Státníkův účetní a účetního státník

26. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

V sobotním vydání Práva (25. 5. 2013, Zrada v Praze? Kecy, říká Schwarzenberg ke krizi v koalici) vyjádřil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg své pobouření nad skutečností, že ODS vnímá postup TOP09 jako zradu.

"To jsou kecy. Máme necelý rok k příštím volbám a začíná předvolební boj... Ministr financí, který by nedbal o návratnost tak obrovské investice, by měl ihned odstoupit.

To je úkol ministra financí, aby hlídal státní pokladnu. My stojíme před dilematem, které je nutno vyslovit a promyslet."

Karel Schwarzenberg nám opět zezelenal. Kdysi za Stranu zelených ve vládě účinkoval, také jako ministr zahraničí. Tentokrát vládne za TOP09. Zatímco však na začátku letošního roku patřil k zastáncům dostavby Temelína, najednou drží basu s Kalouskem, kterého premiér Nečas nazval účetním, který nevidí za obzor jednoho volebního období -- a vznáší, na rozdíl od premiéra, proti dostavbě námitky.

"Jsem přesvědčen, že vláda České republiky je složena v drtivé většině nikoliv z účetních, ale ze státníků, kteří myslí v dlouhodobém horizontu. Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím, nejde překlopit pouze do jednotlivých položek," prohlásil premiér Nečas.

Ještě 5. ledna 2013 stál Schwarzenberg za Temelínem. "Podívejte se, poslední tsunami, kterou Čechy zažily, se udála asi před 500 milióny let, a my nečekáme žádné další ani v příštích několika tisících letech," reagoval ministr zahraničí, Schwarzenberg, na otázku, zda se má dostavba elektrárny realizovat i s vědomím fukušimské tragédie.

Již koncem ledna 2013 ovšem došlo na stížnost francouzské společnosti Areva, která byla z boje o dostavbu Temelína vyřazena. Ministr, který se jindy do ničeho nežene, nelenil a sdělil informaci o vyřazení Arevy dříve, než se tak oficiálně mělo stát. Ta si pak stěžovala na netransparentnost takovéhoto postupu.

"Neudivuje mě to. Zvlášť mě to nerozčiluje," vzkázal veřejnosti ministr zahraničí. Diplomatická jednání přitom ošetřují mezinárodní smlouvy a jsou považována za důvěrná. Kníže má na to ovšem svůj pohled: "Podívejte se, já vím, co dělám a konec."

Hlavní je, že pan kníže ví, co činí. Či je o tom přinejmenším přesvědčen. S arbitrážemi již Česká republika nějaké ty zkušenosti má -- a nejsou zrovna z nejlepších. Otázka, co se skrývá za obratem knížete v odpůrce dostavby Temelína, stojí rozhodně za položení.

Je třeba si uvědomit, že spor TOP09 a ODS není sporem ideologickým, ale jedná se o konflikt mocenský. TOP09 i ODS vládly ruku v ruce -- i s "Véčky", která se časem rozkročila jako vládní (LIDEM) i protivládní (Věci veřejné) subjekt. TOP09 svorně s ODS hlasovaly o sKartách, o tzv. církevních restitucích, spolu prosazovaly velmi pochybný projekt knížek pacienta (IZIP), společně připravily takovou podobu důchodové reformy, která není pro nikoho (s výjimkou některých penzijních fondů) výhodná. Společně nebyly schopny zajistit výběr daní -- a společně zodpovídají za neutěšený stav ekonomiky v zemi.

Takto nevypadá vizitka ani dobrého účetního, natož státníka. Analýzy odborářů, Martina Fasmanna s Jaroslavem Ungermanem, které se realitě blížily mnohem více, přitom Kalousek v Otázkách Václava Moravce zesměšňoval. Dočkali se oba jmenovaní již jeho omluvy?

"Kde se podívám, tam je nějaký průšvih spjatý s TOP 09," povzdychl si Nečas. Má pravdu, předseda (vlády). Působení Drábka na ministerstvu práce a sociálních věcí, které bylo zakončeno obviněním jeho náměstka V. Šišky z korupce, odstoupení ministra kultury J. Bessera, který vlastnil byt na Floridě spolu s člověkem odsouzeným za korupční jednání (navíc byt neuvedl v majetkovém přiznání), to vše byly "průšvihy" poměrně značné.

"Když je někdo podělaný, tak já mu nemohu pomoci. S tím se musí vypořádat sám", vyjádřil se po knížecím Karel Schwarzenberg k možné obavě ODS, konkrétně premiéra, z předčasných voleb. Má pravdu, předseda (TOP09).

Jistě, ODS má mít proč před volbami nahnáno, i když to mohl pan kníže sdělit kultivovaněji. Kauzy exministrů Drobila, Kocourka či Vondry patrně nezapomněli ani tak zapomnětliví voliči, k jakým se řadí ti čeští. Nezapomněli (snad), co vše celou dobu ODS prosazovala a pro jaké zákony hlasovala. Ať se již podíváme na kauzu sKaret či nyní na situaci kolem Temelína, pánové Kalousek a Schwarzenberg vystupují jako dvojčata. Co si myslí jeden, myslí si i druhý. Měli bychom to mít na paměti, stejně jako to, že pánové Nečas, Kalousek a Schwarzenberg seděli v jedné vládě a podíleli se na prosazování programu, který ovšem nebyl vždy tak úplně shodný s předvolebními programy jejich stran.

Každý za sebe můžeme posoudit, co tato vláda (ne)dělala pro rodiny s dětmi, zvláště potom pro ženy samoživitelky, pro seniory, osoby dlouhodobě nemocné a handicapované, pro lidi, kteří se dostávají čím dál častěji (a zdaleka ne vždy svou vinou) do exekucí, co (ne)dělala pro živnostníky, kterými se nyní hlavně ODS tak zaklíná.

Každý za sebe můžeme posoudit, jak přínosný byl "institut veřejné služby", který zasáhl do práv nezaměstnaných a o němž se mj. psalo jako o návratu k "nuceným pracím". Můžeme posoudit, jak potřebný a efektivní je nový registr vozidel, jenž se stále potýká s problémy. Můžeme se zamyslit, jaký podíl nesou premiér a jeho ministři za schválení Klausových amnestií, jež udělaly symbolickou tečku za mnohými hospodářskými kauzami s výraznou škodou.

Bude na nás, na voličích, jak moc na tuto kooperaci "silné trojky" budeme myslet -- a jak si ji sami pro sebe vyhodnotíme.

0
Vytisknout
12943

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2013