Komerční televize insolventní?

31. 12. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 2 minuty

Známý televizní kanál, který už přes osmnáct let výrazně ovlivňuje divácký vkus a významnou měrou přispívá mimo jiné k rozvoji estetického a zejména etického cítění dětí a mládeže, má pravděpodobně finanční problémy. Letos podruhé právě v těchto dnech zařadil do vysílání pentalogii o "Básnících" autorů Pecháčka a Kleina a dramaturgickým zásahem ji ochudil o díl čtvrtý.

Rozbor potlačeného dílu je ZDE. Vyšel v knize Jana Čulíka o postkomunistickém filmu Jací jsme (cena 224 Kč ZDE), její aktualizovaná verze v angličtině A Society in Distress je k dispozici ZDE

Pokud se tak skutečně stalo vlivem nedostatku finančních prostředků na úhradu autorských práv, případně majitelům licence na vysílání zmíněného díla, bylo by zřejmě potřebné, aby všichni věrní diváci přispěli prostřednictvím veřejné sbírky na příští obsahově ucelené zařazení této úspěšné pětidílné veselohry.

Když svého času začínající kanál dokázal sjednotit své vděčné diváky do stmelené "novácké rodiny", tak by výzva rozhodně neměla zapadnout. Už proto, že tento kanál je drahý i ostatním občanům, neboť cenu za prohranou arbitráž se zahraničními majiteli v minulosti zřejmě zaplatil stát.

Uvážíme-li množství mrtvol a hektolitry krve, které protekly obrazovkou prostřednictvím kanálu v uváděných " béčkových" filmech, není těch pár miliard sumou nikterak závratnou. Nádavkem pak k celkovému zisku můžeme započítat i stovky dílů různých velmi oblíbených seriálů, které dokázaly diváctvo nejen pobavit, ale častokrát i rozplakat. Dokonce prý i psa Nováka. Ale jak správně říkával otec zakladatel: "Divák to chce, divák to potřebuje, divák si to zaslouží. A navíc má každý přístroj přece vypínač." Zmíněnou dobročinnou akci by pak mohl provázet reklamní slogan Náhubek pro psa Nováka.

0
Vytisknout
10678

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2013