Mladý Pákistánec usiluje o soudu v Londýně o postavení leteckých úderů bezpilotními letadly mimo zákon

23. 10. 2012

čas čtení 2 minuty



U britského soudu bylo v úterý vzneseno obvinění, že Británie zřejmě poskytla Spojeným státům informace, které byly použity při amerických leteckých úderech bezpilotními letadly v Pákistánu. Syn Pákistánce, usmrceného při amerických úderech bezpilotními letadly, se obrátil na Nejvyšší soud v Londýně, aby zjistil, zda britská vláda poskytuje CIA informace užívané při těchto úderech.

Spojené státy provádějí údery bezpilotními letadly v severozápadním Pákistánu už od roku 2004. Podle lidskoprávních organizací zahynuly při těchto leteckých úderech stovky civilistů. Americká armáda to zpochybňuje a argumentuje, že bezpilotní letadla dokáží operovat naprosto přesně a že jsou životně důležité pro boj proti terorismu v této pohraniční oblasti mezi Pákistánem a Afghánistánem.

Nyní poprvé se dostává do popředí pozornosti rozsah britského podílu na těchto akcích. Sedmadvacetiletý Noor Khan zpochybňuje u britského Nejvyššího soudu legálnost těchto leteckých úderů. Požaduje, aby britský ministr zahraničí William Hague vysvětlil, zda se Británie podílí na poskytování informací americké CIA pro tyto útoky bezpilotními letadly. Britská vláda tyto informace odmítla poskytnout, avšak u soudu byly předneseny informace z tisku, podle nichž vyplývá, že tomu tak skutečně je.

Noor Khan zdůraznil, že žije v trvalém strachu, že Američané v jeho oblasti provedou další letecký úder. V březnu tam americká bezpilotní letadla usmrtila více než 40 lidí, kteří se sešli k diskusi o sporu týkajícím se hornictví.

Právník zastupující Noor Khana varoval, že každý činitel britské vlády či státní správy, který poskytuje k těmto leteckým úderům CIA, páchá vážný trestný čin.

"Účast britského rozvědčíka na amerických leteckých úderech bezpilotními letadly, předávání informací CIA, se rovná trestnému činu vyzývání k vraždě anebo podílení se na ní," uvedl britský právník.

Za prezidenta Obamy počet leteckých úderů americkými bezpilotními letadly prudce vzrostl a nynější londýnský soudní proces je jedním z několika takových, jejichž cílem je postavit letecké údery bezpilotními letadly mimo zákon.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6262

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2012