jej předvedu na daňové kalkulačce.

Jestli ovšem chtěl říci něco ve smyslu toho, že naše (ačkoli ji říká rovná) daň z příjmu je příliš nízká a málo progresivní, pak má opět pravdu jen zčásti. Pro relevantní zhodnocení celkové daňové zátěže obyvatel slouží termín "složená daňová kvóta", takže i když máme v porovnání s ostatními zeměmi nižší daň z příjmu, pak máme téměř nejvyšší v Evropě odvody na zdravotní a sociální pojištění, zastropované na cca 4násobku průměrné mzdy, zatímco v Evropě jsou stropy obvykle na 1,5-2násobku průměrné mzdy. V Dánsku například podnikatel ze zaměstnancovy mzdy už ŽÁDNÉ tzv. "sociální pojištění" neplatí (z hlediska pojistné matematiky irelevatní eufemismus pro státní daň), ale platí si ho sám zaměstnanec v plné výši.

Takže jestli je panu Cvekovi naše celková daňová kvóta přijde příliš asociálně "východně barbarsky" nízká, pak v tomto ohledu jsou největšími "daňovými barbary" patrně evropsky (kulturně) "nejvýchodněji" ležící země, jako právě panem Cvekem zmíněné Švýcarsko a Nizozemsko - a já bych ještě doplnil Lucembursko (vůbec nejbohatší země EU v přepočtu HDP na paritu kupní síly), kde se platí zlomek složené daňové kvóty co u nás v ČR.

0
Vytisknout
6393

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013