Nezávislá ruská agentura bojuje o přežití:

"V Rusku začíná úplně nové období: Kreml potlačuje všechny nezávislé organizace"

22. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Jediná ruská nezávislá agentura pro výzkum veřejného mínění, Levada Center, bojuje o přežití kvůli zákonu, který ji nutí, aby se v rámci kampaně prezidenta Putina proti nevládním organizacím registrovala jako "zahraniční agent".

Levada se obává, že bude zakázána, pokud nevyhoví zákonu, který organizacím zapojeným do politiky a přijímajícím peníze ze zahraničí, nařizuje nosit cejch, který Rusové považují za pejorativní.

Ředitel Levady Lev Gudkov tvrdí, že se jeho organizace pokusí udržet navzdory varováním vyšetřovatelů, že bez registrace skončí u soudu. Přestane přijímat zahraniční granty a "nikdy" se neregistruje jako zahraniční agent, což je termín, který podle kritiků Kremlu byl zvolen proto, aby evokoval studenou válku a sugeroval, že se jedná o nepřátele státu.

Řada nevládních organizací se odmítá registrovat navzdory inspekcím, které vyvolaly kritiku EU a USA, podle níž hrozí "hon na čarodějnice".

Podle Gudkova nejde o cílenou represi, ale o obecnou kampaň zaměřenou proti občanské společnosti. "V Rusku začíná úplně nové období: Kreml potlačuje všechny nezávislé organizace", říká Gudkov.

Levada ve výzkumech např. zjistila, že v lednu byla podpora Putina na zatím nejnižší hodnotě za dvanáct let, tj. 62%. V dubnu 51% Rusů považovalo vládní stranu Jednotné Rusko za "stranu podvodníků a zlodějů". Organizace vminulých třech letech přijala granty od Open Society Foundation, Ford a MacArthur Foundation. Tyto příjmy podle Gudkova tvořily 3% jejího rozpočtu. Nyní ovšem Levada Center ztrácí klienty kvůli stigmatizaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9361

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013