Pravicový euroskeptik Nigel Farage vyhnán z Edinburku

17. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Nigel Farage, šéf nové britské pravicové euroskeptické strany UKIP (United Kingdom Independence Party), jehož strana zaznamenala v posledních týdnech v Anglii výraznou podporu (stoupla z 9 na 18 procent) a který tvrdil, že její podpora roste i ve Skotsku, byl ve čtvrtek nucen utéci ze skotského hlavního města Edinburku. Uspořádal tiskovou konferenci v hostinci v centru Edinburku, avšak stal se terčem protestů asi 50 mladých Skotů - studentů, protirasistických aktivistů a příslušníků radikální levice, podporující skotskou nezávislost. Demonstranti ho ve čtvrtek v Edinburku čtyřikrát donutili k ústupu. Nakonec ho zachránila policie, která ho odvezla policejním antonem.

Farage nejprve musel uprchnout z hostince Canon's Gait na Royal Mile poté, co začal mít majitel hostince strach. Demonstranti totiž narušili Faragovu neformální tiskovou konferenci v tomto hostinci skandováním "rasista", "svině" a "homofob". Farage se pokusil z hostince uprchnout a odejet z místa taxíkem, avšak jeden taxík ho odmítl kamkoliv odvézt - taxíkář odmítl najet do demonstrantů - a z druhého ho taxikář vyhodil.

Farage se musel pod ochranou policistů před demonstranty ukrýt zpět v hostinci Canon's Gait. Nakonec ho před objektivy televizních kamer odvezla policie. Demonstranti skandovali: "Svině z UKIP, pryč z našich ulic!"

Farage se snažil s demonstranty diskutovat a odmítal obvinění z rasismu a homofobie. Tvrdil, že je nevinen. Nakonec přiznal překvapení: "Dosud jsme nikdy, nikdy, nezažili takovouto reakci. Je to protianglická nálada? Možná," řekl reportérovi.

Demonstranti uvedli, že protestují proti postoji organizace UKIP vůči přistěhovalectví a proti politickému přesvědčení velmi barvitých místních kandidátů organizace UKIP pro komunální volby. K násilí nedošlo.

Součástí demonstrace byla i Rachel, mladá žena na kolečkovém křesle, která s křeslem zablokovala druhý taxík, jímž se Farage snažil odjet. Ta řekla: "UKIP je prostě nesmysl." Někteří aktivisté podporovali skotskou nezávislost - jeden z nich Faragovi doporučil aby si "strčil svou britskou vlajku do prdele". Zneklidněný Farage na to reagoval: "Tohle je zjevně protibritská, protianglická demonstrace. Oni dokonce nenávidí i britskou vlajku!"

Farage přijel do hostince Canon's Gait plný energie a doufal, že se mu podaří prosadit se ve skotské politice. Avšak podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění, provedených agenturou Mori, má UKIP ve Skotsku podporu 2 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9417

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013