Mali - nový Afghánistán?

24. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Po řadu let nebudila vnitrozemská republika Mali ve světě větší zájem. Její ekonomika rostla a relativní sociální stabilita představovala příklad pro některé ze sousedních zemí.

V posledních několika měsících se však všechno změnilo. Po občanské válce v sousední Libyi se mezi tuarežskými povstalci na severu země uchytila al-Kajda a bezpečnostní představitelé hovoří o "novém Afghánistánu". Obávají se, že nejde pouze o jakési útočiště, ale také o prostor, kde probíhá výcvik nové generace islamistických militantů.

Slabá vláda po březnovém svržení prezidenta Amadou Toumani Toureho ztratila kontrolu nad většinou země a vzniklé mocenské vakuum umožnilo tuarežským povstalcům obsadit dvě třetiny území. Povstání údajně začali ovlivňovat islamističtí extrémisté napojení na al-Kajdu a zavedli v pouštní oblasti o velikosti Francie tvrdé islámské právo.

Al-Kajda v islámském Maghrebu těží z pozůstatků libyjského starého režimu, díky nimž do země proudily zbraně i skupiny bojovníků.

Francie se z pozadí stále více zapojuje do konfliktu a patrně dojde k zahraniční vojenské intervenci podobné Somálsku. Tam zasahují africké jednotky a Západ poskytuje pomoc a zdroje.

Vysoce postavení francouzští a američtí vojenští a diplomatičtí představitelé v pondělí v Paříži zahájili dvoudenní jednání věnované zpravodajským a bezpečnostním otázkám v oblasti Sahelu. Kromě toho - podle serveru Intelligence Online - Francie přesunuje do Západní Afriky průzkumné bezpilotní letouny. Francie se kromě jiného obává, že pokud by se povstání z Mali šířilo, jako bývalá koloniální mocnost by se stala jedním z jeho terčů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9792

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012