Proč by měla Madeleine Albrightová pykat jen za zločiny spáchané na Balkáně?

25. 10. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je zvláštní, jak se vůči bývalé ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové kupí hněv hlavně ve spojitosti s Balkánem ZDE. (Protože jde o prosrbské aktivisty, kteří zkreslují průběh jugoslávské války jednostranně ve svůj prospěch a bagatelizují prokázanou vinu srbské armády, pozn. red.) Vždyť kupříkladu její angažmá v sankcích uvalených na Irák připravilo o život minimálně trojnásobek lidských bytostí ve srovnání s počtem obětí bosenské války s kosovskou krizí dohromady!

Nepřijde mi zrovna spravedlivé v souvislosti s Albrightovou hovořit výlučně o její negativní roli v průběhu bosenské války nebo krize v Kosovu a poté. Ačkoliv její nynější podnikatelské aktivity v rozparcelovaném Kosovu by v obecnou známost vejít měly, to skutečně nepopírám ZDE. Ale na druhou stranu mi vadí také jednostranné články, jež Albrightovou viní z téměř všeho nekalého, co se na Balkáně v 90. letech událo, a to přesně v lajně s perverzní logikou masivní prosrbské propagandy ZDE.

Nicméně by vedle statisíců předčasně zemřelých iráckých dětí do pěti let věku, za jejichž smrt nese Albrightová neopomenutelný díl viny, neměly chybět ostatní oběti zahraniční politiky USA, a to od ledna 1997 až do ledna 2001, kdy "Madla" stála v jejím čele. Jistě si zaslouží naši pozornost v obdobné míře, stejně jako oběti NATO na Balkáně. Uvedu dva otřesné příklady, které se odehrály ve stejné době, kdy zuřil konflikt v Kosovu, ač alespoň v prvním případě šlo o mnohem závažnější zločiny.

Opomíjení Kurdové

V druhé polovině 90.let vrcholila protipovstalecká kampaň turecké armády namířená proti kurdské guerille PKK operující převážně na jihu a východě Turecka. Tato kampaň zahrnovala bombardování, rabování, masakry civilistů, znásilňování, plenění -- to vše s vojenským tréninkem a diplomatickým krytím Clintonovy administrativy, která Ankaře posílala zbraně v hodnotě 800 milionů dolarů ročně (bitevní helikoptéry a letouny, obrněné transportéry, střelné zbraně...) ZDE. Turecká armáda byla v té době až z 90% závislá na amerických zbraních a dalším vojenském materiálu, jak uváděly dobové tiskové zprávy. Tři miliony Kurdů byly násilně vysídleny z domovů, až 4000 vesnic a osad bylo bombardováno, evakuováno a zničeno ZDE (sedminásobný počet vesnic, jež zničily srbské polovojenské oddíly a bombardování NATO v Kosovu -- pozn. aut.) Oficiální zdroje uvádějí 30 000 usmrcených Kurdů ZDE v rámci státně teroristické kampaně vedené tureckou vládou v letech 1984 až 1999. Jiné prameny uvádějí 50 000 zabitých ZDE. Avšak většina zvěrstev, zmasakrovaných a vysídlených padá na vrub militaristickému entuziasmu Clintonovy vlády s Madeleine Albrightovou v popředí. Kde byli zastánci práv Kurdů, v konkrétním případě tureckých Kurdů, s odpudivými fotografiemi a plakáty, když Albrightová podepisovala v Luxoru svou novou knihu ?

Tragédie Východního Timoru

Spojené státy a Velká Británie v roce 1999 až do hořkého konce podporovaly indonéská zvěrstva ve Východním Timoru, který již od roku 1975 přišel téměř o třetinu své populace v důsledku indonéské invaze, již Bílý dům posvětil a zásoboval zbraněmi. Ještě před masivním zářijovým útokem indonéských okupačních sil v roce 1999, který vypudil 85 % Východotimořanů z domovů, byly během osmi měsíců povražděny tisíce osob. ZDE. Přestože se Madeleine Albrightová před tiskem a kamerami bila za práva Východotimořanů, indonéští katani během září toho roku zničili 70% země -- předtím než Clintonova vláda indonéským generálům oznámila, že je "game over. ZDE."Ani kvůli Východotimořanům si Madeleine Albrightová nevysloužila ani nadávku, ačkoliv i v tomto případě šlo o skutečně barbarské zločiny. Avšak zde není výčet hrůz, jež má tato "dáma" jako bývalá šéfka americké diplomacie na svědomí, u konce.

0
Vytisknout
12269

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012