O nepříliš hezké vizitce české akademické obce

2. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

V pondělí odpoledne proběhla v prostorách Akademie věd ČR přednáška Noama Chomskyho s názvem What Can We Understand? ZDE před patrně "vybraným publikem". Následovaly otázky z publika a diskuse na prezentovaná témata: filozofie, lingvistika, kognitivní věda, biologie apod. Pár věcí, jež bych nečekal, mne ale při sledování záznamu skutečně zarazilo.

Jak jsem potkal Noama Chomského

2. 6. 2014 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Těšil jsem se jeho na přednášku půl roku. Asi měsíc předem jsem si všiml, že Akademie věd oznámila termín 2. června, ve 14:00 na Národní třídě naproti Národnímu divadlu. Ani né týden před tím mi kamarádka z Filosofické fakultu poslala registrační formulář, který si pro velký zájem v Akademii narychlo vymysleli. Registraci prý potvrdí dva dny předem, což se nestalo. Psal jsem si s Chomským dříve, když jsem slátával článek o jeho poslední knížce. Teď už je ale pozdě se mu znova ozvat a poprosit ho, že bych stál alespoň někde vzadu přednáškového sálu. Zkusil jsem to, ale nic. Kamarádka to vzdala.

Kdo vládne - národní státy nebo globální korporace?

2. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Po celém světě sílí požadavky po národní autonomii. Obviňovány jsou menšiny, avšak hlavním viníkem je neoliberalismus, píše v deníku Guardian Gary Younge.

Když r. 2002 drtivou většinou zvítězil v Brazílii v prezidentských volbách Luiz Inácio Lula da Silva, byl zvolen na základě programu přerozdělování bohatství a boje proti chudobě. O rok předtím vypracovala jeho levicová Dělnická strana dokument s názvem "Jiná Brazílie je možná". v němž se argumentovalo: "Vzhledem k zahraničnímu dluhu bude nutné odmítnout dohodu s MMF, abychom osvobodili hospodářskou politiku od omezení růstu a na obranu hospodářských zájmů Brazílie."

NEJHLOUPĚJŠÍ VÝROK TÝDNE:

Proč chodí mladí lidé plavat? Aby přežili v konkurenčním prostředí...

2. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pavel Pafko: Dnes je [na plovárně v Podolí] plno mladých lidí. Mám velkou radost, když je vidím. Všichni ti podnikatelé a manažeři si totiž uvědomují, že v konkurenčním prostředí přežijí jen ti, kteří nejsou nemocní. Když jste podnikatel a vypadnete z práce, je ohrožen váš byznys.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: To už v ČR zpitoměli i doktoři? :(

Česká republika je obětí "zájmových" skupin

2. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Hana Marvanová: První věc, která se po mém příchodu na ministerstvo řešila a byl to i úkol vlády, bylo zabývat se problémem odměn advokátů v případě vymáhání pohledávek do 10 tisíc korun, a tedy i vysokých nákladů pro dlužníky. Jenže jsem se setkala s obrovským odporem advokátní a exekutorské komory na všech jednáních ve sněmovně včetně ústavně-právního výboru. Bylo to naprosto zjevné. A tyto komory oslovily paní ministryni a ta mě zkritizovala, že jsem jim nevyšla vstříc. Zjistila jsem, že vedení komor má obrovský vliv na legislativu ministerstva spravedlnosti.

Pracovníci ministerstva odmítli kooperovat na mém návrhu, aby razantněji snížili odměny. Na základě toho jsem navrhla odvolání dvou vedoucích úředníků. A to vzbudilo nelibost. Jenže právě proto se v minulosti nedařilo řešit byznys s dluhy a problémy s exekucemi. To není jenom záležitost politiků, ale také toho, že zájmové skupiny mají obrovský vliv na Ministerstvo spravedlnosti.

Zdroj: ZDE

Od paviánů ke korytu a zpět

2. 6. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

Opravdu pochází člověk z opice? A mohla by ta opice být třeba pavián?

dětská otázka

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská blbost. To první ale není tak jisté.

Albert Einstein

Tam, kde je koryto svaté, je umožněno k němu přistoupit jen vyvoleným.

Jacob van Blom

Nedávno se mi dostal do ruky zajímavý článek o mentalitě paviánů (Svět objevů 5/14). Robert Sapolsky, polský neurolog, primatolog a světově respektovaný odborník na stres v něm popisuje své dlouholeté zkušenosti s těmito mimořádně agresivními, krutými a mstivými machistickými opicemi. Musím se přiznat, že mě až zamrazilo z myšlenky, která mě při čtení o paviánech mimoděk napadla. Jak jsme jim, my lidé, ve své nelidskosti někdy podobní.

Jak se dělá monstrproces

30. 5. 2014 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 12 minut

Psáno pro Lidové noviny z podnětu šéfredaktora Ištvana Leko. Článek měl vyjít 30.5. nebo 31.5.2014. Ještě 29.5.2014 mi redakce potvrdila uveřejnění 2.6.2014. Dodávám, že jsem se vešel do limitu počtu znaků, který mi byl zadán. Před chvílí mi zatelefonoval Adam Junek, že článek nevyjde. Dávám jej volně k disposici. Autor.

V pondělí 2. června 2014 bude u Krajského soudu v Brně zahájeno hlavní líčení v trestní věci proti Vladimíru Čimperovi a spol., které je zatím naplánováno na osm dní. Kromě desítky obžalovaných má být slyšeno dvanáct svědků a prozkoumány desítky listinných důkazů. Předsedou senátu je Aleš Novotný, žalobu zastupuje Radim Mezlík, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Co čeští učitelé neznají: Skutečný sociální konflikt

2. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Učitelé v kanadské provincii Britská Kolumbie už rok bojují s místními úřady. Požadují, aby platy byly dorovnány na úroveň ostatních kanadských provincií. V lednu učitelé vyhráli u Nejvyššího soudu Britské Kolumbie proces, v němž šlo o ústavnost postupu vlády při zrušení některých ustanovení jejich pracovních smluv. Přesto spor pokračuje. Učitelé provinční vládu obviňují, že chce zničit státní školství, a vyhlásili stávku. Vláda jim za trest zakázala vstup do škol a omezila výplatu mezd...

Co by bylo kapánek kontraproduktivní...

2. 6. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Předvolební plakáty mohou být inspirativní, a to nejenom pro umělecky nadané k dokreslování tykadel.

Není to tak dávno, co se ČSSD plácla přes kapsu, aby k tváři nebohého Jana Kellera (který podle svých vlastních slov těmito plakáty nadšen nebyl) přibyl slogan: "Chceme hrát v Evropě první ligu!" Bylo již ponecháno na občanovi, jak si toto sdělení vysvětlí.

Je totiž poměrně důležité, kdo vlastně onu pomyslnou nejvyšší soutěž hraje, o jaké trofeje soutěží -- a co se děje se sestupujícími.

Porodila na podlaze v řetězech, nebo na čisté posteli ve vězeňské nemocnici?

1. 6. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 5 minut

Vypadá to, že odpověď na otázku v titulku závisí na tom, které sdělovací prostředky čtete. V českých novinách jsem se dočetl, že súdánská křesťanka Mariam Ishagová, která byla v Chartúmu odsouzena k trestu smrti za smilstvo a odpadlictví od víry (za konverzi ke křesťanství) porodila ve vězení minulý týden holčičku Mayu a měla přitom nohy spoutané v řetězech. Novinky se odvolávají na on-line vydání britského deníku The Telegraph, který cituje manžela odsouzené Daniela Wani. Wani je křesťan z Jižního Súdánu, který má povolení k trvalému pobytu v USA a pravidelně cestuje mezi USA a jihosúdánskou Jubou. Jeho tzv.zelená karta se však nevztahuje na jeho ženu Mariam, a tak Wani žádá pro oba o kanadský azyl. O ten se v této době jedná a já ho pochopitelně nechci podezírat, že by si hrůznými zprávami z Chartúmu chtěl zvýšit šanci na úspěšné vyřízení žádosti o azyl. Zpráva o rozsudku smrti je hrůzná sama o sobě.

Váňův sen - příběh Ukrajince

2. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vanya's Dream from Ema Čulík on Vimeo.



Váňa, Ukrajinec, jemuž ještě není třicet, si sbalil život do kapesníku a vydal se do velkého města, Petrohradu, ohniska kultury, tajemství a sdílených bytů. Jak se mu vede, poté, co se vydal za hvězdami směrem na sever? Najdeme skutečně na konci duhy magický svět? Režie Ema Čulík. Podrobnosti ZDE

Filmové "minute cakes" Emy Sibikin (Čulík) jsou ZDE

Fifa je pod tlakem, aby kvůli korupci odebrala Kataru fotbalové mistrovství r. 2022

1. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Z prozrazených emailů vyplývá, že člen organizace Fifa za Katar Mohamed bin Hammam vyplatil činitelům Fifa úplatky ve výši 5 milionů dolarů, aby je přesvědčil, aby umístili světové mistrovství ve fotbale v roce 2022 do Kataru. Britský týdeník Sunday Times získal miliony emailů a dalších dokumentů vztahujících se k údajným úplatkům, které Mohamed bin Hammam vyplatil činitelům organizace Fifa.

Katar je také terčem ostré kritiky za své pracovní zákonodárství a za kruté vykořisťování zahraničních stavebních dělníků, kteří budují stadion pro rok 2022. Vykořisťování zahraničních dělníků odhalila investigace deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Noam Chomsky přijal pozvání na olomouckou předpremiéru filmu Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný?

2. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Proslulý americký filozof a lingvista Noam Chomsky se zúčastní lingvistické konference Olinco (5. - 7. 6.) na Univerzitě Palackého v Olomouci. Při této výjimečné příležitosti se ve čtvrtek 5. 6. od 18 hodin ve filmovém klubu Pastiche filmz (Konvikt UP, Univerzitní 5) v Olomouci uskuteční předpremiéra dokumentu režiséra Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomským. Slavný filozof, který inspiroval oscarového scénáristu a režiséra Gondryho, přislíbil organizátorům účast na projekci. Oficiální premiéra nejnovějšího Gondryho filmu, který zachycuje unikátní setkání dvou výjimečných mozků - zvídavého režiséra Gondryho a hvězdného intelektuála Noama Chomského, je součástí programu 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště.

NSA sbírá miliony fotografií obličejů z internetu

1. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Americká špehovací agentura National Security Agency sbírá z internetových komunikací, které si kopíruje, miliony fotografií obličejů nevinných občanů. Ty analyzuje prostřednictvím softwaru na rozpoznávání obličeje. Vyplývá to z tajných dokumentů, které zveřejnil whistleblower Edward Snowden. Píše o tom americký deník New York Times. NSA používá rozpoznávací software za poslední čtyři roky stále intenzivněji k analýze obrovského množství fotografií, které jsou přikládány k soukromým emailům, k textovým zprávám, jsou zveřejňovány na sociálních sítích a objevují se při videokonferencích.

NSA shromažďuje "mnoho milionů fotografií denně" z nichž asi 55 000 snímků je takové kvality, že je dokáže analyzovat software rozeznávající obličeje. Je to, podle dokumentů zveřejněných Edwardem Snowdenem, "potenciálně obrovský zdroj informací".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Cameron: Británie odejde z EU, bude-li zvolen Juncker šéfem Evropské komise

1. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britský premiér David Cameron varoval, že bude-li zvolen šéfem Evropské komise Jean-Claude Juncker, kterého prosazuje Angela Merkelová, nebude moci zaručit, že Británie zůstane členem Evropské unie. Junckera si vybrala jako kandidáta Evropská lidová strana, která získala nejvíce křesel v Evropském parlamentu. Juncker ale apeloval na většinu šéfů členských zemí EU, aby se Británii nenechali vydírat. Dodal, že široká většina křesťanskodemokratických a socialistických předáků evropských stran ho podporuje.

Pro Camerona je Juncker příliš "federalistický" a varoval, že se mu nepodaří v případě Junckerova jmenování zabránit, aby se předčasně v Británii konalo referendum o odchodu z EU, v němž by zřejmě Angličané hlasovali pro odchod z EU. Evropská lidová strana která Junckera navrhuje, má v Evropském parlamentu jasnou většinu více než 20 křesel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak se pan Cejcha chystal do války

31. 5. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 11 minut

V hospodě U Tradáka bylo poloprázdno. Byl květen. Televize hrála potichu, ne jako včera o hokeji. Češi svůj zápas prohráli, přestože hráli chrabře a odvážně. Soupeři to zkrátka lépe šlo. Hokejisté už se s tím smířit dokázali, ne tak štamgasti od Tradáka, ti byli nesmiřitelní a pevně přesvědčení, že jim to ta reprezentační nevděčná chamraď udělala naschvál. Kdyby přeci ty primadóny hokeji rozuměly alespoň z půlky tak, jako zdejší hospodská esa, musely by bez mrknutí přivézt zlato... Teď tu seděli, jeden vedle druhého, rozladění a splihlí a po očku sledovali zpravodajství -- politické.

Britští politikové Súdánu: zrušte trest smrti vyhlášený nad Meriam

31. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Právník Meriam Ibrahihové sdělil Channel Four News, že tvrzení, že má být propuštěna, není pravdivé. Čelní britští politikové apelovali na súdánskou vládu, aby trest smrti, vyhlášený nad Meriam, zrušila. Právník paní Ibrahimové Al-Shareef Ali al-Shareef Mohammed sdělil Channel Four News, že je nyní zadržována v nemocničním křídle vězení, které je přeplněné a "není vhodným místem" pro matku po porodu.

Vysoký súdánský činitel sdělil BBC, že Ibrahimová bude za několik dní propuštěna, avšak její právník varoval, že to není pravda. Meriam Ibrahimová byla nucena porodit tento týden svou dceru s nohama v řetězech, dodal.

NSA tvrdí, že si Snowden na nelegální špehování svým nadřízeným nestěžoval, Snowden požaduje, ať zveřejní všechny emaily

31. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Po Snowdenově rozhovoru s televizí NBC zveřejnila americká špionážní agentura NSA jediný Snowdenův email, v němž se dotazoval, zda je špehování legální podle amerického práva, poté, co předtím tvrdila, že žádná historie Snowdenových interních stížností na porušování zákona agenturou NSA neexistuje. Nyní NSA tvrdí, že žádné další emaily Snowden svým šéfům v NSA neposílal.

Snowdenův právní zástupce Ben Wizner to zpochybňuje: "Snowden si oficiálně mnohokrát stěžoval prostřednictvím mnoha kanálů. NSA nyní zveřejnila jediný jeho email poté, co dosud tvrdila, že Snowden nikdy neposlal email žádný."

V rozhovoru s televizí NBC Snowden opakovaně požadoval, aby NSA zveřejnila veškeré emaily, které poslal svým nadřízeným.

V polovině dubna 2014 položil Edward Snowden Vladimíru Putinovi v jeho televizním rozhovoru s ruskými občany otázku "Zaznamenává, analyzuje či ukládá vaše země miliony komunikací občanů?" a posléze k tomu vydal článek argumentující, že Putin musí být pohnán k odpovědnosti za sledování občanů stejně jako Obama.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Otazníky ke kauze Snowden

31. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Odborník na nonverbální komunikaci Nick Morgan, který vloni patřil k příznivcům Edwarda Snowdena, po zhlédnutí interview pro NBC prohlašuje, že ten člověk hraje určitou naučenou roli, něco skrývá a už mu nevěří. Edward Snowden již téměř rok pobývá na neznámém místě v Rusku v soustavné péči ruských zpravodajských služeb.

Nick Morgan při svém výčtu rysů Snowdenova chování během televizního rozhovoru úvodem přiznává, že je těžké analyzovat neverbální komunikaci člověka, jehož člověk nezná osobně a který vystoupí v televizi, ale některé rysy jsou prý zajímavé. Zaprvé, Snowden seděl proti americkému novináři Brianu Williamsovi s roztaženýma nohama, což naznačuje, že Snowdenovo tělo novinářského partnera v rozhovoru "objímá". Nohy je obtížnější ovládat než další signály a odborníku na neverbální komunikaci přijde signál otevřených nohou "umělý", "naučený". Snowden se také Williamsovi při rozhovoru podřizuje, což signalizuje tím, že při novinářových otázkách dává hlavu na stranu a poklesává v křesle. Během rozhovoru hovořil prý Snowden zřejmě také hlubším hlasem, než mluví normálně, což má vyvolat dojem autoritativnosti. To odborníku na neverbální komunikaci přišlo také naučené.

Při odpovědích na otázky, jaké styky má Snowden s ruskou vládou, se Snowden nedívá americkému novináři do očí a zpomaluje svůj hlas. Podle Nicka Morgana to znamená, že když popírá jakýkoliv vztah ke Kremlu, lže. Při odpovědi na otázku, zda Snowdena Putinova tajná služba nevyslýchala ohledně toho, co ví, se Snowden skryl za spojenýma rukama, jako v modlitbě. To prý také může znamenat nervozitu.

Morgan však zdůrazňuje, že neverbální komunikace má mnoho významů, takže je ji nutno posuzovat v kontextu a ve skupině gest. Podle Morganova názoru naznačuje Snowdenova komunikace během rozhovoru s televizí NBC "chtěný výkon" člověka, který je "pod obrovským tlakem". "Tohle je velmi inteligentní kluk, který se snaží být něčím, čím není," usuzuje Morgan. "A jeho neverbální komunikace je nepřesvědčivá."

Sobectví stupidních majitelů sekaček

31. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Krásné slunečné dopoledne, modré nebe s obdivuhodnými obrazci mraků, kroužící káňata, všude les, čistý vzduch, člověk by chtěl přemýšlet, relaxovat, poslouchat Beethovena u otevřeného okna na zahradě... ale musí být zabarikádován v pokoji, protože soused seká trávu benzínovou sekačkou se zvukem mašiny, jedoucí naplno po dálnici, poznamenává Boris Cvek.

Proč je rozumné sekat kosou: ZDE ZDE

Americká filmová asociace zakázala plakát pro pokračování filmu Sin City

31. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Motion Picture Association of America, americká filmová asociace, zakázala tento plakát inzerující pokračování filmu Sin City, protože je na něm jeho hlavní herečka Eva Green zobrazována "příliš odhalená". Sin City je film, jehož první díl proslul velkou mírou násilí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA: Čína destabilizuje region Jihočínského moře

31. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Čína destabilizuje region Jihočínského moře tím, že vyvolává teritoriální konflikty s jinými státy, varoval americký ministr obrany Chuck Hagel. Hagel v sobotu zdůraznil na mezinárodní konferenci v Singapuru, že USA nezůstanou v této věci pasivní, jestliže se Čína pokusí omezit plavbu v této oblasti či bude ignorovat mezinárodní pravidla a normy.

Železniční dopravu nenahradí elektrobusy

31. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Otevřený dopis hejtmanovi Plzeňského kraje RSDr. Václavu Šlajsovi ve věci železniční dopravy

Vážený pane hejtmane,

dovoluji si reagovat na Váš článek "Železnici časem nahradí elektrobusy" zveřejněný v Plzeňském deníku1 dne 26. 5. 2014, kde prezentujete svůj pohled na regionální železniční dopravu v Plzeňském kraji. Jsem přesvědčen, že Váš názor je zcela mylný a poplatný dávno překonaným názorům na roli regionální železnice. Samozřejmě, že každý má právo na svůj názor, ale zároveň za svá rozhodnutí nese

Stručné srovnání: Počet brigádních bojových útvarů pozemních sil hlavních aktérů přítomných na evropském kontinentě s výhledem k roku 2020

31. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Pozemní vojsko je z hlediska kontroly území v Eurasii stále v poslední instanci rozhodujícím faktorem - ostatní druhy vojsk mají v tomto kontextu vůči němu pouze pomocný charakter. Ukazují to prakticky všechny války vedené "Leviathanem" USA v Eurasii v jiných než pouštních podmínkách již od dob korejské krize. Ani naprostá převaha USA v letectvu a námořnictvu nedokázala v Koreji, tím méně ve Vietnamu, Kosovu, Afghánistánu, ale nakonec dlouhodobě ani v Iráku kompenzovat nedostatek vojáků na zemi.

Síla pozemních vojsk je tedy v evropském geografickém regionu a mimo kontext nemyslitelné jaderné války primárním ukazatelem vojenské síly libovolného státu, přičemž i ve většině zemí, které nezrušily všeobecnou brannou povinnost, není dnes realistické očekávat zásah braneckých formací dříve, než za šest měsíců po hypotetickém vypuknutí bojů.

Co napsala o Obamově projevu ve West Pointu světová média

30. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Slate, Kaplan, F.: Obama Lays Siege to His Critics. At West Point, President Obama defends a foreign policy vision based on more than U.S. military might. (Obama oblehl své kritiky. Ve West Pointu hájil vizi zahraniční politiky založené na širším základě, než vojenské síle USA.) ZDE:

Co Obama ve West Pointu vlastně řekl

30. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Tak netuším, jestli jsem zhlédl stejný projev prezidenta Obamy ve West Pointu jako Karel Dolejší, z jehož textu mi vyplývá, že Spojené státy vojensky ve světě slábnou, a že to nejvíce odnese Evropa, na niž má možná políčeno ruský Ahriman číhající kdesi u jejích východních hranic ZDE.

Nevím nic o tom, že by ruské tanky rolovaly na Kyjev, je to spíš jinak. Kyjevská pučistická vláda se snaží "pacifikovat" neřád na východě Ukrajiny sama a mrtvoly se jen vrší. Mohu se samozřejmě mýlit, nejsem expert na Rusko a jeho reálie.

PROSBA O POMOC:

Nekamenování v Čechách

30. 5. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

V Pákistánu rodina ukamenovala pětadvacetiletou ženu za to, že si z lásky vzala svého manžela bez souhlasu svého otce. A v Čechách?

Devatenáctiletá Miná (jméno je změněno) je Afghánka s českým občanstvím. Před sedmnácti lety s ní její muslimští rodiče uprchli před Tálibánem z Kábulu. V Čechách dostali azyl a po čase i integrační byt v chudém venkovském městečku. Miná, nejstarší ze čtyř dětí, letos s vyznamenáním odmaturovala na českém církevním (!) gymnáziu, její bratr současně končí učiliště a dvě mladší děti, dvojčata, základní školu.

Debata s Noamem Chomskym

30. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pedagogická fakulta University Karlovy Vás zve na

DEBATU s prof. Noamem CHOMSKYM

která se uskuteční v úterý 3.června 2014 v Městské knihovně na Mariánském náměstí 1, Praha 1 Začátek ve 13:30 hod.

Moderuje Jaroslav Fiala (Ústav politologie FF UK)

Diskuse proběhne v angličtině

registrace není nutná

vstup volný

Guvernér Anglické banky: Kapitalismus je odsouzen k zániku, pokud zmizí etika

30. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

"Podobně jako každá revoluce požírá své děti, neregulovaný tržní kapitalismus může sežrat sociální kapitál, který je klíčově důležitý pro dlouhodobou dynamiku kapitalismu samotného."

Kapitalismus riskuje, že se zničí, pokud si bankéři neuvědomí, že mají povinnost vytvořit spravedlivější společnost, varoval guvernér Anglické banky Mark Carney. Uvedl, že je důležité, zda makléři dodržují etické normy a zdůraznil, že ti, kteří nedodržují vysoké profesionální standardy, musejí čelit ostrakismu.

Ve svém projevu na konferenci finančníků v londýnské City varoval Carney, že sílí pocit, že základní společenská smlouva, která je podstatou kapitalismu, se uprostřed rostoucí nerovnosti začíná rozkládat. "Prostě nemůžeme považovat za samozřejmý kapitalistický systém, který produkuje takové bohatství a tolik různých řešení. Prosperita vyžaduje nejen investice do ekonomického kapitálu, ale také investice do sociálního kapitálu."

Podnikatelský model nesmí být založen na existenčním zničení zákazníka

30. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tento týden se v Londýně konala konference, jíž se účastnili čelní světoví finančníci a podnikatelé, včetně např. ředitele Anglické banky Marka Carneyho či ředitelky MMF Christine Lagardové. Účelem konference bylo zdůraznit etické aspekty podnikání.

V souvislosti s konferencí interviewoval rozhlas BBC odcházejícího náměstka Anglické banky, který zdůraznil, že podnikatelský model například úvěrových společností NESMÍ být založen na zničení zákazníka a že finanční firmy poskytující např. krátkodobé úvěry nesmějí podle zákona poskytovat půjčky občanům, kteří nemají dostatečné příjmy na to, aby je uhradili. Půjčka je totiž samozřejmě vždycky dražší než půjčené peníze, takže je to luxus.

Obchodní transakce jakéhokoliv druhu musí být férová a musí být ku prospěchu obou stran.

Potíž je, že v mafiánském kapitalismu, který funguje v ČR, se tento princip vůbec nerespektuje a podnikatelské modely právníků, kteří pracují pro exekutory, exekutorů i mnoha věřitelských společností jsou přímo založeny na existenční likvidaci zákazníka. To je kriminální chování.

Palestinští novináři jsou stále častěji napadáni úřady i armádou

30. 5. 2014 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Modřiny, zlomeniny, zákazy činnosti, výhrůžky i vyhoštění, to všechno je jenom vrcholem útlaku, kterému stále častěji čelí palestinští žurnalisté. Organizace Novináři bez hranic sestavuje každý rok svůj žebříček zemí podle svobody a ochrany, jenž se dostávají tamním žurnalistům. Izrael je na 96. místě, Palestina na 138. a Egypt až na 159. příčce, na všech třech místech pracují novináři, kteří se stále častěji stávají cílem šikany úřadů a útoků armády

Zdroj: ZDE

O obscénním ponižování političek

30. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V kontroverzi, která nyní vznikla, kdy vyšlo najevo, že náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová se odmítá podrobit lobbistickému tlaku české právnické a exekutorské mafie, vyvstal jeden velmi znepokojující aspekt: totiž mužský šovinismus, který se snaží tento problém zastřít naznačováním, že jde "jen" o "spor dvou "žen" - čti "hysterek", "neplnoprávných členů společnosti". Formulace, které se v této krizi používají, jsou nesmírně znepokojující. Citujeme z článku v Novinkách:

Je Stalinovo Rusko inspirací pro manažery britských univerzit?

30. 5. 2014

čas čtení 7 minut

Z výzkumu Frederica Leea o dopadu zkoumání publikací příslušníků kateder ekonomie na britských univerzitách, , Research Assessment Exercise z roku 2008, vyplynulo, že nutnost, aby výzkumníci publikovali v neoklasických (prestižních, "diamantových") vědeckých časopisech, vedla k ostrému poklesu jmenování akademických pracovníků s neortodoxními názory a k ideologické homogenizaci postojů vědců. Vedlo to k zúžení oboru ekonomie a zabránilo to ekonomům, aby diagnostikovali problémy, které vznikly v bankovním sektoru v důsledku mnoha let jeho deregulace, a aby před nimi varovali.

Tato otázka může vyvolat ironický úsměv, avšak když jsem pracoval v archivech sovětských vzdělávacích institucí z konce dvacátých let dvacátého století, povšiml jsem si, že mnoho tehdejších dobových sovětských dokumentů jsou psány jazykem, jakého běžně používám, když píšu podání pro manažery ve své vlastní akademické instituci či pro grantové agentury, píše v britském týdeníku věnovaném univerzitnímu školství Times Higher Education profesor kulturologie a intelektuální historie na univerzitě v Sheffieldu Craig Brandist.

Hnutí ANO a právní marasmus v ČR

30. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Politik nežije ve vzduchoprázdnu a má-li nějaký bohulibý program, musí počítat s tím, že při jeho prosazování bude narážet na odpor těch, kteří mají benefity z toho, že realita právě bohulibá není. Politik má vazby a zájmy -- někdo k prostým lidem, někdo je naopak vrostlý do stávající společenské struktury mnoha kořeny svého rozsáhlého majetku, který mu umožnila získat.

Ekonomové "jsou šarlatáni"

30. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek začíná oficiální kampaň na podporu zářijového referenda na podporu skotské nezávislosti. Tento týden vyšly dvě analýzy jejího ekonomického dopadu. Londýnská vláda vydala zprávu, podle níž bude nezávislost znamenat, že každý Skot bude o 1400 liber ročně chudší. Edinburská vláda naproti tomu vydala zprávu, podle níž bude nezávislost znamenat, že každý Skot bude od 1000 liber ročně bohatší. Simon Jenkins k tomu poznamenává v deníku Guardian:

Kdyby byla ekonomie skutečnou vědou, její šéfové by se rozhodli stíhat autory obou těchto analýz za porušení profesní etiky. První analýza, kterou vydala skotská vláda, konstatuje, že nezávislost povede k zlatému věku vytváření společenského bohatství. Každý Skot dostane o 1000 liber ročně víc. Děti ve skotských sukních budou radostně tančit mezi skotskými jezery a horami a budou žehnat velkého vůdce, Alexe Salmonda, osvoboditele.

Druhá zpráva, z londýnského ministerstva financí, uvádí, že v důsledku nezávislosti přijde každý Skot o 1400 liber ročně. Jezdci z apokalypsy přijedou ze skotské vrchoviny a budou šířit hlad, mor, terorismus a jadernou válku. Jestli budete hlasovat pro nezávislost, varuje londýnské ministerstvo financí, starci budou hladovět v ulicích a dětičkám začnou vyrážet ošklivé boláky po celém těle.

Ze všech těchto triků vyplývá, že moderní ekonomové jsou žoldáci, maskéři politických předsudků. Než začnete naslouchat jakémukoliv ekonomovi, ptejte se, kdo ho platí, uzavírá Jenkins.

V článku dále argumentuje, že skotské referendum nic neovlivní, protože ať dopadne jakkoliv, Skotsko stejně půjde cestou nezávislosti, avšak i nadále bude muset mít silné vazby na Anglii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Po Obamově projevu tikají hodiny k evropskému budíčku

30. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

BBC včera přinesla plné znění Obamova projevu ve West Pointu s podrobnou kritickou analýzou severoamerického redaktora Marka Mardella. Analýza je užitečná, protože projev byl vrstevnatý a vždy je třeba vědět, zda řečník přednáší tu či onu větu jako vyjádření vlastního názoru a záměru, případně kdy jde o "úlitbu bohům" a snahu předejít kritice vlastní politiky ze strany "jestřábů".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2014

26. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 43 592 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v únoru 2014 částkou 2382,45 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2014 273 250,45 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36662