Řekl Klaus něco nového? Ne. Řekl jen to, co víme všichni už minimálně dva roky

20. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Exprezident V. Klaus jakoby se probudil z dlouhého zimního spánku a sdělil nám, resp. posluchačům VŠE něco, co by nás "asi" mělo ohromit. Neohromilo, spíše zklamalo, neboť to byl on, kdo stál v čele státu posledních 10 let, byl to on, který mohl svým způsobem kormidlo směřování vývoje ve společnosti více či méně ovlivnit. Bohužel zůstalo u toho méně. Pokud zapátráme v jeho projevech a vyjádřeních zjistíme, že to bylo něco na způsob: řeč se vede a voda teče dál. Jinými slovy, řekl toho vždy tolik, že v konfrontaci s realitou je výsledek špatný, ne-li mizerný. Jestliže před dvěma lety v novoročním projevu konstatoval, v jaké dobré pozici se nachází náš stát, že se lidé mají nejlépe od r. 1989 a že je přesvědčen, že tato vláda (dosud dehonestačně vládnoucí) jde správným směrem a vyvede společnost z nejhoršího, pak jsou slova, přednesené na přednášce Vysoké školy ekonomické prázdné, falešné, nic neříkající.

Pokud má V. Klaus za to, že jeho sdělení o propadu ekonomiky, o vývoji HDP a jiné skutečnosti jsou posluchačům VŠE, event. veřejnosti neznámé, pak se velmi mýlí. Paradoxní na tom je, že tvrdě kritizuje opozici, která se prý chová destruktivně. Pokud opozice nesouhlasí s kroky vlády, neodsouhlasí všechny její antireformní a jiné opatření, má V.Klaus dojem, že tak činí destruktivně. Na jedné straně otevřeně přiznává, že vláda podle něj ani nedává najevo, že si je vážnosti situace vědoma a že s ní chce něco dělat, resp. "Zdá se, že její jedinou strategií je relativně klidně s minimem jakýchkoliv otřesů dožít do parlamentních voleb v roce 2014," řekl V. Klaus. Tedy přesně to, co tvrdí opozice. Jinými slovy, řekne-li to opozice = špatně, řekne-li to Klaus = správně. Nic nového ani neřekl když dospěl k názoru, že čtvrt století po pádu komunismu se ekonomický systém v ČR stále víc stává systémem politickým a že je stále méně spravedlivý a méně sociální, To slovo "sociální" je však pro současnou vládu jako červený hadr před býkem. V Česku prý selhal státem deformovaný trh, dodal. Svatá pravda a opět říká to, co si myslí řada lidí, opozice a veřejnost.

Jenže stačí si poslechnout reakci premiéra Nečase a hned je vše jasné: "Kritika všeho a všech není můj program," vzkázal bývalému prezidentovi premiér. Ale podstatné jako vysvětlení neúspěchu vlády je jeho opačné hrdé konstatování, že  ekonomický a politický program oceňují zahraniční trhy zvýšením ratingu a nejnižšími úroky státních dluhopisů v historii České republiky. Takže se nám dostává uznání a zvýšení ratingu, na což je premiér Nečas "hrd", ale ekonomika státu je na tom den ze dne horší a občané z toho mají ... Nicméně, ekonomika ve vztahu ke světu, přesněji bankovním domům a nadnárodním finančním institucím je na jedničku s hvězdičkou, avšak samotná realita státní ekonomiky jde katastrofálně ke dnu ke dnu. To dokazují statistiky: Český hrubý domácí produkt podle odhadů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Česká ekonomika klesá šest čtvrtletí v řadě a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence České republiky. To je druhá strana téže mince, o které se tak hrdě zmiňuje premiér Nečas výše. Lze to považovat za rozumnou a úspěšnou politiku vlády, kterou by se měli pyšnit Nečas, Kalousek, Schwarzenberg, Gazdík, Peake, nebo je hodna tvrdé kritiky, neřku-li oprávněného požadavku veřejnosti a opozice na odstoupení?

Václav Klaus tyto skutečnosti zná a ví dostatečně dlouho, ale zřejmě jisté osobní (konspirativní) důvody jej vedly k tomu, aby nechal vládu padnout na "ústa" a mohl tak dát najevo, že této vládě mohl vytknout, že jí chybí jasná ekonomická (ale i celková dlouhodobější) koncepce. Exprezident míní, že škrty samy o sobě nevedou k růstu. Nic objevného, škoda jen, že všechny tyto pochybné kroky, realizaci škrtů a opatření podnikala vláda za prezidentování samotného V. Klause. Od V. Klause tedy není nic jiného, než pokrytectví, možná nějaké osobní účtování s představiteli jím založené a později opustivší ODS. V každém případě svou přednáškou nesdělil nic nového, natož převratného a domnívám se, že je jen další "vytahování trika", aby tak dal najevo, že jeho osobnost má po skončení jeho prezidentování ještě pořád dostatečný glanc. Ale mýliti se (ze strany V.K.) je lidské (i když ne ojedinělé), takže to lze přejít bez většího zájmu a pohoršení.

0
Vytisknout
8728

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2013