Zavádějící web za.komunistu.cz

25. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Petr Staníček vytvořil amatérskou a zavádějící tabulku www.zakomunistu.cz , v níž srovnává vybrané ceny (především potravin) na základě tzv. středového platu r. 1989 a dnes. Upozornil na ni Rudolf Dobiáš, který dodává: "Na mladé a hloupé čtenáře ta tabulka bude mít velký vliv."

Tabulka je neprofesionální a manipulativní, protože v ní chybějí položky, které v dnešní době stojí daleko víc než za komunismu. V žádném případě není založena na reprezentativním ekonomickém košíku výdajů z tehdejší doby a dnes.

Tabulka vychází z tzv. středového platu platu, který byl údajně r. 1989 3000 Kč, dnes je údajně 21 000 Kč. Zcela ignoruje vývoj inflace v ČR v letech 1989-2012.

Potíž je, že tabulka uvádí jen některé vybrané ceny. Je známo, že pádem příkazní ekonomiky se radikálně restrukturalizoval sortiment cen. Některé věci zlevnily, jiné výrazně podražily. Potíž je, že především zlevnily potraviny, zatímco se výrazně zdražily činže a poplatky za služby. Tabulka toto vůbec nezohledňuje. Je amatérská a zavádějící.

Tabulka také nezohledňuje technický pokrok. Právě v důsledku technického pokroku některé výrobky výrazně zlevňují. V roce 1990 pracovala naše firma v Británii pro televizní stanici Channel Four. Stanice nám poskytla finance na koupi tehdy hypermoderního počítače pro vytváření digitální grafiky od firmy Apple Macintosh. Počítač stál 25 000 liber, podle tehdejšího kursu cca 1,25 milionu Kčs. Z dnešního hlediska byl směšný. Stokrát výkonný počítač Macintosh dnes koupíte za cca 30 000 Kč. A tak je to se skoro všemi technickými výrobky dnešní doby.

Dalším problémem je, že údaj o dnešním platovém mediánu ve výši 21 000 Kč je zavádějící (Platový medián, tj. střední plat, vzniká tak, že seřadíme všechny občany ČR a vybereme toho, který má plat úplně uprostřed.) Za dob komunismu byly platy daleko nivelizovanější, takže srovnávání hrubých platů z roku 1989 a 2011 naprosto pomíjí kupní sílu - či vlastně slabost - mnoha vrstev obyvatelstva. Staníček také zcela pomíjí povinnosti občanů platit si z hrubé mzdy nejrůznější sociální, důchodové a zdravotní pojištění. Tyto částky jsou percentuálně o hodně vyšší, než co platili občané za komunismu. V tabulce úplně chybějí poplatky za zdravotnické služby, které za komunismu vůbec neexistovaly. Atd.

V tabulce není výše činží, což je dnes naprosto podstatný rozdíl (náklady na ubytování tvoří dnes podstatnou část výdajů rodiny, na rozdíl od doby před rokem 1989) a seznam obsahuje minimum služeb, které jsou dneska o hodně dražší. Zkuste si zavolat zedníka, instalatéra či plynaře.

Autoři webu se v mailu Britským listům hájí, že "údaje o činžích nejsou k dispozici". V tom případě se srovnání nedá udělat a neměli vůbec tabulku vydávat, protože bez činží, největší finanční zátěže dnešních domácností, a bez dalších údajů (například odvody daňové a další) je hrubě zavádějící, až podvodná. Nemluvě o tom, že do srovnání je nutno započítat i další aspekty kvality života: V roce 1989 nebylo postiženo exekucemi 20 procent českého obyvatelstva, například...

Některé ceny v seznamu jsou také podhodnocené. Některá cenová srovnání zásadně chybějí. Například jízdenka pražskou veřejnou dopravou stála 1 Kč. Autoři tabulky podle zvýšení platů násobí ceny z r. 1989 sedmi. Znamenalo by to tedy, že jízda pražskou veřejnou dopravou by dnes měla stát 7 Kč. Přitom jízdenka stojí 24 či 32 Kč. Proč tohle v tabulce není?

Lístek do kina stojí v multiplexu nejméně 150 Kč. Za komunismu stál tři nebo čtyři koruny.

Boty za dnešních 1400 Kč budou k ničemu.

Celkem vzato, stránka pana Staníčka není to seriozní srovnání životní úrovně v roce 1989 a dnes. Jeho polopravdy však budou zřejmě - při nízké úrovni českého veřejného diskursu - považovány za fakta.

(Původní verze tohoto článku obsahovala některé nepřesnosti, nejasnosti a chybný výpočet. Článek byl opraven ve čtvrtek 25. 10. v 16 hodin)

0
Vytisknout
19251

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012