K iluzi svobodné volby rodičů

19. 5. 2013 / Radka Janebová

čas čtení 5 minut

V posledním týdnu se rozhořela bouřlivá debata k návrhu opatření Oranžového klubu ČSSD, který předkládá k diskuzi možnost uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Že se tento návrh setkává s odporem konzervativců, není nijak překvapivé, ale překvapivé se mohou zdát reakce lidí, kteří sami sebe vidí spíše na levicové straně politického spektra. Příkladem může být text Karla Dolejšího s výmluvným a ženy deklasujícím názvem "Povinně dělená menstruace, aneb I muži musí mít své dny".

Opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný nechce zveřejňovat důvody, proč je proti Putnově profesuře

19. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Skutečně mi byla panem prezidentem položena otázka jak se dívám na jmenování doc. Putny profesorem. Je to čistě můj osobní názor, na který si myslím mám právo, říci "nelíbí se mi to". Nebyl jsem dotázán na důvody. Myslím, že bych je nechtěl zveřejňovat, když jsem je neuvedl ani panu prezidentovi," řekl opat Pojezdný serveru Christnet.cz. - Dodal, že plně respektuje rozhodnutí Univerzity Karlovy.

Zdroj: ZDE

Zemřel Milan Valach

19. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Hnutí za Přímou Demokracii s politováním oznamuje, že v sobotu 18. května v odpoledních hodinách náhle zemřel, ve věku 57 let, mluvčí HzPD Milan Valach.

Milan Valach vyučoval na katedře občanské výchovy, PDF MU v Brně, kde přednášel filozofii a etiku. Ve své vědecké činnosti se zabýval dějinami a teorií totality, morálními rozpory moderní společnosti a environmentální etikou. Je autorem knih "Češi v neklidné době", "Marxova filozofie dějin", "Svět na předělu" a spoluautorem publikace "Přímá demokracie pro Českou republiku". Od založení Hnutí za Přímou Demokracii byl jejím mluvčím.

Předaný kolík Milana Valacha

19. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Jsou zprávy, které člověka zasáhnou. Odcházejí-li přátelé -- a má-li člověk pocit, že odešli příliš brzy, zasáhnou ho velmi bolestivě. Dne 18. 5. 2013 vydechl naposledy Milan Valach, PhD (narozen 1956). Vyučoval na Katedře občanské výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Kromě toho se však angažoval jako mluvčí Hnutí za Přímou Demokracii. Je autorem knihy "Svět na předělu. O politické a morální krizi kapitalismu" a spoluautorem díla "Totalitarismus ve 20. století: československé zkušenosti". Spolupracoval na Vizi rozvoje ČR do roku 2015.

Jižní Amerika varuje svět, že přestane kriminalizovat prodej drog

19. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády a vláda Spojených států studují "radikální" analýzu týkající se globální politiky vůči narkotikům. Ta argumentuje pro zrušení zákazu výrobu a prodeje narkotik a pro jejich zákonnou regulaci. Zprávu vydala Organizace amerických států a odráží rostoucí nespokojenost latinskoamerických vlád se současnou politikou týkající se nezákonných narkotik. Zpráva dokazuje, jak záporný vliv má totální zákaz drog na situaci v mnoha zemích světa, včetně vražd, násilí a sociálních problémů. Latinskoamerické země si už dlouho trpce stžují, že západní země, jejichž občané konzumují drogy, ignorují škody, které obchod s drogami páchá v jejich zemích. Jednou alternativou, o které zpráva uvažuje, je, že by celá řada zemí v Latinské Americe přestala pronásledovat drogové kartely prostřednictvím policie a armády, protože lidské oběti ve "válce proti drogám" jsou příliš vysoké.

Zpráva je mezníkem v tom smyslu, že nyní poprvé významná multilaterální instituce navrhuje vážné alternativy totálního zákazu drog, včetně regulace legálního obchodu s drogami a reformy konvencí OSN o narkotikách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Politik, který svrhl Thatcherovou, varuje, že se konzervativci zbláznili

19. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Bývalý konzervativní britský ministr financí lord Geoffrey Howe zveřejnil ostrý útok na šéfa Konzervativní strany Davida Camerona. Varuje, že euroskepticismus "je infekcí duše Konzervativní strany".

Lord Howe byl ministrem financí za Margaret Thatcherové a vyvolal r. 1990 její pád. Nyní zaútočil na předsedu strany Davida Camerona. Obvinil ho, že se bojí svých řadových poslanců a ohrožuje tak budoucnost Británie v Evropské unii.

Howe poukazuje na to, že Cameron otevřel Pandořinu skřínku tím, že se staví proti nynějším podmínkám členství Británie v EU, které chce nechat "znovu vyjednat" a že nyní ztrácí kontrolu nad svou stranou. Premiér tak proměnil interní problém Konzervativní strany v problém celé země.

Zemanova dcera tvrdí, že otec při otvírání korunovačních klenotů "nebyl opilý"

19. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Praha - "Když jsem zapnula televizi a uviděla jsem tam tátu, tak jsem se zděsila. Chtěla jsem mu dát pár facek," vyjádřila se Kateřina Zemanová k prezidentově viróze. Jenže i ona vyvrátila, že by táta pil alkohol. "Když jsem zapnula televizi a uviděla jsem tam tátu, tak jsem se zděsila. Jak přišel domů, tak jsem mu chtěla dát pár facek," smála se a prezidenta omlouvala.

"Ale on se opravdu doma zřítil na zem a měl neuvěřitelné horečky. Je to strašná škoda, ráno měl závratě, měl neuvěřitelnou chřipku. Když jsem to video ale zpětně viděla sestříhané, tak mi to připadalo opravdu vtipné a tátovi také."

Zdroj: ZDE

Protestní shromáždění proti "neudělení profesury Martinu Putnovi"

19. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

organizuje Ondřej Liška ze Strany zelených na pondělí na Hradčanské náměstí od 16 hodin:

Považujeme za nepřijatelné, aby prezident odmítl udělit akademickou hodnost Martinu Putnovi kvůli jeho občanským postojům, jak tomu nasvědčují všechny dosud známé informace.

Podrobnosti ZDE

Zápisky z dubnového Žofínského fóra

19. 5. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 12 minut

Jako novinářka jsem se zúčastnila dubnového Žofínského fóra nazvaného "Církevní narovnání v praxi".

Ze svých poznámek přepisuji pro čtenáře Britských listů informace tak, jak byly chronologicky ve Velkém sále paláce na Žofíně publiku sdělovány.

Po oficiálním zahájení vystoupila pracovnice ministerstva financí Marie Bílková - ředitelka odboru financování kapitol státního rozpočtu. V jejím projevu zaujala informace o tom, že Baptisté, kteří odmítli podepsat smlouvy o finančních náhradách, mohou svůj postoj změnit do konce září. Paní Bílková se zmínila také o dluhopisech, které sice v přijatém zákonu (o narovnání státu s církvemi) obsaženy nejsou, ale přesto je ministerstvo financí připraveno vydávat je církvím, které projeví zájem. Tím se smluvně určená lhůta na finanční odškodnění (30 let) může podstatně zkrátit. Na dotaz moderátora, zda na to stát v rozpočtu bude mít, paní ředitelka odpověděla, že bude muset.

Je hlavní město před krachem?

19. 5. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Na internetu jsme našel tento článek, který mne donutil hledat dále, jak na tom opravdu Praha je. Na tomto odkazu jsme našel cosi jako rozpočet a přímo na rok 2013 návrh rozpočtu 2013. Z něj mi vyplývá, že Praha již několik let po sobě má deficitní rozpočet a to v řádech miliard. Příjmy cca 35 miliard a výdaje 44 miliard dávají rozdíl ve výši 8,5 miliardy korun.

To jsou tedy finanční prostředky, které si Praha musí někde půjčit nebo které bude dlužit dodavatelům.

V rozklikávacím grafu je 8,5 miliard zamaskováno pod kolonkou financování. Ve skutečné rozvaze a výsledovce by to muselo být označeno jako závazek a tedy dluh.

Pokud bych takto fungoval se svojí firmou,tak bych již dávno musel sám na sebe podat návrh na vyhlášení insolvence.

Proč se o tomto problému nemluví nahlas? A hlavně, proč se neřeší? ptá se Petr Novák.

K tomu: Rozpočet Prahy 8 ZDE

Souhlasím s Milošem Zemanem: Nenechme se manipulovat

19. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Navzdory tomu, co ve svých vyjádřeních ke kauze Putna tvrdí Hrad, i tomu, co na dané téma říká bývalý prezident, spor se vůbec netýká ústavních pravomocí prezidenta - protože o jmenování vysokoškolských profesorů v ústavě není ani slovo. Tyto záležitosti upravuje vysokoškolský zákon, který mezi ústavní dokumenty rozhodně nepatří. Hned na začátku je tedy třeba říci, že se tu ústavou opět zcela účelově šermuje ve vzduchu jako klackem, který je každému omlácen o hlavu, jakmile vyjádří nelibost nad tím, že si prezident už pár měsíců po nástupu do funkce soustavně přisvojuje pravomoci, které mu podle práva v žádném smyslu nenáleží. Ukazuje se, že je v praxi vlastně úplně jedno, co ústava skutečně říká nebo neříká; Hrad s ní prostě univerzálně operuje jako s heslem zajišťujícím rádobyposvěcení mocenského nároku a co do jejího obsahu ji vůbec nebere na vědomí. A prochází mu to.

Duka: Souhlasím s prezidentem

17. 5. 2013 / Kardinál Dominik Duka OP

čas čtení 3 minuty

Církev jako taková se v České republice zaměřuje na tři základní sektory činnosti. V prvé řadě se jedná o duchovní činnost, která je symbolizovaná především kostely, výtvarným uměním, architekturou a hudbou. Druhou oblast naší činnosti představuje otázka vzdělání a výchovy, takže v rámci římskokatolické církve provozujeme kolem stovky církevních škol, internátů a dalších výchovných institucí. Třetím oborem je tzv. diakonie, neboli katolická charita, která patří k největším neziskovým institucím v naší zemi. Všechnu zmíněnou činnost tvoříme (do jisté míry) ve spolupráci se státem, kraji ale i městy a to nejenom na úrovni financování.

Rozhořčená "prohlášení" jak při procesu s Miladou Horákovou. Ale co otázky?

18. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Vidím, že skoro každý vydává rozhořčená prohlášení ohledně rozhodnutí Miloše Zemana nejmenovat Martina Putnu profesorem. Co takhle spíš zjišťovat, o co vlastně jde?

Z médií jsme se dozvěděli, že Miloš Zeman informoval o důvodech, proč Putnu nechce jmenovat profesorem, ministra školství Fialu. Ten sdělil rektoru Karlovy univerzity Václavu Hamplovi, že Zeman nechce Putnu jmenovat profesorem.

Představte si, že jste rektorem Karlovy univerzity a ministr školství vám sdělí takovouto informaci. Je přece zcela nemožné, abyste se v té situaci ministra školství nezeptali, jaké má Zeman důvody pro toto rozhodnutí.

Václav Hampl však řekl médiím, že důvody, proč Zeman nechce jmenovat Putnu profesorem, nezná. Požádal o vysvětlení prezidentskou kancelář. Z toho lze usoudit, že mu to pan ministr školství záměrně neřekl. Proč ale?

Není to divné, že tyto důvody pan ministr školství rektoru Karlovy univerzity nesdělil?

Proč se novináři neptají na takovéto věci?

Dvojí metr?

19. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

R. 2002 odmítl prezident Havel jmenovat rektorem Univerzity Hradec Králové Petera Mikuleckého, třebaže jej navrhl příslušný akademický senát. V médiích se tehdy žádná bouře nestrhla.

Zdroj: ZDE

14. 8. 2011: Otevřený dopis Martina C. Putny Tomáši Halíkovi k Prague Pride

18. 5. 2013 / Martin C. Putna

čas čtení 4 minuty

Milý Tomáši, píšu tento dopis u vědomí našeho přátelství, trvajícího téměř čtvrtstoletí, i u vědomí naší shody v naprosté většině názorů na svět. V jedné věci však s Tebou nejenže nemohu souhlasit, ale ani o ní nemohu mlčet. Jde o Tvůj článek z Lidových novin ze 12. srpna 2011 "Paráda růžové hrdosti", v němž se stavíš proti Prague Pride a celému fenoménu průvodů gay hrdosti, mluvě o "ohňostroji nevkusu a obscenity", "juvenilní maškarádě" a "devastaci smyslu pro rozlišování hodnot". V tom článku totiž mluvíš (jistě nejen) o mně, když píšeš "Znám zejména v intelektuálních a uměleckých kruzích řadu gayů, kteří se nijak úzkostlivě neskrývají se svým citovým zaměřením, ale nikdy by nešli exhibovat na podobné manifestace."

Je špatné být homosexuálem -- katolíkem?

18. 5. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Názory Martina Putny mi nejsou nijak blízké. Jeho zalíbení v mysticismu, nekritická a naivní podpora Václava Havla a následně také Karla Schwarzenberga, stejně jako hyperkritické postoje vůči Miloši Zemanovi, poukazují na sníženou schopnost objektivity a skepticismu s výrazným emocionálním zaujetím a jistou "zamilovaností" do svých hrdinů. Neshledávám v jeho názorech žádnou originalitu a objevnost, některé pokusy o analýzu událostí jsou spíše polovičaté, vykonstruované a nepřesné. Jedná se ale o veřejně zastávané postoje, na které má Putna plné právo a které nemají nic společného s jeho nárokem na profesuru, prošel-li řádným schvalovacím procesem.

OTÁZKA PRO ČESKO:

Smí prezident rozhodovat o morálních kvalitách univerzitních profesorů?

18. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Společnost se opět nesmiřitelně rozdělila, tentokrát v kauze univerzitní profesury Martina Putny. Dostáváme celou řadu reakcí ve smyslu, že je Putna údajně neuctivý homosexuál a kolegové z jeho branže (Putna je původně rusista) poukazují na různé jeho údajné záporné charakterové rysy. No a co? Je však fakt, že "skandál" nastolil několik neřešených otázek zásadního charakteru. Bylo by jistě na pováženou, kdyby se z možnosti získat univerzitní profesuru vylučovali "bouřliváci" - lidé, kteří se svými postoji a svým myšlením filozoficky, sexuálně či nábožensky vymykají zavedenému konsensu. (Přitom Putna se myšlenkově nijak pražskému establishmentovému konsensu nevymyká, svým dílem i svými postoji je, zdá se, blízko "generaci Respektu" - všem těm taberym a šídlům, právě proto ho také hájí: jeho akademické dílo mi připadá hodně jednostrunné. Ale nikdo nemá právo hodnotit ideologicky výsledky akademické práce a Martin Putna udělal ve svém oboru hodně, proto ho také univerzita při nominaci na profesuru hájí.)

James Pontuso, Václav Havel a Martin Putna

18. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Martin Putna se vyjádřil, že se na jeho podporu ve věci profesury už mobilizují zahraniční akademici. Zmínil se v té věci americkém univerzitním učiteli Jamesi Pontusovi. V této souvislosti by čtenáře Britských listů mohlo zajímat, že James F. Pontuso je autorem knihy Václav Havel: Civic Responsibility in the Postmodern Age (Václav Havel: Občanská odpovědnost v postmoderním věku). Oxford & Lanham, Maryland: Rowman and Littlefield, 2004, 174 str. £53.00 ($70.00).

Kniha obsahuje takovéto perly:

Co křídel chybí nám k rozletu anděla

18. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 20 minut

Jsem mlád, tak krutě mlád a ponejprve zralý, že ve své mladosti podobám se již králi zašlého království. Věta z Ortenovy magické Sedmé elegie může být uvozovkou mého vyznání Českému rozhlasu. Ano, jsem příliš mlád, než abych zcela pochopil ten šílený úprk dějin k pokroku zítřka. I když se stále snažím. Od romantického experimentálního vysílání nově vzniklé společnosti Radiojournal z plátěného stanu ve Kbelích uplynulo 90 let. Někteří dnes stále ještě žijící, si vzpomínají i na ty začátky. Kniha Od mikrofonu k posluchačům, která je dějinami českého rozhlasu i Českého rozhlasu, je dnes k dispozici jako všem zdarma dostupná kniha elektronická. Rozhlas je dnes stále moderní, i když mnohdy značně konzervativní médium. Má na to věk. Stále ale je médiem veřejné služby. Z těch devadesáti let znám jako posluchač polovinu. Jako spolutvůrce třináct let.

Být viděn znamená být ovládán, aneb O autoritativním oku státu

18. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Pokud do školní třídy zničehonic vstoupí autoritativní učitel, žáci se pod vlivem jeho pohledu okamžitě chovají jinak: Ti, kdo se nacházejí přímo v zorném poli, všeho nechají a vrhají se zpět na židle. Ti, kdo si myslí, že jsou v dosahu periferního vidění, se snaží přikrčit a schovat, aby se vyhnuli připoutání pozornosti. A ti, kdo si domnívají, že pohledu unikli, usilují o útěk.

Už samotný fakt, že nevíte, zda nejste pozorováni, způsobuje změny chování. Na této prosté myšlence bylo založeno panoptikon Jeremyho Benthama z 18. století, které, jak ve studii Dohlížet a trestat píše Michel Foucault, se stalo vzorem všech významných moderních dozírajících institucí. Jste-li viděni, nebo myslíte-li si alespoň, že můžete být soustavně pod dozorem, chováte se zcela jinak, než kdyby tomu tak nebylo. Veškerá spontaneita jednání se vytrácí a na její místo nastupuje snaha o univerzální čitelnost, která má chránit před mocenskou zvůlí. Uniknout pohledu lze totiž pouze pokud jste pro moc úplně neviditelní, tj. stali jste se "temnou sociální hmotou"; a jestliže je vám i tato možnost upřena, zbývá už jedině šance na velice sofistikovanou nečitelnost.

Profesory by skutečně měly jmenovat vysoké školy

18. 5. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Počátkem 90. let jsem se účastnil jednání mezi českou firmou a jejím německým obchodním partnerem nedaleko Stuttgartu. Šlo o partnery v konsorciu, které mělo dodat pro zákazníka v Německu velký investiční celek. Diplomovaných inženýrů měly obě firmy dost, ale Češi si s sebou vzali docenta z vysoké školy, protože se měly řešit nějaké složitější věci a Němci nikoho takového narychlo sehnat nemohli.

Tehdy mne zaujala jedna věc -- úcta, jakou pan docent u jednání vzbuzoval. Jistě, byl v technickém oboru, o který šlo, špičkový odborník a také vědec a jeho přítomnost byla přínosem. Ale již samotný fakt, že jde o vědce, docenta z vysoké školy, působil v německém prostředí mocným dojmem. Byl pro pracovníky německé firmy autoritou, které naslouchali a prokazovali jí úctu. Firemní prostředí jsem tam znal, takže jsem si toho všiml. Ptal jsem se potom jednoho inženýra a ten mi řekl, že být v tomto oboru vědcem a přednášet na vysoké škole je známkou vysoké kvality člověka. Asi to byl uvnitř staré firmy s dlouhou tradicí ještě jakýsi závan z dávných dob, kdy Německo bylo vyhlášenou zemí vzdělanců a bylo obvyklé, že vědci a lidé z vysokých škol měli vysokou prestiž.

Anglický a skotský nacionalista na sebe zaútočili

18. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Dvě nejvlivnější osobnosti, které v současnosti radikálně proměňují britskou politiku mimo Dolní sněmovnu, na sebe navzájem ostře zaútočili. Šéf euroskeptické, anglické nacionalistické strany UKIP Nigel Farage po svém neúspěšném výletu do skotského hlavního města Edinburku, odkud musel utéci před demonstranty v policejním antonu, označil skotské demonstranty za "primitivy, fašistický póvl". Na to reagoval předseda Skotské nacionalistické strany a skotský premiér Alex Salmond tím, že Faragea obvinil, že prosazuje "odpornou" politiku.

Farage se po útěku z Edinburku vyjádřil, že incident odhalil "hodně ošklivou" tvář skotského nacionalismu, která "je velmi blízká fašismu". Když se ho zeptal moderátor rozhlasové stanice BBC Radio Scotland, kolik že má UKIP ve Skotsku poslanců (žádného) a konstatoval, že Farage skotské politice vůbec nerozumí, Farage moderátora obvinil z nepřátelství a uprostřed živě vysílaného rozhovoru mu položil telefon - v důsledku toho tento hysterický výlev pak přinesla všechna britská média.

Pochod příznivců sexuálních menšin v Gruzii skončil velkou potyčkou

18. 5. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 1 minuta

Kněz se stoličkou v ruce připravenou k útoku. Tak vypadá fotka ze včerejší demonstrace z centra Tbilisi, kterou zveřejnilo renomované ruské rádio Echo Moskva a britská BBC. V centru hlavního města Gruzie se sešlo několik tisíc odpůrců sexuálních menšin.

Jak jsem uvedl ve svém minulém článku, 17. května v Tbilisi vyšla malá skupina mladých Gruzínců, aby demonstrovali proti homofobii. Ty napadlo několik tisíc Gruzínců - většina představitelů pravoslavné církve Gruzie. Policie, která nezvládla nápor demonstrantů, musela tuto malou skupinku napadenou rozzuřeným davem, urychleně evakuovat do autobusu. Ovšem tímto den nekončí, večer na jiné ulici Tbilisi byli davem přepadeni dva mladíci, kteří mají dlouhé vlasy Před jistou smrtí policie zachránila mladého muže, kterého dav považoval za homosexuála.

Úřady České republiky by měly zvážit zákaz vydávání víz tzv. duchovním otcům Gruzie, kteří zavinili tuto potyčku. Včetně hlavy gruzínské pravoslavné církvě Ilii II., který rád jezdí do lázní Karlovy Vary.

Utrpěl jsem mozkovou příhodu a mám proto dluhy. Poradíte, jak to řešit?

17. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Je mně 70 let a ještě v loni jsem pracoval. Pak mě postihla mozková příhoda a tím jsem přišel o možnost přivýdělku a dostal jsem se do hmotné nouze. Zůstaly mně jen nesplacené dluhy bez možnosti nějak vzniklou situaci řešit. Zkoušel jsem vše možné - bankovní i nebankovní sektor, sloučení půjček i neziskové organizace. Jestli znáte nějakou možnost jak nastalou situaci řešit, poraďte. Půjčky, které nabízejí banky, jsou pouhý podvod píše Jan Posolda.

PŘEČETLI JSME:

Strahovský opat poděkoval Zemanovi za postoj k Putnově profesuře

17. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

17. května 2013 16:20

PRAHA - Opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný poděkoval prezidentu Miloši Zemanovi za postoj ke jmenování Martina C. Putny profesorem. Sdělila to Zemanova mluvčí Hana Burianová. Pojezdný se s prezidentem sešel v pátek, tedy v den, kdy vyšlo najevo, že Zeman odmítl jmenovat literárního vědce Putnu profesorem. Podle Putny má opat právo na svůj názor.

Zeman Pojezdného přijal, aby s ním diskutoval o spolupráci církve se státem. "V průběhu setkání mimo jiné opat Pojezdný vyjádřil poděkování prezidentu republiky za jeho postoj ve věci profesorské kandidatury Martina C. Putny," uvedla Burianová.

Zdroj: ZDE

V této souvislosti je asi záhodno poukázat na Zemanovo přesvědčení, vyjádřené v rozhovoru pro Britské listy, že budoucí univerzitní profesor by měl mít morální integritu. Že pražské novináře nenapadne pořádně zkoumat, co za celou věcí je? Zvláštní, že se neptají Josefa Pojezdného, co tím míní. Nebo že by šlo o bezpodstatnou propagandu prezidentské kanceláře? Proč to novináři hned neprověří? Přesto stále samozřejmě není vyloučeno, že celou záležitost z mediálního hlediska zvládla prezidentská kancelář amatérsky a nekompetentně. Stále jde o možnost, že Miloš Zeman učinil rozhodnutí na základě faktu, který je možná srozumitelný a který ocení činitelé katolické církve, pro širokou veřejnost či pražská média však může být příliš specializovaný či technický,a proto se veřejnost i nadále přikloní k názoru, že odmítnout Putnu jmenovat profesorem je jeho odveta za Putnův článek "Zlý dědek z Vysočiny". - Uvidíme.

Strahovský klášter podléhá přímé autoritě římskokatolického papeže, není podřízen kardinálu Dukovi. (JČ)

Církev se nemá co vměšovat do dění, které ji nepřísluší

17. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

K poděkování opata Strahovského kláštera prezidentu Zemanovi, že odmítl jmenování p. Putny jako profesora UK. Podle mého názoru jde o vměšování církve do dění, které jí ani v nejmenším nepřísluší. A myslím si, že podobné aktivity, např. bohoslužba za ČT, přenášená v televizi, tak to je podle mého selského rozumu, nástup církve , ovlivňovat veškeré dění ve státě. Je to jen díky nehoráznému zákonu o restitucích ve jménu katolické církve, píše Helena Filipová.

Zostuďte pana Putnu, pane Zemane

17. 5. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Jsem přesvědčen, že ani panu Putnovi, ani nikomu jinému nebude vadit, když prezident zveřejní důvody, proč se rozhodl k tak extraordinárnímu kroku, jako je odmítnout udělení profesury, v němž prezident hraje de facto pouze roli náhodně zplnomocněného posvětitele, ceremoniáře nebo servisního pracovníka, jak je komu bližší.

Miloš Zeman: "Putnovu profesuru jsem neodmítl proto, že mě kritizoval"

17. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Miloš Zeman, uvedl, že důvodem, proč odmítá jmenovat Martina Putnu univerzitním profesorem, není to, že ho Putna před volbami kritizoval. "Já jsem se to, že podporoval pana Schwarzenberga, dozvěděl dnes ráno z teletextu a možná, že kdybych to byl věděl, tak bych při svém rozhodnutí naopak trochu zaváhal opačným směrem právě proto, aby nevzniklo toto podezření," řekl Zeman podle deníku IDnes. Důvody jsou podle Miloše Zemana jiné a sdělil je prý ministru školství. Zveřejňovat je nebude, aby Putnu veřejně "neponižoval", ale bude je publikovat, pokud se Putna obrátí na soud.

"Odborník" je ten, kdo hraje s námi?

17. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bohužel se mi zdá, že chování prezidenta Miloše Zemana v otázce jmenování pana Putny profesorem velice dobře vystihuje obecně jeho způsob myšlení. Český univerzitní a akademický svět trpí mnoha neduhy a opravdu se tu stává univerzitním profesorem kdekterý hlupák. Miloš Zeman na to mohl upozornit a odmítnout jmenovat třeba profesory, kteří ani nesplňují kritéria vysokých škol, na kterých působí.

Uvědomme si, že máme v České republice a na Slovensku desítky zoufale podřadných vysokých škol, které udělují profesury za nic, a tam by bylo vhodné ze strany prezidenta třeba zasáhnout a poukázat na šokující rozdílnost kritérií.

Kdyby byl Putna muž

17. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Kdyby byl Putna muž, tak jmenování profesorem od člověka, kterým tak pohrdá, s klidem odmítne. Jenže on, a nejen on, už se viděl býti jmenován uctívaným knížetem. Nevyšlo to. Kdyby to bylo vyšlo, určitě by nevadil monarchický přežitek schvalování profesorů panovníkem. Naopak..! Nechoď Putno s pány na led, mnohý příklad známe..., píše František Řezáč.

Z rozhovoru Martina Kunšteka s kandidátem na prezidenta Milošem Zemanem

Zeman pro Britské listy: ten, kterého bych já měl jmenovat, by musel být docentem. Za druhé by musel mít vysoký citační index. A osobní integrita je podmínkou

17. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Tak odpovídal kandidát ještě předtím, než byl zvolen. Martin Kunštek se pro Britské listy jako jediný novinář ptal Zemana detailně na výkon jeho pravomocí. V Zemanově odpovědi je nutné hledat dnešní důvody pro nejmenování Martina C. Putny. Protože ten důvod není v tom, že Putna podporoval Schwarzenberga..., píše Štěpán Kotrba.

Profesory má jmenovat škola, nikoliv prezident

17. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Plně souhlasím s názorem Petra Kamberského, vyjádřeným v souvislosti s údajným Zemanovým odmítnutím potvrdit profesuru Martina Putny, v deníku IHned, že

Jmenování profesorů panovníkem je anachronismus z dob Habsburků, z dob, kdy profesor "něco znamenal". Profesora má jmenovat škola -- nikoli prezident. Na takzvané "funkční místo", nikoli doživotně.

Kamberský také píše:

Mnozí docenti na Vysoké škole ekonomické žili roky ve strachu jakkoli komentovat politiku, ve strachu, že jim Klaus pak odmítne podepsat profesorský dekret. To se -- VK vzdejme hold -- nestalo, ale docentská paranoia ekonomů, politologů a sociologů se teď bezpochyby rozšíří po celé zemi.

Mohu svědčit na základě osobních kontaktů, že si akademici, kteří měli být jmenováni profesorem, dávali před jmenováním skutečně velký pozor na pusu, protože se upřímně obávali, že by jejich jmenování Václav Klaus nemusel schválit. Omezuje to v ČR už tak relativně malou akademickou svobodu.

Profesory nemá jmenovat prezident.

Co nám v kampani propagující druhý pilíř neříkají a na co bychom se měli zeptat

17. 5. 2013 / Tomáš Fiala

čas čtení 8 minut

Dosavadní malý zájem o druhý pilíř je zřejmě důvodem, proč vláda zahajuje kampaň k důchodové reformě. Informace jsou dostupné na webu s lákavě znějící adresou http://www.klidnabudoucnost.cz.

Nejedná se však o informace, spíše o reklamu. A ta, jako každá reklama uvádí především výhody a o nevýhodách spíše mlčí.

S Komárkem, žel bez Komárka

17. 5. 2013 / Jindřich Beránek

čas čtení 22 minut

Ta zpráva mi 16. května vyrazila dech: zemřel profesor Komárek. Když jsem sledoval jeho poslední vystoupení na ostravském sjezdu, vypadal už, jako by už měl čekat na Chárona, aby jej převezl k řece Léthé. Jeho moudrá slova však svědčila, že pod jazykem nemůže mít obolus, neboť v zesláblém sice těle je ještě duch plný vize.

26275

Muž, který využil šance tvořit revoluce 20. století

17. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Prof. Ing. Valtr Komárek, DrSc., (10. srpna 1930 Hodonín -- 16. května 2013 Praha)

"Do poslední chvíle se staral o jiné lidi," uvedl jeho syn, Martin Komárek pro svou redakci. Smrt Valtra Komárka překvapila všechny, kteří ho znali. Vitalita, s jakou působil až do svých posledních dnů, nepřekvapovala. Věděli jsme, že přesvědčit profesora Komárka k tomu, aby venčil v parku jezevčíka jako zasloužilý důchodce, nelze. Zúčastnil se sjezdu ČSSD v Ostravě, hovořil i na sjezdu SPOZ v Praze. Patřil mezi těch několik málo moudrých ekonomů, pro které teorie nejsou modlou, ale návodem pro humanistický ideál. Návodem, jak v praxi zlepšit život lidí, jak porobeným přinést svobodu a možnost rozhodovat samostatně o svém osudu. Člověk byl pro něj vždy na prvním místě. Žít znamená nechat žít. A život učinit plným. Zdá se to jako banalita, ale pro profesora to byl úhelný kámen života.

Pravicový euroskeptik Nigel Farage vyhnán z Edinburku

17. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Nigel Farage, šéf nové britské pravicové euroskeptické strany UKIP (United Kingdom Independence Party), jehož strana zaznamenala v posledních týdnech v Anglii výraznou podporu (stoupla z 9 na 18 procent) a který tvrdil, že její podpora roste i ve Skotsku, byl ve čtvrtek nucen utéci ze skotského hlavního města Edinburku. Uspořádal tiskovou konferenci v hostinci v centru Edinburku, avšak stal se terčem protestů asi 50 mladých Skotů - studentů, protirasistických aktivistů a příslušníků radikální levice, podporující skotskou nezávislost. Demonstranti ho ve čtvrtek v Edinburku čtyřikrát donutili k ústupu. Nakonec ho zachránila policie, která ho odvezla policejním antonem.

Farage nejprve musel uprchnout z hostince Canon's Gait na Royal Mile poté, co začal mít majitel hostince strach. Demonstranti totiž narušili Faragovu neformální tiskovou konferenci v tomto hostinci skandováním "rasista", "svině" a "homofob". Farage se pokusil z hostince uprchnout a odejet z místa taxíkem, avšak jeden taxík ho odmítl kamkoliv odvézt - taxíkář odmítl najet do demonstrantů - a z druhého ho taxikář vyhodil.

OECD: Politika škrtů rozevírá propast mezi bohatými a chudými

17. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Nová zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) konstatuje, že globální ekonomická a finanční krize zhoršila problém sociální nerovnosti - a politika škrtů jej může ještě dále vyhrotit.

Rozevírání sociálních nůžek není samo výsledkem krize, začalo již před ní, nicméně krize je značně urychlila. Příjmová nerovnost se mezi lety 2008 a 2010 ve většině zemí zvýšila mnohem více než během předchozích 12 let.

Ve vysoké politice vysoké riziko prohry znamená, že jen drobné zakolísání nás může připravit o všechno

17. 5. 2013 / Valtr Komárek

čas čtení 8 minut

Dopis Valtra Komárka straníkům před volbou prezidenta ČR 16. 1. 2013

Vážený příteli/přítelkyně předsedo, obracím se na tebe s naléhavou a neodkladnou prosbou aktivního přispění k zvolení levicového kandidáta Miloše Zemana prezidentem ČR. S takovým to doporučením, jak víš, jsem se na naše kraje i okresy a všechny naše funkcionáře i členy obracel již před zhruba měsícem. Tehdy však vedoucí orgán strany veškerým úsilím prosazoval našeho stranického kandidáta a z grémia se ozvali jakési výhrůžky, že kdo jej nebude volit, měl by ze strany odejít (viz. například prohlášení přítele Zaorálka). Jasně se však ukázalo, že tato strategie byla chybná.

Standard & Poor's: Rusko čekají ekonomické problémy

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko nezlepší špatné investiční klima a neprovede dlouho odkládané reformy, čekají jeho ekonomiku těžké časy, varuje ratingová agentura Standard & Poor's. Ruská federace má za sebou více jak dekádu víceméně nepřetržitého ekonomického růstu založeného na průmyslu energetických surovin a stala se osmou největší ekonomikou světa. Nicméně po stabilizaci cen energetických surovin je podle expertů nepravděpodobné, že by růst pokračoval stejným tempem bez reformování ekonomiky.

Žen se nikdo neptá

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

K článku o Oranžovém klubu žen: Souhlasím plně s názorem tohoto klubu a skutečnost, že jsou, zejména muži, tak pobouřeni, svědčí o tom, že hřebíček byl uhozen na hlavičku, píše Olga Lepková.

Čekat, až se jakákoliv lidská skupina - třeba i otcové nebo muži ve vedoucích pozicích , vzdají svých výhod, je čekáním na Godota. je to stejné jako čekat, až se ti bohatí rozdělí s chudými, protože je jim jich líto, je to zcela a naprosto nesmysl.

"Nedokážeme veškeré muže přesvědčit, že by pro ně mohlo být přínosem chodit na rodičovskou dovolenou, proto jim to zkrátka všem nařídíme zákonem" - věta z článku.

Chtěla jsem se jen zeptat, jak ženy přesvědčujeme, že by pro ně mohlo být přínosem trčet na mateřské a nechat si ubíhat příležitosti ke kariéře mezi prsty? Prostě se jich nikdo neptá a to je tedy o moc horší než dovolenou rozdělit mezi oba rodiče zákonem.

Přesně pak Oranžový klub konstatoval, že by to vyrovnalo znevýhodnění žen při budování kariéry, které se tak hodí všem, kdo milují platové rozdíly mezi muži a ženami. Proto fandím tomuto názoru i kvótám ve vedení firem či politických funkcích. S prosíkem to zkrátka nepůjde.

Kdo se o nás lépe (ne)postará

17. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 3 minuty

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg prozradil občanům České republiky tajemství. Totiž, že se nemají hned bouřit, když je jejich historické a kulturní bohatství prodáváno do zahraničí, protože v zahraničí se o ně postarají lépe.

"Jak známo, palác nemůžete odnést. Co tam je a má uměleckou hodnotu, je pevně součástí budovy, takže z toho nic odstraněno býti nemůže, a budou se o to lépe starat než my," shrnul situaci ministr.

Není nad to vědět, v jak dobrých rukou se nacházíme. Teď jenom můžeme očekávat, kdy nám někdo sdělí, že náš stát se příliš neumí postarat o naše zdraví, naše zajištění ve stáří, o naši bezpečnost, vzdělanost, o rovnost před zákonem, o naši kulturu -- v tomto výčtu by se dalo pokračovat. A že by nebylo od věci podívat se po někom v zahraničí, kdo by to zvládl lépe.

"Krize mužství v Británii?": Proč Diane Abbotová nemá pravdu

17. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Buďme k Diane Abottové velkorysí. V projevu k thinktanku Demos labouristická poslankyně varovala, že čelíme "krizi maskulinity". Fundamentální změny v naší společnosti - zejména ve struktuře rodiny - a širší ekonomické trendy přinutily muže čelit nové realitě. Vzrostla pravděpodobnost, že spácháme sebevraždu, že budeme špatně prospívat ve škole a skončíme jako bezdomovci. Jsme "izolovaní a na špatné cestě". Uctíváme Viagru a porno a tiché spiknutí nás vede k tomu, abychom mlčeli o svých strastech, píše v deníku The Independent Amol Rajan.

Jak Diane Abbottová objevila Ameriku, nikoli však Theodora Adorna

17. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V letech 1944-1949, zčásti v americkém exilu, zčásti ve Spolkové republice, napsal německý filosof a psychoanalytik Theodor Adorno slavnou knihu Minima moralia. Aforismus číslo dvacet čtyři nese název Tough baby a obsahuje charakteristiku jistého typu mužství, které se téměř dokonale kryje s hrůzostrašným obrazem narýsovaným v roce 2013 britskou stínovou ministryní Diane Abbottovou - až na to, že je výrazně hlubší.

Britská poslankyně firmě Google:

"Pácháte zlo"

17. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Firmy Amazon a Google se staly terčem nových útoků ohledně svého tvrzení, že jejich mnohomiliardové podnikání v Británii by nemělo být zdaňováno

Na podniky Google a Amazon ve čtvrtek ostře zaútočili poslanci a daňoví aktivisté poté, co údaje od whistleblowerů dále zpochybnily obranu od ředitelství obou firem, že jejich mnohomiliardové britské operace by neměly být zdaňovány.

Poslankyně Margaret Hodgeová, předsedkyně poslaneckého výboru pro veřejné finance, řekla severoevropskému řediteli firmy Google Battu Brittinovi, že chování jeho firmy ohledně daní je "vychytrale záludné, vypočítavé a podle mého názoru neetické".

Diskriminace žen je v ČR výrazná

17. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Zdá se mi humorné, že zrovna tento návrh se rozhodla česká média "skandálně odhalit", zatímco na dlouhodobé problémy s diskriminací vytrvale kašlou.

Ráda bych se připojila k paní Lepkové, píše Václava van der Meijs. Má naprostou pravdu v tom, že současný systém rodičovských dovolených, kdy ženy běžně vypadnou na 5 i více let ze své profese je výhodný pro muže a pro zaměstnavatele, ale běží čistě na úkor žen, kterým nezbývá, než podmínky přijmout. Nejsou k dispozici předškolní zařízení, zaměstnavatelé odmítají umožnit částečné úvazky, rodičovskou aktuálně rozdělit není možné...

Diskriminace žen při získávání zaměstnání, ve výších mezd i v dalších oblastech je výrazná a týká se i žen, které děti nemají, nechtějí nebo nemohou mít, takže častý a demagogický argument, že si ženy přece "mohou vybrat" je nesmyslný (mimochodem muži si vybírat zjevně nemusejí).

To, že jakoukoliv změnu muži i zaměstnavatelé pocítí, je celkem jasné. Dosud byla péče o děti záležitostí výhradně ženskou (jak pohodlné!). Pokud si ale některá ze stran problém připustí, veřejně ho pojmenuje a navrhne takto radikální řešení, je možné, že se věci časem přece jen pohnou a ČR se konečně v této otázce přiblíží civilizovanému světu.

Možných řešení je samozřejmě mnohem více, osobně mám za to, že tohle konkrétní není pro ČR ideální (už vidím ty kočárky zaparkované před hospodami), ale zdá se mi humorné, že zrovna tento návrh se rozhodla česká média "skandálně odhalit", zatímco na dlouhodobé problémy s diskriminací vytrvale kašlou. Závěrem bych jen chtěla dodat, že zatímco část mužů to bude prezentovat jako zasahování administrativní sféry do svých svobod, ve skutečnosti je to spíš zásah do jejich pohodlí a do jejich profesní neohroženosti ženami. Přece jen je velmi pohodlné, když víte, že u pracovního pohovoru máte větší šanci, jste-li muž, nebo když máte jistotu, že zplodíte-li dítě, váš profesní život to nezmění vůbec (osobní někdy také ne)....

Neaktuální historie a aktuální významy

17. 5. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Milan Valach ve svém projevu k výročí květnového povstání zmiňuje mimo jiné i odbojáře coby vzory touhy po svobodě a spravedlnosti a ochoty za ně bojovat.

Patřil mezi ně i jistý štábní kapitán předválečné československé armády, za války člen Obrany národa. Gestapo si pro něj přišlo přesně 1. května 1942. Následoval standardní výslech, skládající se ze střídání otázek a facek. Pan kapitán nic nevěděl a nikoho neznal. Vzdal to až poté, co byl konfrontován se vzhledem nepovědomou fyzickou troskou, která mluvila hlasem jeho nadřízeného. (Ten byl vyslýchán takříkajíc nadstandardně.)

Česká televize ve službách důchodového byznysu

17. 5. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Od pořadu 168 hodin v podání Nory Frydrychové jsem žádnou objektivitu ani vyváženost neočekával, ovšem co předvedla 5.května ve věci důchodů, to vypadalo jako placený reklamní pořad objednaný důchodovými fondy. Taková reklama může být úspěšná, pokud diváci nemají potřebné informace. A protože podobné klamání lidí se stále opakuje, pokusím se vysvětlit, na čem je založeno.

Malá poznámka k finskému zapomínání

17. 5. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 1 minuta

Stanislav Křeček popisuje sovětské přípravy na válku v letech 1939-1941 dosti nepřesně. Tyto "přípravy" nezačaly v pobaltských státech, ale záborem tehdejšího východního Polska. Definitivní sovětsko-německá demarkační linie zhruba odpovídala tzv. Curzonově linii z roku 1920, o "mezinárodně uznanou hranici" ale rozhodně nešlo.

PŘEČETLI JSME:

Povinná "otcovská" stojí za úvahu

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Sociální demokratky navrhly povinné střídání otce a matky na rodičovské dovolené. Návrh Oranžového klubu ČSSD zafungoval jako červený hadr, a to na všechny: bonmoty o svazování, o návratu totalitního myšlení či sociálním inženýrství se to jen hemží a mužská část sociálních demokratů rozpačitě a vyhýbavě kroutí hlavou.

Nejde přitom o nic neznámého. Za hranicemi Česka už takové věci běžně fungují a přívlastek "povinný" si nikdo s totalitou nespojuje. Ostatně sociální demokratky už naznačily, jak chtějí svůj návrh konkrétně koncipovat. Těžko si lze představit, že by chtěly nezbedné otce posadit do vězení či jim nařídit rok nucených domácích prací. Budou se inspirovat rakouskými, švédskými či islandskými úpravami, kde je v případě nestřídání rodičů rodičovská dovolená prostě kratší a s nižším finančním příspěvkem.

Zdroj: ZDE

Jak napsal jeden čtenář na Fóru IHned: "po dlouhé době na IHNED inteligentní názor".

Jak ze stáda ovcí udělat stádo volů?

17. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Nevím, zda i Penzijní společnost České pojišťovny dostala politické zadání koaliční vlády, speciálně od Nečase a Kalouska, nebo tak činí čistě z komerčních (potažmo přepokládaných ziskových) důvodů, ale je jisté, že II. pilíř důchodové reformy má znaky totálního debaklu. To konec konců nepřímo potvrzuje i sám premiér Nečas, který je pro jeho záchranu ochoten, za silné podpory Kalouska a dalších podporovatelů této nevídané blamáže, utratit celých 20 milionů na reklamu k získání dalších něšťastníků, kteří by tak měli "skočit vládě na špek" a upsat se II. důchodovému pilíři.

Mé mladé přítelkyni III

16. 5. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 26 minut

V předcházejícím dopisu jsem propadl jisté nostalgii a napsal něco, co jsem neměl. Ne snad, že bych nemluvil pravdu, právě naopak, ale nechal jsem se unést vzpomínkou na to, jak jsem od čtvrté třídy miloval Zdenku Krymlovou. O starých přítelkyních se těm mladším přece nepíše.

Ohlas toho, co jsem Ti zatím napsal, je zajímavý. Jakkoli jde o malý, statisticky patrně nevýznamný vzorek, i tak se mi zdá, že poměrně dost lidí pochopilo, že moje vzpomínky jsou politicky neutrální -- ostatně nejsem komunista, ale emigrant z téhož systému.

Jak dělá Dvořák v České televizi bartery aneb kdo pije a kdo platí

16. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Generální ředitel České televize Petr Dvořák řekl na středečním zasedání Rady České televize, že nehodlá sdělovat náklady outdoorové kampaně ČT k 60 výročí ČT, neboť ji platí nápojová firma Mattoni a tudíž na ni nebyly vynaloženy veřejné prostředky. Otázkou je, co vše jsou veřejné prostředky. A problémem je s etikou partnera. Veřejností je Mattoni hodnocena jako kontroverzní kvůli nechuti převzít odpovědnost za zdevastování Lázní Kyselka. Kodex ČT říká, že televize "důsledně respektuje právní a etická pravidla profese." Etická pravidla mediálního partnerství ČT vylučují spolupráci s neetickými firmami. Česká televize má vytvořeno své vnitřní pravidlo, podle kterého může pozastavit mediální partnerství, vyjdou-li najevo pochybnosti, které by mohly poškodit dobré jméno ČT. Když se ale podíváme na Dvořákovu představu barteru, lehce se vyděsíme.

  • Mattoni, která nemá peníze na základní sanaci a rekonstrukci lázní Kyselka, zaplatí 600 billboardů s exkluzivními fotografiemi deseti tváří ČT na masivní kampaň (standardní průměrná cena billboardů je 2-3000 Kč/ks/měsíc, slevy na ceny billboardových ploch činí během ekonomické krize až 80-90 procent, cena tisku a výlepu je zanedbatelná - okolo 1000 Kč/ks). Čili jestli Mattoni zaplatí za kampaň milión, tak to bude moc.
  • Česká televize vyrobí "propagační" seriál o zakladateli firmy Mattoni, který bude učebnicovou ukázkou product placementu ve vysílání veřejné služby... Rozpočet třináctidílné série se podle serveru Borovan.cz pohybuje okolo 100 milionů korun. Karlovarské minerální vody mají hradit pouze část nákladů.

Z výše uvedeného při utajení podrobností o podstatě spolupráce, nevyplývá výhodnost této "barterové" transakce pro ČT, vyplývá z ní ale, že investigativní pořad Reportéři ČT už nebude nejspíš investigativní a kritický, jako byl při natáčení dílu s názvem "Areál Kyselky očima potomka Mattoniho". Nyní je jasné, kdo pije (vodu) a kdo platí. V politické branži se tomu říká držhubné. V reklamní branži pak CSR - corporate social responsibilty....

Mnoho zajíců - psova smrt, aneb kterak Oranžový klub střelil kozla

16. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Oranžový klub žen při ČSSD způsobil straně o víkendu PR katastrofu a nyní je terčem těžké odvety aparátnických dinosaurů, která hrozí s vaničkou vylít i dítě ženské emancipace. Autorky i jejich veřejné přímluvkyně se teď snaží operovat s výkladem, podle nějž předložily "materiál k diskusi", takže pozdvižení prý vůbec není namístě. Nejlepším komentářem k tomuto přístupu je fakt, že Oranžový klub svůj materiál označil názvem "Desatero" (=oblíbený způsob, jakým starozákonní Jahve předkládal návrhy k nezávazné diskusi) a autentická formulace Opatření č. 4:

Navrhujeme uzákonit povinné dělení­ rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí­ zvyknout, že nejen žena je "nespolehlivou" zaměstnankyní­ s "rizikem" rodičovství­.

Jedna jediná varianta, jinak nic. Uzákonit. Povinné. Musí. Tu máš a diskutuj.

Loučení s Milošem Pohorským

16. 5. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

Konfucius řekl, že veškeré zlo pramení z nevědomosti. Mnohdy se stačí jen rozhlédnout kolem sebe, abychom si uvědomili, kolik je v téhle větě pravdy. Ale můžeme to říci i opačně: poznání, pochopení, vzdělání a vhled jsou zdrojem laskavosti, mírnosti a lidskosti. Jistě, nemusí to platit vždy, ale v případě literárního kritika a historika Miloše Pohorského to stvrzuji bez váhání. Upřímně řečeno, za celý dlouhý čas, kdy jsme se znali a setkávali, mě doopravdy zarmoutil pouze jednou -- uplynulou sobotu, 11. května 2013.

V poslední době jsme se nevídali nijak často. Spíše vzácně, až výjimečně. Což bylo, s ohledem na věk a zdravotní stav, pochopitelné. Vlastně jsem s ním naposledy déle seděl, když (pln obav, má-li ještě dost sil) promýšlel svůj příspěvek k máchovské monografii u příležitosti 200. výročí básníkova narození. Bylo u něho dost nezvyklé slyšet pochybnosti, normálně býval vždy plný energie a entuziazmu.

Diskuse o jídle

16. 5. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Podobně jako při každé diskusi o víře se i ta o jídle posunula úplně někam jinam než o čem byl můj článek. Pan Mikula se dožaduje ode mne vědeckých argumentů, popravdě nevím přesně k čemu. Nijak jsem se nevyjadřoval k otázce prospěšnosti či neprospěšnosti vegetariánství nebo veganství a od jisté doby to zásadně veřejně nedělám, snad jedině malou zmínkou o nenahraditelnosti jistých bílkovin /aminokyselin.

Můj článek byl o tom, že pokud z jídelníčku světa vyjmu třeba 50% bílkovin živočišných musím je něčím nahradit. Třeba rostlinnými. Toť vše. Někomu vadí antibiotika, jinému zase pesticidy a herbicidy nebo aflatoxiny ze sil a skladů ořechů.

Každý ať si zvolí sám. Ale o tom jsem skutečně nepsal. Ostatně nemalá část lidské populace neřeší vegetariánství nebo masožravectví, ale to aby neumřela hlady přímo nebo na následky malnutrice. A to i třeba v českých léčebnách dlouhodobě nemocných.

Temný soumrak našeho zdravotnictví

15. 5. 2013 / Václav Špíka

čas čtení 42 minut

V prosinci 2007 jsem v Britských listech uveřejnil článek Připravovaná reforma zdravotnictví neskončí dobře. Protože od té doby uplynulo již více než pět let, rozhodl jsem se napsat, jak se toto mimořádně důležité odvětví, podle mých znalostí a zkušeností, od té doby vyvíjí. Protože tento příspěvek bude trochu delší, napíši nejprve přehled oblastí, kterými se budu dále podrobněji zabývat.

APPIAN a MUS: Operace české tajné služby Kosatka končí po deseti letech

15. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Když Britské listy v březnu 2003 obvinily v článku Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách, Investiční přístav premiéra Špidly a Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard Antonína Koláčka, že tuneluje český stát a jeho impérium Appian není žádný ekonomický tygr, nýbrž několik prázdných skořápek, se kterými se dá hrát a které se českým bulíkům a jejich premiérovi Špidlovi jeví jako exotická zlatá vejce, rozhostilo se vyděšené ticho. To ticho trvalo deset let a dva měsíce. O sebeprivatizaci vláda neuvažuje ještě ani dnes... Možná proto deset let, neboť přesně deset let je promlčecí lhůta od spáchání trestného činu nepřekažení trestného činu a napomáhání trestnému činu. Dnes už je možno bez obav po Koláčkovi ten privatizační bordel uklidit, aniž by se pachatelé z řad členů vlády premiéra Špidly, ekonomické sekce kontrarozvědky, rozvědky a kriminální policie museli obávat následků v podobě výhledu ze zamřížovaných oken.

Autor série reportáží udělal vše pro to, aby prodeji MUS zabránil. Marně. Britské listy mají dnes ze současné mediální hysterie mainstreamových sdělovacích prostředků, provázející soud s Koláčkem ve Švýcarsku, akorát srandu.

Stiglitz: Ameriku ohrožuje bublina studentské zadluženosti

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

V desetiletích po druhé světové válce se staly charakteristikami úspěchu ve Spojených státech dvě charakteristiky: vlastnictví domů a bytů a vysokoškolské vzdělání.

Než praskla r. 2007 finanční bublina týkající se trhu s nemovitostmi, banky přesvědčily občany s nízkými a středními příjmy, že mohou proměnit své domy a byty v mlýnky na peníze. Přesvědčili je, aby si použili své nemovitosti jako jistiny na půjčky - a nakonec přišly miliony lidí o střechu nad hlavou, píše v deníku New York Times ekonom Joseph Stiglitz.

Všichni uznávají, že jedinou cestou k zlepšení postavení ve společnosti je vzdělání, ale to začíná být pro normální lidi finančně nepřístupné. Absolventi univerzit nyní končí školu s dluhy většími než 26 000 dolarů, je to za posledních sedm let vzrůst o 40 procent. Avšak jsou v tom obrovské rozdíly.

Jsme teprve na začátku krize ?

ČMKOS: Rekordní pokles HDP nevěstí nic dobrého

15. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Českomoravské konfederace odborových svazů

Před pár minutami zveřejnil Český statistický úřad s napětím očekávaná data o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí. Kdo očekával, že už se česká ekonomika usazuje na dně recese a hodlá mířit vzhůru, je na omylu. Zjištění, že srovnatelný objem HDP byl oproti 4. čtvrtletí 2012 nižší o 0,8 % a ve srovnání s loňským 1. čtvrtletím dokonce o 1,9 %, může být překvapením jen pro toho, kdo nechce vnímat důsledky přehnané fiskální restrikce současné vlády, a především jejího ministra financí.

Britští muži "jsou v krizi"

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Krize mužské identity "vyvolává machismus a krutost"

Británie čelí "krizi mužství". Rychle probíhající hospodářské změny poškozují mužskou totožnost a povzbuzují machismus a mizogynii, tvrdí labouristická poslankyně Diane Abbottová.

Tato stínová ministryně veřejného zdraví varuje, že v hospodářské krizi vzniká generace odcizených mladých mužů. Mladí muži podle ní také nejsou schopni hovořit o problémech, jimž čelí. "Je to jako ve filmu Fight Club - prvním pravidlem mužství v moderní Británii je, že o tom nesmíte mluvit."

Vláda musí usilovat o plnou zaměstnanost, jinak tento problém nebude vyřešen, tvrdí Abbottová. Podle pozorovatelů jde o první pokus Labouristické strany odebrat konzervativcům agendu, týkající se rodiny. Jiný činitel Labouristické strany, Jon Cruddas, uvedl, že by Labouristická strana mohla nabídnout mladým mužům placenou dovolenou, aby navštěvovali předporodní semináře, a že by také měla zakázat reklamu zaměřenou na mladé muže.

Sýrie: Vládní síly získávají převahu

15. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Síly loajální k prezidentu Asadovi začínají v občanské válce získávat převahu. Jde o následek nové strategie, podpory Íránu a Ruska a podpory bojovníků libanonského hnutí Hizballáh. Zatím došlo pouze k mírným úspěchům a nikoliv k rozhodujícímu průlomu. Avšak postup byl zaznamenán ve strategicky důležitých oblastech a ukazuje na novou energii, jakou se pravidelná armáda dosud nevyznačovala.

Pokud nyní dojde k jednáním, Asad bude mít výrazně navrch, protože povstání zjevně nepředstavuje pro režim existenční hrozbu. Zhruba šedesátitisícové nepravidelné Síly národní obrany vycvičené poradci z Íránu a Hizballáhu ke guerillovému boji ve městě postupně nahrazují opotřebovanou a vyčerpanou syrskou armádu.

Anketa Romano hangos:

Romové a nový prezident

15. 5. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 26 minut

V prvním čtvrtletí letošního roku se zdálo, že v ČR neexistuje závažnější problém než dilema, kdo bude prezidentem. Zajímalo nás, zdali je prezidentským tématem zaujatá, třebas jen částečně, i romská veřejnost. Výsledek dává jednoznačný závěr -- k tématu se vyjádřili sice mnozí pro-romští aktivisté a přátelé Romů, avšak jen tři Romové. Pro většinu romských přispěvatelů existují zřejmě mnohem ožehavější témata... Ptali jsme se:

Co mohou Romové očekávat od nového českého prezidenta? V čem bude jiný než ten předchozí?

Tajné nahrávky z cizích ložnic z archivů ministerstva vnitra rozzuřily Gruzii

15. 5. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 8 minut

Gruzií minulý týden otřásl skandál spojený s tajnou nahrávkou intimního vztahu známého investigativního novináře Giorgi Faresišviliho s osobou stejného pohlaví. Tyto záběry pochází z archívu MV Gruzie, jež proslula nahráváním intimních životů známých osob politického života Gruzie, vlivných podnikatelů, novinářů a vůbec každého, kdo minulé vládě Michaila Saakašviliho nepřišel vhod. Po říjnových parlamentních volbách nová gruzínská vláda slíbila, že tyto protizákonné praktiky budou ukončeny a materiál zničen. Momentálně to vypadá, že se představitelům nové vlády tyto nahrávky mohou také hodit.

Obejdeme se při jídle bez ideologie?

15. 5. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Debata o stravování a jeho ekologických a ekonomických aspektech je podobně důležitá jako téma kuřáctví a je jen dobře, že Britské listyzačaly v této oblasti splácet svůj dluh.

Mezi pány Plachým a Wagnerem se rozpoutala polemika, kterou se snaží korigovat Karel Dolejší. Reakce Petra Wagnera na článek prvně jmenovaného je ovšem poněkud zkratkovitá. Přináší jednoznačně formulovaná tvrzení místo argumentů podložených fakty. Nyní mu, obávám se, nezbývá než věrohodně zpochybnit odkazy na vědecké zdroje, kterými mu odpověděl Ondřej Plachý, nebo uznat svůj omyl. Pokud neučiní ani jedno, ani druhé, budiž to důkazem, že i biologicky orientovaní intelektuálové mohou propadnout mentální závislosti na konzumaci masa.

Netvrdím, že současná praxe chovu hospodářských zvířat je v pořádku

15. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Pan Mikula vznáší otazník na tvrzením, "že jsou hospodářská zvířata živena na marginální půdě". Měl jsem zato, že z mého textu je naprosto jasné, že nic takového ani náhodou netvrdím; psal jsem o tom, že současná praxe průmyslového chovu hospodářských zvířat přímo konkuruje výživě lidí v chudých zemích světového Jihu a ani náhodou jsem ji neztotožňoval s dnes víceméně nevyužívaným potenciálem pastevního chovu na marginálních půdách. Co tvrdím je, že chov hospodářských zvířat per se nemusí nutně probíhat na úkor výživy lidí, což je aktuálně pravda a je to také zcela oprávněně kritizováno.

Pokud jde o argumentaci kvalitou života chovaných zvířat, pak pastevní chov představuje vůči průmyslovým kravínům či velkodrůbežárnám opravdu podstatný rozdíl, a to jak pokud jde o výživu, tak o prostředí. Samozřejmě je nabíledni námitka, že cílem chovu je stejně usmrcení zvířete, což bývá většinou pravda (ale ne úplně u drůbeže a dojnic). Otázkou ale zůstává, zda a kdy se mám cítit provinile: Pokud sním zvíře, které prožilo relativně šťastný život v podmínkách neprůmyslového chovu, nebo pokud zkonzumuji například "nevinný" salát? Není příliš antropocentrické vidět zvířata jako nám blízká a proto trpící, kdežto rostliny jako něco pouze tupého a necitlivého?

A není snad pravda, že člověk je zvíře - a zvířata se navzájem požírají zaživa?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

77381