Pět evropských zemí si pozvalo izraelského velvyslance na kobereček

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Izrael se v pondělí postavil vzdorně proti vážnému diplomatickému konfliktu s pěti evropskými zeměmi v důsledku jeho plánů rozšířit protizákonnou výstavbu izraelských domů a bytů na palestinském území na západním břehu Jordánu. Uvedl, že možná podnikne "další kroky" navzdory sílícímu mezinárodnímu znepokojení, že zcela likviduje jakékoliv vyhlídky na možnou budoucí mírovou dohodu s Palestinci.

Americká kavárna Starbucks "bude platit v Británii daně"

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Starbuck si prý vzala k srdci ostrou veřejnou kritiku, že v Británii dosud neplatila daně, a rozhodla se tuto praxi změnit, takže od nynějška prý bude v Británii platit daně. Uvedla to podle zdrojů blízkých vedení firmy společnost BBC, která poukazuje na to, že přestože firma Starbuck ovládá téměř třetinu kavárenského trhu v Británii, za posledních 15 let platila daně v Británii jen jednou.

Co dělat

3. 12. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 5 minut

Britské listy jsou v poslední době plné kvalitních rozborů současné ekonomické a sociální situace, která je velmi špatná. Zkusme si v bodech shrnout, co by bylo možné udělat pro zlepšení.

Řecká Syriza -- radikální, inspirativní levice

3. 12. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Radikální levicová strana Řecka - Syriza -- jen o fous nevyhrála v opakovaných volbách. Její program se stal nástrojem dezinterpretace, strašení (se kterým máme v ČR bohaté zkušenosti), jak v Řecku, tak v celé Evropě. "Veřejnoprávní" Česká televize se do honu na Syrizu a nebezpečí vyplývající z toho, "kdyby snad Řekové byli natolik hloupí a zvolili ji", aktivně zapojila. Koneckonců, se lžemi a manipulacemi má bohaté zkušenosti z voleb roku 2010.

Exekuce jsou zločin:

Invalida s deseti exekucemi za "jízdu načerno"...

3. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Sleduji na Britských listech téma exekuce po česku. Můj životní partner s tímto problémem má svoji nepříjemnou zkušenost, ale dosud nepovažoval za nutné přispět s něčím, co se téměř každý den na stránkách Britských listů řeší. Musím nejdříve předeslat, že nepatří k lidem, kteří by se chtěli prezentovat jmenovitě. Alespoň prozatím. Proto, prosím, promiňte částečnou anonymitu, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa.

Mé příběhy s Českou pojišťovnou

3. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Se zájmem jsem si přečetl příspěvky na téma Česká pojišťovna. Již je to jen nošení dříví do lesa, ale ...

Snad budou zajímat i mé příběhy, píše Jan Hoffmann.

Pozor, Česká pojišťovna už neposílá složenky a neupozorňuje na splatnost pojištění

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

I já se přidávám s čerstvou zkušeností s Českou pojišťovnou, píše Jaroslav Novotný.

Před týdnem jsem obdržel na svůj mobilní telefon SMS zprávu, že dlužím této instituci poměrně velkou částku za neživotní pojištění. Když jsem se pak podíval na pojistku, tak jsem jim musel dát za pravdu, neboť jsem k onomu dni již déle než měsíc dlužil pololetní splátku.

Sám jsem byl ovšem překvapen skutečností, že v minulosti jsem byl vždy před vypršením doby splatnosti svého závazku poštou "obdarován" patřičnou poštovní složenkou na její uhrazení.

Moje zkušenosti s povinným ručením u České pojišťovny

3. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Rád bych také přidal své zkušenosti s Českou pojišťovnou. Tentokrát nebyl problém v penězích. Zjara letošního roku jsem se přestěhoval a musel jsem své vozidlo nechat přeregistrovat. Jakmile jsem dostal novou SPZ, okamžitě jsem volal na zákaznickou linku o novou zelenou kartu s novou SPZ. Celá záležitost trvala asi měsíc během kterého mi přišla každý týden nová zelená karta, na které byl vždy nějaký nedostatek. Nejprve jsem dostal kartu s původní SPZ, ale novou adresou. Po mém upozornění to tam kdosi prohodil, další telefonát a poslali mi původní kartu se starou SPZ i starou adresou, znovu jsem telefonoval a celá věc se podařila až napočtvrté. Vlastně ani nevím, co by se stalo, kdyby mě v mezičase zkontrolovala na silnici policie. Nakonec jsem ještě dostal další zelenou kartu s původní adresou a pak ještě jednu. Sečteno a podtrženo, převedení auta na novou SPZ trvalo měsíc a stálo mě slušný obnos na účtu za telefon. Mají tam bordel úplně ve všem, píše Daniel Sterzik.

Návrat k jednoduchému osvícenskému racionalismu je nemožný

3. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi, abych se velice krátce dotkl polemiky mezi Karlem Dolejším a Janem Kellerem o postmodernismu. Já osobně jsem člověk v zásadě zakořeněný osvícensky a pokrokářsky, a tak pro mne "postmoderna" znamenala vždy spíše úpadek. Můj názor na ni se začínal měnit pod vlivem studia filozofie a dějin přírodních věd. Přírodní vědy byly a jsou vzorem osvícenců (u nich šlo o dnes primitivní newtonismus) a pokrokářů, zastánců objektivního poznání dějin a společnosti, zastánců možnosti konstrukce naší lepší budoucnosti (i když konstruktivní racionalismus, kritizovaný tvrdě von Hayekem, jsem nikdy nedokázal přijmout a mnohem bližší mi byla vždy víra v darwinistický vznik řádu z chaosu, opět po vzoru von Hayeka). Jenže právě triumfy přírodních věd nikdy nebyly produktem racionálního, metodického poznání, ale shluku náhod, historické chvíle.

Výtah o lichvě z Wikipedie

3. 12. 2012 / Jan Molič

čas čtení 1 minuta

"V některých západoevropských státech je hranice lichvy stanovena jako procentuální odchylka od průměrných tržních úroků, v některých státech je stanovena pevně, například ve Švýcarsku je maximální hranice u spotřebních úvěrů stanovena na 15%. V Česku takováto hranice stanovena není. RPSN spotřebních půjček renomovaných společností jako Česká spořitelna nebo Home Credit tak běžně přesahují 30%, u jiných společností např. Ferratum může dosahovat 3000%. Roční úroková sazba přitom může být výrazně nižší, nebo i nulová, takže velkou část zátěže pro dlužníka nemusí tvořit úroky, ale různé poplatky."

ZDE

Dodávám, že ty poplatky jsou zřejmě nejčastějším způsobem, jak z lidí dostat peníze navíc. Mám k dispozici například smlouvu s ČEC (alternativní a, dovolím si tvrdit i podvodný dodavatel el. energie), v níž slovo "pojištění" není zmíněno, přesto klientka toto pojištění platila a činilo víc než cena za spotřebovanou energii.

Pokud člověk není právník, těžko si uvědomí všechny kličky. Snad by stačilo, kdyby firmy byly nuceny uvádět před podpisem smluv výslednou částku, kterou bude klient platit.

Česká republika, klientský stát klientského státu

3. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ve středu 5. prosince navštíví Prahu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Přijede osobně poděkovat svému protějšku Petru Nečasovi za to, že ČR jako jediná evropská země v OSN hlasovala proti přiznání statutu nečlenského pozorovatelského státu Palestině. Postavila se tak po bok Izraele, USA, Kanady a "obvyklých podezřelých", jejichž naprostá závislost na Washingtonu už nikoho nepřekvapuje -- Marshalových ostrovů, Mikronésie, Nauru, Palau a Panamy. Dokonce ani Rumunsko a Bulharsko, které mají s Izraelem ve vojenské oblasti opravdu nadstandardní vztahy, se takovým způsobem nepostavily po bok izraelského premiéra.

Hon na čarodějnici aneb Co smrdí v případu Vítězslavy Baborové

3. 12. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 2 minuty

V Jihočeském kraji se z iniciativy studentů Třeboňského gymnázia zvedla vlna protestů proti vedení resortu školství členkou KSČM Vítězslavou Baborovou, dříve oblíbenou učitelkou ze Strakonic, nyní úhlavním nepřítelem jihočeských studentů. Mladiství studenti své povolební protesty hájí tím, že pomýlené hlasování pošetilých Jihočechů v krajských volbách nemohli nijak ovlivnit, anžto jim ještě povětšinou nebylo 18, a tak jim nezbývá, než stávkovat proti výsledku voleb. Školství přeci nemůže vést komunista. Víte, kolik lidí zabili? Komunista, který po revoluci svižně převlekl kabátek, nám nevadí, ten si svou chybu uvědomil a zdemokratizoval (to jsem se od studentů skutečně dověděl. Také se divíte?). Ale povolat komunistku do vedení školství je nemravnost.

Etika v naší politice

3. 12. 2012

čas čtení 8 minut

Politika, ač chceme nebo nechceme, ovlivňuje každého z nás nejen od narození až po smrt, ale nebojím se tvrdit, že i dlouho před narozením a po smrti. Kolik lidí se asi nenarodilo díky politice, a naopak, kolik se jich díky politice narodilo? Sociální jistoty, zaměstnanost, právní řád, životní prostředí, ekonomika, bezpečnost, válka, vzdělanost, zdravotnictví, státní zřízení a mnoho dalších má vliv na natalitu i mortalitu. A v současné době se toto ovlivňování života jednotlivců neděje jen v jednotlivých státech, ale díky globalizaci a mezinárodní politice již na celém světě. Jakým směrem se bude tedy svět dále ubírat, jak budeme, žít, záleží ve velké míře na politice. Z toho vyplývá, že politika je velmi důležitá pro rozvoj a zachování světa. Politiku dělají politici, píše Jan Nytra.

Dobrý či lepší premiér ještě žije. Ne u nás, ale v Bulharsku! Aneb: gesto hodné následování. Kéž by!

3. 12. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

Předkládám pozoruhodný výňatek (bez fota) z neidentifikovaného media, který jsem obdržel v nevyžádaném emailu a který (nejen) mne doslova šokoval ve srovnání s naší realitou. Cituji:

Ministři vrátili odměny!

Své už vyplacené prémie a odměny do státního rozpočtu vrátili všichni ministři, jejich náměstci, regionáolní guvernéři a jejich zástupci. Dohromady šlo v přepočtu o vice než osm milionů Kč. Vrácení peněz nařídil bulharský premiér Bojko Borisov pod hrozbou propuštění. Důvod? Špatné výkony státní správy a těžké ekonomické časy! Peníze půjdou do fondů, které pečují o nemocné bulharské děti. A aby těch zpráv, nad nimiž našinec kulí jen oči nebylo málo, rozhodla vláda v Sofii také o pozastevní výplat mezd a odměn nejvyšším činovníkům až do přijetí nového zákona. Ten dotyčným zaručí 70% platu, zatím co zbylých 30% dostanou jen v případě výborně odvedené práce. Mimořádné odměny, které u nás často několikanásobně převyšují základní platy činovníků, budou zcela zrušeny! Naopak se začne s vyšetřováním, osobní zodpovědnosti politiků za ekonomické průšvihy Bulharska v minulosti. Nebudou už moci říct : " Já ne, to podepsal subalterní úředník!" To kdyby se zavedlo u nás,nezbyla na politické scéně téměř ani noha...

POZVÁNKA:

Al Nakba, život ve vyhnanství a počátky palestinského odboje

3. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

zveme Vás na čtvrtek 6.12. od 19:00 do Infocentra Salé (Orebitská 14, Praha).

V roce 1948, při vzniku státu Izrael, bylo vyhnáno nebo ze strachu uteklo ze své domoviny zhruba 900 000 Palestinců. Tento palestinský exodus se nazývá al Nakba (obvykle z arabštiny překládáno jako pohroma či zkáza) a dodnes má za následek několik milionů Palestinců žijících v uprchlických táborech v okolních zemích nebo na palestinských teritoriích bez nároku na návrat. Život ve vyhnanství tak představoval vhodné podmínky pro vznik palestinského odboje. Přednášet a diskutovat bude pamětník al Nakby, který byl v roce 1948 vyhnán se svou rodinou z města Jaffa a desítky let žije ve vyhnanství.

Mašínovský mýtus

2. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pozvánka

Křest knihy Mašínovský mýtus

  jménem autora i našeho nakladatelství vás zveme na křest knihy Josefa Švédy Mašínovský mýtus. Ideologie v české literatuře a kultuře

který se uskuteční v úterý dne 4. prosince 2012 v 18:00 v baru Krásný ztráty (Náprstkova 10, Praha 1).

Kniha bude nejdříve krátce představena a poté pokřtěna prof. Petrem A. Bílkem. Součástí programu bude i malé občerstvení a krátké hudební vystoupení.  

Nakladatelství Pistorius & Olšanská

Asiatské manýry Saši Vondry

1. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Proč se nikdo nepozastavil nad tím, že jim ministr otevřeně líčí, jak vláda vyhodila několik set milionů oknem? Copak takhle vypadá péče řádného hospodáře o státní finance? Vyklidit národní kulturní památku a pak ji uvádět zpět do původního stavu jenom proto, aby pan ministr zahraničí mohl pronést vtipný bonmot? Vždyť mohli konferenci uspořádat za zlomek ceny v Praze nebo Mariánských Lázních.

Václav Žák, Poslední Mohykán

17. listopad: Opožděná zpráva o festivalu bezradnosti

1. 12. 2012 / Ivan David

čas čtení 4 minuty

To, co se dělo letos 17. listopadu, možná bylo demonstrací, ale demonstrací slabosti. Ústředním heslem bylo kategorické prohlášení, že: "Demokracie vypadá jinak!". Vztaženo na neoliberální režim vládnoucí v ČR je to banální pravda. Vztaženo k akci na "Václaváku" to platí rovněž. Lidovláda z definice nemůže být bezvládná, rozpačitá, beztvará a bezradná.

Nepočítám-li osoby řečnící na pódiích, pak se sešlost skládala ze dvou typů: z lidí čekajících na záchranu a z čumilů.

Příliš levné vítězství

1. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Středověcí filosofové-realisté zastávali pro moderního člověka kuriózní názor, že podstaty lze poznávat intuitivním zřením bez jakéhokoliv vztahu ke konkrétním jednotlivinám. Tak prý můžete například zjistit, co je "koňovitost", aniž byste se podrobně zabývali studiem byť jen jediného živého koně. Stačí, když pochopíte, jakou myšlenku koně pojal kdysi stvořitel, no a je vymalováno. Idea se podle realistů dotykem s ošklivou hmotou stejně jen zbytečně znečišťuje, takže nazírat přímo podstaty je to vůbec nejlepší, co můžete udělat. Studiem empiricky se vyskytujících koní by se pak člověk jen zbytečně zdržoval.

Jan Keller v Salonu Práva v textu nazvaném Přínos postmoderny pro růst HDP právě zúčtoval s postmodernou. Bohužel, udělal to způsobem, který velmi nápadně připomíná právě postup středověkých realistů. Nezabývá se totiž ani jediným konkrétním postmoderním myslitelem, zato však autoritativně stanovuje, co je prý postmodernismus an sich zač a jaké má prý neodstranitelné vady. Bylo by zajisté namístě postmodernisty kritizovat, třeba i velice tvrdě, o to nic -- ovšem vyrobit si slaměného panáka, kterého následně rozcupuji na kousky, to je myslím opravdu příliš levné vítězství nehodné profesora.

Neuvěřitelná lehkost postmoderny

2. 12. 2012 / Jan Keller

čas čtení 8 minut

Žijeme ve vyloženě postmoderní době. Ve stejném týdnu, ve kterém si mne podal v Haló novinách jeden z ideologů toho pravého marxismu, který mne považuje za žalostně málo marxistického, naznačuje Karel Dolejší na Britských listech, že jsem prolezlý dogmatickou verzí tohoto učení, a proto nechápu emancipační náboj postmoderny. Každý z těch dvou si mne prostě pěkně postmoderně přečetl po svém. Ne proto, aby pochopil, co píšu, ale proto, aby zvážil, ze které strany si do mne kopnout.

V očích Karla Dolejšího jsem se provinil tím, že jsem se pokusil upozornit na některé paralely mezi postmoderním myšlením a neoliberální ideologií. Dolejší stejně jako můj kritik z Haló novin naznačují, že jsem pisálek, nečtu klasiky a napadám něco, o čem vlastně pořádně nic nevím.

Polemizovat s takzvaně postmoderním myšlením je věc obtížná a nebezpečná.

Vítáme uznání palestinské státnosti

1. 12. 2012

čas čtení 5 minut

Prohlášení Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě k hlasování v OSN ve věci statusu palestinského zastoupení

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vítá rozhodnutí naprosté většiny zemí Valného shromáždění OSN povýšit status palestinského zastoupení v OSN na "nečlenský pozorovatelský stát" a uznat tak palestinskou státnost jako takovou. Přijetí návrhu znamená mezinárodní uznání palestinského státu v hranicích z roku 1967 a tím i nároku vyplývajícím z rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 242. z r. 1967, kterou Izrael přes čtyřicet let s pomocí amerického veta úspěšně ignoruje a bojkotuje tak veškerá mírová jednání.

Protipalestinským postojem prohlubuje ČR svou mezinárodní izolaci

2. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Kromě "bratrských" států, k nimž do roku 1990 patřilo i Československo, měl Sovětský svaz ve Valném shromáždění OSN tři hlasy: vedle SSSR i Ukrajinskou a Běloruskou SSR, i ty byly "samostatnými" členy OSN. Pro dnešní Bělorusy a Ukrajince (ale i většinu občanů Ruské federace) to byla potupa.

I Spojené státy americké mají nyní v OSN automatické hlasy. Je jich šest, kromě USA i hlas Panamy a čtyř tichomořských ostrovních států -- Mikronésie (108 tisíc), Marshallových ostrovů (59 tisíc), Palau (21 tisíc) a Nauru (9 tisíc).

ČR je jediný stát EU (a i Rady Evropy), jenž hlasoval proti [návrhu posílit postavení Palestinců v OSN].

Je to další krok Izraele (a USA a ČR) do mezinárodní izolace.

Petr Uhl, Protipalestinským postojem si ČR škodí

Pozn. JČ: Jak se mně kdosi v Británii ptal: Proč to česká vláda udělala? Jaký z toho může mít prospěch? Odpověď: Je to automatický tik, vláda leze do zadku Američanům stejně, jako lezla do zadku Sovětskému svazu. A stejně hloupě a nebezpečně škodí politikové, které skoro nikdo nepodporuje, České republice svým euroskeptismem. Nečasovo a Klausovo odmítnutí jet na udělení Nobelovy ceny Evropské unii je skandální. Co by byla ČR bez Evropské unie...? Ještě zapomenutější, než je dnes.

Jenom festival bezradnosti a nic dál?

1. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Dovoluji si reagovat na opožděnou zprávu o festivalu bezradnosti, od Ivana Davida. Jeho nelichotivé vyhodnocení listopadové demonstrace, shrnuté výstižným názvem "festival bezradnosti", bude zřejmě na místě. Kategorické prohlášení ústředního hesla demonstrace: "Demokracie vypadá jinak!", nevím jak koho, ale mě osobně rozhodně nijak moc neoslovuje. Při nejlepší vůli určitě nevím, ani vědět nemohu, zdali a jak jinak, ta demokracie vypadá. Při skutečně dobré vůli si dokážu nějakou tu představu vysnít.

Když se ale o to pokusím, pak se do této představy vehementně protlačuje řád bez bezdomovců, systém bez legálního podvádění, systém bez ožebračování seniorů.

K ČEMU TAKÉ VEDE ZAVÁDĚNÍ UNIVERZITNÍHO ŠKOLNÉHO:

Brit nabízel studentkám 15 000 liber za sex

2. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský deník Independent odhalil pomocí reportérky, pracující inkognito, muže, který nabízel studentkám za "vysokou míru sexuální intimnosti" s muži během dvouhodinového sezení v hotelu částku 15 000 liber ročně na uhrazení vysokoškolského školného. Podmínkou bylo poskytnout sex skupině mužů čtyřikrát do roka. Muž, skrývající se pod jménem Mark Lancaster, provozoval server SponsorAScholar.co.uk. Na serveru tvrdil, že zprostředkoval za sex finanční sponzorství už 1400 mladým ženám.

Podmínkou pro udělení sponzorství bylo, že Mark Lancaster musel uchazečku nejprve "prověřit". Dívku, kterou za Lancasterem poslala televize Channel Four, donutil muž k pohlavnímu styku, avšak posléze dostala písemné vyjádření, že "zkoušku" pro sexuální sponzorství neudělala a nebyla vybrána.

Podle deníku Independent vládne podezření, že muž údajnou nabídkou peněz studentkám za sex je prostě jen sexuálně zneužíval.

Britští konzervativci zavedli v Angli univerzitní školné ve výši 9000 liber ročně. V důsledku toho se propadl zájem o vysokoškolské studium přibližně o 10 procent. (Ve Skotsku je pregraduální univerzitní studium pro Skoty a občany ze zemí EU mimo Anglii zadarmo.)

Podrobnosti v angličtině ZDE

Do exekuce se může dostat každý, i když svědomitě platí účty

30. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Do exekuce se může dostat každý, i když svědomitě platí účty, píše Michal Kolář. Stačí, aby na stejné adrese v minulosti bydlel někdo, proti komu je vedena exekuce, a exekutor si pak nějakou oběť vybere. Tomuto osudu jen o vlas unikl kolega z práce, protože má tu smůlu, že se jmenuje podobně jako dlužnice. Naštěstí pro něj převzal dopis.

Další možnost se stala mně. Mám uzavřenou pojistku na auto u pojišťovny Generali a samozřejmě mi chodí nabídky, které házím do koše. Jednou jsem si naprosto náhodou všiml, že platba je o 1 Kč vyšší než obvykle. Dotázal jsem se na infolince a bylo mi sděleno, že to je za jednu z nabídek, kterou jsem hodil do koše. Na dotaz, co to je za drzost, jsem dostal odpověď, že k uzavření pojistky nemusím nic podepisovat, že stačí pouze zaplatit onu 1 Kč navíc. Další splátky jsou již v plné výši.

Naopak odmítnutí nabídky musím poslat písemně. Nakonec pracovnice infolinky dodala, že toto umožňují české zákony. Stačilo přehlédnout jednu korunu a při příští splátce už bych byl dlužníkem, na kterého mohou poštvat exekutora.

Pozn. JČ: V Británii a v dalších západoevropských zemích platí zákon, že když vám někdo pošle poštou či jinak nějaké zboží či službu, kterou jste si neobjednali, nemusíte ji platit a můžete si ji nechat. Požádal jsem odborníka o právní názor, jak je to v ČR:

Mé martyrium s Českou pojišťovnou

30. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Česká pojišťovna jedná neférově. Koupil (vyměnil) jsem auto za auto bazaru. Ihned jsem odjel do České pojišťovny v Teplicích, kde jsem požádal pracovnici, aby převedla mojí čerstvě zaplacenou pojistku (povinné ručení) na nové auto. Další platby jsem posílal čtvrtletně, jako obvykle. Po několika měsících mi přišla upomínka na 96.- Kč. Ani v expozituře Teplice a ani na zákaznické lince mi nikdo nedokázal vysvětlit, čeho se platba týká. Pojistky jsem měl čtyři. Mužský hlas mi do telefonu sdělil, že mám počkat, že se ozvou. Ozvali se, obdržel jsem dopis, že mi před 24 dny vypověděli pojistku pro neplacení. Opět jsem šel do České pojišťovny v Teplicích, kde jsem se dozvěděl, že oněch 94 Kč je nedoplatek na povinném ručení, a že již upomínky neposílají, a v případě, že když chybí 1 Kč, se považuje pojistka za nezaplacenou. Dále se se mnou slečna odmítla bavit, s tím že neví, co dál, píše Konstantin Chrdle.

Neuvěřitelná lichva - v České republice zřejmě legální?

30. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Během své středeční cesty z práce domů jsem narazil na plakát firmy inzerující krátkodobé půjčky.

RPSN ve výši 3 113 %. Nejprve jsem byl šokován, ale další šok následoval, když jsem zjistil, že u dané firmy jde spíše o jednu z nižších úrovní, nabízí v některých případech nabízí také RPSN ve výši 8 348%, píše Jaroslav Lainz.

Reakce orgánů státní správy a samosprávy na veřejnou výzvu iniciativy SOS Přednádraží

Nepomůžeme

30. 11. 2012

čas čtení 7 minut

tisková zpráva

Iniciativa SOS Přednádraží opakovaně v září a říjnu vyzývala ostravskou radnici, jmenovitě primátora Petra Kajnara, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo pro místní rozvoj, aby se zasadily o rychlé řešení situace na ul. Přednádraží v Ostravě přijatelné pro místní obyvatele. Iniciativa dále tyto instituce vyzvala, aby občané bydlící na ul. Přednádraží byli bráni v procesu řešení celé situace jako partneři, aby se nerozhodovalo "o nich bez nich".

Stát lichvu podporuje

30. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Pan Bohumil Kartous se spravedlivě rozhořčuje nad podvodným marketingovým tahem České pojišťovny a pochopitelně hovoří o idiotském přístupu České pojišťovny. Je ale nutné klást důraz na název České pojišťovny? Odhlédneme-li od toho, že je česká jenom jménem, položme si otázku: Postupují ostatní bankovní, pojišťovací či jiné domy poskytující služby jinak? Já osobně si myslím, že žádný podstatný rozdíl v jejich jednání nevidět. Jen bych se zastavil u jednoho segmentu nabídky (například) bankovních domů, píše Pavel Tučka.

Děkuji Vám, pane Vondro!

30. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Jste totiž první člen Nečasovy vlády, který měl tu odvahu otevřeně říci veřejnosti, že ztratil důvěru voličů! U jiného bych řekl, že je to velmi poctivý a čestný přístup ke skutečnostem, které s funkcí ministra souvisí. Jenže ve Vašem případě nemohu, je pro to celá řada důvodů přesto, že u prezidenta Klause i svého šéfa Nečase jste "nejlepším ministrem obrany" od vzniku ČR! Mimo jiné jedním z nich je Vaše "srabáctví", když jste se snažil vyvléci z odpovědnosti v souvislosti s kauzou ProMoPro, ale hlavně, jak jste se výrazně angažoval ve věci umístění amerického radaru v Brdech. Nicméně, zřejmě pod tlakem jiných, sofistifikovanějších skutečností, které jsou pro Vás zřejmě mnohem podstatnější, jste abdikoval na svou funkci jen prohlášením, že jste ztratil důvěru voličů, kteří Vás neposlali ani do druhého kola senátních voleb. Chápu, že jste tím musel být hodně zaskočen a zklamán. Litovat však můžete jen sám sebe, protože taková je realita. Konec konců nejen Vy, ale mnozí další kandidáti ODS i v krajských volbách neskončili lépe, snad jen kromě pana Pospíšila. I v jeho případě však sehrála svou rolu skutečnost, že s ním pan premiér Nečas doslova vyrazil dveře!

Ať si dělají, co chtějí, jak ve vládě, tak na jihu Čech?

30. 11. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 1 minuta

Vážně bude ponechán libovolný prostor lidem nerespektujícím výsledky řádných voleb, odpůrcům demokratických principů, k aktivitám vytvářejícím takřka neúnosný nátlak na zvolenou radní, paní Baborovou? Bude ponechán libovolný prostor pro manipulaci se studenty jedním či více učiteli, prostor pro nátlak připomínající zmínky i filmové útržky z počátků Hitlerjugend?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36503