Zavádějící kritika webu za.komunistu.cz

26. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Spoustu toho co uvádíte (podstatné chybějící bydlení a služby s bydlením) je relevantní a máte pravdu, píše Luděk Šnirch.

Spousta Vámi uvedeného je taky zavádějící.

Pokud měřím životní úroveň tehdy a teď, musím pracovat s ukazatelem, kolik si toho v dnešních cenách za dnešní plat koupím nyní a tehdy, proto násobek zjednodušené pro medián mzdu 7:1 je korektní, jaká je inflace by měla význam pro srovnání cen zboží, ale ne o životní úrovni - a o to při srovnání ekonomiky režimu 1989 a dnes jde.

Technický pokrok u počítačů žádáte zohlednit, ale u zdravotnictví (stejný pokrok, viz i zásadní prodloužení věku) ne - je jasné, že zadarmo to nejde, brát jen 7 násobek služeb prodlužujících život ? - tehdy tyto přístroje komunisté buď neměli anebo poskytovali jen vybrané vrstvě. Nemluvě, že zavádíte - i v roce 1989 nebylo gratis, pamatujete, že se za předpis v lékárně platilo a to nemluvím o úplatkách, aby byl člověk vůbec léčen - ale to je jiná kapitola?

Daně, sociální a zdravotní pojištění z hrubé mzdy - píšete, že tehdy bylo nižší - zavádíte.

Jednak bylo mnoho typu sazeb - největší platili lidé bezdětní. Dnes občan mající 2 děti do příjmu 20 000 neplatí žádnou daň z příjmu, při nižším navíc dostává daňový bonus. 11 % zdravotní a sociální odvod to nepřeklopí, pro rodiny s dětmi do příjmu 20 000 jsou daně včetně poplatku nižší absolutně a to nemusím použít ani korekci 1:7.

Lístek do kina za 3 či 4 koruny - to zavádíte silně (ano existovalo Ponrepo či Filmový klub, kdy pro členy byly tyto ceny), ale jinak běžně 10 Kč (viz filmové statistiky pokud si nepamatujete) - opět pochopitelně srovnávat vybavení kina tehdy a dnes je nebe a dudy, je tedy logické, že ten poměr taky neodpovídá poměru 1:7.

Závěr je jasný, že je vyšší životní úroveň, to soudný člověk ví a nepotřebuje k tomu web.

Těm, kteří tvrdí, že tehdy bylo levněji, žádná data nepomůžou - demagog se nedá přesvědčit a vytrhávat jednu položku z kontextu nemá smysl.

Srovnávat ceny některého základního zboží jakžtakž jde i přes technologické zlepšení (mléko, pivo, pračka, lednička, televizor, ošacení, auto), některé nejde (počítače), u služeb zase něco jde (MHD, kadeřník, voda, elektřina, teplo, nájem), něco nejde (zdravotnictví - to jsou z hlediska služby 2 různé nepoměřitelné služby - myslím pobyt v nemocnici a přístroje, které zachraňují lidi).

Spotřební koše narovnaly komunisty deformovanou cenovou strukturu - logicky se bylo nutné přizpůsobit při volném obchodování světovým poměrům (levnější potraviny, elektro, dražší bydlení), již nejsou nivelizovány mzdy.

Ale to jsme chtěli.

Myslím, že web, pokud by vše toto na úvod uvedl, je užitečný, hodně zjednodušený, ne pro vážné ekono mické diskuse, ale přínosný. Věřím, že jej autor dopracuje. Ale já jej chválím, neodsuzuji a spíše se mu budu snažit pomoci než jej odsoudit a to je ještě na základě polopravd.

0
Vytisknout
8211

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012