Je logické, že výročí 20 let existence zkorumpovaného a rozkradeného státu oslavuje prezident a premiér tohoto státu propuštěním zlodějů

2. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ještě pořádně ani nezačal rok 2013 a už se začíná zase šířit "blbá nálada". Vycházejí na povrch nové a nové informace o tom, komu všemu pomůže prezidentská amnestie vyhnout se spravedlivému trestu. Tato země dlouho strádá pocitem nespravedlnosti, pocitem, že se tu netrestá ekonomická kriminalita, zvláště pak rozkrádání veřejných peněz.

Podle Klause za to mohou "šiřitelé blbé nálady" a nikoli zloději, nefungující justice nebo zákonodárci, kteří podkopávají a rozkládají právo. A teď zřejmě budou opět na vině novináři, kteří upozorňují na to, co prezidentem vyhlášená amnestie bude vlastně znamenat: vyjmutí z rukou spravedlnosti i těch málo lidí, které se podařilo orgánům činným v trestním řízení vyšetřovat či dostat před soud. Premiér "protikorupční vlády" a předseda ODS toto prezidentské rozhodnutí kontrasignoval.

Globální pozdvižení ve střednědobém pohledu

2. 1. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 8 minut

V takové strukturní krizi se právě nalézáme, jsme v ní už nějakých čtyřicet let. A budeme v ní dál dalších dvacet až čtyřicet let.

Předpovídání nejbližší budoucnosti (na rok nebo dva) je bláznovství. V reálném politicko-ekonomicko-kulturním světě dochází k příliš mnoha nepředvídatelným zvratům a odbočením. Můžeme se ale pokoušet dospět k věrohodným zjištěním ve střednědobé perspektivě (na jedno desetiletí nebo o něco víc) vycházejíce ze životaschopné teorie kombinované se solidní empirickou analýzou trendů a omezení.

Mé mladé přítelkyni

2. 1. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 32 minut

Mám mladou přítelkyni. Je to žena obdařená mládím, půvabem i inteligencí. Vážím si jí pro tu vzácnou kombinaci. Náš vztah není jednoduchý. Jednak je vdaná a pak - žije za mnoha horami, řekami a mořem, kam dohlédne tak nanejvýš kamera Skypu. Když jsem ji viděl v nerozmazaném originálu, zjistil jsem, že nejde o dívku typu diblík (k čemu ruce, k čemu hlava, jak praví básník). Nicméně jsem si povšiml, že v její hlavě chybějí informace, které by jí pomohly alespoň trochu pochopit dobu, kterou nezažila.

Nesahejte nám na naše legendy

2. 1. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 16 minut

Potvrzuji tvrzení Jiřího Jírovce, že Divotvorný hrnec byl úspěšný, viděl jsem to v roce 1950 tenkrát v Karlínském divadle (kde se to po krátké sezoně divadla U Nováků znova uvedlo a hrálo po další dva roky) jako asi desetiletý kluk a tak to mohu jistě dobře posoudit. Jako dnes mám před očima, co mně tam nejvíc zaujalo. Že když ten hrnec šli hledat a kopat v lese, nadzvedli náhle nějaký poklop a ejhle, hrnec se našel.

Daníme v ČR zde vydělávající firmy?

2. 1. 2013 / Zdeněk Rous

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Británii se strhla obrovská debata ohledně zdanění firem a bohatých jedinců, v Česku je ohledně této problematiky ticho po pěšině. V Británii jsou Starbucks či Amazon kritizování za to, že zde neplatí téměř žádné korporátní daně. Firma Starbucks měla v Británii za poslední tři roky objem tržeb 1.2 miliardy liber a nezaplatila tam žádnou korporátní daň. Prostřednictvím přesouvání peněz mezi jednotlivými zeměmi dokázala na účtech své společnosti v Británii vykázat ztrátu. V současnosti je řadou zákazníků bojkotován. Obří internetový obchod Amazon.co.uk byl v roce 2006 přesunut do vlastnictví lucemburské společnosti. Při ročním objemu tržeb v hodnotě přes tři miliardy liber nezaplatil v Británii žádnou korporátní daň. To hovoříme o placení daní ve Velké Británii, ve fungujícím liberálně demokratickém státě s dlohoudobou tradicí. Jaká asi bude situace v České republice? Asi by bylo naivní se domnívat, že velké firmy v ČR se chovají jinak. Kdyby tak jednaly, měly by konkureční nevýhodu vůči firmám, které se takových podvodů neštítí. Železný zákon konkurenceschopnosti je neúprosný.

Třesou se mýty i skleněný strop

2. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

V listopadu Evropská komise navrhla směrnici na posílení genderové rovnováhy ve vedení velkých evropských firem. Stanoví minimální cíl 40% zastoupení žen na místech nevýkonných členů správních rad do roku 2020. V první půli prosince "Global Board Ready Women" spustila vyhledávací databázi evropských obchodních škol, která nabízí seznam 8 000 více než dobře kvalifikovaných žen, splňujících jasná kritéria pro pozice ve vedení velkých obchodních společností, upozorňuje Karel Polanský.

(Po)sváteční rozjímání

2. 1. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

"Zasvěcené a relevantní" zprávy našich TV stanic mne donutily k malému ohlédnutí za letošními svátky vánočními, byť příběh bude pokračovat (nejen) na Silvestra a Nový rok. Jak bývá českým národním zvykem "nezávislých" redakcí televizních stanic, ve zprávách se to hemží různými statistickými údaji. Tak se mj. dozvídáme, že letos průměrná vánoční útrata na 1 rodinu byla (prý) 28 tisíc korun. Podle utracených peněz (rovněž prý) se vůbec neprojevuje nějaká krize, tedy, že lidé (prý) utrácejí stejně, ne-li více jako roky přecházející. Těch pozitivních údajů "prý" je celá řada, nechci tím zbytečně zatěžovat, čtenář se sám dovtípí, co je a co není pravda. Zde bych připomněl (v souvislosti s nedávným výročím úmrtí) V. Havla, jeho vzletné "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí". Nehodlám vyjadřovat svůj vztah k V. Havlovi (někteří čtenáři jej znají), ale nemohu jinak, než s V. Havlem v tomto případě souhlasit.

Klaus v novoročním projevu:

Podpořte režim a nekritizujte! Vadí našeptávači a občanská nesvornost!

1. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Václav Klaus ve svém novoročním projevu pokračoval v tendenci, kterou zahájil Petr Nečas svým článkem v Mladé frontě Dnes zveřejněným 31.12. Představitelé pseudopravicového politického establishmentu zřejmě nyní budou systematicky přesvědčovat veřejnost, že se občanům vede strašně dobře a všechno je v zemi vlastně v pořádku. Kdo si stěžuje nebo je nespokojen, má to v hlavě v nepořádku, protože svět, který za poslední téměř čtvrtstoletí v České republice vznikl, je téměř dokonalý. Komu se to nelíbí, je to rozbíječ. "Začít nový rok s novým odhodláním a novým úsilím je lepší než přispívat k šíření nedobré nálady, míní Klaus a vrací se tak skoro k argumentaci někdejších komunistických papalášů. Komu se svět, který Klaus a spol. vytvořili, nelíbí, je to nepřítel, "našeptávač špatných nálad a namyšlený samozvaný spasitel". Klaus apriori připisuje kritikům zlou vůli. Tím se právě přibližuje bolševismu. Pokračuje:

Ke Klausovu novoročnímu projevu:

Přirozená solidarita nemůže nahradit fungující právní stát

1. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 11 minut

Václav Klaus už od dob, kdy se o kritiku poměrů v ČR pokusil jeho prezidentský předchůdce, neustále vyvolává dojem, jako by "blbá nálada" byla věcí naší psychologie a jako by ti, kdo ji "vyvolávají", záměrně chtěli něco nějakými nepravdivými představami ničit. Jenže "blbá nálada" pramení ze způsobu vládnutí, postaveném na rozkrádání veřejných peněz a potlačování veřejného zájmu. Klaus se vždy tváří, že tohle není podstatné, že tu není žádný opravdu reálný důvod k "blbé náladě".

Klaus vyhlásil amnestii a spadly jeho webové stránky

1. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Poté, co Klaus vyhlásil amnestii, jsou nepřístupné weby hrad.cz a klaus.cz. Proto jako službu veřejnosti zveřejňujeme jeho tiskové sdělení.

Tiskové sdělení, 1. 1. 2013

Prezident republiky Václav Klaus využil v úterý dne 1. ledna 2013 svého práva daného mu Ústavou a u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil tuto amnestii:

Amnestie prezidenta republiky ze dne 1. 1. 2013

Čl. I

Co nám (ne)daruje prezident Klaus

1. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Tak jsme se opět (ne)dočkali. Prezident republiky Klaus nám neopomněl připomenout, jak se všichni máme skvěle, jen si toho neumíme patřičně vážit a náležitě se z toho radovat. Komunisty ani příliš nestrašil, zato se opřel do různých hnutí, která patrně svévolně a bez příčiny vytvářejí ve společnosti stále se prohlubující příkop. Pokud již Klaus upřel své zraky do Jeleního příkopu pod Hradem, možná mohl varovat před prohlubováním sociální nerovnosti a narušením sociálního smíru. Když on ale nenávidí plevel, jak nazývá vše sociální.

Také jsme si od něho vyslechli, jak když tvrdě nedřeme (jako někteří ministři a jejich pravé ruky), nemůžeme mít tisíc a jeden požadavek. Kdepak dluhy, ty se u nás nenosí. O roli nadnárodních korporací a jejich filosofii maximalizace zisku na úkor většiny jsme z úst naší hlavy státu neslyšeli ani slovo. Bude-li růst nezaměstnanost z důvodů, že nebudou pracovní příležitosti a seškrtaná pracovní a kupní síla nebude mít co (a hlavně za co) kupovat, k čemu nám budou sebevětší pracovní nasazení a píle?

Václav Klaus vstoupí do historie jako Prezident tuneldědek

1. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve svém posledním novoročním projevu v prezidentském úřadě si Václav Klaus jako obvykle posteskl nad špatnou náladou ve společnosti, která podle jeho názoru neodpovídá ekonomické realitě běžných občanů republiky.

Vzápětí oznámil vyhlášení amnestie, díky níž se vězení, či uzavření svého soudního procesu vyhnou mimo jiné tři vrcholní manažeři H-systému, který úmyslným podvodem připravil "běžné" občany o miliardu Kč. Jásat může i bývalý náměstek zlínské primátorky Martin Janečka (známý pod přezdívkou "Deset procent") nebo fotbalový funkcionář Dalibor Kučera, oba odsouzeni ke dvěma letům vězení za korupci, píše Aleš Půček.

Tedy typ lidí, jejichž arogance a beztrestnost, jsou zdrojem znechucení a rezignace nad českým veřejným prostorem i u těch obyvatel, kteří dosud nepociťují ekonomické důsledky politiky vlády na vlastní kůži. Taková amnestie v podání Václava Klause by ovšem české občany neměla překvapit.

Jak to bude vypadat na Blízkém východě v roce 2013

1. 1. 2013

čas čtení 5 minut

"Arabské probuzení" bude pokračovat, píše v deníku Independent Robert Fisk. Požadavek důstojnosti a svobody (nenechme se mást slovem "demokracie") bude dál narušovat pseudostabilitu Blízkého východu a vyvolávat tolik strachu ve Washingtonu, jako to vyvolává v palácích kolem Perského zálivu.

Podvratným jádrem této nespokojenosti budou nároky na vytvoření palestinského státu, který neexistuje a možná nebude existovat nikdy, a činy izraelského státu, který tím, že dál ustavičně staví kolonie výlučně pro Židy na arabském území, zajišťuje, že "Palestina" zůstane jen arabským snem. Pokud máme situaci posuzovat podle roku 2012, Palestinci sami čelí novému roku při vědomí, že 1. ani Američané, ani Evropané nemají odvahu jim pomoci, protože 2. Izrael bude dál jednat beztrestně a 3. ani obamové, ani hollandové nemají naprosto v úmyslu postavit se proti likudistické lobby, která začne řvát "antisemitismus", kdykoliv je vůči Izraeli vznesena nejnevinnější kritika.

Rozdělení Československa umožnilo rozsáhlé podvody

1. 1. 2013 / Petr Novák

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem sledoval Otázky Václava Moravce a hned jsem se naštval. Pan Nečas v tomto pořadu tvrdil, že po společném státu by dnes nikdo nevolal a že referendum o rozdělení by nic pozitivního nepřineslo.

Je to typické, že referendum, jako nástroj přímé demokracie, pravice skoro jako jeden muž odmítá. To, že dodnes není možné referendem vyjádřit svoji vůli, je podle nich asi v pořádku. Ostatně jejich častá vyjádření o hlouposti voličstva, a že obyčejný volič stejně ničemu nerozumí a že tudíž není nutné aby se vyjadřoval, to jen dokazují.

Rozdíl mezi dnešní vládou a vládou Miloše Jakeše

1. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Píše Tomáš Franke v článku "Má ještě ODS šanci?":

"Prostě jsme si 20 let nebyli ochotni připustit, že by mohlo přijít ještě něco horšího než komunisté. Až přišlo něco mnohem horšího..."

Je tu ale ten drobný detail, že kdyby napsal pan Franke něco podobného o vládě za soudruha Jakeše, seděl by už touto dobou spolu s celou redakcí Britských listů v base, upozorňuje Vladimír Pitron.

Je Klausova amnestie ušita na míru pro vládní korupčníky?

1. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Čl. II

Zastavení trestního stíhání

Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

cui bono?

Petr Novák

Do ČR se blíží mimozemská delegace

31. 12. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 5 minut

K České republice se blíží neznámý a neidentifikovaný letoun. Okamžitě se rozšiřuje zpráva, že se jedná o mimozemskou delegaci, která se -- prozatím z neznámých důvodů -- opozdila a nedorazila 21.12., jak bylo původně očekáváno.

Sedm lekcí z katastrofy hnutí Occupy

31. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Článek Naomi Wolfové v Guardianu poukázal na fakt, že údajná paranoidní fantasie levicových radikálů v podobě společného úsilí státního a soukromého sektoru potlačit disent je nepopiratelnou skutečností. Protesty hnutí Occupy byly zlikvidovány akcemi bezpečnostních složek i korporací, které v konečné instanci koordinovala FBI. Co ale vlastně celá kauza znamená pro budoucnost sociálních hnutí?

Má ještě ODS šanci?

31. 12. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 2 minuty

Musím se ptát: Jaký smysl má vláda, která je 4x ročně v krizi? Dvakrát kvůli vrtochům Veverek, pak kvůli zvýšení daní, které jen tak mimochodem bylo v rozporu s volebním programem modrých a teď kvůli nějakému divnému uskupení LIDEM.

CENZURA V ČESKÝCH TELEVIZÍCH:

Málo místa pro básníky

31. 12. 2012 / Marek Adam

čas čtení 2 minuty

Tímto svým stručným textem reaguji na článek Jana Čulíka "Konec básníků v Čechách", jakož i na text "Komerční televize insolventní?", který napsal Pavel Táborský. Jde o to, že televizní stanice pravidelně vysílají Kleinovu pentalogii o Básnících, téměř vždy však s absencí čtvrtého dílu z roku 1993.

Proč se tomu tak děje? Jedná se snad o relikt cenzury, byť polistopadového dílu, v polistopadové době? Přitom právě díl s názvem Konec básníků v Čechách patří z celé pentalogie k nejlepším, a to hned z několika důvodů. Za prvé je čtvrtý díl nejméně schematický. Za druhé se v díle objevuje realistické zobrazení charakterových vlastností jednotlivých postav. Za třetí má film neuzavřený a nedefinovaný konec, jenž dovoluje posluchači vlastní volní interpretaci. A za čtvrté je podoba lásek hlavního hrdiny Štěpána Šafránka právě zde nejhlubší a nejvyzrálejší.

Zločin a trest Romana Smetany -- pokus o věcný pohled

31. 12. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 29 minut

Rozsudek nad Romanem Smetanou se mi nelíbí. Proč mě tedy tak rozčilují argumenty většiny jeho obhájců? Jejich útoky na justici jsou nejen nesprávné, jsou vyjadřovány bez té nejzákladnější znalosti práva, ba dokonce bez snahy se zamyslet, zda takový nedostatek není smysluplné diskuzi na škodu. Cílům, které vedly ruku s fixem, taková debata neprospívá.

Případ Roman Smetana

Důkaz, že je právní systém v České republice špatný

31. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Radek Mikula se pokusil shromáždit právní argumenty v případě zjevně nevinně pronásledovaného Romana Smetany. Podařilo se mu znovu jen dokázat, že úřední šiml justice řehtá v Česku s neztenčenou silou a jede podle byrokraticky určených "předpisů", čímž znásilňuje koncept přirozené spravedlnosti.

Znovu upozorňuju, že při diskusi s britskými poslanci o Smetanově případu vyjádřili ohromení, že byl čin Romana Smetany vůbec kriminalizován a stíhán. V Británii rozhoduje o tom, zda má podnět vést k trestnímu stíhání, rozhoduje prokuratura, která případ předběžně zkoumá a zajišťuje, že nesmyslnými případy bude zahlcováno soudnictví. Případ Romana Smetany by okamžitě vyhodila, protože by dospěla k názoru, že šlo o jasný politický protest a že motiv "poškození cizího majetku" silně převážil veřejný zájem.

Řešíme tady znovu klopotně něco, co by v rozumné a civilizované zemi nikdy před soud nepřišlo. Rozum do hrsti.

O začátcích a koncích

31. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Michal Horáček právě zveřejnil na svém Facebooku hezkou baladu o tom, že "nakonec přijde začátek". Kdyby se to bralo v křesťanském smyslu, že na konci života či světa následuje něco nového, nebránil bych se tomu. Pozemský život je však lineární a má svůj začátek a konec.

O kauze Přednádraží se píše čínsky

31. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

ZDE, upozorňuje Josef Švéda. Článek podrobně a informovaně pojednává o sociálním a etnickém útlaku, jak se projevuje v případě Přednádraží a zaznamenává kritiku českých médií, který o něm neinformují objektivně.

Komerční televize insolventní?

31. 12. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 2 minuty

Známý televizní kanál, který už přes osmnáct let výrazně ovlivňuje divácký vkus a významnou měrou přispívá mimo jiné k rozvoji estetického a zejména etického cítění dětí a mládeže, má pravděpodobně finanční problémy. Letos podruhé právě v těchto dnech zařadil do vysílání pentalogii o "Básnících" autorů Pecháčka a Kleina a dramaturgickým zásahem ji ochudil o díl čtvrtý.

Rozbor potlačeného dílu je ZDE. Vyšel v knize Jana Čulíka o postkomunistickém filmu Jací jsme (cena 224 Kč ZDE), její aktualizovaná verze v angličtině A Society in Distress je k dispozici ZDE

Co nás čeká v roce 2013?

31. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Koncem roku 1988 nikdo neočekával události na pekingském Náměstí nebeského klidu nebo pád Berlínské zdi. Počátkem roku 2001 nikdo nepředpovídal útoky z 11. září a následnou invazi do Afghánistánu. S touto výhradou se lze pustit do prognózování událostí, které zřejmě čekají svět v roce 2013.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42228