Do exekuce se může dostat každý, i když svědomitě platí účty

30. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Do exekuce se může dostat každý, i když svědomitě platí účty, píše Michal Kolář. Stačí, aby na stejné adrese v minulosti bydlel někdo, proti komu je vedena exekuce, a exekutor si pak nějakou oběť vybere. Tomuto osudu jen o vlas unikl kolega z práce, protože má tu smůlu, že se jmenuje podobně jako dlužnice. Naštěstí pro něj převzal dopis.

Další možnost se stala mně. Mám uzavřenou pojistku na auto u pojišťovny Generali a samozřejmě mi chodí nabídky, které házím do koše. Jednou jsem si naprosto náhodou všiml, že platba je o 1 Kč vyšší než obvykle. Dotázal jsem se na infolince a bylo mi sděleno, že to je za jednu z nabídek, kterou jsem hodil do koše. Na dotaz, co to je za drzost, jsem dostal odpověď, že k uzavření pojistky nemusím nic podepisovat, že stačí pouze zaplatit onu 1 Kč navíc. Další splátky jsou již v plné výši.

Naopak odmítnutí nabídky musím poslat písemně. Nakonec pracovnice infolinky dodala, že toto umožňují české zákony. Stačilo přehlédnout jednu korunu a při příští splátce už bych byl dlužníkem, na kterého mohou poštvat exekutora.

Pozn. JČ: V Británii a v dalších západoevropských zemích platí zákon, že když vám někdo pošle poštou či jinak nějaké zboží či službu, kterou jste si neobjednali, nemusíte ji platit a můžete si ji nechat. Požádal jsem odborníka o právní názor, jak je to v ČR:

Zákon to nezakazuje výslovně, ale nedá se říct, že by to umožňoval v tom smyslu, jak by to asi chtěla mít Generali.

§ 43c obč. zákoníku

(1) Včasné prohlášení učiněné osobou, které byl návrh určen, nebo jiné její včasné jednání z něhož lze dovodit její souhlas, je přijetím návrhu.

§ 44 obč. zákoníku

(1) (...) Mlčení nebo nečinnost samy o sobě neznamenají přijetí návrhu.

Neznám bližší okolnosti případu. Pokud přijde faktura nebo složenka a na jiném papíru v obálce je současně přiloženo nějaké sdělení, z něhož vyplývá, že účtovaná částka je navýšena o korunu a jejím zaplacením v takové výši se uzavírá smlouva, rozumný soudce by z toho právní úkon akceptace nabídky nedovodil. Lze si ale představit situaci, že účtovaná částka i oferta a vysvětlení koruny navíc přijde na jednom papíře (v jednom odstavci/v téže větě), složenka (která se obvykle při smlouvě na dobu neurčitou bezmyšlenkovitě proplácí) přiložena není. Pak bych za určitých okolností dovození souhlasu z odeslání navýšené platby zcela nezavrhoval, ale i tehdy by to bylo dost na hraně. V zásadě platí, že z mlčení souhlas dovodit nelze. Z konání již souhlas dovodit lze, ale pokud není zřejmé, zda je konání projevem vůle a ne jen automatizovaným odesláním pravidelně požadované platby v (téměř) obvyklé výši, rozumný soudce akceptaci nové smlouvy nedovodí.

Takový je právní názor - dokud jej ale nevysloví soud, paní na infolince může tvrdit cokoliv, co má v popisu práce...

0
Vytisknout
16106

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2012