Dobří holubi se vracejí

28. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Přímo ze zlínského sněmu si Petr Nečas přijel pro kandidaturu do Ostravy. A mohl zářit blahem. "Delegáti mě poměrně jednoznačně podpořili, a toho si velmi vážím," netajil se spokojeností premiér Nečas. Dodal, že si je vědom, že ne vše se zdařilo tak, jak by si přál, a že vnímá, že je podporován s výhradami. "Nikdy jsem netvrdil, že jsem bezchybný a že vše, co jsem kdy udělal, bylo úžasné a skvělé. Beru to jako kritickou podporu."

Neměla by slova šéfa strany, která právě prošla volebním debaklem, znít přece jenom poněkud jinak? A čím to, že mu tato strana možná ani nevystaví účet? Že by snad raději podpořila kapitána bez kompasu, než aby opustila loď, zvlášť, když podpalubí ještě nějaké ty poklady skrývá?

Je vůbec možné, aby kabinet, který obměnil rekordní počet ministrů kvůli selháním, chybám a podezřením z korupčního a jinak podvodného jednání, a který dostal ve volbách jasnou zpětnou vazbu (jak neopomněl zdůraznit ani prezident Klaus), dělal jakoby nic? "Rebelové" se umírní, "zodpovědnost" zvítězí nad "osobními zájmy", a jedinou Nečasovou starostí bude, jak vše lépe lidem vysvětlit?

Na KohoVolit.eu se objevil seznam nejzadluženějších poslanců. Vévodí mu prezidentský kandidát Schwarzenberg, ocitli se na něm ale i bývalý ministr kultury, J. Besser či "revoltující" poslanec za ODS, T. Úlehla.

"Já si myslím, že k tomu (k pádu vlády) nedojde," dušuje se Úlehla. Kvůli vyjednávání vznikne v rámci poslaneckého klubu občanských demokratů zvláštní komise. "Právě protože se domlouváme a je to demokracie," objasnil občanům Úlehla a dodal: "Je mnoho aspektů, které vyhodnotíme." O tom není pochyb, pochyby vznikají hlavně ohledně otázky, zda tím nejzávažnějším aspektem nejsou dluhy politiků -- a není zde myšlen jejich dluh vůči občanům.

Nečasova vláda ovšem ostentativně dává najevo, jak ji názor občanů nezajímá. Po 21. dubnu se spustila výživná propaganda proti "zbohatlickým" odborářským bosům a proti "lůze", která chce (zřejmě podobně jako anonymní plukovníci) mluvit Nečasovi do toho, kdo ve vládě bude, a jak dlouho vláda ještě povládne. Brzy nato došlo k zatčení D. Ratha.

Nyní dostal Nečasův kabinet od voličů další zpětnou vazbu v podobě výsledků krajských a senátních voleb. Reakce je totožná. Útok na "lůzu", tentokrát pod praporem děsu z komunistů.

M. Němcová žaluje asistenta poslance J. Dolejše, J. Petelíka, aniž mu dala čas se hájit. Údajné výroky (skutečně velmi alarmující) na svém facebookovém profilu prý nenapsal. V dnešní době komunikačních technologií ale není zase takovým problémem se někomu do profilu vlámat. Jako bychom zapomněli na falešné esemesky od "morálního obrozence" Kalouska. Najednou je předem jisté, že komunista chce věšet pravičáky. Pokud by to na svůj profil napsal, nebyl by ani tak komunistou, jako užitečným -- jak to slušně napsat -- slabým duchem. Hlavní je, že veřejnost začne bít na poplach, že ji chce někdo věšet, a nevšimne si, kdo ji systematicky zařezává.

I. Langer se o návrat na výsluní snaží prozatím neúspěšně. Patrně si řekl, že jeho tvář již došla u lidí zapomnění, že v současnosti jsou na očích jiní -- a toho by se mělo využít. V čem je horší než pánové Blažek, Kuba či Chalupa?

To J. Čunek se již svého comebacku dočkal. Jeho aféra je zapomenuta, v hledáčku "lovců" korupčníků jsou jiní, tak proč by nezasedl ve stejném dresu s bojovníkem proti korupci, Michálkem, právě on? S Okamurou zase dozajista najdou společnou řeč o vystěhovávání a právech menšin. Lze jedině doufat, že E. Wagnerová se bude držet svého kursu ochrany sociálních práv. Sympatická řadě občanů může být např. její podpora nové islandské ústavě. Podobné návrhy se ostatně pomalu formují i v českém prostředí: http://www.hzpd.cz/navrh-obcanske-ustavy/

"Dohoda ještě není definitivní, ale podle všeho by se Čunek měl stát místopředsedou Senátu. Šéfem horní komory by měl zůstat Milan Štěch a dalšími místopředsedy Alena Gajdůšková, (všichni ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS)" prozradil Právu údajně důvěryhodný zdroj ze Senátu.

Pokračuje též trapná hra s názvem Nebezpečný Rath a slušní obvinění. Ve vazbě (na rozdíl od Ratha) nemusí přemítat o svých pochybeních např. Janoušek, Dalík či Šiška.

Státní zástupce v pátek propustil z vazby bývalého náměstka ústecké hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) Pavla Koudu i bývalého ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad Pavla Markvarta. Oba čelí podezření z machinací s evropskými dotacemi.

"Mohu to potvrdit, byli propuštěni na základě mého rozhodnutí, protože u obou už pominuly vazební důvody. Konaly se výslechy všech svědků, kteří by mohli být ovlivněni," řekl státní zástupce Vladimír Jan.

Lze se občanům divit, že se čím dál více odvracejí od zavedených stranických značek? ODS je pro mnohé již sprostou nadávkou, podobně jako TOP09. ČSSD má jedinou kliku, totiž že není momentálně ve vládě. KSČM se pak bude čepýřit, jak je "čistá" pouze tak dlouho, dokud nedostane příležitost se pořádně ušpinit.

Voliči jsou zklamáni ale i menšími stranami. Jak si jinak vysvětlit neúspěch L. Procházkové v senátních volbách, než že se lidé až příliš nechali odradit značkou VV? Dvakrát důvěryhodnou není pro mnohé ani etiketa KDU-ČSL. Hned si totiž vybaví Kalouska a Čunka. Zelení se zase řadě voličů zprotivili díky osobě M. Bursíka.

Kam tento odpor proti stranám povede?

Tváře v politice se mění, recyklují, mizí, aby se po čase z hlubin zapomnění objevily. Dočista oholené, svěží, usměvavé -- a bez vrásek. Lidé odcházejí, systém zůstává. A jen a jen díky tomu je možné, že se po čase ti, kteří odešli, na scéně opět objeví. Odpočatí a plni sil a optimismu, navzdory dlouhodobé společenské kocovině, která zdaleka není způsobena jenom metylovou kauzou. Dobří holubi se totiž vracejí.

0
Vytisknout
10661

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2012