BRITÁNIE:

Politik, který svrhl Thatcherovou, varuje, že se konzervativci zbláznili

19. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Bývalý konzervativní britský ministr financí lord Geoffrey Howe zveřejnil ostrý útok na šéfa Konzervativní strany Davida Camerona. Varuje, že euroskepticismus "je infekcí duše Konzervativní strany".

Lord Howe byl ministrem financí za Margaret Thatcherové a vyvolal r. 1990 její pád. Nyní zaútočil na předsedu strany Davida Camerona. Obvinil ho, že se bojí svých řadových poslanců a ohrožuje tak budoucnost Británie v Evropské unii.

Howe poukazuje na to, že Cameron otevřel Pandořinu skřínku tím, že se staví proti nynějším podmínkám členství Británie v EU, které chce nechat "znovu vyjednat" a že nyní ztrácí kontrolu nad svou stranou. Premiér tak proměnil interní problém Konzervativní strany v problém celé země.

Howe si zoufá nad "novou, téměř fraškovitou" úrovní debaty ohledně Evropské unie v Konzervativní straně a zdůrazňuje, že labouristé a liberální demokraté budou muset situaci v zemi zachránit. Howe, nejdéle sloužící ministr ve vládě Margaret Thatcherové, jehož rezignační projev r. 1990 je považován za důvod pádu této premiérky, píše v neděli v týdeníku Observer: "Intenzita euroskepticismu nyní došla tak daleko, že se vedení Konzervativní strany teď bojí svých vlastních řadových členů, nemluvě o straně UKIP. Dovolilo, aby infekce anti-evropanství nakazila samotnou duši strany."

Události posledních dnů, kdy byl donucen britský premiér ustupovat stále více, aby uspokojil své euroskeptické poslance, jsou podle Howea "jako politika francouzské čtvrté republiky než seriozní praxe vlády".

Howe varuje, že je rizikem pro Konzervativní strany, že v důsledku svého euroskepticismu prohraje příští všeobecné volby a přesune se do postavení, kde prostě "bude trvale v opozici vůči dalšímu členství Británie v EU".

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění má ostře euroskeptická strana UKIP v Anglii podporu 20 procent voličů, labouristé mají 37 procent, konzervativci 27 procent a liberální demokraté 7 procent.

V pravidelném sobotním pořadu televize BBC Dateline London, v němž diskutují o aktuálních politických otázkách zahraniční korespondenti v Londýně, se všichni zahraniční korespondenti shodli, že posedlost euroskepsí v Konzervativní straně a v britských sdělovacích prostředcích je v současné době zcela surreálná. Poukázali na to, že například v rozhlase už debatuje mezi sebou jen několik euroskeptiků, a vůbec se nevyskytují hlasy zastánců britského členství v EU. Posedlost Konzervativní strany s odchodem Británie z Evropské unie zastiňuje vážné politické a ekonomické problémy dne, například prohlubující se krizi a nezaměstnanost, které Konzervativní strana k svému nebezpečí prostě neřeší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8034

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2013