Jak to bude vypadat na Blízkém východě v roce 2013

1. 1. 2013

čas čtení 5 minut

"Arabské probuzení" bude pokračovat, píše v deníku Independent Robert Fisk. Požadavek důstojnosti a svobody (nenechme se mást slovem "demokracie") bude dál narušovat pseudostabilitu Blízkého východu a vyvolávat tolik strachu ve Washingtonu, jako to vyvolává v palácích kolem Perského zálivu.

Podvratným jádrem této nespokojenosti budou nároky na vytvoření palestinského státu, který neexistuje a možná nebude existovat nikdy, a činy izraelského státu, který tím, že dál ustavičně staví kolonie výlučně pro Židy na arabském území, zajišťuje, že "Palestina" zůstane jen arabským snem. Pokud máme situaci posuzovat podle roku 2012, Palestinci sami čelí novému roku při vědomí, že 1. ani Američané, ani Evropané nemají odvahu jim pomoci, protože 2. Izrael bude dál jednat beztrestně a 3. ani obamové, ani hollandové nemají naprosto v úmyslu postavit se proti likudistické lobby, která začne řvát "antisemitismus", kdykoliv je vůči Izraeli vznesena nejnevinnější kritika.

Přidejte si k tomu skutečnost, že Mahmoud Abbas a jeho naprosto zdiskreditovaný režim v městě Ramallah budou dál dělat ústupky Izraelcům - pokud mi nevěříte, přečtěte si The Palestine Papers (Palestinskou dokumentaci) od Claytona Swishera - i když už se další ústupky prostě nedají dělat. Hamas a Khaled Meshall budou dál popírat právo Izraele na existenci, což bude umožňovat Izraeli lživě tvrdit, že "nemá s kým vyjednávat", a to až do příští války v Gaze a další zbabělé žádosti ze Západu, který bude požadovat "uměřenost na obou stranách" - jako by Palestinci vlastnili tanky Merkava, stihačky F-18 a bezpilotní letadla. Třetí intifada? Možná. Žaloba u Mezinárodního soudního dvora, aby odsoudil Izrael, že buduje kolonie na území jiných lidí? Možná. No a co? Palestinci vyhráli u Mezinárodního soudního dvora, když soud odsoudil, že Izrael staví apartheidovou/bezpečnostní zeď - a nemělo to absolutně žádný dopad. To je osud Palestinců. Lidé jako Tom Friedman jim doporučují, aby přestali páchat násilí a začali používat taktiku Gándhího. Když to začnou dělat, stejně prohrají a Friedman mlčí. Byl to konec konců Gándhí, který konstatoval, že západní civilizace "by byl dobrý nápad".

Takže rok 2013 přinese Palestincům jen špatné zprávy. Írán? No, Íránci rozumějí Západu daleko lépe, než my rozumíme Íráncům - nezapomínejte, že velká většina z nich vystudovala ve Spojených státech. A Íránci mají pozoruhodnou schopnost zvítězit ve všem, co dělají. George Bush a Tony Blair provedli invazi do Afghánistánu a zbavili šiitské Íránce jejich sunnitského nepřítele, jemuž vždycky říkali "černý Taliban". Pak Bush a Blair provedli invazi do Iráku a odstranili nejúhlavnějšího nepřítele Íránu - Saddáma Husajna. A tak Írán zvítězil v obou válkách, aniž by vystřelil jediný výstřel.

Není pochyb o tom, že Írán by začal střílet, kdyby Izrael/Amerika - v Íránu i v mnoha dalších zemích na Blízkém východě se mezi Izraelem a Amerikou nedělá žádný rozdíl - zaútočily na jeho jaderná zařízení. Avšak Izrael nemá žaludek na totální válku proti Íránu - prohrál by ji - a Spojené státy, které prohrály už dvě války na Blízkém východě, nemají nadšení pro třetí prohru. Sankce - a to je skutečná hrozba pro Írán - působí daleko větší škody než izraelské stíhačky F-18. A proč vůbec Amerika Íránu vyhrožuje? Indii Amerika přece nevyhrožovala, když Indie získala jaderné zbraně. A když onen naprosto nestabilní a extremistický stát Pákistán si vyvinul jaderné zbraně, Amerika nehrozila, že bude bombardovat pákistánská jaderná zařízení.

Teď, když Obama vstoupil do svého druhého funkčního období s používáním bezpilotních letadel, dovíme se daleko více o těch senzačních bezpilotních bombardérech, které vraždí záporáky i civilisty už déle než čtyři roky. Jednoho dne jeden z těchto strojů - i když ony létají ve smečce sedmi nebo osmi - zabije příliš mnoho civilistů anebo dokonce lidi ze Západu nebo pracovníky nevládních organizací. Pak se Obama bude omlouvat, i když bez slz, které proléval ohledně vraždění v Newtownu v Connecticutu. Střelecká lobby v USA nám tvrdí, že "lidi nezabíjejí zbraně, ale zabíjejí je lidi". Aplikujme toto tvrzení na útoky bezpilotními letadly v Pákistánu anebo na izraelské bombardování Gazy a výrok se změní. Zabíjejí zbraně, bomby a rakety, protože Američané nemají v úmyslu zabíjet civilisty a ani Izraelci nechtějí zabíjet civilisty. Jsou to jen "kolaterální škody", i když to je výmluva, která se nepřijímá pro rakety, odpalované Hamasem.

Takže co ještě zbývá pro rok 2013? Assad, samozřejmě. Už se snaží převést na svou krutou stranu některé vzbouřence - je to inteligentní, i když nebezpečná taktika - a Západ je ponořen po kolena do krutosti vzbouřenců. Ano, Assad odejde. Někdy v budoucnu. Neočekávejte, že k tomu dojde bezprostředně. Platí stále známé varování. Egypt nebyl Tunisko a Jemen nebyl Egypt a Libyje nebyl Jemen a Sýrie není Lybie.

Irák? Jeho vlastní latentní občanská válka bude dál drtit kosti občanské společnosti zatímco my agonii Iráku v podstatě ignorujeme. Jsou dny, kdy je usmrceno více Iráčanů než Syřanů, avšak do zpráv se to nedostane.

A Perský záliv? Jsou ti, kteří tvrdí, že v Saúdské Arábii se nic nepohne věky. Nevěřte tomu. Sledujte Saúdskou Arábii...

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9724

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2013